Decorațiuni galbene: cum aduci mai multă culoare în dormitor - ACAJU

Ambientul din fiecare încăpere și mai ales culorile pe care le alegem la crearea lui ne influențează starea de spirit și dispoziția. Culorile spațiului de locuit sunt o oglindire directă a personalității beneficiarului și pot influența puternic atât starile emoționale, cât și gândurile oricărei persoane care intra în contact cu spațiul respectiv. Reacțiile la culoare pot fi subiective, dar, în general, anumite tipuri de culori produc răspunsuri specifice. 

Culorile calde ale spectrului precum roșu, galben și portocaliu pot produce sentimente de confort sau agresivitate, în timp ce culorile reci, cum ar fi verde și albastru, pot declanșa sentimente de liniște, sau chiar contrar, tristețe. Mai mult, culorile au puterea de a influența somnul. Pernele pufoase, o saltea confortabilă și jaluzele pot fi insuficiente pentru a contracara semnalele subconștiente transmise de anumite culori din dormitor. 

De aceea e importantă o alegere adecvată a culorilor în dormitor pentru a spori odihna proprietarului, construind în același timp un cadru relaxant, atât vizual, cât și psihic. Pentru că anul acesta, una din culorile anului 2021, este Illuminating Yellow, sigur vei fi tentat să o folosești în decorul casei și poate în dormitor. De aceea este interesant să vedem în ce moduri putem obține un dormitor galben confortabil vizual, care să respecte și conceptul de „anti-stres estetic”.

 

Galbenul și efectul acestuia asupra somnului

 

În general, culorile primare sunt mai puțin favorabile somnului decât nuanțele acestora. Specialiștii recomandă alegerea unui finisaj mat, în locul unuia lucios, astfel, culorile vor părea mai delicate și echilibrate. Cele mai recomandate culori pentru un dormitor relaxant care îmbie la somn, sunt albastru, verde, portocaliu, galben și argintiu. În timp ce roșu, mov, auriu, maro, și chiar gri, ar trebui folosite doar ca și accente în decor.

 

Culorile solare pot revigora mai multe interioare și pot face cel mai plictisitor decor mai luminos. Prin natura sa, culoarea galben este cea mai apropiată culorii albe, care reprezintă puritate și este benefică pentru starea de spirit și pentru sănătate. Din punct de vedere Feng Shui, galbenul este o culoare imperială, culoarea răsăritului și a luminii. Are rolul de a aduce în casă energia focului, însă într-un mod mai calm decât o face roșul. Este indicat pentru Est-ul și Sud-Est-ul locuinței și ajută la dobândirea încrederii în forțele proprii. Totodată stimulează bucuria, norocul, înțelepciunea, introspecția și creativitatea. Un dormitor galben inspiră un mediu cald și primitor, absoarbe tensiunile, oferind în schimb armonie și putere. Fiind culoarea cea mai veselă și luminoasă, galbenul stimulează vederea și oferă o senzație de apropiere în spațiu.

 

 

Un dormitor galben stimulează confortul și senzația de caldură. Simultan, suscită sistemul nervos, încurajând relaxarea. Cu toate acestea, nu este indicată alegerea culorii primare, ci nuanțe soft, blânde, delicate de galben, precum galbenul muștar sau galbenul pastel. Efectele culorii galbene variază în funcție de nuanțele sale, iar prea mult galben poate ajunge să fie obositor. O nuanță greșită sau tonul nepotrivit, în raport cu alte nuanțe din schema de culori, poate crea o senzație de neliniște, o stare de frământare, o atmosferă apăsătoare. Așa că ai grijă și folosește culorile cu moderație. Fii atent la cantități și la efectele pe care vrei să le creezi prin culoare.

 

Proporția de galben potrivită în dormitor

 

Puțină culoare sub forma unor decorațiuni galbene este esențială pentru orice cameră din casă, funcționând foarte bine pentru energizarea și revitalizarea unui decor. Se potrivește cu orice tip de lumină, nuanță de mobila dormitor și cu orice tip de podea. Dacă poate fi inclus în decor, puțin galben în orice cameră va aduce bună-dispoziție și energie, chiar dacă este folosit în doze mici. Puțin galben este unul din trucurile folosite de designeri pentru a da personalitate și stil unei încăperi.

 

Pentru folosirea acestei culori în dormitor trebuie să fii atent, deoarece:

  • Nu poți utiliza numai galben și pentru pereți și pentru mobilă și ca decorațiuni galbene;
  • Nu poți utiliza culoarea galbenă în cantități mari și nuanțe prea închise;
  • Galbenul este cel mai potrivit dormitoarelor reci și întunecoase, de obicei cu orientarea catre nord. Culoarea galbenă sporește cantitatea de lumină, inducând senzația de încăpere scaldată în razele soarelui.

 

Cheia în folosirea strategiei puțin galben, este acela de a folosi mai multe elemente diferite ca formă și funcționalitate în același ton de galben. Efectul o să fie fabulos. Camera va deveni elegantă, personală, vie și inspirat amenajată. Puțin galben scoate din amorțeală un dormitor modern cu un pat tapițat galben sau doar cu tăblie galbenă la care adaugi perne de decor galbene, decorațiuni galbene într-o singură nuanță (o vază, rama unor fotografii, un tablou cu multe accente galbene, un abajur la o lampă, un covor mic sau un șal - pătură ”neglijent” aruncat pe brațul fotoliului din colțul tău de lângă geam.

 

 

În afara unor pete de accent de dimensiuni reduse, galbenul poate fi și pata de culoare care îți va scoate mobila dormitor din anonimat, de exemplu printr-un perete accent pe peretele din spatele patului, îl poți zugrăvi sau poți folosi tapet imprimat, sau prin două noptiere galbene aflate de o parte și alta a patului, sau o comodă galbenă vintage.

 

Cele mai potrivite combinații cu galben în dormitor

 

Galbenul poate fi ușor „asortat” cu alte nuanțe care se regăsesc în mod normal într-un dormitor, cum ar fi wenge sau maro (mobilier). Crează o atmosferă revigorantă în dormitor. Cea mai clasică combinație este cea a nuanțelor pale de galben cu cele maronii și de bej. Cei cărora le place să se scoale dimineața plini de energie pot încerca o combinație de galben-portocaliu și verde pal. Un dormitor decorat în galben auriu și violet are un aer imperial și sofisticat, fiind ales adesea de către persoanele care adoră luxul și opulența. Persoanele tinere se vor simți confortabil în dormitoarele cu pereți zugrăviți în galben și cu mobilier modern, minimalist, în nuanțe de gri, negru, albastru sau vernil.

 

Excesul de galben sau o nuanță prea puternică poate fi copleșitoare, de aceea este recomandat să fie utilizată ca o pată de culoare într-un decor alb, prin intermediul mobilierului și a unor decorațiuni galbene. Orice poate fi galben, simplu sau combinat de obicei cu nuanțe neutre, într-un dormitor alb: tăblia patului, lenjeria, imprimeul abajurului de la veioză, un tablou, draperiile sau storurile. Pentru a însori dormitorul și a evita monotonia poți opta pentru un baldachin în alb și galben sau poți alege perne și lenjerii de pat în culori contrastante.

 

 

Efectele pozitive ale galbenului sunt cel mai bine evidențiate cu ajutorul griului. Griul poate să fie culoare de fundal, eventual unul din pereți galben, în timp ce accentele de culoare să fie inserate cu ajutorul unor decorațiuni galbene de dimensiuni reduse, scaune, vaze, perne decorative, chiar și flori proaspete pentru a înveseli spațiul. Cele mai mari avantaje ale acestei soluții sunt reprezentate de costul redus și de posibilitatea de a schimba întreaga atmosferă cu ușurință.

 

Combinația cu verdele care este o culoare reconfortantă, cu diferitele ei nuanțe, poate fi folosită atât la amenajarea de dormitoare moderne, cât și ale celor mai clasice, atât la amenajarea unui dormitor mai sobru cât și a unui dormitor pentru copii.