Combinații de culori potrivite pentru bucătărie: tu pe care o alegi? - ACAJU

Folosirea culorilor în bucătărie este importantă atât pentru influențarea stării de spirit, pentru desfășurarea activităților culinare într-o atmosferă plăcută și de cele mai multe ori pentru menținerea curățeniei. Ce culori pentru bucătărie alegi vor defini atât caracterul cât și stilul amenajării acesteia, de la clasic la modern sau de la minimalist la rustic.

 

Bucătăria, fiind una din cele mai importante încăperi ale unei locuințe, trebuie amenajată conform unor standarde pentru a putea fi un spațiu funcțional și cu un design plăcut. În cadrul acestei amenajeri trebuie găsite combinații de culori potrivite pentru bucătărie care să o definească ca un spațiu plăcut și primitor, în care să poți petrece timpul necesar gătitului cu mare plăcere. 

 

Principiile de bază în potrivirea culorilor

 

  • Nu utiliza mai mult de 5 nuante de culori în bucătărie. Culorile ce reprezintă pereții, podeaua, tavanul și mobilierul pot avea nuanțe diferite, cu tonuri mai deschise în partea superioara și mai închise în cea inferioara. Excepție fac bucătăriile foarte mari și cele care formează spații comune cu livingul unde vei putea utiliza mai multe culori.
  • Nuanța pereților va trebui să fie mai deschisă decât cea a pardoselei. Ca exemplu, pentru pereți bej, podeaua va trebui să fie maro. Dacă optezi pentru nuanțe mai deschise pentru podea atunci celelalte suprafețe vor trebui să fie albe, iar mobilierul va trebui să aibă tonuri pastelate.
  • Mobila de bucătărie ar fi bine să aibă tonuri mai închise decât pereții.
  • Plafonul din bucătărie este de preferat să aibă o nuanță mai deschisă decât mobilierul, însă poți folosi și combinații de culori în bucătărie pentru a delimita zone diferite precum diningul de zona de preparare a mesei. Aceleași efecte le poți obține și cu ajutorul unui tavan fals.
  • Alege cu grijă combinațiile de culori pentru bucătărie și proporțiile acestora, două culori deschise nu pot fi folosite în proporții egale, precum două nuanțe mai închise. În schimb, orice nuanță deschisă poate să ocupe suprafețe mari nu numai din pereți și pardoseală, ci și din plafoane, corpuri de mobilier, blatul de lucru sau colțarul din dining.

Alte principii de care să ții seama când alegi culori în bucătărie

 

  • Dacă pereții, podeaua și tavanul sunt în culori pastelate luminoase, mobilierul în tonuri discrete cu elemente de inox va crea o atmosferă luminoasă.
  • Dacă decorațiunile și mobilierul au o culoare neutră, accentele luminoase pot fi create de perdele, fețe de masă, picturi de perete, vase și tapițerie.
  • Mobilierul de bucătărie trebuie să nu combine mai mult de două culori, părțile mobile să fie mai deschise, chiar mai deschise decât podeaua.
  • O bucătărie mică trebuie decorată în culori deschise pentru a face să pară mai mare. Se pot utiliza elemente lucioase la tavan, podea sau suprafețe de mobilier.
  • Un desen mare reduce vizual spațiul, unul mic îl crește.
  • Un model vertical face ca plafoanele să pară mai înalte, unul orizontal, dimpotrivă, mai mici, deși camera în același timp va părea mai largă.
  • Dacă mobilierul și pereții au aceași culoare, este bine ca fețele verticale ale mobilierului să aibă câteva tonuri mai întunecate pentru a ieși în evidență pe fundalul pereților.

 

Scheme de culori ideale pentru mobila bucatarie

 

Atunci când planifici noile combinatii de culori potrivite pentru bucătărie, este important să ții cont de zonele adiacente de unde aceasta poate fi văzută, mai ales în cazul în care bucătăria este deschisă. Pentru că nimeni nu-și dorește să schimbe designul și culorile în fiecare an pentru a fi în tendințe, o schemă de culori pentru bucătărie atemporală va dăinui în timp.

 

 

 

Așadar, iată de ce aspecte poți ține cont:

 

  • Bucătăriile complet albe au fost la mare căutare ani la rând. Vizibile, distincte, curate și aerisite, luminoasele bucătăriile albe au cu siguranță avantajul lor. Însă, există multe alte opțiuni de culori pentru o bucătărie modernă, cu aspect mult mai proaspăt, mai strălucitor și mai tineresc decât cele „all-white”.
  • Culorile inspirate din natură, cele neutre și cele pământii sunt întotdeauna alegeri potrivite și inspirate, ușor de folosit și de asortat. Dulapurile din lemn cuprind o gamă largă de tonuri de maro, în timp ce aparatele din oțel inoxidabil se potrivesc perfect cu orice nuanțe de gri. Niciodată nu vei da greș dacă mergi pe decorarea cu pietre naturale, pentru podea sau blat.
  • Negrul este, de asemenea, o alegere atemporală și extrem de populară pentru designul de bucătării, dar nu uita să păstrezi echilibrul pentru că „supradozele” de negru pot transforma rapid o bucătărie într-o peșteră. Așa că atunci când utilizezi negru în bucătărie, cel mai bine este să păstrezi pereții vopsiți într-o culoare deschisă. Atunci când este proiectată în mod corespunzător, o paletă de culori alb – negru pentru bucătărie va rezista cu siguranță testului timpului.
  • O bucătărie în culoarea roșiei proaspete este considerată încă un design clasic și atemporal pentru cei care nu se tem de culorile tari. Când planifici schema de culori în bucătărie în jurul culorii roșu, amintește-ți că există foarte multe nuanțe și tonuri diferite și încearcă să le menții în aceeași „temperatură”, fie tonuri de roșu rece, fie tonuri de cald.
  • Combinația de albastru înghețat, alb și gri-porumbel este luminoasă și aerisită. Un tavan din scândură albă, cu dulapuri albe sau cu vopseaua de culoarea mării înghețate, cu backsplashul din gresie gri-porumbel se potrivește cu blaturile de inox sau de marmură albă. Podelele se potrivesc în orice nuanțe de maro – roșiatic.
  • Măr verde, alb și maro închis face un contrast frumos mai ales într-o bucătărie foarte luminoasă, pentru ca lemnul de culoare închisă să nu dea sentimentul de bucătărie-peșteră. Aspectul industrial și robust, este amplificat cu decorațiunile din metal, scaune de oțel și dulapuri luminoase de măr-verde. Pereții cu lambriuri albe ajută, de asemenea, la crearea unui contrast între lemnul mai întunecat de pe tavan și pardoseală.
  • Bleumarin și alb de zăpadă oferă bucătăriei o robustețe evidențiată de faianța și blaturile albe, în contrast cu podelele din lemn masiv. Bleumarinul dulapurilor este evidențiat de oțelul accesoriilor.
  • Portocaliu ars și albastru pulbere este o combinație ce cu siguranță face ca bucătăria să iasă în evidență. Căldura pereților portocalii este alăturată tonurilor reci de alb, albastru și crem. Podelele din lemn masiv de culoare închisă vor ancora camera. Turcoazul și portocaliul farfuriilor din spatele ușilor de sticlă ale dulapurilor repetă schema de culori a camerei. Deasupra dulapurilor, niște farfurii indigo vor oferi o altă pată de culoare neașteptată.
  • Combinația unică a culorii de cupru roșiatic cu crem conferă unei bucătării un aspect proaspăt, modern, alcătuit numai din tonuri de pământ. Backsplashul mozaicat va fi format din ciocolatiu, unt, cupru, și mai rare bucățele de gresie albastră.
  • Alb, albastru pal și albastru cobalt crează o paletă de inspirație marină, care cu siguranță este calmantă și relaxantă. Blaturile din cobalt albastru sporesc albul dulapurilor, iar blatul insulei de culoarea bronzului și parchetul pal aduc aminte de culoarea nisipului, un partener adecvat pentru a încălzi un pic nuanțele apoase care îl înconjoară. O pereche de lămpi din cupru și niște scaune din lemn de tip bar nu vor face altceva decât să adauge căldură.
  • Culoarea untului, citron și negru. Galben plus verde de multe ori este egal cu căldura tropicală, iar atunci când adaugi gresie irizată din sticlă, oțel inoxidabil, granit negru lustruit și alamă, acest mix va fi unul exterm de exotic. O insulă gri-cărbune acoperită cu oțel inoxidabil va da camerei contrastul de care are nevoie.
  • Dacă cauți altceva decât un decor subtil și monoton, uimitoarea combinație contemporană de negru, gri și orange devine un partener de nădejde. Ferestrele cu rame negre vor introduce dramatismul în scenă, iar lămpile din oțel vor adăuga o strălucire sofisticată.
  • Nuanțele liniștitoare de gri, ciocolatiu și negru sunt o combinație tradițională de culori pentru bucătărie, au o vibrație naturală, sporită de podeaua din lemn de stejar în tonul mierii. Poți adăuga linii suplimentare de negru prin dulapuri și scaune tip bar.
  • Asemeni unei pânze impresioniste, combinația de corai cu verde prezintă toate elementele necesare pentru a da bucătăriei un aer boem. Pereții de un corai cald, scaunele tapițate în verde rece, în timp ce dulapurile albe și accentele lor negre păstrează paleta tropicală din acest spațiu.
  • Îmbinarea de culori alb, violet și negru are două condiții importante:  ferestre mari și lumină naturală din abundență. Astfel vei putea preveni formarea unui spațiu mohorât, ca de cavernă. Pereții mov și dulapurile negre se amestecă fericit cu albul și strălucirea unor decorațiuni din oțel inoxidabil sau din sticlă pentru a crea o cameră cu o atitudine proaspătă.
  •  

O schemă de culori monocromatice este foarte modernă în orice bucătărie. În cazul în care monocromatic este ceea ce se urmărește, trebuie să existe o variație a tonurilor și nuanțelor de culoare, de luciu și textură. Ia în considerare variațiile în toate aspectele unei bucătării, de la podea, dulapuri, superioare și inferioare, blaturi, și corpuri de iluminat.

Actualizat la 14 decembrie 2024 de Iulian Acatrinei