Mobilier modular pentru mansardă: creează un spațiu exclusivist - ACAJU

Mansarda casei nu trebuie să fie neapărat un spațiu folosit numai pentru a depozita tot ce trebuie ascuns din casă. Indiferent cât de mare sau mică este mansarda casei tale, poate fi amenajată în așa fel încât să fie o cameră locuibilă, un spațiu care să devină dormitor pentru oaspeți sau un membru al familiei. Mansarda amenajată ca atare poate deveni un spațiu în care de multe ori să găsești intimitatea.

 

Mobila modulară poate fi o soluție foarte bună pentru acest spațiu, mansarda nedispunând întotdeauna de căi de acces foarte comode, iar plafonul poate reprezenta chiar o provocare. Însă, o mansardă poate fi amenajată eficient și deosebit cu un mobilier modular, de cele mai multe ori multifuncțional, și poate fi transformată într-o cameră de relaxare sau atelier, o bibliotecă pentru citit sau camera unde să dai curs hobby-urilor. Dar, la fel de ușor poate fi biroul de acasă sau de ce nu o cameră de oaspeți foarte primitoare. 

 

O mansardă poate fi transformată într-un spațiu care poate fi locuit chiar dacă nu are încă bine conturată utilitatea, prin planificarea și alegerea unur corpuri de mobilier modular, interiorul primind astfel o funcționalitate. Partiția mansardei este poate mai bine să fie eliminată pentru a se crea un open space mai ușor de amenajat cu mobilă modulară.

 

Amenajarea mansardei: avantaje și dezavantaje

 

Tavanul și pereții înguști, bârnele din lemn dau mansardei întotdeauna un aspect confortabil într-un decor de vacanță sau film, așadar nu încerca să le ascunzi. Amenajarea mansardei are numeroase avantaje, dar și dezavantaje:

 

  • Spațiile mansardate oferă numeroase posibilități de amenajare, iar eliminarea pereților despărțitori duce la obținerea unui spațiu deschis, mult mai mare.
  • O mansardă locuibilă înseamnă pereți și acoperiș bine izolați, câștig pentru întreaga casă.
  • Montarea unor ferestre mari asigură mai multă lumină naturală pe timpul zilei.
  • Pereții înclinați „fură” din spațiul util și zonele angulare sunt destul de greu de mobilat.
  • La mansardă pot apărea probleme cu izolația termică sau cu infiltrarea apei prin acoperiș.
  • Acoperișul poate lăsa înălțimi mici, ceea ce este o problemă pentru majoritatea persoanelor.


 

Idei de amenajare a mandardei cu mobilier modular

 

Dacă ai decis că vrei să te folosești de spațiul din mansardă atunci clar va trebui să te decizi asupra destinației pe care o va avea, decizie ce este influențată adesea de dimensiunea locului. Dacă e vorba de un spațiu mai degrabă mic, cel mai bine este să-l faci dormitor, birou, atelier, cameră de recreere sau de oaspeți. 

 

Dacă este vorba despre un spațiu mare, deschis, poate fi camera copilului cu loc de joacă, sală de cinema, camera pentru petreceri, sau de ce nu, un mare dormitor. Un spațiu generos și luminos este mereu binevenit într-o casă și în acest caz, nici nu se va simți apăsarea unor pereți înclinați sau a unui spațiu mai puțin înalt.

 

  • Camera copilului sau a adolescentului la mansardă
  •  

     O astfel de cameră este poate egală cu bucuria făcută de căsuța din copac, reprezentând spațiul suficient de mare și în acelaș timp intim. Cu siguranță patul va fi fixat în zona redusă ca înălțime, pentru a economisi spațiul înalt existent pentru un dulap de haine. Spațiul de depozitare din camera copilului de la mansardă nu trebuie să lipsească, indiferent cât de mare este spațiul existent. 

     

    În fața ferestrei, pentru a se bucura de lumina naturală se va plasa masa de lucru, pe cât posibil în zona înaltă, pentru a permite poziționarea a cât mai multe rafturi și dulapuri pentru cărți, papetărie, rechizite și toate celelalte necesare. 

     

    A nu se uita de modulele unde stau jucăriile sau pentru cei mai mari obiectele ce țin de hobby. Pe cât posibil tot în zona nemansardată, dar nu obligatoriu, se pot amenaja modulele ce vor fi folosite pentru dressing. În funcție de spațiul disponibil, o zonă de socializare poate fi foarte importantă, dotată cu pufuri, tabureți sau scaune foarte comode pentru a sta cu prietenii veniți în vizită.

     

  • Dormitorul matrimonial în mansardă
  •  

    Patul se poziționează pe peretele mansardat, care are cea mai mica înălțime, pentru a profita de mai mult spațiu în restul încăperii. Noptierele pot flanca patul, pentru că pot fi un spațiu de depozitare în plus. Pe peretele cel mai înalt se va amplasa un dressing modular, unde modulele superioare vor fi folosite la depozitarea obiectelor mai rar utilizate. 

     

    Modulele de jos vor avea sertare, dacă lățimea locului o permite sau dulapuri cu rafturi. Ușile cu siguranță vor fi culisante pentru a economisi spațiu. Montează rafturi și polițe pe pereți, pe care se pot așeza decorațiuni, fotografii sau cărți. Dacă spațiul este suficient se poate încadra o comodă cu sertare și o banchetă.


     

  • Camera de relaxare
  •  

    Nu trebuie percepută ca un living, ci mai degrabă pentru socializare și relaxare în familia restrânsă, deoarece este puțin probabil să-ți inviți prietenii acolo. Mobila modulară poate forma dulapurile de sub fereastră, dulapuri nu prea înalte, dar care creează suficient spațiu de depozitare, iar pe peretele cel mai generos poate fi amenajat o mică bibliotecă și spațiu pentru televizor. 

     

    Cu siguranță o canapea cu fotolii sau un set de canapele își vor găsi cu ușurință locul în această încăpere, în jurul unei măsuțe de cafea. Măsuțele joase pentru cafea și tabureții se potrivesc foarte bine într-o mansardă pentru că au o înalțime redusă.

     

  • Biroul sau atelier de lucru la mansardă
  •  

    Poate cel mai popular rol care i se atribuie spațiului de la mansardă, în prezent, este cel de birou. Este perfect pentru cei care conduc propria afacere sau pentru cei care lucrează de acasă, pentru că le oferă liniștea și intimitatea necesare desfășurării activității lor. 

    Dacă suprafața este mică, poate fi o bună idee transformarea mansardei într-un birou, de unde se poate lucra de acasă sau se pot pune în practică anumite hobby-uri. Dacă în familie există pasionați și lumina naturală este suficientă, un atelier de pictură este chiar foarte ușor de realizat. 

     

    La fel de ușoară este și amenajarea unui atelier de bricolaj. În toate aceste situații mobilierul principal este reprezentat de rafturi și dulapuri modulare ce permit depozitatea celor necesare pentru activitatea aleasă. Masa de lucru și scaunul vor fi alese după utilitatea folosirii lor. Poți alege un birou cu bibliotecă încorporată sau poți achiziționa separat o etajeră cu un aspect deosebit. Avantajul este că poți decora așa cum îți place și așa cum ai nevoie pentru a te concentra oricând ai de muncă, sporind astfel creativitatea și inspirația, iar în același timp, scăzând considerabil nivelul de stres.

     

  • Camera de oaspeți
  •  

     Această amenajare poate apărea sub mai multe forme. Poate cel mai simplu de realizat este dotarea camerei de relaxare prezentată anterior cu canapele și fotolii extensibile. Este o formulă funcțională și care nu necesită un buget foarte important. O altă abordare ar fi un birou în care să existe și o canapea extensibilă care poate fi folosită pentru citit, reflecție în timpul lucrului, dar și ca pat pentru invitații. 

     

    Așadar, este timpul să renunți la depozitarea obiectelor inutile în podul casei și să iei în considerare amenajarea eficientă a acestuia, pentru a câștiga spațiu util în locuință. În funcție de nevoile avute și de preferințele personale, alege rolul pe care vrei să îl aibă mansarda și stilul de design interior prin intermediul căruia poți obține rezultate spectaculoase dorite.