Laundry room? Idei de amenajare a spațiului de spălat și uscat rufe - ACAJU

Camera pe care o numim în engleză laundry room s-ar putea numi la noi spălătorie sau uscătorie. Acest concept a ajuns să fie foarte apreciat și la noi datorită funcționalității spațiului, cât și a diversității electrocasnicelor folosite pentru spălarea și uscarea rufelor. O asemenea cameră se poate întâlni atât într-o casă spațioasă, cât și într-un apartament cu mai multe camere, unde există posibilitatea de a avea suficient spațiu pentru o astfel de amenajare. Dacă este organizată cum trebuie, o spălatorie cu uscătorie poate fi amenajată și într-o baie extinsă său în subsolul casei. Cu siguranță într-o casă cu mai multe camere este mult mai ușor de amenajat o uscatărie, însă chiar și într-un apartament cu mai multe camere este o idee realizabilă. 

Ce ar trebui să conțină un laundry room

Pentru a maximiza spațiul și a-l eficientiza, camera specială de spălat și uscat rufe are nevoie de câteva dotări electrocasnice, o masă pentru călcat și accesoriile cele mai diverse necesare îngrijirii și depozitării rufelor. Merită să investești într-un laundry room aproape la fel de mult ca și în restul camerelor:

 

  • Mașina de spălat rufe, dacă locuiești într-o casă și îți permiți să ai o cameră specială pentru spălat rufele, nu va mai sta în baie. Dacă totuși această cameră este prea mică încearcă să păstrezi mașina de spălat într-o debara sau „ascunsă” într-un dulap pe hol. Trebuie să achiziționezi o mașină de spălat rufe performantă, cu o capacitate ceva mai mare decât cantitatea de rufe pe care consideri că le vei spăla odată. Este practic alegerea ta dacă vei spăla o dată sau de două ori pe săptămână, funcție de timpul avut, nu neapărat pentru spălat, ci mai degrabă pentru călcat.
  • Mașina uscător de rufe este bine să fie separată, pentru că funcționând separat de mașina de spălat rufe mai ferești puțin mașina de oboseală, dar poți câștiga și timp. Este preferabil ca și uscătorul să fie performant cu pompă de căldură și capacitate cât mai mare de încărcare, de 8 la 10 kg. Foarte important este ca cele două mașini să aibă cam aceleași dimensiuni, pentru a fi montate, funcție de spațiul disponibil fie sub același dulap, fie în situații de spațiu limitat, una peste alta, cu uscătorul deasupra, pentru că este mai ușor. Foarte multe firme produc mașina de spălat rufe și uscătorul de aceași generație în pereche pentru a fi cu ușurință montate împreună.

  • Stație de călcat, fier de călcat sau aparat de călcat vertical este cel puțin una din alegerile pe care le faci pentru a ajunge la rezultatul final mult dorit, rufe curate și frumos călcate.
  • Masa de călcat este neapărat necesară în camera uscătorie pentru a putea face un călcat de calitate. Masa de călcat trebuie să fie suficient de mare și stabilă pentru a nu avea probleme în timpul folosirii, cu o pernă și o față din materiale de bună calitate.
  • Mobilierul din camera uscătorie trebuie să cuprindă dulapuri și rafturi unde se pot așeza atât detergenții și toate cele necesare pentru spălarea și întreținerea rufelor spălate dar și rafturi unde să fie ținute temporar lucrurile spălate. Un dulap cu bară pentru agățat sau un stativ de agățat umerașe poate fi de asemenea necesar în această cameră.
  • O chiuvetă este de asemenea necesară în laundry room, însă nu obligatorie.
  • Unul sau două coșuri în care să fie adunate rufele murdare trebuie să existe în uscătorie.
  • Un uscător metalic pentru rufe care nu se pot usca în uscatorul electric.
  • Un televizor poate fi de mare ajutor pentru a înviora atmosfera în timpul călcatului.

Idei de amenajare pentru laundry room

 

  • Într-o cameră îngustă o amenajare aproape clasică poate fi ca pe una din laturile lungi să fixam mașina de spălat rufe alături de uscător, dacă se poate cu chiuveta pe aceeași linie. Deasupra acestei linii, ca un suprapozabil poate fi montat un dulap cu rafturi sau cu uși, depinde de cât de secretoși vreți să fiți în această cameră. Pe aceste rafturi pot sta cele necesare spălatului și călcatului dar se pot „odihni” și rufele călcate. Pe latura scurtă poate exista un alt dulap. Dacă deasupra lui nu este fereastră și aici merge tot un suprapozabil. Coșul pentru rufe murdare nu trebuie să fie închis într-un dulap, este obligatoriu să stea în are deschis în caz că rufele sunt transpirate să nu prindă miros. În spațiul rămas trebuie să avem loc pentru a lucra la masa de călcat, care eventual poate fi rabatabilă montată în perete. Tot în perete se poate fixa și un uscător rabatabil pentru uscat rufe mici sau lenjerie.
  • Într-o cameră nu foarte spațioasă, mai pătrată, cu ușa pe mijloc de perete, aranjamentul ar trebui făcut în funcție de peretele pe care există sursa de apă și evacuarea acesteia. Mașina de spălat ar fi fixată cu mașina uscător deasupra. Restul peretelui poate fi ocupat de un dulap cu rafturi și bare de agățat umerașe, pentru a păstra rufele spălate și călcate. În mijloc masa de călcat, iar pe peretele rămas gol dulapul cu detergenți și alte utilitare.
  • Pentru cei ce au o baie spațioasă dar nu vor ca o uscătorie să fie vizibilă aici, se poate amenaja un dulap care în mod normal va sta închis și va ascunde tot ce este necesar pentru spălat rufele. Dulapul va avea duplexul mașinilor una peste alta instalate într-o parte, deasupra lor vor exista prosoapele pe care în felul acesta nu le veți depozita în dulapul din baie, iar restul dulapului va avea rafturi pentru a ține rufele curate și călcate sau utilitarele pentru spălat și călcat. Dulapul va fi închis cu o ușă armonică sau una culisabilă. Masa de călcat poate fi agățată pe interiorul ușii.

Dacă în locuință există o camera de serviciu sau o debara mai mare, chiar dacă este la subsol sau la mansardă, mai ales dacă este bine aerisită, și aceasta poate fi folosită drept laundry room și amenajată în consecință.