Culori camera copilului: ce nuanțe alegem și de care ne ferim - ACAJU

Culorile au capacitatea de a calma, inspira, relaxa sau, dimpotrivă, de a agita și excita, acest lucru fiind valabil în special pentru copiii care sunt foarte sensibili la impactul culorii. Camera unui copil este propriul său univers, locul unde petrece mult timp jucându-se, studiind și odihnindu-se în voie. Este foarte important ca acest loc special să fie foarte funcțional și confortabil, pentru ca micuțul să se dezvolte armonios. 

 

La intersecția dintre imaginația copilului și simțul practic al părinților, amenajarea dormitorului copilului trebuie să înceapă cu găsirea celor mai potrivite culori, ținând cont și de faptul că regulile nu sunt general valabile, copiii având personalități diferite. În același timp alegerea acestor culori camera copilului trebuie gândită ca un proces dinamic, copiii cresc iar avansarea în vârstă va necesita mereu o remodelare a camerei care să țină seama de schimbările biologice, autodeterminare, gusturi muzicale sau înclinații artistice.

 

Ce culori alegi pentru camera copilului

 

Amenajarea camerei copilului este întotdeauna o provocare, iar designul camerei pentru copii trebuie să ţină cont de personalitatea și pasiunile copiilor, mai ales că aceștia petrec o mare parte din timp în camera lor, dormind, învățând sau jucându-se. În timp, de-a lungul procesului de creștere până la maturizare, camera copilului este cea care va suporta cele mai dese și ample schimbări, și nu numai ca mobilier. 

 

Ceea ce nu duce neapărat la schimbarea culorilor alese la început, pe măsura ce copilul crește. Se pot alege câteva culori dormitor copii care să se potrivească oricărei vârste, cu tonuri liniștitoare, frumos armonizate. Culori precum mov, verde, galben sau portocaliu, în jocuri de nuanțe sau tonuri, pot fi alese cu succes pentru orice fel de cameră, fie de băieți, fie de fete. După alegerea culorii dominante, se folosesc tonalități apropiate, pentru ca astfel compozitia să fie unitară. Poți alege o cameră cu o tematică anume, potrivită momentului sau poți opta pentru un design clasic, care să satisfacă nevoile copilului tău o perioadă mai îndelungată. 

Nu se recomandă mai ales, nuanțele tari ale culorilor din cauza stării de neliniște pe care o pot determina, cauzând lipsa de atenție a copilului în activitățile sale. Negrul se folosește foarte rar în design-ul de interior, fiind o culoare puternică care dă senzația de obscuritate și poate genera depresie și diminuarea energiei copiilor.

 

De evitat este și monocromia pentru culori dormitor copii, o încăpere vopsită în întregime în aceeași culoare, inclusiv plafonul, dând impresia de monotonie și claustrofobie. În plus copii se plictisesc repede, de aceea nu este recomandat să li se accentueze această stare prin abordarea unei cromatici neadecvate mediului în care cresc. Un efect pozitiv se obține prin vopsirea unor pereți diferit sau prin vopsirea ușilor, grinzilor și a cercevelelor în nuanțe complementare.

 

Roz sau albastru, sau mai bine altceva?

 

Dormitorul unei fete are un design plăcut aparte și nici n-ar putea fi altfel, fiecare element al decorului îi reflectă personalitatea și compune un spațiu sigur, confortabil, practic și demn de arătat prietenelor. Nu trebuie să fie neaparat un paradis al nuanțelor de roz și niciunul al ursuleților din pluș, pentru că poți amenaja un dormitor de fete și mai puțin dulce. Totuși și rozul atât de popular printre fetițe, are calitățile lui, este una dintre cele mai relaxante culori, este o culoare veselă și jucăuşă și are proprietăţi calmante care se pot aplica ambelor sexe. Tonurile pastelate induc o stare de bine și de relaxare, iar cu un astfel de fundament, copilul are condiții pentru a se devolta armonios, devenind mai creativ și mai dezinvolt.

 

Tot un clișeu este și alegerea culorii albastre pentru băieți. Renunțând la albastru, pentru băieți, paleta cromatică poate fi neutră. O alternativă pentru a-i satisface gusturile fără să creezi o atmosferă prea sumbră sau prea copleșitoare în dormitor este cea cu pereții albi, crem sau orice altă nuanță neutră care pare potrivită, dar ușa poate fi vopsită în roșu sau verde, în funcție de gusturile puștiului.

Pe de altă parte dormitorul copiilor este de obicei cel mai mic dormitor din casă, iar dimensiunile nu prea generoase te invită să vopsești peretii în alb, ca să-l faci să pară mai spațios. Poți adăuga accente pentru culori camera copilului cu ajutorul țesăturilor pentru pat, al pernelor de podea, covorului, taburetelor și obiectelor decorative. În felul acesta îți va fi mult mai ușor să modifici în anii următori schema cromatică a încăperii, în funcție de gusturile în continuă schimbare ale unor adolescenți.

 

Culorile și efectele lor asupra copiilor

 

Dincolo de propriile gusturi, alegerea de culori camera copilului trebuie făcută și în funcție de calitățile pe care acestea le au. Fiecare culoare are efecte diferite asupra corpului uman și a minții și este important să se ia în considerare acest aspect, mai ales atunci când subiectul amenajării interioare îl constituie camera copilului. Camera copilului trebuie să fie cât mai aerisită și luminoasă. Fiecare culoare este frumoasă în felul ei și are o semnificație și o influență unică pentru copil.

 

Culori calde pentru mai multă energie

 

Culorile calde înfluențează spațiile care devin mai mari, mai calde și primitoare, creează intimitate și predispun la fericire și confort. Efectele lor folosite ca și culori camera copilului sunt de stimulare a minții și energizare a corpului. Nefiind foarte relaxante, nu sunt recomandate pentru a fi folosite în camerele copiilor foarte energici.

Nuanțele tari de roșu, portocaliu, galben stimulează mintea și energizează corpul. Aceste culori dormitor copii sunt benefice pentru capacitatea de a învăța și pentru perioada de joacă, dar nu și noaptea. Ar trebui să creezi un colț pentru joacă și teme, și să alegi acolo să pictezi peretele într-o nuanță vioaie. În rest, cât mai neutru și mai pal.

  • Portocaliul este o culoare ce stimuleză și inspiră interacțiunea socială și comunicarea. Culoarea portocaliu inspiră bucurie, entuziasm, dorința de creștere, curaj și optimism. Cel mai bine este să folosești portocaliul pe un perete accent.
  • Galbenul deschis poate ajuta în concentrare, iar cel închis ajută memoria. O cameră vopsită în culoarea galben va oferi acesteia mai multă luminozitate. Pentru a-i diminua intensitatea îl poți combina cu o culoare neutră, precum gri, iar pentru contrast cu puțin verde sau albastru.
  • Roșul este despre energie și entuziasm, dar nu trebuie utilizat în cantități mari pentru că provoacă dureri de cap și incapacitate de concentrare. Trebuie folosit doar pentru pete de culoare pentru a atrage atenția asupra unor zone de interes.

Culorile reci pentru liniște și calm

 

Comparativ cu cele calde, culorile reci sunt folosite în design-ul de interior deoarece creează spațialitate și confort. Variantele pastel pentru culori dormitor copii ajută la crearea unor unor camere spațioase, relaxante, în timp ce tonurile saturate închise, provoacă tristețe, depresie uneori, angoasă.

  • Albastrul are un efect calmant, scade tensiunea arterială, anxietatea și agresivitatea. Albastru, culoarea cerului și a mării, emană o lumină revigorantă și relaxantă. Este o culoare foarte potrivită pentru camera unui bebeluș. Psihologii recomandă pentru culori dormitor copii, măcar un colț albastru, pentru că favorizează relaxarea și îl ajută să treacă peste eventualele insomnii și chiar să se liniștească atunci când nu se mai poate opri din plâns. Copiii aflați într-o cameră albastră este posibil să se joace singuri, în liniște și sunt mulțumiți. Într-un dormitor, culoarea albastră poate fi odihnitoare și îl poate ajuta pe copil să doarmă mai bine.
  • Verdele este o culoare calmantă și liniștitoare, cu care nu vei putea da greș pentru culori dormitor copii. Într-o cameră verde copilul se va simți energizat și se va trezi mult mai repede dimineața. Verdele este recomandat de către psihologi pentru calmarea bebelușilor și copiilor care sunt extrem de nervoși sau care plâng foarte mult. Trebuie evitată, folosirea nuanțelor închise, iar dacă sunt folosite, trebuie să fie în asociație cu alte culori, de preferat cele calde sau neutre. Este o culoare cu efect neutru asupra psihicului uman, va inspira o atmosferă de liniște și pace, bună atât pentru somn cât și pentru activități intelectuale.
  • Violetul este o culoare complicat de folosit, dar este preferata adolescenților. Este dovedită capacitatea acestei culori de a stimula creativitatea. Nuanțele pastelate, cum ar fi lila-ul și lavanda sunt calmante și senine, în timp ce nuanțele mai închise pot fi dure și agresive.

Poți lua în considerare și un amestec de culori calde și reci, pentru a crea mai mult echilibru. Orice culoare ai alege, nu uita că fiecare culoare are influența sa demonstrată asupra psihicului copilului. Poate ajuta la creșterea concentrării, favorizează sau nu imaginația și creativitatea și ajută la dezvoltarea anumitor emoții și sentimente.