Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Living deschis de la intrare? Cum poți crea un hol fals cu efect WOW

Dată: 08 Mai 2020

Living deschis de la intrare? Cum poți crea un hol fals

 

Probabil că nu petreci prea mult timp în holul de la intrare. Sunt zile în care abia îi acorzi un strop de atenție, cât te descalți sau mai arunci o privire de verificare în oglindă. Dar holul de la intrarea în casă este mai mult decât o încăpere funcțională. Este primul contact al oaspeților cu căminul tău, spațiul care servește drept carte de vizită și încăperea care dă tonul decorului din restul camerelor. O locuință nu poate fi primitoare și armonioasă dacă ești nevoit să treci printr-un hol întunecat, înghesuit și lipsit de personalitate ca să ajungi într-o camera de zi amenajată impecabil.

 

Există locuințe, în special cele mai noi și moderne, tip open space, în care nu există holul de intrare sau o delimitare clară între hol și living, iar ușa de la intrarea în locuință pare să dea direct în spațiul camerei de zi. Acest lucru se întâlnește atât în cazul locuințelor construite în ultima perioadă, pentru a crea impresia suplimentară de spațiu și lumină, dar și locuințelor mai vechi la care îmbrățișându-se soluția unui design open space s-a recurs la această strategie de design.

 

De multe ori, această situație nu este una tocmai înțeleaptă, holul de la intrare fiind în sinea lui o zonă de protecție a casei la venirea de afară. În altă ordine de idei, nu este foarte plăcut să ai la vedere în living hainele și încălțămintea pe care le folosești zilnic.

 

Ce soluție putem găsi în acest caz? În funcție de spațiu disponibil în locuință și de forma acestuia se pot face separații funcționale, cu tot felul de piese de mobilă living sau se crează cu ajutorul multelor materiale actuale un perete fals și în felul acesta vom avea un hol de intrare.

 

Caracteristicile de bază ale holului de la intrare

 

Se spune că prima impresie contează și credem că și când vine vorba de casă se aplică aceeași regulă. De aceea, este bine ca amenajarea holul să se integreze cât mai bine cu mobila living pentru a face o impresie frumoasă de la intrarea în locuință, chiar dacă se bazează pe un perete fals. Musafirii trebuie primiți cu căldură, dar și într-un climat propice desfășurării unei vizite, cu un decor plăcut și spațiu util.

 

  • Mobilierul să fie simplu, dar bine poziționat;
  • Mobilierul de pe hol poate să continue ca stil cu mobila living, însă nu este obligatoriu;
  • Iluminatul trebuie făcut cu elemente corespunzătoare așezate în unghiuri perfecte pentru a crea o perspectivă bună, ce pune volumele în valoare;
  • Pardoseala să fie în tonuri cu celelalte obiecte și în prelungirea camerei de zi;
  • Locurile de depozitare ale obiectelor trebuie să fie simple, dar bine așezate și funcționale;
  • Eleganța trebuie să primeze, să dea tonul casei, totul să fie atrăgător, nu încărcat.

Living deschis de la intrare? Cum poți crea un hol fals

 

Idei pentru a crea un hol fals


Perete fals din panouri de sticlă în stil vintage

 

O soluție foarte veche, folosită de mai mult de o sută de ani în locuințele mai modeste, era holul separat la intrare, doi pereți fiind ai casei, unul având ușa de intrare și alți doi pereți falși, unul având la rândul său ușă pentru a intra în living. Acest gen de hol fals s-a impus pentru a păstra căldura casei în timpul iernii, când vii de afară. Este o amenajare ce s-ar putea potrivi la renovarea unor case oldies. Pereții sunt gen glasvand, pereți interiori alcătuiți din panouri de sticlă montate pe un cadru de lemn sau metal. Este de preferat o tâmplărie mai atent lucrată și în acord cu amenajarea interioară. Se poate încadra foarte bine pe un perete o ladă banchetă sau o banchetă sub care se află rafturi pentru pantofi. Un mic dulăpior pentru a putea pune pe el ce ai prin buzunare sau cheile poate fi integrat în continuarea banchetei. O oglindă bine poziționată este de mare ajutor.

 

Perete fals creat din corpuri de mobilă

 

Cea mai la îndemână separare a livingului față de ușa de intrare, pentru a crea o zonă de tip hol este prin folosirea unor piese din mobila living. Se pot folosi etajere înalte, care să delimiteze zona și să mascheze parțial sau total ușa de intrare. Finisajele de la nivelul pereților și pardoselii rămân aceleași ca în living și separarea se face prin mobilier care lasă lumina naturală să ajungă și în zona de intrare a locuinței.

 

O variantă de perete fals a modelul anterior, funcționând atunci când lumina naturală ajunge în zona ușii de intrare, care astfel devine bine luminată, este un dulap de haine cu funcție de cuier, de acelaș tip cu mobila living, dar în care să se poată depozita haine, genți și pălării, iar în zona de jos pantofii. Pentru a inviora atmosfera se poate fixa oglindă pe ușa dulapului, care pentru a economisi spațiul ar fi de preferat glisantă. Și acest gen de amenajare, dacă spațiul o permite, poate include o banchetă, de foarte multe ori utilă la intrarea în locuință.

 

Într-o amenajare de tip open space, living și bucătărie, dacă ușa de intrare este pe peretele lung, fiind aproape de delimitarea celor două zone, se poate foarte ușor folosi un dulap dublu, care pe o parte să aparțină livingului, fiind un dulap cu funcție de cuier, în timp ce pe partea opusă fiind un dulap ce aparține bucătăriei și funcționalității acesteia. Practic este dulapul ce separă cele două zone.

Living deschis de la intrare? Cum poți crea un hol fals

Când spațiul este pur și simplu prea mic, delimitarea unei zone de hol poate fi făcută la nivel inferior, adică la cel al canapelei pentru a camufla prezența perechilor de încălțăminte, chiar dacă hainele pot fi agățate la nivel superior, deci la vedere pe peretele opus balustradei. De asemenea, mobila de delimitare poate fi una în ton cu amenajarea zonei de zi, fie în jurul canapelei, fie doar o comodă de pantofi amplasată strategic, astfel încât senzația de spațiu să existe, dar să fie rezolvată și problema separării.

 

Perete fals din gips carton

 

Tot pentru delimitarea unui hol se pot realiza structuri din gips-carton care pot sau nu să includă spațiu de depozitare specific holului. În funcție de nevoile existente, lumină naturală, spațiu de depozitare, aceste structuri se dimensionează conform spațiilor existente. Ele pot fi continue, cu o capacitate mai mare de depozitare, sau sparte, pentru a valorifica lumina naturală existentă în acea zonă. Deși dotările de aici sunt o prelungire pentru mobila living, funcționalitatea îi va da o particularitate aparte.

 

Separarea vizuală a zonei de la intrarea în casă față de spațiul zonei de living se poate face cel mai simplu prin construcția unei structuri ușoare din gisp-carton, tip balustradă sau bar. Desigur, în funcție de stilul de amenajare interioară se pot prevedea ansambluri simetrice, care să ofere o imagine armonioasă și să direcționeze privirea către zonele importante. 

 

Perete fals cu ajutorul unui paravan decorativ

 

Paravanele pot fi la rândul lor o variantă excelentă pentru amenajarea unui perete fals la ușa de la intrarea în locuință pentru a crea un hol fals, acolo unde acesta nu există. Rolul lor este de a separa vizual zona ușii de la intrare față de spațiul zonei de living. Aceste paravane pot fi concepute fie doar ca elemente decorative, fie pot include și spațiu de depozitare tip mobilier.  Rolul de depozitare nu poate fi decât la nivelul de jos, sub forma unei banchete cu spațiu de depozitare sau taburete de același gen.

 

Există și locuințe în care modul cum a fost conceput planul nu permite crearea unui hol de tip culoar și atunci soluția este cea prin care se obturează pur și simplu accesul în casă. Practic, se pot crea structuri din gisp-carton sau mobilier, care să fie poziționate la o distanță confortabilă față-n față cu ușa de la intrare și astfel să dea impresia de hol.


Când separarea nu este pur și simplu viabilă din cauza configurației spațiilor, se poate concepe un mobilier living care să adăpostească încălțămintea și hainele, astfel încât ele să nu fie la vedere, dar să aibă un aspect elegant și de-a senzația că aparține de fapt camerei de zi. Prin prezența acestui tip de mobilier, care poate încadra chiar de la ușa de la intrare se marchează astfel separația dintre hol și living.

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus