Apartament întunecos: 8 trucuri pentru mai multă luminozitate - ACAJU

Se întâmplă adesea ca oricât de bine ar fi amplasată locuința, să existe totuși camere mai întunecoase, care vor avea nevoie de amenajări speciale. Este bine să nu neglijăm acest aspect, pentru că, deși nu tot timpul ne dăm seama, o cameră întunecoasă ne va influența destul de mult starea de spirit, mai ales în timpul sezonului rece, când razele soarelui sunt mult mai rare.

 

Pentru că nu toate încăperile sunt la fel de luminoase, este necesar să știi cum luminezi un apartament întunecos. O camera lipsită de lumină este o camera inconfortabilă, este o camera care nu inspiră, o cameră cenușie. Exista soluții pentru a lumina o cameră întunecoasă, altele decât să lărgești ferestrele și să folosești energie electrică. Există niște așa zise trucuri pentru o amenajare cameră întunecoasă, pentru mai multă lumină.

 

1. Pereți într-o paletă cromatică deschisă, pereții solari

 

Un prim lucru pe care trebuie să îl facem este să ne îndreptăm atenția către o paletă cromatică în nuanțe deschise. Știm cu toții că alegerea unor culori deschise va ajuta foarte mult în crearea impresiei de spațialitate și va face camera să pară chiar mai luminoasă. Asta pentru că nuanțele deschise reflectă mult mai bine lumina.

 

Strâns legat de trucul cu zugrăveala în culori deschise, este și metoda pereților solari, considerat a fi trucul cel mai eficient prin care poți să luminezi o cameră întunecoasă. Soluția stă în culoarea aleasă pentru zugrăveala pereților. Cele mai bune alegeri sunt culorile solare, portocaliul pal, galbenul strălucitor sau albul luminos. Toate aceste culori aduc lumina în cameră. Alege pentru o cameră întunecoasă mobile în contrast cu pereții luminoși, astfel încât contrastul să echilibreze decorul. Petele de culoare în aceleași nuanțe solare sunt necesare.

Dacă totuși nu ai încă în plan o amenajare camera întunecoasă atât de amplă, care presupune rezugrăvirea întregii încăperi, atunci poți să utilizezi în continuare culorile închise pe care le ai deja, ele oricum vor oferi omogenitate, dar să le combini cu nuanțe deschise, lucru care va sparge monotonia. Cel mai ușor și mai ieftin mod în care poți face asta este prin folosirea unor accesorii în culori deschise, precum perne, tablourile, veioze și perdelele.

 

  1. Tapetul aduce strălucire

 

Pereții de accent într-o amenajare cameră întunecoasă trebuie să aducă strălucire pentru a a mări vizual spațiul. Fie că a fost folosită o tencuială decorativă sau un tapet, este de preferat ca ele să fie satinate și lucioase, pentru a mări vizual spațiul. Dacă tavanul este la rândul său un alb satinat lucios efectul de mărire vizuală a spațiului este mai pregnantă.

 

3. Podeaua să fie și ea într-o nuanță deschisă

 

Pentru a lumina un apartament întunecos nu contează foarte mult de unde aducem lumina, contează numai rezultatul. Podeaua se recomandă să fie și ea într-o nuanță deschisă, astfel încât să creeze impresia de spațiu și să crească cantitatea de lumină din cameră.

Dacă podeaua este lucioasă, fie că este din lemn, fie din piatră naturală sau din ceramică, senzația creată este că a fost adusă mai multă lumină.

 

4. Alegerea mobilierului trebuie să adauge strălucire

 

Mai mult ca sigur că trebuie să-ți iei gândul de la mobilierul voluminos, înalt și cu culori închise, deoarece pe lângă faptul că va întuneca încăperea, o va și micșora vizual. Recomandarea este să se opteze pentru un design minimalist, ceea ce înseamnă că în cazul mobilierului se vor alege doar piese simple, nu foarte înalte, cu picioare suficient de înalte, care să acopere strictul necesar. Evident, nuanțele și în cazul mobilierului vor fi unele deschise și cât mai lucioase.

5. Spațiile de depozitare deschise

 

Sunt preferate spațiile de depozitare închise deoarece ascund dezordinea, mai ales a acelora care nu au abilități să o ascundă singuri. Problematic devine o amenajare cameră întunecoasă cu spații de depozitare închise pentru că îi vor accentua lipsa de lumină. Renunță la dezordine și fă spațiul mai luminos cu soluții de depozitare deschise. Laturile deschise ale acestor piese îi vor permite luminii să pătrundă printre ele și în jurul încăperii.

 

6. Oglinzile supradimensionate

 

Se știe că o oglindă luminează o cameră, dar dacă ai o cameră întunecoasă soluția ideală este să alegi oglinzi mari, chiar supradimensionate. Acestea trebuie poziționate față în față cu fereastra sau pe un perete lateral cu fereastra, astfel încât să reflecte lumina și, implicit, să o amplifice. Dacă oglinzile de mari dimensiuni nu se potrivesc designului folosit la o amenajarea cameră întunecoasă nu trebuie să se renunțe la ele. 

 

Se pot folosi în loc colaje de oglinzi, oglinzi ce sunt formate din o mulțime de oglinzi de aceeași formă și mărime sau formate din oglinzi de forme și dimensiuni diferite. Pe un perete decorat cu lucrări înrămate cu aceeași tip de ramă, dar de dimensiuni diferite, pentru o lumină mai accentuată se pot îndesi ramele cu unele în care aveți doar oglindă. Proporția de oglindă pe perete a crescut, oglinzile nu sunt supradimensionate, dar rezultatul este cel dorit, de lumină sporită.

7. Perdele foarte transparente

 

La decorarea unei camere întunecoase aportul luminii naturale trebuie să fie folosit în totalitate. Pentru a profita cât mai mult de această lumină se poate renunța parțial sau total la draperii, iar pentru perdele se pot alege unele mai transparente, din material foarte subțire care să rețină cât mai puțină lumină

 

8. Optimizează designul sistemului de iluminare

 

Îmbunătățirea iluminatului va însenina imediat o încăpere și acest lucru poate fi de mare ajutor. Poți face aceasta prin adăugarea mai multor surse de lumină până la schimbarea poziției lor, de la înnoirea abajururilor până la creșterea strălucirii becurilor. Cele mai bune opțiuni portabile sunt lampadarele și veiozele, cu ele poți obține mai multă lumină în colțurile cele mai întunecate. 

 

Încearcă să îmbunătățești iluminatul general sau ambiental dar și lumina de accent, pentru a crea echilibrul potrivit și a da iluzia de adâncime și spațiu. O idee foarte bună poate fi o iluminare suplimentară a tavanului cu o scafă sau un profil de banda led.