Cum îți alegi canapeaua pentru living? - ACAJU

În majoritatea locuinţelor moderne, livingul este cea mai spațioasă încăpere a casei, dar și cea mai versatilă, dat fiind faptul că aici petrecem cam cea mai mare parte din timp atunci când ne aflăm acasă. Este locul în care te aduni împreună cu familia, îţi găzduieşti prietenii şi unde te retragi la finalul unei zile grele ca să te refugiezi într-un film bun, iar o canapea este piesa centrală a acestei camere. Când te gândeşti la canapeaua ta de acasă, îţi vin în minte serile distractive de jocuri cu prietenii, meciurile de fotbal palpitante şi momentele de leneveală fără de care nu ai mai fi tu. Tocmai datorită rolului important pe care îl joacă această piesă de mobilier în locuinţă, alegerea canapelei perfecte este o decizie vitală pentru starea ta de bine.

Dacă plănuiești să iți reamenajezi livingul în totalitate sau pur si simplu simți nevoia să faci o mică schimbare pentru a da camerei o noua înfățișare, unul dintre principalii pași este să achiziționezi o canapea nouă. Aflată de cele mai multe ori în centrul livingului, canapeaua reprezintă piesa de rezistență a încăperii și, dacă este aleasă în funcție de câteva reguli simple, poate transforma o sufragerie banală într-una cu adevărat deosebită.

Care ar trebui să fie principalele criterii pe care să le iei în calcul atunci când îți alegi canapeaua

  1. Analizează la ce vei folosi canapeaua din living

Organizarea cu succes a unui living începe prin analiza stilului tău de viață. Ce faci cel mai mult în acest spațiu? Citești, te uiți la televizor, îți petreci serile cu prietenii, dormi, te joci cu copiii sau altele (în funcție de personalitatea și hobby-urile specifice). Urmează ca alegerea canapelei să fie făcută în funcție de utilizările dorite. Cu alte cuvinte, dacă știi că va fi folosită doar pe durata zilei, pentru petrecerea timpului în fața televizorului, poți alege un model fix, care este adesea mai ieftin decât modelele extensibile. Daca însă știi că vei folosi această piesă de mobilier și în calitate de pat de dormit (chiar și ocazional), cumpără o variantă extensibilă. Și aici lucrurile diferă de la un model la altul, unele exemplare fiind dotate cu sisteme complicate de rabatare/extindere, în timp ce altele sunt extrem de ușor de manevrat și trebuie să ții cont de criterii în plus, pentru alegerea canapelei potrivite.

  1. Analizează stațiul de care dispui înainte de a-ți alege canapeaua potrivită

Cel mai important lucru de la care ar trebuie să pornești este dimensiunea canapelei, raportată la mărimea spațiului de care dispui, deci la dimensiunile livingului tău. Aceasta este una dintre caracteristicile cheie ale unei canapele, mai ales dacă apartamentul tău nu are o dimensiune generoasă. Canapeaua de mărime ideală trebuie să se potrivească spațiului pe care ai plănuit să-l aloci acesteia, fără a crea senzația de micșorare a încăperii, precum și preocupărilor familiei tale.

  • Dacă ai un living mai mic, nu vei putea alege o canapea imensă, trebuie să alegi o canapea care să se potrivească exact dimensiunilor și care să nu încarce foarte multe spațiul. Și trebuie să ții cont de două lucruri. Primul, este legat de utilitate: alege o canapea practică, fără colțar, eventual cu spațiu de depozitare, dedesubt, iar al doilea de design. În cazul spațiilor mici, canapeaua inevitabil va fi în lumina reflectoarelor, tocmai de aceea pe lângă dimensiune, trebuie să iei în calcul un design atractiv, care să complimenteze întregul living și o structură de calitate.
  • Dacă ai un living mai mare, poți să alegi o canapea care să suplinească spațiul gol și care să aducă un plus de confort pentru fiecare membru al familiei. Îți poți permite să te gândești dacă ai vrea să te rezumi doar la o singură canapea mare sau dacă nu cumva ar fi mai bine să integrezi în acest spațiu două canapele de două locuri, poate și câteva scaune sau fotolii pe care să le orientezi către o măsuță de cafea generoasă. Astfel, cu cât ai mai multe piese de mobilier cu atât proporția canapelei poate scădea în raport cu dimensiunea spațiului.
  • Dacă vrei ca viitoarea canapea să devină vedeta livingului atunci ai putea să te orientezi către o canapea în formă de L, rotunjită. Aceasta va ocupa mai mult spațiu, va putea găzdui mai mulți musafiri și cu siguranță se va remarca prin volumul și forma sa.

De asemenea ține cont și alege canapeaua în funcție de scaune, măsuța de cafea și alte piese de mobilier, astfel încât să lași spațiu și pentru ele. Centrează canapeaua în mijlocul camerei și focusează-te asupra acesteia, adăugând în jurul ei celelalte elemente.

  1. Analizează-ți hobby-urile ca să știi ce model de canapea să alegi

Chiar dacă pare ciudat orientarea canapelei în living te va ajuta să te decizi asupra modelului.

  • Dacă ești genul căruia îi place să lenevească în fața televizorului, atunci clar canapeaua ar trebui orientată în fața acestuia. Dar ia în considerare şi distanţa până la televizor, astfel încât să nu îţi oboseşti privirea. În principiu, ar trebui să înmulţeşti diagonala ecranului cu 1,5 şi vei obţine distanţa optimă de vizionare.
  • Dacă îți plac serile de weekend, petrecute cu prietenii, când te joci cărți, Monopoly, etc... atunci soluția salvatoare este de a alege două canapele mai mici sau o canapea și două, trei fotolii confortabile ori scaune în locul acestora. Plus o măsuță de cafea suficient de încăpătoare pentru a vă desfășura în voie, pentru a avea loc și pentru gustări și băuturi...
  • În cazul în care ești genul mai clasic și îți place să-ți petreci timpul în living citind, atunci canapeaua ta ar trebui să fie înconjurată de scaune sau perne, pentru a crea acea atmosferă relaxantă și liniștită propice lecturii.

  1. Analizează care este forma de canapea potrivită pentru living

După ce te-ai decis unde îți vei instala canapeaua, care va fi rolul său și cât de mare ar trebui să fie, este momentul să te orientezi și către forma potrivită pentru cameră, dar și pentru scopurile tale.

  • În cazul în care aceasta ar trebui să joace de divider, graniță între două zone, într-un open space, între living și bucătărie sau dining, atunci una dintre cele mai bune soluții este să alegi o canapea în formă de L curată, dreaptă, simplă.
  • Pentru o atmosferă mai intimă, care să lase impresia că adună la un loc, un colțar cu forme rotunjite ar fi mult mai potrivit și de asemenea acesta se pretează și spațiilor nu foarte ample.
  • Pentru un strop de originalitate și mai mult spațiu, cel puțin din punct de vedere vizual, o sofa, fără spătar, doar cu brațe ar putea reprezenta cheia succesului. În plus, apelând la un astfel de model poți avea în living, pe lângă locurile de pe canapea, și locuri extra pe scaune.

  1. Ia în calcul materialul din care vrei să fie canapeaua pentru living

După ce te-ai decis deja la opțiunile de mai sus ar trebui să te documentezi și despre materialele ce îmbracă forma canapelei. Nu uita, nu-i suficient să ai o canapea wow, ea trebuie să răspundă nevoilor tale, trebuie să fie confortabilă și ușor de întreținut. Aspectul estetic este esențial în orice cameră, dar funcționalitatea este prioritară în orice casă. Și aici trebuie să te decizi la veșnica întrebare tapițerie sau piele.

  • Plușul și pielea întoarsă sunt două materiale la modă, însă de la care ar trebui să-ți iei gândul dacă ai animale de companie sau copii. Avertismentul este valabil și pentru pielea naturală, dar numai în cazul animalelor de companie, în special al pisicilor care obișnuiesc să-și ascută cu plăcere gheruțele pe canapeau nouă. Dacă nu se pune problema acestora, atunci o canapea din piele ar putea arăta minunat în livingul tău mai ales dacă te decizi să achiziționezi una închisă la culoare. Pielea devine cu timpul și mai atrăgătoare și se întreține foarte ușor.
  • O altă variantă de material pentru care poți opta este cel utilizat pentru tapițarea pieselor de mobilier de exterior. Acestea au fost concepute pentru a fi impermeabile și nici nu se decolorează dacă sunt expuse mult timp la soare. Astfel, nu trebuie să-ți faci griji din cauza petelor.
  • De multe ori cel mai indicat ar fi să te axezi pe o tapițerie din bumbac, mai ales că paletarul acestor țesături, pe care îl pun la dispoziție producătorii este extrem de variat și ai de unde alege. Cele mai ușor de întreținut sunt canapelele dehusabile, cărora le pot fi cumpărate huse de schimb, ușor de spălat și de înlocuit.

  1. Analizează stilul camerei pentru a alege o canapea care să se integrese în decor

În privința stilului este mai greu de decis, de aceea este mai simplu să mergi pe instinct, pe felul tău de a fi și mai ales pe elementele care predomină căminul tău. În același timp, gândește-te la stilul de design interior pe care-l va avea camera unde se va afla canapeaua, precum și a întregii locuințe.

  • Dacă preferi un stil vintage sau rustic, cu siguranță nu se va potrivi o canapea avangardistă. Iar un stil de amenajare minimalist se îmbină perfect cu o canapea de culoare albă sau neagră, eventual cu design geometric.
  • Dacă ești genul modern, în pas cu tendințele, un stil de amenajare modern va arăta senzațional alături de o canapea într-o culoare puternică, așa că alege o culoare îndrăzneață pentru o formă simplă.
  • Pentru tradiționalul din tine o canapea pe structură clasică realizată din materiale naturale s-ar putea să fie cea mai bună decizie.
  • Iar dacă nu te poți hotărî ce stil să alegi, ai putea opta pentru mix and match, de pildă o canapea de epocă retapițată într-o culoare vibrantă sau o canapea modernă cu accente rustice.

  1. Analizează culorile din living pentru a-ți alege varianta potrivită de canapea în living

Foarte importante sunt și culoarea sau imprimeul, pentru care vei opta în alegerea canapelei. Astfel, dacă spațiul tău este destul de neutru în privința culorilor, optează pentru o tapițerie colorată poate chiar cu model, cu forme geometrice, dungi sau flori. Dacă ți-e teamă că riști prea mult, poți oricând să recurgi la o culoare uni, mai închisă sau mai deschisă, pe care să o înviorezi cu pernuțe colorate. E important ca până la urmă alegerea sa te reprezinte și să îți aducă liniște și relaxare.