Interior romantic în dormitor: culori, decorațiuni și mobilier pentru un spațiu de vis - ACAJU

Stilul romantic s-a dezvoltat în a doua parte a secolului al XIX-lea, ca o reacție la stilul neo-clasic și la liniile riguroase de până atunci. Este un stil de amenajare confortabil și cochet, caracterizat de combinații de culori pastelate, mobilă pictată, imprimeuri florale ce oferă o notă de eleganță oricărei locuințe și este renumit mai ales în amenajarea dormitoarelor.

Un interior romantic stimulează simțurile prin țesături moi și fine, dantele, cromatică liniștitoare, aranjamentele florale și lumina filtrată prin perdele delicate, adresându-se persoanelor care visează să aibă parte de cele mai romantice seri în această încăpere. Dormitorul este singura cameră din casă care este numai pentru tine și perechea ta, și atunci poți să creezi dormitorul la care visezi, un loc romantic și relaxant.

 

Elementele caracteristice pentru stilul romantic

 

Stilul romantic în designul interior este un stil recomandat în special pentru casele spațioase, unde se poate expune o gamă largă de elemente și ornamente romantice, majoritatea obiectelor de mobilier romantice mai vechi fiind de mari dimensiuni iar mobila de dormitor masivă și impunatoare. Totuși, și într-un spațiu mic poți realiza un decor romantic combinând stilul clasic și cel romantic și având grijă să alegi obiecte decorative mici, romantice, pe fondul unui ambient simplu, cu mobilă funcțională.

Cremul, bejul, lavanda, culoarea piersicii, rozul pal sau ocrul sunt câteva culori ce vor contribui la obținerea unui decor pe măsură. Piesa de bază a unui dormitor romantic o constituie patul, iar lenjeria de pat trebuie să fie din bumbac satinat. Spațiul nu trebuie să fie aglomerat cu multe piese de mobilier, dulapul este înalt, cu uși mari, iar noptierele sunt nelipsite. Texturile utilizate sunt moi, cu detalii luxoase. Materialele sunt naturale, perdelele sunt vaporoase și diafane, iar draperiile cu model floral vor completa atmosfera intimă. Pe de altă parte, deși un ambient romantic este unul mai încărcat, simetria reprezintă baza acestui stil decorativ.

Foarte practicată este realizarea unui colţişor intim, cu aspect romantic, de exemplu o măsuţă de machiaj cu oglindă şi scaun în dormitorul matrimonial. În alte situaţii, se poate apela pentru crearea unei atmosfere romantice doar la un singur element de accent: un tapet pe un perete, un fotoliu sau un scaun uşor retro, un candelabru, un buchet de flori etc.

 

Paleta cromatică pentru un dormitor romantic

 

Culorile cel mai des întâlnite în amenajare sunt: albastru pal, roz prăfuit, vernil sau alb-crem, toate mixate și omogenizate prin tonuri calde de gri. Schema de culori poate varia în amenajările romantice, însă toate nuanțele folosite trebuie să creeze o atmsferă odihnitoare, luminoasă și relaxată. Evităm nuanțele întunecate și cele prea aprinse și alegem nuanțele pale și delicate.

 

Astfel, pentru un dormitor romantic se poate folosi albul care semnifică puritatea și nuanțele deschise de crem, roz, verde și rosu. De asemenea, un interior romantic poate avea ca nuanțe dominante alb, gri sau negru. Pot fi folosite pentru a păstra nota romantică, imprimeuri florale sau cu dungi care redau încăperilor o notă personală și relaxantă. Motivele florale și dungile merg perfect împreună atât pentru decorarea ferestrelor, cât și a pereților.

 

Rozul nu este un must have pentru un dormitor romantic, o încăpere amenajată în stil romantic nu trebuie să fie neapărat o simfonie de rozuri și nu trebuie să aibă petale de trandafiri. Culorile puternice ca roșu sau negru, nu se resimt ca o necesitate în decor, ci pot apare ocazional doar ca accente sau în nuanța mobilierului. O cuvertură din stofă sau niște perne de decor cu combinații între alb si negru pot constitui punctul de plecare pentru un dormitor romantic alb, negru și roșu, ce combină culori moderne cu un stil tradițional.

 

Materiale folosite pentru un decor romantic

 

Țesăturile soft, preferabil din materiale naturale, sunt absolut necesare pentru crearea unei stări de spirit romantice. Materiale fine precum satinul sau mătasea se combină perfect cu dantele și franjuri pentru a oferi mai multă textură unui interior romantic.

Așternuturile reprezintă metoda cea mai simplă prin care poți introduce aceste țesături bogate și moi în locuința ta. Mătasea și satinul îți vor răsfăța simțurile și te vor pregăti pentru o atmosferă romantică. Dantela sau broderiile pot ajuta la crearea atmosferei boeme, specifice acestui stil.

În privința perdelelor și draperiilor specifice încăperilor romantice creativitatea fiecăruia va defini stilul. Perdelele lungi și drapate vor adăuga o notă de dramatism, în timp ce draperiile catifelate și moi vor reflecta lumina în mod plăcut, iar franjurii și cordonul de draperie vor fi detalii vizuale superbe.

Poți lăsa pereții albi sau într-o culoare pastelată sau poți folosi tapet de mătase, eventual doar pe unul din pereți, cel mai bine pe cel din spatele patului. Poți folosi tapet sau draperii cu modele înflorate. Nu sunt impuse limite acestui stil de amenajare, putem să dăm frâu liber creativității și personalității noastre. Trebuie doar să păstrăm limitele în funcție de spațiul pe care îl avem. Un tapet închis la culoare sau ornamente prea opulente pot încărca camera producând efecte negative.

 

Mobilierul pentru un dormitor romantic

 

Patul este piesa centrală din orice dormitor, iar patul perfect într-un dormitor romantic este, în primul rând, unul de calitate, încăpător și prevăzut cu o saltea confortabilă care să asigure un somn odihnitor. În afara laturii estetice și romantice, partea practică ar trebui să te sfătuiască să alegi dintre paturile cu un cât de mic spațiu de depozitare. Acesta îți va permite să menții ordinea în dormitor cu mai multă ușurință.

Stilul romantic este foarte îndrăgit mai ales în amenajarea dormitorului, în cadrul căruia paturile metalice vor fi mereu preferate. Poți alege și un pat matrimonial tapițat, modern, într-o culoare pasională și neapărat cu tăblie, pentru mai multă intimitate și confort. Pentru mai mult romantism poți alege un model cu parfum vintage, regal, un pat cu baldachin. Nimic nu este mai romantic decât acesta, mai ales dacă are o structură puternică de lemn masiv, o saltea extrem de confortabilă și un material diafan prin care dimineața se strecoară razele soarelui.

Mobila de dormitor albă poate reprezenta un mod frumos de expresie al stilului romantic. Mobilierul nu pare atât de masiv și este polul opus al decorațiunilor colorate, astfel creându-se o adevărată armonie. Un must have este comoda albă cu un design aparte, care poate fi achiziționată de la un târg de antichități.

Partea vintage a stilului romantic continuă cu șifoniere mari, înalte, cu ușile sculptate sau pictate cu motive florale. Canapelele și scaunele pot fi tapițate cu materiale fine, deschise la culoare, eventual cu motive florale. Alte piese de mobilier (măsuțe, scaune, banchete) ce se găsesc în repertoriul stilului romantic includ lemnul închis băițuit, cu detalii sculptate și lemnul vopsit în tonuri deschise cu detalii ornamentale. Piesele de mobilă de dormitor specifice stilului romantic au linii rotunde şi un aspect special de epocă iar mobilierul vopsit este deseori decorat cu elemente florale.

 

Elemente decorative pentru o poveste romantică

 

Lumina este probabil, unul din cele mai important aspecte al unui dormitor romantic. Pentru a decora o cameră în stil romantic se folosesc veioze cu abajurul din material textil, eventual cu franjuri, sfeșnice și suporturi pentru lumânări și bețisoare parfumate, cutii de bijuterii, porțelanuri și antichități, care dau încăperii un aer extravagant. Lămpile dintr-o încăpere amenajată în stil romantic se prezintă în forme tradiționale, cu socluri de porțelan pictat sau de metal creând efecte deosebit de decorative.

Ca accente în amenajare, strălucirile subtile date de candelabrele din cristal sau oglinzile înalte sunt cu siguranță potrivite într-un interior romantic. Pe lângă acestea, câteva piese din argint, fotografii de familie în rame delicate, nu este nimic mai romantic decât o fotografie înrămată cu tine și jumătatea ta, veioze cu abajururi din pânză, sau obiecte din sidef, cristal sau ceramică glazurată te vor ajuta să îți pui amprenta în amenajare.