Saltea de pat cu viață lungă? 10 sfaturi importante pentru o întreținere corectă - ACAJU

Minimum 8 ore pe noapte petrecem în pat, mai precis pe salteaua de pat pe care dormim. Dar, salteaua poate deveni în timp un mediu propice pentru acarieni și bacterii, iar locuința noastră trebuie menținută ca un mediu sănătos, curat, bine aerisit, fără praf sau alergeni, pentru a nu deveni o sursă de îmbolnăvire. Întreținerea saltelei de pat este importantă pentru sănătatea întregii familii, pentru a avea un somn liniștit și odihnitor. 

 

Pe cât de important este să alegi o saltea de calitate, pe atât de mult contează felul în care o întreții. O utilizare neadecvată poate scădea drastic durata de viață a acesteia. Dacă o dai uitării după ce ai ales-o cu multă grijă și nu îi acorzi atenția necesară, aceasta își poate pierde cu ușurință calitațile. 

 

Cum îngrijim și curățăm corect o saltea de pat

 

Mediul cald și umed, celulele de piele moartă și transpirația reprezintă un mediu ideal de reproducere a acarienilor și a bacteriilor, transformând saltelele de pat într-unul dintre cele mai neigienice locuri din casă. Acarienii se răspândesc rapid în medii propice, iar lipsa curățării periodice a tapițeriilor și a materialelor textile face aproape imposibilă eliminarea lor definitivă. Acarienii sunt un adevărat pericol pentru sănătatea omului și chiar dacă sunt imposibil de văzut de ochiul uman, aceştia pot provoca multe boli.

 

Într-o atmosferă cu umiditate sporită și prin transpirația din timpul nopții, o saltea de pat devine un mediu propice mucegaiului. Mucegaiul aduce multe probleme sănătății, de la micoze ale unghiilor la boli respiratorii. O cameră foarte bine aerisită, chiar și în timpul anotimpului rece, previne apariția mucegaiului. 

Chiar dacă pare de necrezut, deși sunt obiecte deosebit de voluminoase, saltelele de pat sunt unele dintre obiectele din casă destul de uşor de curăţat, iar curățarea lor, o dată la șase luni este foarte importantă în menținerea unui mediu curat și sănătos în locuință. 

 

Îngrijirea unei saltele de pat ne va asigura mai mult confort, odihnă și mulți ani de vise frumoase. Iată ce poți face pentru o întreținere corectă:

  • Pentru întreținerea corespunzătoare asigură-te că salteaua și somiera sunt instalate corect. Salteaua trebuie să stea pe o suprafață perfect netedă și neînclinată altfel salteaua se va deteriora. 
  • Respectă instrucțiunile și recomandările producătorului și te vei asigura că întreținerea saltelei se va face în modul cel mai adecvat și ca vei dormi confortabil cât mai mult timp. De aceea nu îndepărta eticheta pentru că informațiile de pe ea sunt pentru identificarea caracteristicilor acesteia.
  • Pentru îngrijirea și protecția saltelei folosește o protecție de saltea care să absoarbă transpirația și să preia murdăria, împiedicând-o să ajungă la saltea. Este subțire și simplu de spălat la mașină, fiind recomandat să o speli cam de 6 ori pe an și să o înlocuiești la 2 sau 3 ani. Pentru îngrijirea saltelei de pat folosește o saltea „top” deasupra saltelei și vei avea și mai mult confort. Trebuie să iei în considerare faptul că o saltea „top” are durata de viață mai mică decât o saltea de pat, trebuie înlocuită mai des și durata ei de viață variază în funcție de greutatea persoanei care o folosește. În anumite condiții o saltea de la pat poate să mucegăiască, să se păteze și să păstreze mirosuri neplăcute. Este important să cureți corect salteaua pentru a scăpa de acarieni și de mirosurile neplăcute, precum și de bacteriile și mucegaiurile periculoase. Curățarea saltelei se poate face de o firmă specializată în servicii de curățenie sau pentru o curățare mai frecventă, ne putem descurca și acasă, cu ajutorul bicarbonatului de sodiu sau a unei soluții preparate de tine cu bicarbonat de sodiu și uleiuri esențiale.
      1. În anumite condiții o saltea de pat poate să mucegăiască, să se păteze și să păstreze mirosuri neplăcute. Este important să cureți corect salteaua pentru a scăpa de acarieni, precum și se bacterii și mucegaiuri periculoase. Curățarea unei saltele se poate face fie cu o firmă specializată în curățenie, fie acasă cu produsele potrivite. Aspiră salteaua cu regularitate pentru a avea o saltea curată, fără praf și acarieni, folosește aspiratorul pe toată suprafața saltelei. Aspiră pe partea superioară a saltelei, folosind un ataşament de tapiţerie, pentru a îndepărta praful din interiorul saltelei.Îndepărtează petele prin ştergerea de sus în jos a suprafeţei cu o cârpă înmuiată în apă rece în care ai pus puţin şampon de tapiţerie. Ai grijă, însă, să nu uzi salteaua pentru că umezeala formează mucegai şi deteriorează căptuşeala. Întoarce salteaua pe fața a doua și aspiră bine pentru a trage din interior praful și alergenii. Presară cu o sită fină bicarbonat de sodiu pe toată suprafața saltelei, lasă-l să acționeze câteva ore și apoi aspiră cu atenție. Poți încerca să cureți salteaua și cu dispozitivul cu aburi. Curățarea cu aburi îți va permite să scoți petele existente, cât și să dezinfectezi zona. Asigură-te că totul este uscat, la nevoie folosește un uscător de păr pentru a fi sigur că este totul uscat.Saltelele din arcuri, din spumă și „topurile” ar trebui să fie întoarse de 3 sau 4 ori pe an.
      2. Este importat să întorci salteaua și de pe o parte pe alta, și cu partea de sus în jos, acest lucru împiedicând salteaua să își schimbe forma în funcție de anatomia persoanei care o folosește.
  • Nu așeza salteaua pe o suprafață care nu îi permite aerisirea, neventilată și pe dedesubt, umezeala nu va putea să fie eliminată. Salteaua cu arcuri trebuie pusă neapărat pe o somieră pentru ca apa condensată să poată fi eliminată.
  • Aerisește salteaua periodic, deoarece acarienii se dezvoltă în medii umede, iar o saltea de pat umedă va fi vulnerabilă. Aerul curat te scapă de acarieni. Când se aerisește, salteaua se ține goală, fără așternut, pentru a absorbi aer curat.
  • Lasă salteaua de pat neacoperită în timpul zilei și renunță la cuverturile de pat, astfel încât umezeala din timpul nopții să fie eliminată și salteaua să se aerisească.
  • O altă regulă de bază în îngrijirea saltelei de pat este aceea de a nu îndoi salteaua atunci când dorești să o transporți sau să o cureți deoarece acest lucru poate provoca deteriorări serioase. De asemenea, nu transporta o saltea de pat ținând-o de mânerele cu care este prevazută, acestea fiind realizate doar pentru a potrivi salteaua pe baza patului sau pe somieră, nu pentru a susține toată greutatea ei.
  • Scapă de petele de pe saltea
    1. Petele de sânge sau de urină de la animalele de companie se șterg cu un detergent organic, care să descompună proteinele, respectiv acidul uric din țesătură. Nu folosi apă caldă pentru că va dizolva murdăria și o va ajuta să intre mai adânc în țesătură.
    2. Amestecă o parte apă rece cu două părţi bicarbonat de sodiu şi tamponează zona cu pata. După ce clăteşti bine locul, lasă să se usuce bine, sau chiar foloseşte un uscător de păr pentru a te asigura că nu rămâne umezeală în saltea.
    3. Petele de urină şi mirosurile neplăcute se scot cu bicarbonat, oţet şi apă, dar şi un detergent pentru suprafeţe cu bicarbonat şi aromă de citrice poate fi foarte util.
    4. Dacă salteaua a mucegăit, trebuie să o laşi câteva zile să se usuce la soare. Poţi grăbi procesul cu o aerotermă sau un uscător de păr, dar ai mare grijă să nu se supraîncălzească ţesătura. Amestecă alcool cu apă călduţă şi foloseşte un pulverizator pentru întreaga suprafaţă. Lasă să se usuce bine, apoi mai poţi folosi şi un dezinfectant obişnuit, cum ar fi spirtul medicinal, amestecat cu apă.