Un pat confortabil, proprietari fericiți așteaptă: la ce detalii să te uiți pentru a avea un somn odihnitor - ACAJU

Primul criteriu în alegerea mobilei pentru dormitor trebuie să fie funcționalitatea, urmat de designul acestuia, iar personalitatea noastră este cea care își va pune amprenta definitivând stilul. Totuși, pornind de la faptul că dormitorul este un spațiu intim consacrat relaxării și somnului, atenția maximă trebuie acordată alegerii patului. Mai mult, somnul este o parte importantă a vieții, și acesta ar trebui să fie suficient și odihnitor, de aceea, patul în dormitor este piesa vedetă, iar confortul oferit de acesta este esențial pentru calitatea somnului.

 

Dimensiunile unui pat confortabil

 

Dormitorul trebuie să îmbine armonios preferințele ambilor parteneri de cuplu, să îi reprezinte și să le asigure confortul necesar. Un pat strâmt cu siguranță nu este un pat confortabil, dar de cele mai multe ori nici mărimea patului nu înseamnă neapărat mai mult confort. Aici trebuie avut în vedere atât dimensiunea utilizatorilor cât și a dormitorului pentru a găsi dimensiunea ideală a patului.

 

Pentru a estima lățimea ideală a unui pat este recomandat ca ambii parteneri să se întindă în pat, unul lângă celălalt cu mâinile sub cap și cu coatele în exterior. Lățimea ideală este atunci când partenerii nu-și vor atinge coatele, iar între ei și între ei și marginea patului vor fi distanțe de cel puțin 10 – 15 cm.

 

  • Paturile duble au dimensiuni după saltele de pat standard pentru care sunt făcute și anume de 160, 180, 200 și 220 cm.
  • În cazul în care vei folosi în dormitor paturi simple, lățimea standard pentru acestea sunt de 80, 90, 100 și 120 cm.
  • Lungimea ideală a patului ar trebui să fie cu cel puțin 10 – 15 cm mai mare decât cel mai înalt dintre parteneri.
  • Pentru saltele de pat lungimile standard sunt de 190, 200 și 220 cm.
  • Există saltele și pentru copii cu lățimi de 60,70 și 80 cm și cu lungimi de 160 sau 180 cm.

 

Cum arată patul potrivit: la ce aspecte trebuie să fim atenți

 

Patul trebuie să fie piesa centrală într-un dormitor și de aceea trebuie să fie achiziționat unul ce produce un impact vizual puternic, prin masivitate, prin forma tăbliei de la capul patului, prin stilul căruia îi aparține ca mobilier sau prin materialul din care este confecționat cadrul. În ceea ce privește camera adulților, ideal ar fi să se opteze pentru un pat matrimonial de dimensiuni cât mai mari, pentru a avea parte de toată odihna care li se cuvine. Patul matrimonial este un pat confortabil prin definiție și dimensiunile mai mari decât patul dublu standard (135-140 cm). În afară de mărime ar trebui să ții cont de înălțimea acestuia și ca dimensiunea trebuie să fie proporțională cu cea a dormitorului.

 

 

Un pat mai mare îți oferă o odihnă mai bună, un confort sporit, mai ales atunci când este împărțit de parteneri. În mod obișnuit, pe timpul unei nopți, cei mai mulți oameni își schimbă poziția de 60-70 de ori, deci mai mult loc între parteneri înseamnă un somn mai liniștit. Datorită dimensiunilor mari ale patului există loc și pentru răsfățul unor perne mari și pufoase. Un pat mai mare va ajuta la evitarea tensiunilor nocturne între parteneri, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Paturile matrimoniale sunt dotate de obicei cu lăzi de depozitare, importante în economia și organizarea spațiului.

 

De ce depinde confortul unui pat

 

Când se caută mobilă pentru dormitor la alegerea patului, partenerii ar trebui să încerce mai multe tipuri de saltele și mai multe tipuri de cadre de pat, pentru a descoperi combinația ce li se potrivește cel mai bine. Alegerea cu siguranță trebuie făcută după gradul de fermitate pe care ni-l dorim, dar și după greutatea pe care o deținem. Cei cu un număr mai mare de kilograme vor avea cu siguranță nevoie de paturi cu un grad mai mare de fermitate decât ceilalți.

Patul poate fi foarte confortabil dacă nu scârțâie, dar adevăratul confort este dat de salteaua bine aleasă. Petrecem aproximativ o treime din viață dormind, iar tehnologiile de fabricație pentru saltele de pat au evoluat odată cu conștientizarea importanței somnului pentru sănătate, o saltea confortabilă fiind cea care face diferența dintre o dimineață plină de energie și una în care te simți în mod continuu obosit.

 

  • Salteaua trebuie să aibă dimensiunile exacte ale patului și ale somierei acestuia pentru a nu se mișca, iar somnul tău să fie odihnitor.
  • O saltea de pat trebuie să fie foarte confortabilă, adică să te simți bine când te întinzi pe ea și astfel te poți relaxa.
  • Salteaua trebuie să ofere suport coloanei vertebrale și să o protejeze, să nu fie nici foarte tare pentru a o forța să stea super-cambrată, dar nici moale pentru a o curba excesiv. O saltea confortabilă ofere o susținere uniformă corpului, corect distribuită în funcție de presiunea pe care o exercită părțile acestuia pe suprafața ei.
  • Salteaua este bine să fie dintre modele anti-alergice şi care sunt tratate împotriva microorganismelor pentru a te feri de alergi și afecțiuni respiratorii. O saltea de pat este alcătuită dintr-un nucleu care susține corpul și o matlasare care acoperă nucleul.
  • Nucleul asigură susținerea corectă a coloanei vertebrale și permite mușchilor să se relaxeze complet, fiind realizat din arcuri, latex sau spumă, și a cărui rigiditate poate fi mediu fermă, fermă sau foarte fermă. Calitatea structurii elastice este cea care influențează calitatea susținerii spatelui, constructiv fiind împărțită după greutățile pe care le pot susține, adică greutatea utilizatorului.
  • Matlasarea asigură confortul imediat pe care îl simți când te întinzi în pat. Senzația de confort poate fi de scufundare, moale sau tonică și depinde de calitatea, grosimea și structura materialelor folosite.

Dintre toate tipurile de saltele de pat, saltele cu arcuri, saltele din spumă cu memorie, saltele din latex natural, saltele din spumă de înaltă densitate, saltelele hibrid, cu spumă și arcuri, saltelele cu materiale naturale, fiecare își va alege salteaua în funcție de preferințele sau necesitățile personale.

 

  • Dacă ai probleme cu spatele, este indicată o saltea cu arcuri. Aceasta se caracterizează prin fermitate, iar dacă caracteristica esențială pe care o cauți este grija pentru coloana vertebrală, atunci alege din categoria saltelelor ortopedice cu arcuri. 
  • Foarte la modă sunt saltelele cu spumă de memorie care au avantajul că se modelează potrivit formei corpului. Dacă îți place să te simți protejat de propria saltea, este o alegere ideală. În plus, o astfel de saltea absoarbe șocurile, deci dacă partenerul se mișcă foarte mult în somn, nu o sa îl mai simți.

Există paturi care au două saltele de pat separate pentru că dei doi parteneri au greutăți foarte diferite. Cele două saltele nu au același grad de fermitate, funcție de nevoia fiecărui utilizator. Există saltele de pat care combină zone cu fermitate diferită fie de o parte și de alta, fie pe lungime, în funcție de zonele de presiune create de corp. Sunt și saltele ce pot fi ajustate prin telecomandă și care funcționează pe baza unui sistem de pompe de aer.

Este recomandat ca înainte de achiziționarea unui pat cu saltea să încercați cât mai multe și să vă așezați pe pat, în poziție de somn și să stați suficient de mult în această poziție pentru a vă da seama dacă salteaua și patul sunt cele ce se potrivesc.

Topperul sau salteaua adițională, este o placă din spumă cu memorie, latex, lână sau fibre viscoelastice, cu grosimea cuprinsă între 2 și 10 cm și dimensiunea exactă cu a saltelei, ca lungime și lățime, peste care este pusă. El este folosit pentru ameliorarea calităților saltelei mai ales când salteaua este mai veche și pentru a o transforma într-o saltea confortabilă.

 

O somieră bine aleasă, potrivită saltelei tale, este piatra de temelie a unui somn odihnitor. Rolul principal al oricărei somiere este acela susţine salteaua şi de a-i scoate în evidenţă calităţile. O somieră bună este nu doar suportul saltelei, ci şi acel element esenţial care preia din impactul corpului asupra saltelei şi îţi oferă o senzaţie unică de confort. De ce este avantajoasă combinația pat – somieră pentru un pat confortabil:

 

  • Suport oferit pentru susținerea necesară spatelui. Somiera se adaptează și reacționează în funcție de greutatea exercitată asupra ei, astfel poate oferi gradul ideal de susținere pentru coloana vertebrală.
  • Presiunea exercitată de greutatea saltelei este distribuită uniform pe somiera, oferindu-i un plus de durabilitate, astfel încât să nu simți că te scufunzi în saltea, ceea ce susține o bună circulație a sângelui.
  • Ventilația saltelei este posibilă pentru că somiera permite aerului să circule liber pe sub pat, lucru care este în beneficiul oricărui tip de saltea de pat căreia i se va prelungi astfel perioada de viață.
  • Ușor de instalat deoarece nu este foarte masivă și poate fi instalată cu ușurință de cei ce nu sunt experți.

Paturile tapiţate și tăblia de pat must have în decorul unui dormitor modern

 

Fericiții proprietari care își doresc un dormitor confortabil și spectaculos în același timp ar trebui să aleagă un pat confortabil dintre modelele de paturi tapiţate. Acestea pe lângă confort suplimentar vin și cu un aspect estetic deosebit.

 

  • Pot fi integrate în orice dormitor, indiferent de dimensiunile și de stilul acestuia. Indiferent dacă alegi un model clasic, cu detalii fine şi de efect sau un decor contemporan, patul tapiţat va aduce designul la alt nivel.
  • Paturile tapiţate au avantajul că pot fi îmbrăcate în huse detaşabile, ceea ce înseamnă că întreţinerea şi curăţarea sunt simple, iar aspectul mobilei poate fi reînnoit oricând, doar prin schimbarea huselor.
  • Tapiţeria poate fi personalizată pe comandă, variantele de culoare, texturi şi modele sunt infinite. 
  • Tapițeria din stofă va asigura dormitorului un plus de căldură şi originalitate, spre deosebire de cea din piele. 
  • Patul tapiţat va oferi un aer mai sofisticat dormitorului tău și te va proteja mai bine de frigul care ar pătrunde prin pereţii dormitorului.

În cazul oricărui pat tapiţat, elementul central şi de efect este chiar tăblia acestuia, finisajul şi detaliile acesteia având un impact vizual aparte. Un pat cu o tăblie tapiţată, în afara efectului vizual, te va face să te simți mai confortabil dacă dorești să iei micul dejun în pat sau dacă dorești să citeşti sau să lucrezi pe laptop stând în pat. O tăblie de pat poate transforma un dormitor banal și rece într-unul plin de stil.