Organizarea alimentelor în bucătărie: soluții pentru o depozitare eficientă - ACAJU

În această perioadă în care trebuie să stăm cât mai mult acasă, facem cumpăraturi online și probabil am dublat numărul de alimente achiziționate, din măsuri de siguranță. Așa că, mulți dintre noi se găsesc în situația în care mai știu unde să pună produsele cumpărate. Parcă nici balconul nu vrem să-l ”sufocăm” cu sticle de apă, legume și zarzavaturi, mai ales că a rămas singurul loc care ne ține conectați la atmosfera de afară și unde putem visa la vacanță. 

 

Nici în mobila de bucătărie nu prea e loc, nu vrem să aglomerăm spațiul, în plus mai ales acum că avem timp de gatit mai mult vrem să ne bucurăm de o atmosferă cât mai plăcută. Iar, bucătăria în multe situații devine cel mai bun loc unde ne putem refugia pentru a purta o conversație telefonică liniștită sau putem răsfoi o revistă în timp ce savurăm o gustare.

 

Este momentul când ne dăm seama că, probabil, soluțiile noastre de depozitare alese nu sunt cele mai eficiente și ne trebuie idei pentru o nouă organizare a alimentelor și ustensilelor în bucătărie. Și de ce nu, un upgrade de corpuri de mobilă bucătărie sau organizatoare de mobilă pentru a o face mai funcțională.

 

Pentru început, renunță la lucrurile inutile

 

Consideră că a sosit momentul unei curățenii în bucătărie, așa că propune-ți să creezi spații suplimentare renunțând la obiectele pe care nu le mai folosești, pentru a crea spațiu suplimentar. Cu această ocazie, eventual poți face chiar o schimbare de design, de exemplu, poți înlocui scaunele vechi, mari și grele, cu scaune pliante sau din materiale ușoare care se pot stivui unele peste altele, poți schimba masa, poți renunța la unele corpuri de mobilier inutile, poți achiziționa altele mai ergonomice cu spații de depozitare mai organizate. 

De asemenea poți renunța la acele ustensile nefolosite de multă vreme, vesela crăpată, cratițe și chiar de aparate electrocasnice inutile și poți regândi altfel schema de organizare a bucătăriei. Rezultatul va fi un spațiu mai mare şi mai confortabil în care poți crea o zonă de socializare pentru familie și soluții eficiente de organizare pentru provizii și ustensile.

Soluții eficiente de organizare pentru alimente

 

Proviziile alimentare au nevoie de un spațiu special dedicat lor în bucătărie ori în cămara și indiferent unde decizi să le poziționezi trebuie să profiți la maxim de spațiul pe care îl ai și de utilitatea acestuia. Păstrarea alimentelor trebuie să se facă în condiții pentru a preveni alterarea, contaminarea chimică sau biologică, pătrunderea impurităților din praf sau a mirosurilor improprii. Și trebuie să ai în vedere termenele de valabilitate.

  • Aranjează în față produsele pe care le folosești cel mai des, precum: uleiul, mălaiul, făina sau zahărul. 
  • Achiziționează coșuri sau lăzi speciale pentru fructe și legume, acestea se păstrează mai bine dacă nu le spălam înainte de depozitare, de aceea au nevoie de propriile lăzi. Legumele și fructele din care se pot scutura frunze sau pământ, așează-le pe sol, preferabil în cutii de depozitare cu roți, la care să ai acces ușor și pe care să le poți curăța periodic.
  • Pe rafturile de sus poți așeza produse pe care le folosești foarte rar, eventual nici săptămânal.
  • Pe podea și pe rafturile de jos vor sta întotdeauna proviziile cele mai grele, ca asigurare în plus.
  • Dacă ai mai multe borcane, sticle ce au același conținut, poziționează-le pe toate la un loc, în linie, pentru a vedea de la primul recipient ceea ce se afla în spate. Ordinea ar putea fi dată de termenul la care expiră.
  • Dacă vrei să oferi un aspect unitar cămarii sau dulapului din bucătarie, utilizează recipiente cu închidere ermetică pentru toate alimentele depozitate. Acestea le păstrează proaspete și aromate mai mult timp, și oferă o vizibilitate mai bună asupra produselor, iar rafturile vor arăta mai ordonate și mai frumos aranjate.
  • Evită caserolele închise la culoare, prin care nu se vede conținutul. Riști să uiți ce ai depozitat acolo.
  • Ai grijă să folosești clești sau pungi resigilabile (zipper bags) sau folie alimentară pentru a etanșa pe cât posibil ambalajele deja desfăcute.
  • Ordonează conservele în funcție de conținutul lor, dar și în funcție de termenul de valabilitate sau cât de des le vei folosi.
  • Dacă sunt borcane, condimente, sosuri la care umbli mai des, le poți așeza pe sisteme rotative ce îți dau acces fix la ce îți trebuie.
  • Dacă faci în mod constant provizii de biscuiți, bomboane, cipsuri, chestii ronțăibile, le poți grupa pe categorii și depozita în coșuri pe care neapărat le etichetezi.
  • Când ai de depozitat sticle ce nu încap pe rafturi din cauza înălțimii, culcă-le și așează-le sub formă de piramidă. Verifică-le dopurile înainte și atenție la produsele care pot fermenta. 
  • Nu uita să păstrezi ordinea pentru a te asigura că vei avea mereu un spațiu bine organizat pentru alimentele tale.

 

Metode de organizare pentru proviziile non-alimentare

 

În afară de alimente, în ideea de a scăpa de grija cumpărăturilor, probabil ne-am facut plinul și cu alte bunuri, care oricum nu sunt perisabile, produse pentru curățare, detergenți, lavete. Acestea ar trebui depozitate separat de alimente, în cămară dacă le poți delimita, sau și mai bine în baie. Daca dispui de un dulap spațios în baie, poți depozita aici toate produsele de curățenie și astfel, îți vor fi mereu la îndemână. 

 

Nu uita că masca de sub chiuvetă este de fapt un dulăpior în care poți depozita orice obiecte dorești. E la fel de eficient ca orice alt dulap de bucătărie, deci nu trebuie să-l ignori. Poți păstra produsele pentru menaj, pentru curățenie, fiind toate în același loc, le vei găsi imediat. Poți monta și o bară metalică, dacă vrei să agăți de ea unele sticle, astfel încât vei avea și mai mult loc liber dedesubt.

Împarte-le pe categorii clare de produse și așează-le în recipientele potrivite, borcane , caserole colorate, coșuri rustice, cutii reciclate (mai ales ca sigur primești multe pachete). Vopsește-le și pune-le etichete.

 

Sfaturi utile pentru a organiza dulapurile din bucătărie

 

Dulapurile din mobila de bucătărie reprezintă cel mai folosit mod de organizare și depozitare pentru obiectele din bucătărie, dar trebuie reorganizate inteligent pentru a găsi repede în interiorul lor ceea ce cauți.

  • Depozitează lucruri și pe ușile dulapului - Poți câștiga de două ori mai mult spațiu pentru depozitare dacă vei valorifica inteligent inclusiv spațiul pe care ți-l oferă ușile dulapului. Montează pe uși o bară specială sau cârlige, de care poți agăța apoi tacâmuri sau mici obiecte de veselă.
  • Raft înterior pe ușa dulapului - Poți obține și mai mult spațiu de depozitare pe ușa dulapului dacă vei monta un raft metalic, un fel de „buzunar” interior, în care poți depozita diferite lucruri de care ai nevoie. Pe lângă faptul că vei folosi mai eficient spațiul oferit de dulap, acesta nu va mai fi supraîncărcat și vei găsi imediat accesoriile depozitate pe ușă.
  • Depozitează și pe o latură a dulapului - Laturile dulapului sunt deseori neglijate, la fel ca ușile, dar ele pot reprezenta un spațiu important pentru depozitare. Cu ajutorul unor bare metalice, poți obține aici mai multe etajere cu efect inedit pentru depozitarea condimentelor, pentru ceaiuri sau cafea, spre exemplu. 
  • Depozitează și în spațiul dintre dulapuri - De cele mai multe ori, spațiul foarte îngust dintre dulapuri sau dintre dulap și aragaz este pierdut, nevalorificat. Cu puțină inspirație însă, poți amenaja și aici un mic dulăpior, în care să depozitezi diferite lucruri care în mod normal nu necesită foarte mult spațiu, cum sunt tacâmurile, de exemplu.
  • Alături de rafturi și de bara metalică, etajerele metalice sunt o soluție ieftină și practică pentru depozitare. Poți concepe și realiza un dulap deschis format din etajere metalice care va ocupa mai puțin loc decât unul din lemn. Poți monta câteva etajere în interiorul dulapurilor și astfel le vei organiza mult mai bine, obținând o compartimentare suplimentară, pe verticală.

 

Această activitate de organizare inteligentă pentru mai multă eficiență, te va distra dar în același timp îți va permite să te bucuri de mai mult spațiu. Cămara și dulapurile tale vor fi aranjate îmbinând utilul cu plăcutul, iar proviziile tale vor fi depozitate corespunzător.