Cum poți amenaja și organiza practic și eficient debaraua din hol - ACAJU

O debara de hol este întotdeauna un loc de depozitare substanțial mai mic decât am avea nevoie, rareori plasat într-un loc potrivit și dificil de organizat. Deseori, un proiect de amenajare debara hol poate reprezenta o provocare, ce poate da serioase dureri de cap, fiind un spațiu cu care ai vrea să rezolvi o mulțime de lucruri, dar suprafața modestă nu-ți oferă prea multă libertate de mișcare.

 

Debaraua, un spațiu în plus de depozitare

 

Cea mai populară utilizare a unei debarale este cea de loc de depozitare, în definitiv, propria-i denumire i-a stabilit deja destinul. Cuvântul debara derivă din termenul francez débarras, care înseamnă „descotorosire”, însă chiar și rolul de anexă pentru lucrurile vechi, rar folosite, presupune ca debaraua să fie amenajată într-o manieră cât mai practică.

 

Cel mai important factor de care trebuie să ții seama pentru amenajare debara hol este funcția celei mai importante încăperi adiacente. O debara pe culoarul dintre dormitor și holul de la intrare va fi amenajată ca anexa a dormitorului, o debara apropiata de bucătărie va fi transformată în cămară, iar nișa din peretele dintre o baie și un dormitor poate deveni atât spațiu pentru mașina de spălat, cât și loc de depozitare pentru lenjerii de pat. Poate face parte din mobila hol, mobila bucatarie sau mobila dormitor, functie de zona in care este amplasata.

 

Ușa de la debara

 

O debara hol este întotdeauna un spațiu suficient de mic, care trebuie administrat cu grijă, pentru a nu pierde nimic. O amenajare debara hol implică un mobilier hol foarte spornic, cu soluții de depozitare eficiente și ușa care să nu consume din resursele și așa puține.

  • O ușă clasică, se va deschide în interiorul debaralei, mâncând mult din spațiul și așa mic.
  • O ușă dublă, cu balamale, cu deschidere în afară, este o soluție care arată bine și poate fi îmbunătățită și prin montarea pe interiorul ușii a unor organizatoare de obiecte mici, cu buzunare.
  • O altă opțiune de uși pentru debara o reprezintă niște uși de debara glisante sau pliante. Pe aceste uși nu se poate depozita nimic, dar se salvează spațiul altfel ocupat la deschiderea ușilor.
  • Închiderea debaralei se poate face cu jaluzele opace, ori orizontale, din aluminiu sau plastic, ori verticale, ambele variante fiind eficiente și ușor de folosit, incomparabil mai bune ca orice perdea.

 

Ușa de la debara se va alege nu numai funcție de varianta cea mai convenabilă, dar și în funcție de utilizarea acesteia, adică pentru ce fel de depozit este amenajată.

 

Amenajarea în debara a unui dulap de haine

 

În anexele adiacente dormitoarelor, varianta amenajării unei debara hol ca dulap de haine este poate cea mai potrivită, și anume pentru hainele de iarnă pentru că sunt mai grele. În partea de sub tavan un mobilier debara sub formă de rafturi pentru coșuri sau cutii poate este foarte comod.

Sub acest raft pot fi fixate bare pentru umerașe pe care să se atârne atât haine lungi cât și din cele scurte, bine ar fi să fie separate. Sub aceste bare pentru agățat umerașe se pot amenaja rafturi sau sertare, pentru haine sau încălțăminte. Lungimea hainelor agățate pe umerașe vor dicta înălțimea acestor rafturi. 

 

O astfel de amenajare debara hol va fi dictată de forma și mărimea acesteia. Dacă este suficient de lată, o variantă eficientă ar fi un mobilier debara în L pe doi sau trei pereți. Dacă spațiul este suficient această debara hol va fi un adevărat dressing.

 

Dacă este vorba de o debara îngustă și adâncă, se pot fixa suporturi de umerașe, în adâncime, paraleli, eficientizând întreaga suprafață. Rafturile nu pot fi însă prea multe, din lipsa de acces.

 

O amenajare debara hol asemănătoare se poate face și când aceasta este în apropierea ușii de la intrare și este practic o anexă a cuierului, unde hainele de sezon vor fi depozitate.

 

Transformă debaraua în cămară

 

Daca ai o nișă în peretele bucătăriei sau foarte aproape de aceasta, exploatează-i cât mai eficient suprafața. Cămara este foarte utilă pentru orice bucătărie, indiferent de dimensiuni, dar pentru o încăpere mică poate fi absolut esențială.

 

Montează rafturi în debara hol, dar gândește-te dacă nu cumva în partea inferioară ți-ar fi mai util să depozitezi un cărucior pentru servire. Acesta poate fi folosit și ca suprafață de lucru în bucătărie, când gătești un meniu complet pentru o cină specială cu prietenii, de exemplu, sau ca bufet mobil pentru dining, când ai invitați la masa de duminică sau sărbători. În restul timpului poate sta în cămară, iar rafturile și blatul pot fi utilizate pentru depozitarea vaselor sau aparatelor electrocasnice. Recuperează spațiul ocupat de cărucior montând rafturi cât mai aproape de tavan.

Amenajare debara hol: mașina de spălat rufe

 

E cam greu să-ți creezi în baie mult doritul sanctuar dedicat relaxării, daca trebuie să faci loc și mașinii de spălat rufe. Se poate muta mașina de spălat rufe în nișa sau în debaraua de lângă baie, bineînțeles, dacă există posibilitatea racordării la instalația de apă și canalizare în acest loc.

 

Dacă este vorba despre o nișă, deasupra mașinii de spălat se va închide un dulap cu rafturi și preferabil uși glisante. În acest dulap se pot ține materiale pentru spălat rufele, eventual alte produse de igienă și curățenie, dar și prosoape pentru baie și lenjerie pentru pat. Pentru a nu avea mașina de spălat la vedere, este indicat ca aceasta să fie închisă într-un dulap care să o acopere cu o ușă glisantă sau o jaluzea, dând impresia unui dulap, cât mai aproape de dulapul superior.

 

Dacă avem de-a face cu o debara hol, aceasta având o închidere proprie, deasupra mașinii de spălat rufe pot fi așezate rafturi deschise, în care să depozităm tot ce considerăm că este necesar.

Debaraua poate deveni birou

 

De când sistemul work from home a căpătat o mare popularitate printre angajatori, biroul de lucru de acasă a devenit un element esențial într-o locuință. Din păcate, nu foarte multe apartamentele de bloc oferă prea multe opțiuni pentru amenajarea acestuia. O soluție este însă transformarea unei debara hol în birou de lucru. 

 

Instalează în interior ori un birou de lucru ori unul ca un raft poliță, dacă debaraua nu permite altă variantă. Montează pe perete în sus etajere pentru organizarea accesoriilor de birou. Înlocuiește scaunul de birou cu unul pliant, pe care-l poți depozita fără probleme chiar în debara atunci când nu lucrezi. Sub blatul mesei de lucru poți avea sertare pentru rechizite.

 

Folosește eficient fiecare debara hol din casă

 

O nișă în perete nu trebuie neapărat să fie folosită pentru depozitare. O poți transforma în bibliotecă sau într-un bar. O debara mai mare de care te poți dispensa ar putea deveni chiar un adorabil colț de citit, cu ajutorul unei banchete sau a unui scaun balansoar și a unei măsuțe.

Nu este obligatoriu să te rezumi la funcția tradițională a unei debara hol, ci o poți adapta conform nevoilor tale. Oricum ai alege să-ți desfășori proiectul de amenajare debara hol, important este să optimizezi compartimentarea și să conferi acestei anexe a locuinței tale un rol care te mulțumește.

Actualizat la 16 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei