Biblioteca din camera copiilor: cum organizăm cărțile de povești - ACAJU

Dacă avem de organizat cărțile de povești din camera copilului înseamnă să amenajăm biblioteca copiilor dintr-o cameră de preșcolar sau școlar mic. Biblioteca copiilor trebuie să fie foarte bine organizată pentru cărțile cu povești avand rolul cel mai important, de a atrage copilul spre lectura. Pornind de la o astfel de idee, amenajarea bibliotecii din camera copilului ne face responsabili de viitoarea educație a celui mic.

 

Reguli de bază în amenajarea camerei copilului

 

Amenajarea camerei copilului este un proiect menit să îmbine decorurile creative cu nevoile celui mic, în funcție de etapa de dezvoltare în care se află. De la mobila colorată, pereții pictați cu personaje din desene animate și până la amenajarea unui birou practic unde să își facă temele sau un mic colț de joacă, există câteva reguli de bază de care să ții cont și sfaturi practice care te vor ajuta să creezi un spațiu confortabil și primitor.

  • Compartimentează spațiul și stabilește care sunt funcționalitățile camerei copilului, astfel încât să ai un dormitor aerisit și estetic, care să nu fie aglomerat cu prea multe piese de mobilier sau decorațiuni.
  • Asigură-te că planifici suficient loc de joacă, dar și pentru dormit, pentru zona de lucru și suficiente spații de depozitare.
  • Nu aglomera camera cu mobilă, alege patul astfel încăt să păstrezi suficient loc de joacă pentru cel mic, fără ca acesta să ocupe prea mult loc în cameră. Poți opta pentru un pat rabatabil, care se strânge pe timpul zilei, astfel încât copilul să se poată juca în voie.
  • Planifică locul de joacă în mijlocul camerei, deoarece această zonă este cea mai aerisită, iar cel mic poate avea suficient loc pentru a se juca. Asigură-te că exista suficiente spații de depozitare pentru jucării, fie că le pui în cutii, fie într-un dulap special amenajat.
  • Pentru preșcolar biblioteca cărți copii va fi un spațiu de depozitare mai restrâns, împreună cu o masă de lucru, unde copilul citește și desenează. Acest spațiu, în timp, odată cu intrarea la școală, se va extinde în detrimentul locului de depozitare pentru jucării, înlocuindu-l cu o bibliotecă mai consistentă și birou.

Cum să organizăm biblioteca din camera copilului

 

Copilul află despre povești și de cărțile cu ele, în copilăria mică. Cărțile sunt în format mare și total ilustrate. Într-o astfel de perioadă biblioteca este un fel de „casa poveștilor” și chiar merită să arate așa. Va fi o bibliotecă cărți copii cu rafturi înguste și la distanțe relativ mari, pentru că sunt numai cărți subțiri de format mare. Este perioada când copilul recunoalte cartea după copertă după desenul acesteia. Biblioteca copii va însemna spațiu de vreo 8 sau 10 cărți care vor sta paralel cu peretele, pentru a fi vizibilă coperta. Raftul ultim de sus poate avea o terminație triunghiulară ca un acoperiș de casă pentru a fi mai atractiv. Un panou pe perete de forma coroanei unui copac, poate fi o altă terminație a aceste biblioteci care ar reprezenta trunchiul. Se pot ușor lipi deasupra stickere reprezentând fructe și frunze. Investiția nu trebuie să fie foarte mare pentru că în aproape doi ani se va modifica într-o bibliotecă cărți copii mai serioasă. Rafturile înguste pot fi folositoare pentru diferitele colecții pe care copilul le face în diferiți ani ai existenței sale și nu le ține niciodată în dulap.

 

  • Biblioteca din camera unui preșcolar
  •  

    Un preșcolar mai mare, chiar dacă nu știe să citească, știe să asculte. În biblioteca lui vor apărea și cărți mai serioase, cu povești mai lungi și ilustrații mai puține. Cărțile astea sunt aproape normale, poate doar ceva mai mari. O biblioteca copii foarte convenabilă în camera copilului în asemenea condiții poate fi reprezerntată de niste rafturi în continuarea rafturilor pentru depozitarea jucăriilor. 

     

    Pot fi același model de rafturi, în timp ce unele sunt pline cu coșuri cu jucării altele sunt pline cu cărți, care vor fi organizate după formă sau culoare sau cel mai bine după tipul lor, de povești, de colorat, etc. Nu masa de lucru ar fi cel mai bun loc pentru pentru citit. Un mare puf ar fi poate cel mai indicat. La fel de bine colțul de lectură poate fi amenajat și într-un cort, așezat convenabil în cameră pentru a da un strop de intimitate. Dacă rafturile vor avea în partea de sus terminație în formă de acoperiș biblioteca va fi deosebit de interesantă, o adevărată „casa poveștilor”.

  • Biblioteca tip copac
  •  

    Poate una din cele mai interesante biblioteci din camera copilului este biblioteca cărți copii „copacul cunoașterii”, un fel de rafturi fixate pe perete ce au designul unui copac, în care trunchiul este format din mici rafturi pentru cărți, iar ramurile copacului care sunt rafturi oblice sau suborizontale au „rămurele” ce nu lasă cărțile să cadă de-a lungul raftului. Această bibliotecă chiar dacă este mai puțin convențională, este foarte de efect și în plus mai poate să fie continuată cu noi ramuri și rămurele atunci când devine neîncăpătoare. Când preșcolarul devine școlar iar masa de lucru se transformă în pupitru de birou, acest copac poate fi folosit în continuare, chiar dacă se vor completea cu rafturi de biblioteca copii tip clasic. Foarte bine arată la acest tip de bibliotecă rafturile care nu pot ține cărți din cauza poziției lor. În general astfel de spații se umplu cu jucării care înveselesc atmosfera.

     

  • Biblioteca în spirală
  •  

    O altă variantă a acestui raft de bibliotecă neconvențional este biblioteca carți copii spirală. Pe același principiu de rafturi ce nu sunt orizontale, se pleacă de la un centru și spirala tot crește. Acolo unde nu pot sta cărți se așează diferite decorațiuni de efect. Când devine foate mare spirala poate fi continuată și cu un raft oriziontal. Astfel de biblioteci au un design foarte de efect dar nu sunt recomandate în camere prea mici pentru că nu se pun în evidență în spații mici. De foarte multe ori apar probleme odată cu schimbarea statutului copilului din preșcolar în școlar. În acel moment părinții vor dintr-o dată ca el să devină serios, să uite de joacă și să se gândească numai la școală. E momentul când părinții încearcă să transforme camera copilului în ceva foarte sobru. Sper să nu faceți asta.