La ce să te uiți cu atenție când alegi scaune de bucătărie - ACAJU

Bucătăria trebuie mobilată și echipată ținând cont de toate funcțiile pe care trebuie să le aibă. Foarte importante sunt toate piesele de mobilier (dulapuri, comode, rafturi etc), dar indiferent de spațiu nu pot lipsi scaune de bucătărie confortabile și frumoase. Rolul lor este esențial în bucătărie, de aceea, în afara criteriilor estetice scaunele de bucătărie ar trebuie să fie funcționale și pe cât posibil comode și ușoare, pentru a fi așezate cu ușurință în diverse locuri. 

Scaunele potrivite au darul de a face ca o bucătărie să fie mai primitoare și mai atractivă și pot schimba designul acesteia. Indiferent dacă sunt folosite pentru a lua un mic dejun rapid sau pentru o întâlnire la cină cu toată familia sau prietenii, scaunele de la bucătărie trebuie să fie confortabile și să reziste cât mai bine la uzură. 

 

3 criterii esențiale când alegi scaune de bucătărie

 

Dimensiunea scaunelor este legată direct de utilitatea, modul și durata utilizării lor, iar în acest caz și de dimensiunile locului de luat masa. În funcție de dimensiunea bucătăriei alege o masă de bucătărie pe măsură, care să nu ocupe mult spațiu dar care să corespundă cerințelor familiei tale, după care achiziționează scaunele de bucătărie potrivite mesei și bucătăriei. 

Trebuie să ai la dispoziție suficient spațiu pentru ca oamenii să se poată așeza sau să circule în jurul mesei fără să fie incomodați. Pentru a beneficia de suficient spațiu de manevră în jurul unei mese cu scaune ai nevoie de trei ori mai mare suprafața decât cea a mesei. Dacă nu ai prea mult spațiu la dispoziție, alege scaune de bucătărie de tip taburet sau unele pliante, pe care le poți depozita sub masă atunci când nu le folosești. 

 

La alegerea unor scaune de bucătărie confortabile, dimensiunea care primează este lățimea șezutului, după care înălțimea spătarului și înălțimea de la sol.

 

  1. Dimensiunea șezutului

 

Lățimea șezutului este direct proporțională cu gradul de confort. Pentru un confort mai ridicat este indicată alegerea unor scaune de bucătărie cu o lățime a șezutului mai mare, și anume cuprinsă între 39 cm și 48 cm. Sigur că trebuie să ai în vedere și dimensiunea mesei, care îți poate limita dimensiunea scaunelor mai ales dacă vrei ca acestea să poată intra sub masă. În funcție de lățimea șezutului, ca să vezi câte scaune vor încăpea, fără să le înghesui, pe fiecare parte a mesei. 

 

Numărul de scaune de bucătărie depinde de forma mesei, la o masa rotundă se pot așeza lejer patru scaune, iar la o masa dreptunghiulară minimum șase scaune. Cu ajutorul meselor pliabile sau extensibile, se poate crește numărul acestora. Este întotdeauna bine să existe în casa cel puțin două scaune în plus, față de cele existente pentru fiecare membru al familiei. 

 

 

  1. Înălțimea spătarului

 

Spătarul scaunului trebuie să susțină spatele, așadar evită spătarele prea joase sau prea înalte.Un scaun cu spătar înalt va da un aspect mai elegant sau mai tradițional decorului. Pe lângă aspect, spătarul înalt este și mult mai confortabil, în schimb, spătarele joase sunt în ton cu stilul de mobilier modular. 

 

De fapt scaunele de bucătărie nici nu au nevoie de un spătar foarte înalt. Un spătar înalt poate micșora bucătăria, prin urmare alege scaune cu spătare înalte numai dacă ai o bucătărie mare și stilul îți permite acest lucru. Poți avea în vedere și scaunele tip taburet, dar dacă ai ales scaune de bucătărie cu spătar este bine ca acesta să aibă o înălțime cuprinsă între 25 și 50 cm. 

 

  1. Înălțimea scaunului

 

Șezutul față de sol depinde de înălțimea mesei, pentru a putea încăpea sub ea și să asigure suficient spațiu pentru picioare când te așezi. Distanța ideală dintre tăblia mesei și scaun este de aproximativ 30 cm, așa că scaunul potrivit nu va trebui să fie mai înalt decât diferența dintre înălțimea mesei și distanța dintre tăblia mesei și scaun, dar nici mai scund. 

Atunci când alegi înălțimea scaunului trebuie să ai în vedere două considerente: înălțimea mesei de bucătărie și înălțimea persoanelor care utilizează cel mai des scaunele. Înălțimea standard a unui scaun pentru o masă de 75 de cm este cuprinsă între 45 și 55 de cm și trebuie aleasă pentru a asigura confortul celor care le utilizează. Pentru o familie numeroasă, în care variază înălțimile membrilor, scaunele reglabile pe înălțime sunt recomandate, tocmai pentru a asigura o poziție corectă tuturor, fără a recurge la achiziționarea unor scaune diferite.

 

Alege cele mai bune materiale 

 

Cele mai confortabile dar în același timp și cele mai fragile scaune de bucătărie, mai ales dacă aveți copii mici sau animale de companie, sunt scaunele tapițate cu textile sau piele. De aceea poate e mai bine să alegi scaune din polipropilenă, metal sau lemn, nucul fiind acum foarte la modă. Pentru mai mult confort, le poți îmbrăca cu perne pentru șezut, aducând astfel un element decorativ suplimentar. 

 

Cadrul scaunului de bucătărie este foarte important pentru că îi oferă acestuia stabilitatea și rezistența de care are nevoie, astfel încât să reziste fără probleme la utilizări multiple. Cadrul unui scaun trebuie realizat din materiale rezistente, de calitate, utilizând tehnici de îmbinare care să ofere siguranță și rezistență.

 

Cadrul din lemn este o alegere bună pentru că are o rezistență foarte bună, un aspect plăcut și se poate plia cu ușurință pe mai multe stiluri, elegant, modern, minimalist etc... Trebuie doar să te asiguri că acesta este dintr-un lemn rezistent, de esență tare și nu din alte materiale înlocuitoare tip PAL. Dezavantajul acestora este că în timp se pot deteriora sau pot începe să scârție. Scaunele din lemn masiv sunt durabile si vă oferă posibilitatea să alegeți între mai multe tipuri de lemn: cireș, stejar, frasin sau pin, dar au un preț mai ridicat.

 

Cadrul din fier este o altă alegere sigură, este rezistent, are un aspect plăcut și poate fi combinat ca tapițerie cu diverse materiale. Trebuie doar să te asiguri ca metalul folosit este de calitate pentru a oferi stabilitate și rezistență.

 

Cadrul din policarbonat poate fi o alegere potrivită pentru persoanele care au o bucătărie amenajată într-un stil mai aparte, gen minimalist, industrial, etc. Acestea însă nu oferă un confort prea ridicat și nu au nici o stabilitate sau o rezistență bună. Avantajul ar fi că acestea pot avea un design mult mai excentric, cu diferite forme, ce pot părea foarte atractive, dar raportat la calitate, acestea sunt inferioare celor din lemn și inox.

 

Poți alege niște scaune de bucătărie simple, din lemn masiv, care să mearga foarte bine cu stilul bucătăriei tale sau poți alege scaune de bucătărie tapițate și atunci trebuie să te decizi asupra modelului (tapițerie numai pe șezut sau și pe spătar) și asupra materialului utilizat pentru tapițeria scaunului de bucătărie. 

 

 

Cele mai utilizate materiale pentru a tapița scaunele de bucătărie sunt pielea (naturală sau ecologică) și materiale textile (stofă, in, catifea etc). Recomandarea pentru scaune de bucătărie este în favoarea materialelor textile și nu pentru piele. 

 

Alege scaune de bucătărie cu tapițeria textilă tratată în prealabil, astfel încât să reziste mai bine la murdărie și să o poți curăța mai ușor. Totuși acestea pot suferi modificări din cauza umidității, temperaturii ridicate și „accidentelor culinare”. Vinilul se curăță ușor și are avantajul de a semăna cu pielea naturală, dar pielea autentică rezistă mai mult timp decât vinilul.

 

 

Alege scaune de bucătărie în funcție de stilul de amenajare

 

Pe lângă rolul practic pe care trebuie să îl îndeplinească, scaunele trebuie să se adapteze stilului de amenajare deja ales. Indiferent dacă vrei sau nu să le asortezi cu masa sau cu restul mobilierului, acestea trebuie să fie în concordanță cu stilul general al camerei începând de la culori și până la materialele. 

  • Daca ești adeptul stilului vintage, scaunele de fier sau de lemn, colorate sau nu, eventual cu urme de uzură, sunt cele mai potrivite.
  • Pentru un stil parizian, optează pentru scaune bistro în jurul unei mese rotunde. 
  • Dacă ești o persoană practică, alege scaune pliante pe care să le folosești atât în bucătărie, cât și în altă cameră ca mobilier de ocazie. 
  • Dacă ai o bucătărie amenajată în stil minimalist alege scaune cu cadru din policarbonat.
  • Dacă îți dorești un aer rustic, evită scaunele de bucătărie cu picioare metalice, orientează-te mai degrabă spre cele de lemn cu picioare robuste. 
  • Scaunele tapițate cu piele ecologică sunt potrivite unui spațiu modern. 
  • Pentru stilul retro poți opta pentru scaune din plastic sau lemn, cu un cadru metalic și tapițate din stofă (sunt potrivite si stilului clasic).
  • Dacă vrei mai multă originalitate, alege niște scaune bucătărie din fier forjat, asemeni celor pentru terase, dar adaugă pe șezut pernuțe colorate, cu modele îndrăznețe.

 

Cele mai întâlnite scaune bucătărie sunt cele cu spătar normal, simplu și cu șezutul pătrat sau ușor dreptunghiular, însă sunt persoane care au bucătării în diverse stiluri (modern, minimalist, rustic) și care aleg scaune de bucătărie cu forme deosebite: scaune de bucătărie cu picioare tip trepied, scaune de bucătărie cu șezut în formă de scoică, scaune de bucătărie tip băncuța, scaune de bucătărie ovale etc.

 

Scaune de bucătărie mix&match

 

Dacă îți plac lucrurile personalizate poți alege câte un model de scaun pentru fiecare membru al familiei pentru că se poartă mixul de scaune, plus că este la modă să combini mai multe stiluri. Nu este obligatoriu ca masa și scaunele să facă parte din același set, dar acestea trebuie să se asorteze.

 

Folosind mix&match se pot achiziționa scaune din lemn, scaune pliante, scaune moderne, la prețuri foarte mici, efectul vizual special fiind creat nu atât de modelul scaunelor alese, ci în principal de modul de aranjare al acestora. Varianta în care combini scaune din stiluri diferite pentru a obține un aspect eclectic poate fi și cea mai economică, dacă alegi să dai o nouă șansă scaunelor vechi pe care le ai în casă.


Scaunul ideal trebuie să fie unul care se potrivește cu masa, atât funcțional cât și estetic, care se potrivește cu spațiul de care dispui în zona în care servești masa, precum și să fie realizat din materiale rezistente și ușor de întreținut. Trebuie să-ți acorde confortul necesar și să reziste bine de-a lungul timpului și de acest lucru trebuie să ții cont atunci când calculezi bugetul. Nu achiziționa scaune ieftine pentru că sunt sanse foarte mari să se strice mai repede, alege scaune de bucătărie cu care să te simți bine cât mai mult timp.