Decorațiuni în bucătărie. Oare mai este loc și pentru așa ceva? - ACAJU

Amenajarea bucătăriei înseamnă mult mai mult decât alegerea mobilierului, înseamnă în primul rând accent pe funcționalitate și organizare, fără să pierdem din vedere elementele de design bineînțeles. Pentru că decorațiunile atent alese îți vor da prilejul să personalizezi acest spațiu și să-ți pui amprenta personală.

La fel ca și accesoriile pentru un outfit, decorațiunile sunt ultimele elemente la care ne gândim atunci când decorăm o casă, chiar dacă acestea pot avea un efect definitiv de schimbare asupra spațiului. Mai mult, în procesul de amenajare, alegerea decorațiunilor este un lucru pe care îl lăsam post mobilare și organizare, ceva ce vine în completarea stilului ales. Mai ales, că de multe ori bucătăria este destul de mică, iar aceste decorațiuni de bucătărie pot să încarce spațiul, să încurce, iar alese înainte, pot să nu se potrivească. 

Decorațiunile în bucătărie au farmecul lor

Când bucătăria începe să ți se pară anostă și vrei să ieși din monotonie sau vrei să faci un upgrade de imagine cu bani puțini, decorațiunile sunt ideale. Alegerea decorațiunilor nu este chiar o joacă, iar ca să nu dai greș ar trebui să te gândești la lucruri accesibile, care să nu te pună în dificultate când gătești, care să nu-ți dea bătăi de cap încurcând și mai tare spațiul sau să riști să faci greșeli de design. 

Un tablou mic agățat pe un perete, o vază colorată în care să așezi un buchet de flori, o fructieră plină cu fructe de sezon așezată pe dulap, o mochetă din iută sau un covoraș de lână, farfurii colorate sau borcane cu mirodenii pe o poliță, farfurii desoebită pe rafturi deschise, o perdea fină, transparentă, încadrată de o draperie în printuri vesele, un tapet potrivit care să scoată în evidență un colț al bucătăriei, un ceas agățat pe un perete, iată câteva idei care te vor ajuta să decorezi bucătăria, să-i dai un refresh și să aduci în bucătărie aromă de ”acasă”.

Decorațiuni pentru bucătărie funcționale și estetice 

În general pentru a te decide mai ușor pentru ce decorațiuni de bucătărie optezi, le poți împărți în două categorii, obiecte esențiale sau practice și obiecte complementare. 

Primele au rol funcțional, iar celelalte rol strict decorativ. În bucătărie, spre deosebire de restul casei, decorațiunile din bucătărie ar fi indicat să îndeplinească și un rol practic.

 

  • Etajerele sunt opțiuni ideale pentru a depozita borcanelele cu condimente, cutiile cu biscuiți sau alte tipuri de mirodenii cu recipiente deosebite, pentru a le avea mereu la îndemână. Unele tipuri de etajere pentru bucătărie se pot atașa de dulap, fiind o extensie a acestuia. Pentru un stil mai simplu și practic pot fi realizate din metal, sau din lemn, pentru un stil clasic, rustic sau tradițional. Pe aceste etajere pentru bucătărie îți poți etala setul preferat de ceai sau de pahare, solnițe cu sare și piper sau alte tipuri de vase și tacâmuri, pe care le folosești zi de zi.
  • Dacă spațiul îți permite și poți să păstrezi mai multe lucruri la vedere, alege recipiente deosebite pentru condimente, precum și suporturi pentru perete. Pe acestea din urmă le poți folosi pentru a depozita ustensile pentru gătit, precum și pentru a agăța cratițe sau diferite recipiente de dimensiuni mici sau medii.
  • Nu uita de ceasuri de bucătărie cu modele simpatice sau de clepsidre de bucătărie care care îți amintesc că mâncarea gătită e gata. O idee excelentă ar fi un set de ceasuri sau clepsidre diferite. Modele de clepsidre își pot găsi locul atât într-o bucătărie amenajată în stil rustic, cât și în una modernă. 
  • Prosoapele de bucătărie confecționate din materiale subțiri și cu imprimeuri asortate sau cu mesaje haioase, se pot integra în mod firesc în bucătărie, mai ales că avem mereu nevoie de ele și le putem așeza oriunde.
  • Nu uita de suporturile pentru vase sau de cele pentru masă. Puțini sunt cei care mai aleg față de masă pentru bucătărie, suporturile din diferite materiale fiind mult mai practice, se curață imediat și arată foarte modern. 

 

 

Obiecte decorative pentru bucătărie

 

Pentru că bucătăria reprezintă, înainte de toate, spațiul în care depozitezi și prepari mâncarea, obiectele decorative ar trebui să se regăsească aici într-un număr cât mai mic comparativ cu restul casei. Plus că atmosfera din bucătărie, umezeală și căldură, nu este favorabilă etalării de obiecte în condiții propice.

 

Printre cele mai folosite obiecte ca decorațiuni interioare în amenajarea bucătariilor se numară suporturile pentru tacâmuri, de la modele clasice suspendate și până la versiuni ceramice, coșurile pentru fructe și legume și autocolantele cu suprafața tip tablă școlară pentru diferite mesaje. De asemenea, corpurile de iluminat devin decorațiuni importante într-o bucătărie. Poți alege pernuțe de scaune colorate care să crească gradul de confort si să adauge culoare și personalitate, iar pentru podea un covoraș sau o traversă asortată cu restul încăperii.

 

Dacă ai un colț amenajat pentru relaxare și socializare în familie, poți face loc și pentru tablouri în bucătărie, mai ales dacă acesta este departe de fum și aburi. Pot fi desene și picturi ale copiilor, diverse fotografii din vacanțe, imagini care se pliază stilului bucătăriei și care vor da un plus de culoare spațiului. Pentru cei care apreciază umorul, pot să aleagă un panou cu mesaje amuzante sau cu glume care să binedispună pe toți cei care vin să servească masa. Iar dacă îți plac citatele, alege un tablou în care să fie imprimate cuvinte care să te inspire, să te binedispună sau să te calmeze.

 

Pereți cu personalitate

 

Într-o bucătărie mică e greu să integrezi decorațiunile necesare și cu atât mai mult pe cele care îți plac, o modalitate prin care poți să adaugi puțină culoare încăperii, fără să o încarci, este să decorezi pereții într-un mod creativ. Poți să folosești tapet sau autocolant, precum și diverse materiale. 

 

Câteva fâșii din lemn, puse pe verticală, vor da impresia unei bucătării mai înalte, iar mozaicul montat pe un perete mai îngust va adăuga profunzime. Pentru o bucătărie cu adevărat specială, pictează tavanul, de la un cer de un albastru cu niște nori albi și pufoși, până la diverse forme geometrice care să creeze iluzii optice.

Tapetul poate să decoreze doar o anumită zonă din bucătărie, precum cea de servire a mesei, dar poți folosi aceeași nuanță pentru întreaga încăpere. Dacă folosești culori diferite pentru delimitarea unor zone funcționale din bucătărie, încearcă să folosești un tapet de aceeași calitate pentru ca designul să fie armonios.

 

Autocolantele sunt idei decorative ușor de pus în practică și de mare efect, mai ales că pot fi puse în orice loc în bucătărie. Sunt lavabile, ușor de întreținut și de curățat, iar efectul obținut va fi wow. Există autocolant faianţă decorativă, autocolant mobilă bucătărie pentru un mobilier personalizat, autocolant pentru electrocasnice prietenoase, față de masă impermeabilă pentru mese fără griji.

 

Corpurile de iluminat

 

Pentru bucătărie nu este obligatoriu să utilizăm un iluminat general, acesta fiind înlocuit cu o bandă LED montată în zona locului de luat masă sau a blatului unde se prepară mâncarea de lucru. Absolut necesare sunt corpurile de iluminat de deasupra mesei.

 

Corpurile de iluminat adiționale față de plafoniera sau lustra din tavan pot fi decorațiuni deosebite. Poți opta pentru o aplică de perete, cu un design special și o poți pune pe unul dintre pereți, ca să lumineze difuz, atunci când dorești o atmosferă mai intimă în bucătărie. Aplica de perete se alege în funcție de stilul de amenajare al bucătăriei. Poți alege un model de aplică cu cadru din metal, cu becul la vedere, perfectă pentru un stil modern, minimalist sau contemporan sau o aplică în formă de felinar, cu metalul antichizat, dacă bucătăria este amenajată într-un stil vintage sau de inspiratie retro.

 

Ornamente naturale

 

Folosește natura ca decor în bucătărie pentru un plus de culoare și prospețime, dar alege plante artificiale sau plante care rezistă într-un spațiu închis, cu aburi, căldură excesivă și mirosuri.

 

Fructele, legumele așezate în diverse recipiente de sticlă, rafie sau paie, o vază cu flori pentru masa din bucătărie, sau poate o planta care se agață, prinsă undeva de sus sau o planta mai mare, pusa într-un colț vor face ca bucătăria să prindă viață. Cele mai indicate pentru bucătărie sunt rafturile cu plantele aromatice.

Amenajează-ți bucătăria astfel încât să te bucuri și să te simți în largul tău de fiecare dată când gătești sau mănânci, alege decorațiuni pentru bucătărie care să completeze perfect designul tău preferat, dar și funcțiile practice ale mobilierului pentru bucătărie.