Elemente definitorii ale stilului contemporan: cum alegi mobila modernă & confortabilă - ACAJU

În designul interior, a decora cu stil se poate rezuma la abilitatea de a crea un interior de bun gust, armonios, echilibrat, confortabil, practic, estetic, unitar, cu alte cuvinte spus impresionant și memorabil. Fiecare stil este definit de un set de caracteristici aparte, ele fiind influenţate de epocă, regiune, cultură, istorie, arhitectura specifică zonei sau tehnologiei existente.

 

Când vorbim despre stilul contemporan trebuie să ne amintim că reprezentativ pentru el este individualitatea și exclusivitatea, dorința de a fi unic. Elementele reprezentative acestui stil sunt formele laconice și geometrice, cât mai simple. Accentul de obicei se pune pe accesorii care atrag atenția prin textură, culoare sau dimensiune.

 

Stilul contemporan este adesea confundat cu stilul de design modern, de multe ori referinţele la modern corespunzând, de fapt, designului contemporan. Stilul contemporan este un design mereu actual care include spaţii deschise, o multitudine de corpuri de iluminat, linii drepte, multe elemente din sticlă, lemn şi, în unele cazuri, aspecte neobişnuite.

 

Elementele definitorii pentru stilul contemporan constau în:

 

  • Claritatea structurii,
  • Varietatea de forme geometrice,
  • Spațiu cât mai deschis, gen open space,
  • Un minim de obiecte, dar care să fie funcționale,
  • Culori neutre, accente vii de culoare sau joc al contrastelor,
  • Piese de accent metalice,
  • Soluții de înaltă tehnologie,
  • Folosirea luminii naturale,
  • Diversitatea texturilor și finisajelor naturale,
  • Corpuri de iluminat folosite ca o declaraţie artistică.

Silul contemporan versus stilul modern

 

Stilul contemporan a devenit foarte popular în anii 1950-1960, fiind un mix de stiluri dezvoltate în a doua jumătate a secolului 20. Astăzi poate că se poartă picturile cu creta pe tabla de scris și mobilierul din plastic, dar stilul contemporan este întotdeauna gata să evolueze, întotdeauna în pas cu tendințele și întotdeauna generos cu propriile limite.

 

Stilul contemporan este des confundat cu cel modern, însă caracteristica principală care le deosebește este referința permanentă a stilului contemporan la aici și acum. În vreme ce stilul modern are la bază o reinterpretare a designului anilor ‘20, cel contemporan folosește elemente de actualitate, este fluid și cu puține detalii caracteristice. Stilul contemporan oferă mult mai multă căldură decât un interior ultra-modern, care adesea poate fi înțeles ca distant și inert. Spațiile contemporane sunt confortabile și elegante. Cu toate acestea, contemporan reprezintă o categorie foarte largă de stiluri, termenul fiind folosit pentru a desemna, în funcție de context, tendințele de design ale unui anumit moment.

 

Astfel, popularitatea sa în creștere face ca adesea designul modern să fie confundat cu cel contemporan. Se distinge totuși de cel modern prin finisajele selectate și gama de culori utilizate. Culorile sunt tonuri luminoase, calde, echilibrate și pastelate. Finisajele calde, ca lemn-furnir, ușile din lemn masiv, cu aspect lustruit și panouri tapițate cu piele sunt caracteristice acestui stil. Materialele textile, precum catifeaua, plușul, pielea, folosite la capitonarea diferitelor elemente, modelează practic ambianța acestui stil.

 

Este un stil îndrăzneț, inclusiv cu pete de culoare luminoase, este neted, curat, și cu forme geometrice, utilizând în mod frecvent liniile curbe. Diferența principală dintre cele două tendințe este faptul că cea contemporană oferă o interpretare strictă a designului apărut în secolul al XX-lea. Contemporanul pe de altă parte, este mai fluid și poate reprezenta un sentiment cu mai puțină aderență la un anumit stil. De exemplu, în stilul contemporan putem include linii curbe, în timp ce în designul modern, nu.

 

Interioarele contemporane nu se rezumă doar la un singur stil, acestea îmbină cu succes elemente specifice stilurilor precum: Art-Deco, high-tech, eclectic, minimalist, retro, loft, shabby chic, tradițional, Art Nouveau, rezultatul fiind o ambianță confortabilă și plăcută, fără elemente foarte complexe. De asemenea, tot ce în trecut se ascundea, zidărie sau țevăraie, astăzi, din contra, pot fi folosite ca elemente de design interior.

Gama cromatică în stilul contemporan

 

Culorile cele mai populare în designul interior contemporan sunt cele neutre cum ar fi crem, alb, maro și gri. Culorile îndrăznețe sunt de obicei folosite pentru a accentua nota de personalitate a unei încăperi, cu un covor sau un tablou. Interiorul contemporan nu are restricții prin culoare, propunând un stil liniștit, ce alege o gamă cromatică echilibrată.

 

Cum alegi mobilierul contemporan

 

Mobilierul în acest stil este deosebit de atractiv și foarte compatibil cu apartamentele și garsonierele din orașele mari. Piesele de mobilier sunt de calitate, cu forme geometrice, linii plăcute și simple, din lemn sau pal, cu culori ce pot fi închise sau deschise, lucioase sau mate, combinate cu sticlă sau metal. Dulapurile sunt multifuncționale iar mobilierul de cele mai multe ori este modular. Tapițeriile sunt de cele mai multe ori din materiale textile din fibre naturale precum bumbacul, mătasea sau iuta.

 

Un rol important într-un astfel de ambient, în mobila living modernă, îl joacă măsuța de cafea, generoasă, cu design interesant și aproape de fiecare dată realizată din alte materiale decât cele existente în cameră, pentru un contrast cu restul mobilierului, ea devenind astfel piesa centrală a decorului.

 

Piesele de mobilă modernă sunt simple, ca și canapelele, scaunele și fotoliile. Folosirea metalului, a pietrei și a sticlei opace oferă un ton cald încăperii. Spațiile amenajate în stil contemporan sunt ample și inundate de lumină. Unul dintre aspectele definitorii ale acestui stil constă în păstrarea aspectului aerisit și a senzației de spațialitate.

 

Pentru stilul contemporan în designul interior sunt caracteristice elementele decorative mari, care să aibă rolul de centru de interes în cameră. Stilul contemporan nu necesită o cantitate excesivă de accesorii. De obicei se folosesc obiecte mari, în schimb este recomandat să evitați aglomerarea spațiului cu obiecte mici, cum ar fi bibelourile. Decorați locuința cu vaze mari, statuete generoase, înlocuiți tablourile mici cu un tablou mare cu o ramă sculptată, care să atragă atenția. 

 

Un element decorativ mare poate fi o piesă de mobilă modernă, precum un fotoliu sau un dulap, dar poate fi chiar un element decorativ, precum un lampadar sau o oglindă, dar și un șemineu, un tablou clasic sau alte piese de artă. Secretul este ca aceste elemente de decor să fie unice, să nu existe în pereche, în amenajarea casei.

 

Conceptul de open-space este prezent în fiecare amenajare. Se pune accent pe volum, culoare și textură. Stilul contemporan în designul interior este inspirat din natură, din toate punctele de vedere, fapt ce se reflectă din plin în paleta coloristică, finisajele și texturile, pe care le putem observa într-un ambient astfel amenajat.