Biblioteca în apartament: idei creative de aranjare a cărților - ACAJU

În aparență, în era digitală, biblioteca pare că nu își mai are locul într-o locuință, dar sunt foarte mulți cei care prețuiesc cărțile în mod deosebit și nu gândesc amenajarea casei fără o bibliotecă. Înainte de 90, în apartamentele mici o bibliotecă avea întotdeauna loc în detrimentul altor facilități. În noile apartamente, unde suprafețele vitrate sunt mari, este destul de greu de găsit loc pentru mobilă de depozitare a cărților. 

 

Este o problemă să organizezi totul ca să ai și dulapuri de depozitare pentru nenumăratele obiecte care se strâng într-o casă, dar și pentru cărți care ocupă ceva loc. Indiferent cât spațiu ai în locuința ta, amenajarea bibliotecii trebuie să fie amenajarea unui spațiu care să redea bucuria pe care o ai când citești o carte. Deși livingul este aparent camera în care trebuie să amenajezi biblioteca, trebuie să înțelegi că nu există nici o regulă, poți pune, până la urmă, biblioteca acolo unde ai loc, dar în același timp să îți facă plăcere prezența cărților tale.

 

Reguli de stil pentru amenajarea bibliotecii

 

  • Aranjarea după mărime este ideală, dar monotonă. Nu toate cărțile din bibliotecă au aceleași dimensiuni, motiv aparent descurajator, care crează impresia de dezordine. Pentru a rezolva problema, aranjează carțile care pot respecta anumite criterii de împărțire, gen autori străini sau romane de aventuri după mărimi asemănătoare și le vei așeza în grupuri verticale care alternează pe raft cu grupuri orizontale și astfel aparent ascunzi diferența de înălțime. Pentru ca toate să fie la același nivel se pot alinia în față.
  • Elementul surpriză al unei biblioteci poate fi format și din câteva grupuri de cărți care sunt așezate invers, cu cotorul la spate. O idee la fel de surprinzătoare este să ai o bibliotecă aranjată pe culori, dar asta implică să ai o colecție de cărți destul de mare, caz în care nu ar fi deloc greu de pus în practică.
  • Combină cu decorațiuni când deții o colecție mare de cărți. Pe rafturi vor sta foarte bine tablouri, fotografii, mici obiecte de colecție sau amintiri din călătorii.
  • Vinilurile în special pot sta fără probleme pe rafturile bibliotecii printre cărți și alte decorațiuni. Albumele de fotografii sau clasoarele colecțiilor de monezi sau timbre își au de asemenea locul aici.
  • Alege plante mici, suculente, care nu au nevoie de multă lumină și de multă îngrijire și pune-le pe rafturi între cărți. Folosește vase decorative în care să pui ghivecele pentru a te feri de accidente sau apă când uzi plantele, dar și pentru a înviora imaginea.

 

Idei de amenajare a unei biblioteci în apartament

 

Biblioteca din living amenajată în fața canapelei, cu rafturi în jurul televizorului, este poate cea mai comună amenajare, foarte des folosită mai ales la apartamentele de bloc, nu foarte spațioase. Acestă amenajare este o combinație de corpuri cu dulapuri sau cu rafturi, unde cărțile pot fi aranjate în stil clasic sau cu diferite decorațiuni alternate printre. O variantă a acestei biblioteci este aranjamentul a mai multe rafturi simple dau duble, de lungimi diferite, așejate asimetric pe spațiul disponibil, cu elemente decorative de asemenea intercalate.

 

Biblioteca în spatele canapelei. O variantă clasică este amenajarea livingului cu canapeaua nesprijinită de perete, având în spate biblioteca ce ocupă tot peretele. De cele mai multe ori această bibliotecă este până la tavan și are atât rafturi cât și corpuri cu dulapuri închise de uși din lemn sau sticlă.

Perete întreg cu rafuri cu cărți. O altă variantă a acestei biblioteci este și cea care este amenajată pe peretele lung al livingului, ocupându-l în întregime și încadrând ușa, mai ales când aceasta este amplasată spre mijlocul peretelui. Amenajarea este folosibilă și în alte camere unde amplasamentul ușii este defavorabil.

 

Perete fals din etajera cu cărți. Într-un living open space, o bibliotecă rafturi, fără spate poate fi o mobilă de departajare a zonelor, ori între dining și living ori la intrare în zona de hol fals.

De mare efect poate fi amenajarea unui loc de relaxare în living, prin ocuparea unui perete întreg cu o bibliotecă formată din corpuri mici, identice ca suprafață, jumătatea dintr-o parte fiind gen rafturi cub, iar în cealaltă jumătate curpurile au aceeași mărime, sunt închise cu uși, gen dulap cub, așezate doar pe perimetrul spațiului. Spațiul deschis rămas la mijloc este amenajat ca banchetă pentru relaxare și citit, având și un corp de iluminat, eventual o oglindă pentru mărirea aparentă a spațiului.

 

Biblioteca de la fereastră. În orice cameră din casă, dacă spațiul de sub fereatre nu este folosit se pot amenaja rafturi pentru cărți. Varianta poate fi profitabilă și dacă se mută caloriferul care ocupă acest spațiu de obicei.

 

Biblioteca pe holul lung. Dacă apartamentul are un hol de intrare suficient de mare, pe peretele lung, după amenajarea cuierului sau a altor dulapuri, sau în locul acestora se poate pune o bibliotecă îngustă, până la tavan.

 

Dacă camera adolescentului este spațioasă și amenajată modern, pe un perete vopsit sau tapetat special se poate construi din plăci cu lățimea unei cărți mai late, un desen stilizat, de exemplu un copac sau ceva mai abstract, și cărțile să fie așezate pe rafturile create de acest desen. O altă variantă a acestei biblioteci poate fi și cea în care pe unul din rafturi, amenajat la o înălțime și lățime potrivită se poate crea o banchetă pe care să se stea pentru a citi din bibliotecă.

Biblioteca din mansardă. Pe peretele mansardat, orice formă ar închide, rafturi așezate pe toată lungimea acestuia ar crea o bibliotecă de mare efect, dând acestui perete o folosință perfectă.

 

Biblioteca de sub scara din living. Dacă ai scară interioară în locuință, poate fi foarte de efect prelungirea treptelor de așa manieră încât să permită amenajarea unei biblioteci sub ele, cărțile mai înalte fiind așezate pe orizontală.

 

Tot în cazul unei case cu scară interioară, dacă lățimea acesteia permite se poate amenaja spre perete o bibliotecă ce urmăreste scara la o anumită înălțime. Dacă se pot amenaja construcții speciale pentru acces la manipularea cărților, biblioteca se poate construi până la tavan.

 

Într-o cameră special amenajată drept birou, foarte potrivită ar fi amenajarea cu rafturi de bibliotecă deschise a tuturor pereților, biroul fiind poziționat în centrul camerei.

 

Într-un decor amenajat în design industrial o bibliotecă se poate amenaja din țevi si fitinguri.


Faimoase sunt și bibliotecile amenajate din obiecte deteriorate refolosite. Un pian cu coadă deteriorat poate fi recondiționat cu niște despărțituri în interior și prins pe perete ca un tablou, despărțiturile nou create fiind pe post de rafturi, paralele cu clapele, care trebuie să fie intacte. La fel, poate fi folosită și o barcă, din cele ce au navigat pe lacurile de agrement. Se împarte în interior cu despărțituri paralele cu băncile bărcii și se ridică în picioare sau se așează pe perete, despărțiturile în acest caz devenind rafturi de bibliotecă sau pentru cărți sau alte decorațiuni.