Do It Yourself: Decorațiuni de vară pe care le poți face chiar tu - ACAJU

A venit vara, mirosul trandafirilor și teilor ne îmbată simțurile, soarele arde din ce în ce mai hotărât, iar noi suntem mai dornici ca niciodată să plecăm în vacanță. Ne e dor de plajă și de apa mării, de plimbările pe faleză, dar ne e dor și de verdele munților, iar unii suspină după misterul altor orașe și locuri încă neexplorate. Nu știm încă și nici când nici unde, dar stăm în poziție de start și visăm la o lume curată și fără restricții. 

De aceea ne uităm pe amintirile de anul trecut sau din alți ani, le admirăm pe ale altora pe rețelele de socializare, mai facem câte o plimbare prin parcuri și în general suntem în așteptare. Dacă ai ceva timp liber și vrei să te simți mai bine în spațiul în care locuiești, indiferent că e apartament sau casă, încearcă să aduci ceva din natură sau din amintirile altor vacanțe și împodobește-ți casa cu decorațiuni de vară

Poți să le cumperi din magazine dedicate, să le comanzi online sau să le faci chiar tu. Un proiect DIY nu va fi pierdere de timp pentru că îți vei pune imaginația la încercare, vor fi decorațiuni cu suflet în care poți să-ți implici familia și mai ales copiii.

 

Decorațiuni în stil marin pentru casa ta făcute chiar de tine

 

Stilul marin este foarte potrivit pentru perioada verii, iar culorile marine sunt cele mai indicate pentru o atmosferă reconfortantă, albastrul fiind un laitmotiv al decorurilor estivale, fie că te duce cu gândul la azurul cerului senin de vară, la apa mării sau doar la o piscină. Poți folosi în baie, în dormitor, în living sau pe hol, un albastru soft pe un perete accent sau pe doar o parte din perete. Poți folosi tapet albastru în diverse modele, finisaje și texturi și chiar fototapet. 

 

În afara pereților poți duce stilul marin în pernuţele din living, în rame foto, tablouri, vase sau alte obiecte de decor. Nodurile marinăreşti, plasele stilizate care le imită pe cele originale, corpurile de iluminat asemenea felinarelor de la bordurile navelor sunt un must have al acestui decor. Trebuie doar să-ţi laşi imaginaţia să zboare, să ai curajul să îmbini accesorii, de la ancore, scoici şi până la felinare ori sticluţe cu nisip. De fapt, scoicile, nisipul decorativ din boluri şi steluţele de mare sunt elemente de bază într-un decor marin.

 

  • Cum poți face decorațiuni din scoici
  •  

    Începe prin a aduna tezaurul de scoici, cochilii, pe care îl ai în casă, sortează-l pe mărimi și forme (aici cei mici vor fi de mare ajutor), curăță-le și apoi colorează-le pe unele. Poți folosi pentru a le curăța o periuță de dinți și o soluție alcătuită dintr-un înălbitor obișnuit și apă, iar pentru colorat, ojă de unghii sau un spray acrilic. Îți mai trebuie o substanță pentru lipit, neapărat transparentă și fluidă, dar și de alte accesorii cum ar fi margelele, petice de materiale, bucăți de sfoară, flori uscate.

     

    Există numeroase feluri în care să le etalezi, poți să umpli pe jumătate vaze din sticlă cu nisip (nisip natural sau nisip decorativ), să așezi scoicile și apoi să expui vaza undeva la lumină sau pe o poliță, în baie, unde privirea să cadă pe obiectul decorativ. Poți crea aranjamente cu scoici şi lumânări decorative, parfumate sau pietre și conuri culese în vacanță. 

    Pentru început poți alege să realizezi obiecte simple, cum sunt ramele de fotografii sau să decorezi ghivecele din ceramică. Poți decora pereții cu fotografii de la mare, puse în tablouri mari sau în colaje cu mai multe poze. Ramele foto pot fi garnisite de jur împrejur cu sfoară cît mai groasă și cu aplicații de scoici şi steluţe de mare. 

     

    Poți orna cu scoici marginea oglinzilor și abajururile din casă. După care poți realiza din scoici și cochilii, tablouri cu flori și peisaje marine sau machete mai complicate sub formă de animale domestice.

     

    Decorațiuni de vară din flori, simplu și ușor de făcut

     

    Dacă vrei adevăratul spirit al verii în apartamentul tău, ai grijă să incluzi în amenajarea interioară și florile naturale și proaspete. 

     

    • Alege câteva vase decorative din sticlă transparentă, de forme cilindrice, iar pe fundul lor poți pune câteva pietricele. Un buchet de flori în culori neutre se poate potrivi perfect într-un interior închis la culoare, în timp ce florile în culori tari vor da viață unui decor în nuanțe neutre. 
    • Folosește ghivece cu ierburi aromatice pentru bucătărie, pe care să le așezi pe pervazul ferestrelor. Vei da viață încaperii, inspirând ideea de vară și prospețime. 
    • Spicele de grâu, orz sau altfel de plante păioase, în nuanțele lor de galben natural aduc căldura verii în casa ta. Aranjamentele din spice sunt poate cele simple metode decorative de vară și mai ales coronițele din grâu sunt foarte ușor de realizat. Le poți înviora cu flori uscate de câmp și le poți păstra tot anul.

    Decorațiuni din flori uscate

     

    Din flori uscate poți realiza aranjamente originale, pline de culoare, în care să îți pui amprenta și care își vor păstra frumusețea toată vara. Acestea trebuie uscate agățate de codițe, în locuri întunecoase, cu umiditate scăzută. Durează cam două săptămâni. Pentru a crea un buchet aveti nevoie neaparat de: snur, foarfece, un cutit, plante uscate si lipici.

     

    Cele mai populare plante care pot fi uscate și care își păstrează intacte culorile pentru o perioadă îndelungată sunt levănțica, imortelele (Helichysum bracteatum) și sărăturica (Limonium sinuatum). În aceeași categorie se încadrează și albăstrelele, floarea soarelui, hortensiile, crețișoarele, trandafirii, ciulinii, lavanda, creasta cocoșului sau măceșele.

     

    Putem crea buchete impresionante de flori uscate combinând diverse culori și mărimi sau le putem folosi altfel.

     

    • Usucă petalele florilor într-un loc aerisit, apoi pune-le într-un borcan, amestecate. Combinațiile de culori si forme vor avea un aer romantic. Dacă folosești cu preponderență flori în culori pastelate, alege și un borcan cu o formă specială, de inspirație vintage, astfel încât rezultatul să fie o piesă care atrage atenția în decorul casei tale. 
    • Presează florile uscate folosind aceleași tehnici ca în copilarie, când strângeai plante pentru ierbar și când sunt perfect uscate, pune-le într-o ramă. Pune florile într-o carte groasă, astfel încât să se usuce prin presare. Vei obține un tablou cu valoare sentimentală, pe care îl poți agăța în camera de zi, pentru a-ți aminti mereu de plăcerea de a primi flori. În același mod îi poți învăța pe copii să facă felicitări originale.
    • Creeeză potpuriuri din flori uscate. Înca din momentul în care florile încep să dea semne de pierderea prospețimii, pune petalele într-un castron sau coșulet. Adaugă frunze și semințe din condimentele tale preferate, bețe de vanilie, coji de portocală, în funcție de aromele tale favorite. Lasă-le la uscat în casă și apoi aranjează acest potpuriu de flori în boluri, amestecul de mirosuri va fi surprinzător de plăcut.

     

    Decorațiuni de vară din hârtie pentru camera copilului

     

    Pentru a determina un copil să petreacă timp în spațiul alocat este bine să creezi un decor care să îl atragă și să se potrivească personalității sale. De multe ori cel mai bine este să îl implici și pe el. Te vei distra de minune alături de copiii, încercând să faceți împreună o jucărie sau diverse alte decorațiuni. Copiii au un simț practic extrem de bine dezvoltat, ca să nu mai vorbim de faptul că imaginația lor va fi stimulată, iar latura lor creativă accentuată. Așa că pregătește lipici, vopsea, foarfeca din dulap, bucăți de fetru, textile, hărtie, cartoane... și treci la treabă.

    Cel mai ușor de realizat sunt decorațiunile din hârtie.

     

    • Poți face lanțuri colorate din hârtie colorată și lucioasă pe care le poți prinde de tocul ușii sau le poți agăța de tavan, pentru un decor ieșit din comun;
    • Flori uriașe din hârtie aplicate pe perete;
    • Coronițe din flori uscate;
    • Ornament din fetru pe post de perne decorative ori de pus în ramă;
    • Decupaje pe perete cu formele și personajele preferate;
    • Casă în miniatură (fie ea și din carton);
    • Autocolant pe perete pe care să poată desena fără restricții;
    • Un cort;
    • Un pampon DIY suspendat
    • Organizatoare creative pentru lucrurile sale (cutii colorate, lăzi personalizate)
    • Ghirlandă cu stegulețe;
    • Pereții ornați în fel și chip (cu stickere, desene, tablouri, poze, jucării etc.).