Stilul eclectic în designul casei: avangardist, colorat, unic - ACAJU

Dacă îți plac mai multe stiluri de design interior, dar îți este greu să decizi pe care să îl adopți, poți găsi soluții să le ai pe toate deodată și în același loc. Nu trebuie să te limitezi la un singur concept în procesul de amenajare al unui spațiu. Tendința de a alege din diverse stiluri acele elemente pe care le consideri a fi cele mai bune, mai reprezentative sau pur și simplu preferate, te vor îndrepta, de cele mai multe ori, către stilul eclectic pentru amenajări interioare. 

Amenajările interioare în stil eclectic încurajează la libertate și originalitate, de aceea pentru unele persoane poate părea un haos, în timp ce pentru alte persoane poate fi un decor ideal, unde la fiecare pas inspirația este la ea acasă.

 

Caracteristicile stilului eclectic

 

Cunoscut și sub numele de stilul casual, stilul eclectic este greu de definit ca stil, fiind foarte permisiv. Nu respectă reguli anume, nu are propriile elemente caracteristice, ci le împrumută de la alte stiluri, aducând împreună concepții eterogene sau chiar opuse și incluzând o varietate de stiluri reunite prin utilizarea culorilor, texturilor, formelor și finisajelor. 

 

Caracteristicile principale sunt contrastele vechi-nou, clasic-contemporan, întuneric-lumină, iar comunicarea între ele este cheia. De aceea, acest stil eclectic va aduna elemente fără legătură aparentă între ele și să le facă să comunice. 

 

Eclectic nu înseamnă să asortezi culorile elementelor de decor ci să le aduci împreună pentru a forma armonii vizuale, adică imagini care să îți placă. Rezultatul este un mix & match, care dacă este pe placul tău, nici o regulă numai contează, pentru că nu te poți simți bine decât într-un spațiu frumos. Iar stilul eclectic vrea în primul rând să creeze spații în care să te simți bine.

Stilul eclectic poate aduce împreună piese de mobilă diferite, obiecte mai noi sau mai vechi, mai luxoase sau foarte modeste, dar invitându-te să folosești obiectele tale decorative, unice și de care te-ai atașat.

 

Paleta de culori poate varia, însă cel mai frecvent se folosesc nuanțe neutre, pentru a ajuta la legarea elementelor. Practic se alege de obicei o culoare neutră pentru fundal și se adaugă culoare cu ajutorul ornamentelor. Liniile, finisajele și materialele mobilierului sunt legate cu ajutorul coloritului vopselei sau al țesăturilor. Un interior eclectic este parțial definit de multitudinea de țesături, cu model sau nu. 

 

Poți combina idei de decor provenite din diferite culturi: covoare etnice și decor marocan, cu rafturi industriale pentru cărți, sau poți combina diferite materiale: podele de lemn cu blaturi de masă din marmură, canapele din piele și plante. Fiecare piesă de decor ar trebui să aibă propria poveste, nu necesar în combinație cu restul elementelor.

 

Trăsături unificatoare pentru stilul eclectic 

 

Practic, amenajările interioare în stil eclectic pot fi combinații de modernism, minimalism, clasicism, retro, vintage, industrial, boho. Nu se impun restricții, dar combinația poate prezenta riscuri. Din cauză că acest stil combină elemente disparate din genuri diferite și încearcă să le aducă în același decor, se poate aluneca foarte ușor spre kitch și se poate trece pe nesimțite granița dintre bunul gust și lipsa lui. 

 

Totul depinde de talentul estetic și personalitatea fiecăruia, de povestea creată pentru ca mulțimea de elemente împrumutate să formeze un tot unitar și estetic. Trebuie să păstrezi nota personală a decorului, fără să neglijezi estetica și funcționalitatea spațiului.

  • Trebuie să păstrezi aceeași proportie a mobilierului (masiv sau mai discret), cu cel mult trei piese contrastante, preferabil la scale diferite.
  • Să existe un centru principal de interes, un șemineu, o oglindă barocă sau chiar nuanța vibrantă a unei țesături, în jurul căruia să fie armonizate celelalte accesorii sau piese de mobilier.
  • În stilul eclectic se păstrează aceleași tipuri de forme (curbate, rectangulare, triunghiulare etc.), cu cel mult două piese în contrast.
  • Gama cromatică este armonioasă, fie ca vorbim de aranjamente ton pe ton sau o culoare principală, de două culori complementare sau de trei culori echidistante pe cercul cromatic. Poate exista o culoare de fond neutră, care de asemenea poate fi folosită pentru piesele mari de mobilier (spre exemplu, alb, negru, gri, bej, crem sau brun).

Piese statement care ies în evidență

 

Cel mai bun mod de a obține un interior eclectic este să alegi câteva obiecte must-have de care să te ancorezi, apoi completezi cu covoare, opere de artă, lumini, accente sau alte elemente. De exemplu, într-un living eclectic poți începe cu elementele principale: cu o canapea, unul/două fotolii, o comodă TV și o măsuță de cafea. Piesa statement poate fi orice dorești, un tablou, o canapea sau un obiect decorativ pentru perete, dar trebuie să te asiguri că nu se repeta în altă parte a încăperii.

  • Combină o masă vintage cu scaune moderne, sau scaune industriale, metalice.
  • Combină un covor oriental, colorat, cu o canapea gri, super modernă.
  • Afișează la vedere multe suveniruri din călătoriile tale, fă-ți un mic muzeu, fie în dormitor, fie în living.
  • Stilul Boho și cel industrial, două din cele mai elegante stiluri de decorare ale momentului pot face cea mai atrăgătoare combinație pentru un living eclectic sau un dormitor stil eclectic.
  • Folosește perne imprimate pentru a crea un stil cu adevărat eclectic în dormitor: pernele sunt elementele care îți permit să îți pui creativitatea la muncă și să combini tipare în moduri inedite.
  • Joacă-te cu diferite modele de covoare și perdele.

 

Mobilierul într-un decor eclectic

 

Piesele de mobilier nu trebuie să facă parte dintr-un set, ci poți asocia obiecte de mobilier din epoci și stiluri diferite pentru a crea un interior eclectic autentic. Dacă ai mobilier de la bunica, covoare și accesorii, le poți foarte bine integra în spațiu folosind câteva tehnici care să-ți asigure un stil eclectic reușit. Trebuie doar să ții cont de forme și proporții astfel încât să existe un echilibru între piesele de mobilier alese. 

 

  • Combinarea unor piese moderne cu o pronunțată diferență temporală între ele, dar păstrand în același timp o conexiune la nivelul scalei, culorii, formei, texturii, finisajului sau imprimeului.
  • Folosirea colecțiilor de piese înrudite, provenind din diferite epoci și / sau arii culturale.
  • Stilul eclectic este bine realizat atunci când piesele de mobilier se combină perfect în ceea ce privește culoarea, tiparul, scara, textura sau forma.

 

Poți combina de asemenea piese vechi de mobilier și corpuri de iluminat hi-tech, sau un fotoliu elegant, clasic, cu o canapea cu linii minimaliste. De asemenea, stilul eclectic îți permite să așezi în jurul unei mese simple scaune mai vechi, care aparțin unor trenduri și culturi diferite. 

 

Însă toate aceste piese de mobilier trebuie să aibă un punct în comun astfel încât să se potrivească unele cu altele, iar atmosfera să fie relaxantă sau tonică, elegantă și sofisticată sau nonconformist-avangardistă, în funcție de personalitate.

 

Repetare prin ecouri vizuale 

 

Ecourile vizuale, de la culoare la formă, ajută o cameră decorată în stil eclectic să-și găsească ritmul. De exemplu, zona de living poate avea, în esență, o serie de dreptunghiuri, de la ferestre și o operă de artă înrămată, până la mesele de cafea și eventual un covor. 

Poți alege câteva piese fundamentale pentru a ancora spațiul, apoi ia în considerare elementele care se pot repeta. Dacă ai un taburet mare și rotund, în dormitor folosește-te de cercuri: o oglindă rotundă, un ceas de perete de epocă sau o colecție de globuri de paie. Aruncă apoi câteva forme contrastante pentru echilibru și vei declanșa un amestec perfect de eclecticism.

 

Accente neaşteptate

 

Distracţia în stilul eclectic se află în elementele surpriză care transformă stitlul eclectic într-unul personal. Astfel poți trece graniţele obişnuitului prin folosirea unei biciclete de epocă, unui gramofon sau patefon lângă un obiect de ultimă generaţie. Poți alătura un bufet / scrin vechi, un covor oriental sau un perete plin de obiecte de artă veche. 

 

Fie că este vorba de o bibliotecă în stil vechi, de un tapet interesant sau piese de artă înrămate sau fotografii de mari dimensiuni, majoritatea camerelor eclectice prezintă un punct focal de interes. Se pot folosi contrastele la nivelul culorii și finisajului, adică materiale rudimentare în combinație cu materiale fine, texturi ultramoderne combinate cu texturi patinate etc.

 

Alegerea unei tematici prezintă avantajele de a oferi unitate compoziţiei de design, de a transmite celor din încăpere un mesaj şi de a transpune într-un cadru modern, specificul unei anumite epoci sau perioade. 

Stilul eclectic de amenajare interioară se potrivește persoanelor pasionate de suveniruri și călătorii, precum și celor care sunt în căutarea permanentă a unicității, fiind ideal pentru a le pune în valoare creativitatea înnăscută.