Formele geometrice – cum le folosești inteligent în amenajarea casei - ACAJU

Versatile și atractive, formele geometrice sunt printre cele mai interesante tendințe moderne în designul de interior. Întotdeauna vom fi atrași de formele geometrice pentru simplul fapt că, pentru ochiul uman, simetria este sinonimă cu frumusețea, cu echilibrul și armonia. Mobilierul cu forme geometrice este atemporal și elegant, perfect pentru un interior de care să ne bucurăm o viață. Este de fapt, continuarea unei tendințe care a fost inspirată de anii ’70, dar motivul formelor geometrice se reinventează în fiecare an, mai nou bazându-se pe maximizarea imprimeurilor și pe forme asimetrice. De asemenea, culorile sunt mult mai îndrăznețe și modelele supradimensionate, ceea ce va oferi mai mult dramatism oricărei amenajări.

 

Formele geometrice dau o notă unică de rafinament și stil amenajărilor contemporane. Există multe modalități creative de a adăuga geometrie unor interioare moderne. Printurile geometrice, desenele geometrice și lucrările de artă cu forme geometrice sunt modalități creative, contemporane și atractive de a personaliza și stiliza decorarea interioară. Design-ul modern cu modele geometrice pe pereți și mobilier, arată îndrăzneț și dinamic. De la obiecte de mobilier, la corpuri de iluminat și placări pentru pereți și pardoseala care prezintă forme geometrice, toate creează contraste dramatice, în orice decor, pe care îl va scoate din monotonie.

 

Coordonatele formelor geometrice în amenajarea casei 

 

Tendințele în domeniul amenajărilor interioare se schimbă permanent, iar motivele geometrice sunt din nou la modă, însă diversitatea de forme și culori reprezintă mereu o provocare pentru decor. Modelele geometrice de mobila pot oferi un aspect inedit și cu puternice ipostaze retro oricărei încăperi. Geometria în amenajare poate fi transpusă prin mai multe elemente, de la printuri la design de mobilier, la structura unui corp de iluminat. 

 

Poți folosi forme geometrice în amenajările interioare prin vopsirea sau decorarea pereților cu imagini de fundal geometrice, plăcile pentru pardoseli sau pereți, decorațiuni care prezintă combinații creative de diverse forme geometrice, corpuri de iluminat geometrice, mic mobilier cu forme sau placări geometrice.

  • Motivele geometrice în amenajările interioare nu trebuie să sufoce camera, poți folosi motive geometrice pentru unul dintre pereții camerei, tapițeria pentru piese de mobilier, covor, rafturi, decorațiuni sau pentru corpurile de iluminat, dar nu pentru toate acestea la un loc deoarece va ieși un haos. 
  • Alege un element din camera care va juca rolul domninant și hotărăște care va fi pattern-ul său, transformându-l în piesa de rezistență. Dacă alegi canapeaua să joace rolul central, atunci nu folosi un covor cu motive geometrice. Dacă alegi ca peretele să aibă motive geometrice, atunci canapeaua din dreptul său trebuie să fie simplă și într-o singură culoare. Dacă ai ales o canapea cu motive geometrice, atunci pernele care decorează canapeaua nu trebuie să aibă și ele tot motive geometrice.
  • În cazul în care alegi pentru living un tapet cu forme geometrice, este recomandat să-l pui în valoare cu o mobilă clasică, într-o singură culoare. Pentru a evita aspectul încărcat, alege culori precum alb, gri sau negru.
  • Formele geometrice pentru piese de mobilier cele mai uzitate sunt și cele mai simple: cercul, pătratul, dreptunghiul dar și expresiile lor volumetrice: sfera, cubul, paralelipipedul.
  • Atunci când vrei culoare ori variație în decorul casei tale, cea mai simplă metodă este să folosești imprimeuri. Alegerea imprimeurilor este însă o mare provocare pentru că trebuie să decizi cum se potrivește culoarea, modelul și textura. Materialele textile se deosebesc între ele nu doar prin culoare, ci și prin compoziție și textură.
  • Atunci când folosești imprimeuri în decorul locuinței, încearcă să nu asociezi mai mult de 5 imprimeuri cu motive diferite. Cel mai bine, te poti limita la numai 3. Eventual, pentru a simplifica lucrurile, alege 3 imprimeuri diferite și folosește regula 60/30/10 în asocierea lor. 
  • Poți face asocieri de imprimeuri similare, dar în nuanțe diferite. Astfel, dacă ai ales un imprimeu geometric albastru, asociază-l cu un imprimeu geometric într-o altă nuanță de albastru. Motivele imprimeurilor se pot repeta. De exemplu, imprimeul covorului poate fi folosit și pentru alte accesorii sau piese de mobilier din încăpere. Cea mai simplă cale de a combina diferite tipuri de imprimeuri din punct de vedere cromatic este prin asocierea negru-alb, în proporții egale.

Cum poți folosi formele geometrice în amenajarile interioare

 

Piesele de mobilă care includ forme geometrice sau care au în design-ul lor tipare geometrice sunt pe un trend ascendent în ultimii ani, reușind să fixeze anumite zone din încăpere și să atragă atenția prin marginile și liniile lor exacte. De la linii drepte la curbe, fundamentul acestei direcții de proiectare este înrădăcinat în geometrie. Canapelele și scaunele curbe dau senzația de moale, de a sta ca în puf, în timp ce liniile drepte și unghiurile ascuțite te duc cu gândul spre spre sobrietate. 

 

Fiind deja un trend recurent, imprimeul cu forme geometrice se reinventează în fiecare an. Și pentru că este ușor să exagerezi, anul 2020 se referă la echilibru geometric. Un mod simplu și interesant prin care să incorporezi imprimeurile geometrice în casa ta este să adaugi câteva perne deco, pături călduroase, o lenjerie de pat, draperii sau cuverturi cu forme geometrice.

 

Surprinzător este, însă, modul în care aceste piese de mobilier, indiferent că vorbim despre o masă, un covor sau o oglindă, reușesc să se integreze în cele mai diverse stiluri ambiental. Te poți baza pe acest trend datorită aspectului original pe care îl oferă spațiului și al faptului că se potrivește aproape cu orice stil sau design.

  • Dacă vrei un design modern, alege un mobilier sau elemente de iluminat cu forme geometrice distincte. Pentru o atmosferă mai moderată, aplică modelele geometrice pe covoare, pe dalele de pe podea sau încorporeză imprimeurile geometrice în casa ta adăugând câteva elemente decorative. Cubul e vedeta în interioarele moderne, indiferent dacă este vorba de canapele, măsuțe sau mobilier bucătărie. Modelele de seturi de mobilă living se încadrează perfect în tiparul modern, completând spațiile extinse datorită îmbinării perfecte dintre corpurile suspendate și elementele stabile.
  • Considerat un stil de trecere de la stilul art nouveau la modernism, stilul Art Deco este reprezentat de linii clare și precise, ornamente generoase, forme geometrice îndrăznețe și culori bogate. Mobilierul în stilul Art Deco prezintă rotunjiri și forme geometrice cu linii verticale. Materialele ce compun această mobilă sunt lemnul masiv de calitate, tapițerie din piele sau textilă, fierul forjat sau sticla, acestea creând un aer luxuriant mobilei în stil Art Deco. Piesele de mobilă create de acest curent sunt celebre și preluate mereu de creatorii de mobilă, de exemplu masa laterală reglabilă de crom cu tipar în cerc și scaunul Bibendum în formă de anvelopă, a designer-ului de mobilier Eileen Gray.
  • Stilul minimalist are geometria la bază și se traduce prin piese de mobilier cu forme geometrice bine definite, drepte și de dimensiuni joase. Toate piesele trebuie să fie practice și multifuncționale, iar așezarea lor aerisită, bine delimitată și nu neapărat simetrică. Se remarcă utilizarea formelor drepte, întregite de folosirea corpurilor în formă de cilindru sau sferă cu care fac notă discordantă. Elementele de avangardism intervin în momentul în care în sufragerie se face loc pentru canapele scobite într-un cilindru sau fotolii decupate în sferă sau cub. 
  • Stilul contemporan este inconfundabil impresionând prin mobilierul cu linii simple și forme geometrice stilizate. Piesele de mobilier sunt proiectate pentru a fi încăpătoare și se adoptă ideea uniformizării fronturilor astfel încât acestea să fie asemănătoare panourilor de mari dimensiuni. Vor exista rafturi triunghiulare pentru colțuri, despărțite de unele pătrate sau dreptunghiulare, iar pe jos se pot folosi tabureți sferici sau cubici, gen puffy design.


Mobilierul high-tech este stilul care iubește formele geometrice, liniile drepte, materialele moderne (sticlă colorată, policarbonat, lemn, metal cromat, acril, oglindă, tapiţerie din piele) folosite la realizarea lui şi finisajele mate în combinaţie cu cele lucioase. Pentru mese în mobilierul de stil high-tech predomină tiparul rotund sau pătrat, neapărat din sticlă, iar pentru scaune, desenul liniar cu spătar şi picioare metalice sau nichelate. Canapelele şi fotoliile joase, de obicei de dimensiuni foarte mari creează dinamism în spațiile mari și trebuie să aibă unghiuri drepte, picioare din metal cromat şi să fie tapiţate cu stofe de o singură culoare.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei