Totul despre Amenajarea Balconului: GHID complet pentru propria grădină urbană - ACAJU

Balconul este considerat ca o gură de oxigen pentru cei care locuiesc la bloc. Este oaza de relaxare unde putem uita de stres sau de vremea mohorâtă de afară și ne putem relaxa cu o băutură caldă sau rece, în funcție de anotimp. Tocmai de aceea, amenajarea balconului este o etapă importantă în proiectul de amenajare a casei. Din păcate însă, dintre toate camerele pe care le poate avea o locuință, atunci cand vine vorba despre amenajare, balconului i se acorda ultimul loc, fiind considerat o încăpere care nu este neapărat indispensabilă.

Este clar că dacă ai ajuns aici, lucrurile trebuie să se schimbe. Astfel, în acest articol vă povestim și explicăm motivele pentru care amenajarea balconului ar trebui să conteze. Mai mult decât atât, vă oferim o mulțime de idei de amenajare balcon deschis și închis, în funcție de scopul și utilitatea pe care vreți să i-o dați acestei încăperi.

Un balcon poate să constituie în egala măsură un spațiu funcțional, dar și o zonă de confort și relaxare. Și chiar dacă nu ai pământul sub picioare, noi ne-am propus să te ajutăm să-ți transformi balconul într-o adevărată grădină urbană. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să fii gata de schimbare pentru că 3,2,1... Avem pregătite multe idei de amenajarea balconului pentru a aduce verdeața mai aproape de casa ta:

Ce trebuie să știi înainte de amenajarea balconului 

 

Te poți bucura de un adevărat rai cu verdeață chiar pe balconul apartamentului tău, indiferent cât de mare sau mic este acesta. Ai nevoie de puțină inspirație și de câteva obiecte care să dea culoare și veselie spațiului tău verde suprateran. De asemenea, înainte de a porni orice plan de amenajarea baconului, ține cont de aceste aspecte:

 

  • Modul de utilizare a balconului. Care este scopul balconului? Vrei să fie o mică grădină urbană, unde să crești chiar câteva legume? Sau mai degrabă vrei să fie un spațiu de lucru pentru biroul de casă? Acest răspuns îți va ”spune” practic ce trebuie să faci mai departe.
  • Cât de mare este spațiul disponibil. Primul lucru pe care nu trebuie să-l uiți când pornești la drum cu planul tău de transformare a balconului într-o grădină urbană este spațiul de care dispui. Poate că ți-ar plăcea un colțar generos din ratan cu perne pufoase, însă dacă balconul tău este mic atunci trebuie să reconsideri tipul de amenajare. Când spațiul este cel mai mare inconvenient, mobilierul de grădină minimalist este soluția cea mai bună. Măsoară cu atenție, pentru că de aceste măsurători vor depinde mai multe aspecte, printre care mobilierul și decorațiunile sau cantitatea de finisaje (gresie, parchet, lavabil etc) pe care le vei cumpăra. 
  • Poziționarea. Balconul pe care vrei să-l amenajezi este legat de dormitor sau de living? Este un detaliu important care va dicta stilul amenajării. 
  • Intimitatea. Cum este balconul în raport cu vecinii? Dacă locuiești într-o zonă unde blocurile sunt apropiate, iar tu vrei intimitate, atunci va trebuie să găsești soluții care să ferească balconul de priviile curioșilor, de exemplu panourile decorative din lemn (balcon deschis) sau jaluzele (balcon închis).
  • Lumina și încălzirea. Balconul tău are ferestre poziționate spre Nord, unde soarele își va puțin simțită prezența sau dimpotrivă spre Sud unde ai parte de mult soare, pe tot parcursul zilei? Acest aspect este important în alegerea tipului de ferestre, pentru un balcon închis, sau în alegerea scopului, de exemplu dacă vrei o mică grădină cu plante care iubesc umbra.
  • Tema și stilul. Inclusiv amenajarea balconului poate porni de la stabilirea unei teme și a unui stil de design. Dacă vrei unitate, ține cont să mergi pe același stil pe care l-ai folosit în restul casei. 

  • Bugetul. Aici nu sunt multe de zis, în mod cert va trebui să stabilești un buget pentru a face alegeri cât mai înțelepte.

Amenajarea în funcție de tipul balconului

 

Balcon deschis

 

Majoritatea balcoanelor sunt deschise, iar acest lucru aduce un spațiu aerisit și posibilitatea ventilației facile și în restul casei. Pe de altă parte, dacă alegi să îți amenajezi acest spațiu, este indicat să ții cont de condițiile meteo nefavorabile din lunile de toamnă sau iarnă și să optezi pentru mobilier rezistent în condiții de umiditate. Evită din start amenajarea cu mobilier din lemn care ar fi afectat de condițiile de exterior. Poți alege această variantă dacă tratezi lemnul cu soluții speciale (lacuri) care să țină umiditatea la distanță. Dacă îți dorești să savurezi cafeaua în aer liber, alege o masă și scaune confecționate din materiale rezistente, precum metalele sau plastic rezistent.

 

Balconul deschis arată superb în perioada caldă când este inundat de ghivece cu flori și aici, însă, trebuie alese plante care să reziste la acțiunea directă a soarelui. Pentru protejarea lucrurilor depozitate aici, dar și a ta, se recomandă montarea unei copertine retractabile. Aceasta te lasă să te bucuri de aer proaspăt și te protejează de soare sau intemperii.

Așadar, dacă balconul este deschis va trebui în primul rând să ții cont de tipul de mobilier ales, pentru că trebuie să fie confecționat din materiale care rezistă intemperiilor. Alege mobilier special de exterior care este fabricat din materiale speciale care nu se deteriorează rapid din cauza soarelui sau ploilor și care poate fi curățat ușor, deoarece se va depune rapid praf. De asemenea, în privința decorațiunilor, alege doar ce este cu adevărat necesar și ține cont să fie bine prinse deoarece pot fi luate de vânt.

Amenajarea balconului deschis îți va permite să creezi un loc ideal pentru relaxare pentru tine și familia ta. Poate fi locul unde să vă beți cafeaua dimineața sau să vă bronzați pe timp de vară. Dacă îți dorești pe balcon și câteva ghivece cu plante, ține cont ca într-o zonă foarte luminoasă să alegi flori care iubesc soarele.  

 

Balcon închis

 

Balconul închis oferă cele mai multe posibilități de amenajare. Dacă acest spațiu este izolat termic atunci îl putem transforma într-o cameră de sine stătătoare sau dacă spargem peretele de legătură poate deveni o extindere pentru living, dormitor, bucătărie. Un balcon închis permite amenajarea în stilul dorit putând fi dotat cu mobilier de orice tip în funcție de dorința și nevoile utilizatorilor. Poate deveni bucătărie, debara, birou, sau poate deveni zona ta preferată de relaxare.

 

 

Nu ai nevoie de multe piese de mobilier pentru a-ți pune în aplicare planul de amenajare. Poți amenaja chiar și o mică bibliotecă, cât despre piesele de mobilier, alege unele de culoare deschisă (rezistă mai bine la acțiunea soarelui), din materiale tratate împotriva umezelii. Adaugă un covor colorat, câteva ghivece de flori și câteva felinare colorate și vei avea propria ta oază de liniște.

În afară de liniște poți avea pe balcon și mica ta oază colorată de verdeață amenajând balconul cu plantele preferate. Vei avea practic o mică parte de natură la tine în casă, un loc în care te vei putea retrage de fiecare dată când vei simți că trebuie să îți reîncarci bateriile. Alege diverse rafturi ori suporturi pentru a suspenda ghivecele cu flori. Nu renunța la colțul de natură din balconul tău și alege ghivece cu plante pe care le poți agăța sau prinde de balustradă pentru a ocupa cât mai puțin din spațiul pardoselii. Suporturile de plante suspendate au un impact vizual foarte mare și se pot vedea atât din casă, cât și de afară.

Balconul închis este mai ușor de amenajat deoarece nu impune atât de multe restricții față de cel deschis mai ales când vine vorba de alegerea mobilierului. Dacă vrei un loc unde să iei masa, poți amenaja balconul cu un colțar sau un set de masă cu scaune care să fie în ton cu stilul și culorile livingului.

 

Amenajarea balconului în funcție de dimensiune

 

Balcon mic

 

Dacă ai un balcon foarte mic, poți recurge la dulapurile și rafturile suspendate, care vor lăsa loc de mișcare în partea de jos. Cu puțină creativitate, poți construi un loc pe jumătate practic, unde ții obiectele de care nu ai nevoie zilnic, dar poți utiliza o parte din spațiu și pentru relaxare. Astfel, vei avea loc pe balcon și pentru o bicicletă pentru adulți sau poate și pentru cauciucurile de anotimp, dar și pentru un colț special pentru tine.

 

 

Ideea este să alegi mobilier multifuncțional, de exemplu, alege o masă cu spațiu de depozitare în interior, iar în locul scaunelor optează pentru o bancă cu zonă de depozitat. În acest caz o etajeră din fier forjat sau jardinierele pentru flori care se revarsă peste balcon sunt ideale.

Perfectă pentru balcoanele mici, este o masă pliantă care poate fi instalată pe balustradă. Aceasta se deschide numai înspre interiorul balconului, poate fi ușor de îndepărtat și montat și oferă un design versatil prin care ai posibilitatea de a o utiliza într-o varietate de moduri. Nu cred că mai trebuie să amintim și de scaunele pliante, care sunt ideale pentru spațiile mici.

 

Balcon mare

 

Dacă ești norocosul unui balcon mare, atunci dispui de o libertate mult mai mare în amenajare. Ține cont de anumite criterii, precum tipul balconului, stilul de amenajare dorit, dar și nevoile tale în ceea ce privește folosirea acestui spațiu. 

 

Dacă balconul se bucură de un spațiu generos, ai mai multe posibilități pentru a integra un mobilier confortabil de care să te bucuri în timpul zilei dar și în serile de vară cănd ai invitați. De exemplu, poți amenaja un loc de luat masa, poți așeza un șezlong de care să te bucuri în zilele însorite sau poți opta pentru canapele, banchete cu sertare, un hamac sau chiar un balansoar.

 

O altă idee pentru a valorifica eficient un spațiu generos este să împarți balconul în zone: o zonă dedicată plantelor, una pentru depozitare și alta pentru relaxare și luat masa. În acest fel fel, spațiul îți oferă o mulțime de posibilități de amenajare, trebuie doar să ai un plan și câteva idei despre cum ți-ar plăcea să îți petreci timpul pe balcon. Pentru un răsfăț la care sigur ai visat, poți să îți achiziționezi un balansoar, un hamac sau un șezlong. Poți citi, asculta muzică sau chiar lua o gustare fără să fie nevoie să te muţi la o masă.

 

Balcon îngust

 

Balconul îngust este din păcate frecvent întâlnit la blocurile vechi, însă nu este o situație fără soluții. Modul în care poziționezi elementele de mobilier vor da contur camerei, de aceea, ar fi bine să faci totul strategic pentru a utiliza cât mai eficient spațiul disponibil. De exemplu, alege scaune pliante pe care să le strângi atunci când nu folosești balconul sau uzi florile de exemplu. De asemenea, pentru a câștiga spațiu optează pentru un leagăn suspendat și pentru jardiniere poziționate pe partea exterioară a balconului, dar bine ancorate în balustradă. 

 

 

Balcon lung și îngust

 

Acest tip de balcon se numără în mod cert printre cele mai dificile din punctul de vedere al amenajării. Chiar și așa, îl poți transforma într-un loc feeric cu ajutorul decorațiunilor și corpurilor de iluminat. Plasează o bancuță sau un balansoar în capătul balconului, iar pe una dintre laturi montează o masă pliabilă.

De asemenea, folosește-te de înălțimea camerei și alege ghivece suspendate. 

 

Amenajarea balconului în funcție de tipul de locuință

 

Balcon de apartament

 

  • Amenajarea unui balcon de apartament depinde mai ales de funcția pe care vrei să o dai acestei încăperi. Este un mod de a-ți pune amprenta personală asupra apartamentului tău. 
  • Cei mai mulți folosesc balconul ca spațiu de depozitare pentru diverse lucruri, în general pentru cele pe care le folosec cel mai puțin. În acest sens, trebuie să alegi dulapuri cu multe rafutir și sertare care să te ajute să organizezi lucrurile astfel încât să le găsești ușor când ai nevoie de ele. 
  • Alții preferă în schimb, un loc pentru meditație, oaza de relaxare pentru o conectare la natură, extrem de utilă când trăiești într-un oraș aglomerat. Într-un astfel de caz, ai nevoie de ghivece cu plante, covorașe pufoase, perne sau un sezlong relaxant, luminițe și clopoței de vânt pentru a intra rapid în atmosfera zen. 

 

 

Balconul de la casă

 

  • Balconul unei case are mai mult rolul de a da un anumit aspect exterior locuinței. De aceea, foarte rar poate fi folosit ca spațiu de depozitare, ci mai degrabă pentru plasarea ghivecelor cu flori. 
  • Contează foarte mult unde anume este situat pentru a evita eventuala supraaglomerare și pentru a nu strica estetica exterioară a casei. 
  • Este și un loc ideal pentru uscatul rufelor în cazul în care nu ai amenajat o uscătorie, iar poziția acestuia nu este în partea din față a casei. 

 

Amenajarea balconului în raport cu celelalte camere

 

  • Balcon pe partea cu bucătăria. Frecvent întâlnit la apartamentele de blocuri, balconul legat de bucătărie este un spațiu care poate fi transformat în cămară sau zonă de luat masa. Depinde foarte mult dacă acesta este deschis sau închis, însă un lucru este cert îți oferă șansa să-ți eliberezi bucătăria și să profiți de un spațiu de depozitare în plus. 
  • Balcon în prelungirea livingului. Acest spațiu este adesea amenajat ca loc de relaxare, de dinning, de stat cu prietenii fumători la o cafea sau de spațiu de joacă pentru copii. 
  • Balcon pe partea cu dormitorul. Cea mai mare utilitate în amenajarea balconului de lângă dormitor o are cea de depozitare sau de uscare a rufelor. În general, dormitorul este o cameră intimă în care musafirii nu intră, așadar este cel mai util să te folosești de acest spațiu ca loc de depozitare pentru acele lucruri și obiecte cărora nu le găsești alt loc.

 

Amenajarea balconului în funcție de scopul lui

 

Practic, atunci când locuim la bloc, de cele mai multe ori toată atenția o oferim camerelor mai mari, iar balconul îl privim doar ca pe un loc unde putem ține conservele sau ca pe un loc unde depozităm diverse lucruri. Luând balconul în considerare este ca și cum ai câștiga o nouă cameră în apartament, cu panoramă și în mare parte cu aer curat.

 

Tocmai de aceea, îți venim în ajutor cu idei de amenajare balcon indiferent de poziția acestuia, astfel încât să te poți bucura cu adevărat de o ”nouă cameră”. Iată așadar ce camere poate suplini balconul dacă mărimea acestuia îți permite:

 

Bucataria din balcon. Dacă dispui de un balcon închis în fața unei bucătării care nu este suficient de spațioasă, poți crea un proiect de mutare a bucătăriei pe balcon, în acest fel fosta bucătărie putând fi transformată în dining sau living. 

 

Desigur, asta implică să dispui de un balcon închis și de un sistem de încălzire adecvat care să mențină aceeași temperatură. Pentru a deveni master chef în propia bucătărie de pe balcon, mai trebuie doar să alegi o mobilă bucătărie adecvată și să ai grijă de câteva amănunte:

  • Este foarte important dacă balconul este închis, zidit sau din panouri de sticlă.
  • Este nevoie de etanșare și ventilație foarte bună pentru balconul-bucătărie pentru a evita apariția mucegaiului și a problemelor legate de acesta. La fel, este nevoie de mutarea instalațiilor de încălzire, alimentare și scurgere pentru apă.

 

  • Este nevoie de o amenajare ergonomică și cu un aspect plăcut totodată. Un sfat important ar fi orientarea spre piese de mobilier compacte, cu funcționalitate ridicată, executate la comandă, care să se potrivească exact spațiului de pe balcon.
  • Vei instala pe balcon un banc de lucru pe 2 sau 3 laturi, câteva rafturi în partea de sus cu dulapuri de depozitare dedesubt si aragazul, eventual mașina de spălat vase. Poți alege ca frigiderul și masa să rămână în bucătărie și astfel vei crea o zona specială destinată diningului. Sau poți alege să muți doar zona de dining și ce electrocasnice dorești, pe balcon.
  • Indiferent cât de lipsit de spațiu pare balconul sau logia garsonierei, câștigul acestei mutări este evident, iar zona de dining se va încadra mult mai bine, ocupând chiar mai puțin spațiu. Piesele rabatabile își pot găsi cu ușurință locul în această amenajare, asigurând o mai mare libertate de mișcare.

 

Spațiu de depozitare (debara, dressing). Balconul folosit ca spațiu de depozitare este practic balconul de tip clasic al românilor, cu rafturi și dulapuri unde proprietarii țin de toate: de la pantofi, la conserve sau truse de scule. Singurele sfaturi în acest caz sunt:

  • Înainte de amenajarea balconului într-un spațiu de depozitare, gândește-te la un spațiu de organizare cât mai eficient;
  • Profită la maximum de spațiu, prin valorificarea acestuia mai ales pe verticală.

 

Loc de joacă pentru copii.  În cazul unui balcon închis, generos ca spațiu, nici că se poate mai potrivit să-l transformi într-un loc de vis pentru copilul sau copiii tăi. Te deranjează că împrăștie nisipul kinetic e covor, că împrăștie piesele lego sau că desenează cu cariocile pe pereți? Iată o soluție: creează-le pe balcon propria lume colorată cu covorașe, perne, fotolii puf, leagăn și dă-le libertatea să-și personalizeze locul de joacă.

 

Biroul din balcon. Dacă lucrezi de acasă sau obișnuiești să-ți petreci multe ore în fața calculatorului, cu siguranță vei avea mai mult spor dacă vei munci aparent izolat, în afara apartamentului, eventual în balconul acestuia. Cu alte cuvinte mută-ți biroul pe balcon. Iată așadar, cam cum ar trebui să procedezi:

  • Fă curăţenie şi scapă de toate lucrurile de pe balcon care te incomodează şi instalează aici un birou mic sau o masă. Condiţia e numai una, ca balconul să fie închis, iar mobilierul ales să se potrivească spațiului.
  • Folosește rafturi deschise în locul dulapurilor sau îl poţi amenaja în aşa fel încât micul birou să poată fi folosit şi ca spațiu de relaxare. Dacă ai un balcon îngust, într-una din extremitățile lui încape ușor un birou mic deasupra căruia pot fi montate câteva polițe sau în loc de birou poți comanda un blat pe două laturi, sub care să montezi multe rafturi pentru depozitare.
  • Investește într-un scaun birou ergonomic pentru a avea grijă de sănătatea ta. De asemenea e important sistemul de iluminare și prezența unor jaluzele pentru filtrarea luminii.
  •  Biroul nu trebuie să fie neapărat pentru studiu poate fi un atelier pentru hobby-ul tău, de exemplu accesorii croitorie și mașină de cusut, robotică și unelte pentru robotică, cameră de gaming, atelier de pictură sau cameră de fitness.

 

Spatiu de relaxare. Balconul este unul din locurile cele mai frumoase dintr-un apartament pe care îl putem transforma într-un spațiu de relaxare. Indiferent că avem un balcon mic sau unul generos, indiferent dacă acesta e închis sau deschis, putem să ne bucurăm de un timp de calitate dedicat propriei persoane după o zi obositoare. 

Nu este nevoie de mult loc pentru a-ți amenaja acest colțișor, este vorba de bun gust, de o bună cunoaștere a scopului pentru care ți-l dorești. Dacă vrei să-ți creezi spațiu de relaxare și ai balconul deschis, montează-ți un umbrar sau o copertină pentru balcon. Fiind retractabile, copertinele moderne sunt varianta perfectă dacă vrei să te bucuri de aer proaspăt și de intimintate în același timp. În plus, protejează împotriva ploii și a vântului.

 

 

Grădina de la bloc. Ideea de balcon verde, de a ne amenaja balconul într-o mini-grădină, o oază de verdeață în mijlocul betoanelor este și generoasă și ușor de realizat. În ultimii ani, grădinăritul a căpătat o mai mare popularitate după ce s-a dovedit că sporește sănătatea mentală și fizică, plus că e o modalitate ușoară de conectare cu mediul înconjurător. Fie că ai un spațiu redus sau unul mai extins, poți planta propriile tale plante și nu contează nici dacă optezi pentru un balcon deschis sau închis. Iată cam ce poți face:

  • Cea mai la îndemână variantă este să mergi pe verticală și să-ți transformi pereții în grădini verticale. Pentru asta vei avea nevoie de suporturi pentru ghivece, lambriuri de lemn, rafturi de lemn sau metalice. Ghivecele trebuie să aibă măști, pentru ca apa sa nu se scurgă pe perete. Acest tip de decorare pe verticală îți salvează spațiu prețios la nivelul podelei, unde vei putea crea spații de depozitare din dulapuri închise, pentru alte lucruri de ascuns sau depozitat.
  • Suporturile de plante suspendate pentru balcon au un impact vizual foarte mare atât din exterior, cât și de la interior. Zona ferestrei va deveni dintr-o dată foarte colorată, iar spațiul de pe podea va rămâne liber, pentru depozitare sau pentru crearea unei mici zone de relaxare.
  • Balustradele pot servi drept suport pentru jardiniere cu flori de sezon. Suporturile pentru plante care se revarsă peste balcon sunt cele pentru ghivece atârnate pe balustrada balconului, însă la exterior. În acel loc poți pune, de exemplu, iedera, care se va întinde în timp și va forma un adevărat perete verde, pe partea din față a balconului.
  • Folosește lăzi de diferite dimensiuni pentru a realiza spații de depozitare în trepte, așază o scară de lemn cu trepte late pe post de suport vertical pentru ghivecele cu flori și vei crea un paradis verde în micul tău balcon. În plus, folosirea lemnului ca suport de susținere a vaselor de flori va oferi un aer mai natural balconului.

 

Stiluri de amenajare a balconului

 

Gândește-te, în primul rând, ce scop ți-ai dori să aibă balconul ( birou, spațiu de depozitare sau oaza de relaxare), iar piesele de mobilier le vei vizual imediat cu ochii minții. În funcție de preferințele și nevoile fiecăruia, poți opta pentru orice stil de design interior, dar de preferat în concordanță cu celelalte încăperi din casă. În cazul în care predomină stilul clasic, elegant, mobilierul pe care îl vom alege va fi în același ton. 

Printre cele mai apreciate stiluri de amenajare a balconului se numără:

  • Balcon modern. Cel mai probabil balconul modern se va transforma într-un birou funcțional. Dar, la fel de bine poate fi o oază de relaxare din cotidian, pune accent pe mobilier funcțional, care arată și bine. O canapea din ratan și o masuță cu geam din sticlă se vor integra perfect.
  • Balcon clasic. Mobilierul din lemn natur definește balconul clasic, probabil o masă cu scaune pentru a lua masa cu cei dragi vor fi piesele de mobilier centrale. Eleganța stilului clasic poate fi dată de ghivece din ceramică de dimensiuni mari și de un corp de iluminat în stil candelabru.
  • Balcon industrial. Rafturi metalice, suport pentru bicicletă expus la vedere, mobilier din fier forjat, perete din cărămidă aparentă sunt câteva dintre detaliile stilului industrial.
  • Balcon rustic. Mobilier din lemn natur, ratan, zambilă de apă sau bambus te pot ajuta să creezi un decor desprins parcă din natură. Nu uita de elementele tradiționale, lumânări, sfeșnice, covorașe din blană sau lucrate tradițional și ghivece cu flori, precum mușcatele.
  • Balcon boho. Mobilierul din paleți este reprezentativ pentru un stil boho, foarte apreciat datorită senzației de relaxare pe care o oferă. Alege cât mai multe perne colorate și plante verzi, cât și decorațiuni precum clopoței de vânt.  
  • Balcon minimalist. Vorbim de un spațiu foarte aerisit, cu piese de mobilier strict esențiale, fără decorațiuni care încarcă sau ornamente inutile. Alege culori în nuanțe naturale, deschise care dau impresia de spațiu liber. Evită să combini prea multe culori, pentru că asta încarcă vizual spațiul. 
  • Balcon mediteranean. Scoici, ancore, leagăn sau hamac suspendate, plante tropicale sunt câteva dintre elementele care te duc cu gândul la vacanță. Adu în balconul tău acele detalii care îți amintesc de vacanțele petrecute pe tărâmuri grecești, de unde simți că îți iei energia și starea de bună dispoziție.

 

Alegerea mobilierului pentru balcon

 

Scopul pentru care ai decis amenajarea balconului va fi cel care va ”dicta” piesele de mobilier de care ai nevoie în balcon. Iată câteva dintre lucrurile de care ar fi indicat să ții cont: 

  • Locul pe care te așezi trebuie să fie cât mai confortabil, iar variantele pe care le poți lua în considerare sunt câteva modele de fotolii pufoase sau de șezlonguri, un scaun cu suport pentru picioare, o salteluță pe care nu o mai folosești sau chiar mai multe perne puse unele peste celelalte. Șezlongurile sunt perfecte pentru zilele toride în care vrei să te relaxezi la soare chiar pe balconul tău, dar ai mai putea opta pentru o canapea din ratan, un leagăn din lemn sau un hamac. 

Dacă intenționezi să folosești terasa doar în intimitate, alături de familie, și nimic nu te relaxează mai mult decât să citești o carte, stând pe ceva moale și confortabil, atunci cea mai potrivită alegere ar fi o canapea și eventual câteva fotolii sau scaune. Canapeaua de 2 sau 3 locuri cu fotolii, din poliratan este una din soluțiile foarte chic, existând întotdeauna și o masă de cafea care să poată fi adoptată în set. 

  • Locul de depozitare pentru cărți ar putea fi reprezentat de niște etajere pe care le poți așeza în mod creativ pe unul dintre pereții alăturați sau de o cutie mare de carton, pe care o poți decora sau colora, transformând-o într-un obiect de decor în sine. Puteți să le așezați direct pe jos, în teancuri mai mici sau mai mari. Atenție însă la granița dintre boem și dezordonat.
  • Foarte importantă este existența unei măsuțe cafea cu un design șic, pentru servit de snacksuri și băuturi.
  • Fiind pe balcon nu vei avea probleme te vei putea bucura de lumina naturală. Numai că dorința de a citi și de a te relaxa, nu apare doar când e lumină afară, așa că e foarte important să adaugi și o sursă de lumină, cât mai caldă și plăcută. Vei putea crea un plus de intimitate și puțină izolare cu niște perdele, pe care să le poți închide sau deschide, după pofta inimii.
  • Folosește accesorii textile în culori vesele, cum ar fi covorașe, pleduri sau perne și surse de iluminat cât mai interesante. Și desigur nu uita de câteva ghivece cu flori.
  • Dacă dispui de un balcon mare, închis, alege o masă cu scaune. Scaunele din fier, plastic, bambus şi împletituri sunt cele mai recomandate pentru rezistența lor. 
  • Completează decorul cu felinare elegante sau beculețe atârnate pentru a oferi spațiului o atmosferă de vis. Orice terasă de tip verandă trebuie să aibă un balansoar, fie că acesta este un leagăn de o singură persoană, aşezat pe două structuri arcuite, fie că este un balansoar în toată regula, pentru mai multe persoane.

 

Finisaje pentru amenajarea balconului

 

  • Balconul închis are nevoie în primul rând de izolare termică, așadar alege produse de calitate, care să mențină temperatura constantă. 
  • Dacă balconul este deschis, pentru podea poți alege gresie de exterior, însă dacă este închis poți opta pentru parchet la fel ca în restul casei. 
  • În funcție de stilul de amenajare, optează pentru piatră sau cărămidă aparentă pentru finisarea pereților, iar dacă vrei să aduci cât mai multe elemente naturale, poți opta chiar pentru crearea unui perete viu cu plante curgătoare și ierburi cățărătoare. 

 

Decorațiuni pentru balcon

 

Poate că ți se pare că decorațiunile ocupă spațiul inutil, dar ghivecele decorative, felinarele, lumânările sau statuetele au avantajul de a anima atmosfera, de a transforma un loc banal într-unul cald și cu personalitate. Florile dau culoare unui balcon gri de bloc, dar dacă vrei ca grădina ta să-ți amintească de vacanță, să fie oaza ta de relaxare după o zi aglomerată în jungla urbană, atunci folosește-te de lumina lumânărilor, de culorile florilor, de scoicile care îți amintesc de mare, de clopoțeii de vânt sau susurul apei date de o fântână decorativă. Nu uita de corpurile de iluminat, așa cum sunt lămpile solare sau de o fântână decorativă cu aspect din piatră, cu panou solar.

 

Dacă bugetul pentru amenajarea balconului nu este unul consistent, dar îți dorești totuși o grădină urbană, fă o analiză a lucrurilor din casă pe care le poți recondiționa și transforma în decorațiuni de exterior. De exemplu, cutiile metalice de conserve pot fi transformate în mici ghivece pentru flori, eventual le puteți vopsi sau aplica un material textil de efect, borcanele pot fi folosite pe post de candele pentru lumânări, sticle goale transparente pot fi umplute cu nisip, pietre pictate, flori uscate, mărgele și pietre colorate de la bijuterii vechi, paleții vechi pe care îi poți lua gratuit de la diverse magazine sau sertarele unui dulap vechi pot fi transformate în rafturi pentru ghivecele cu flori, o veioză veche poate fi folosită pentru a lumina balconul pe timp de seară, jucăriile de nisip ale copilului pot fi transformate în decorațiuni care te vor duce cu gândul la vacanță.

 

 

Sfaturi pentru iluminarea potrivită a balconului

 

Alege o sursă generală de lumină instalată în tavan, dar și surse alternative de lumina cum ar fi lămpi, lampadare, șiraguri de luminițe. De asemenea lumânările și făcliile își au locul într-un balcon unde scopul său este să fie oaza de relaxare.

Dacă, amenajarea balconului a avut ca obiectiv transformarea acestui spațiu în birou, poziționează masa astfel încât ca lumina soarelui să nu bată în monitor.

 

Idei pentru amenajarea balconului cu flori

 

Dacă vrei ca balconul tău să fie un spațiu verde de liniște și natură, poți apela la jardiniere sau ghivece de flori pe care să le atârni de grilajul balconului sau să le pui pe pereți. 

Busuioc, salvie, cimbru, cimbrișor, oregano, pătrunjel sau mentă sunt doar câteva dintre plantele care pe lângă scopul lor gastronomic îți pot decora balconul într-un mod deosebit. Poți începe proiectul de amenajare al colțului tău verde cu o listă de ierburi pe care le folosești cel mai mult la gătit.

 

Partea grozavă la aceste ierburi este că nu sunt plante pretențioase, singurul aspect pe care trebuie să-l știi despre ele este preferința pentru lumină, deoarece unele preferă semiumbră, în timp ce altele pot sta o zi întreagă în bătaia soarelui.


 

Balconul este o extensie a casei tale care merită toată atenția ta, cu atât mai mult la început de primăvară când vremea caldă te îmbie să petreci timp afară la lumină și în aer liber. Pur și simplu, imaginează-ți cum este să te trezești dimineața și să-ți bei cafeaua aproape de cer, înconjurat de flori colorate, în adierea caldă a vântului. Nu-i așa că simți briza de vacanță?


Amenajarea balconului nu trebuie neglijată. Cu bani puțini și multă imaginație poți transforma cu ușurință un spațiu mic și aparent banal într-o încăpere extrem de utilă și practică sau într-o zonă unde te poți încărca cu energie și bună dispoziție.