Dormitor în stil retro: armonie și eleganță inspirate din trecut - ACAJU

Unul dintre cele mai interesante stiluri de amenajare a locuinței este stilul retro care cuprinde perioada anilor ‘50 – ’70 a secolului trecut. Stilul retro abundă de diversitate și creează multe oportunități și variante de decorare a unei case. Nu există un model standard pentru stilul retro, însă toată lumea îl recunoaște atunci când îl vede. În linii mari, stilul retro poate fi descris ca o combinație de elemente preluate din deceniile trecute cu scopul de a crea un nou stil de design de interior care e atât modern cât și vesel. 

 

Apărut într-o perioadă în care tinerii contestatari priveau înapoi cu mânie și promovau libertatea și pacea, atuul stilului retro îl reprezintă flexibilitatea de exprimare a personalităţii nonconformiste, deci libertate pentru oricât din orice, culoare, decorațiuni, mobilier. Este un stil legat de culorile îndrăznete, aprinse, de imprimeuri geometrice sau abstracte, de postere sau tablouri de inspirație vintage, iar simetria nu este un cuvânt cheie. Caracterizat de specialişti ca fiind un univers în care pasionaţii vremurilor de demult pot da frâu liber imaginaţiei, iar ambientul retro se obţine, contrar aşteptărilor, cu o uşurinţă şi lejeritate care nu se pretează altor stiluri, ascunzând comori redescoperite care captează prin patina timpului. 

 

Caracteristicile unui dormitor în stil retro

 

Designul retro revine mereu în trend, având o capacitate enormă de a se integra în decorurile contemporane și de a crea spații pline de căldura, eleganță și armonie. Un dormitor retro este ușor de implementat într-un dormitor mic dar și într-unul mare, important este ca amenajarea să fie relaxată și intimă, iar câteva din piesele de mobilier dormitor și accesoriile de decor să ne convingă că ne-am întors în timp, în urmă cu 30, 40 sau chiar 50 de ani.

  • Paleta cromatică a stilului retro este bogată în culori vii, precum și combinații între nuanțele neutre și cele aprinse. Verdele avocado este de departe cea mai populară alegere de culoare retro, urmată de muștar galben și combinații de maro, negru, alb și roșu. De aceea un dormitor retro nu poate fi mai puțin colorat decât restul încăperilor amenajate în acest stil. Totuși pentru a nu fi prea obositor ne putem limita la nuanțe ceva mai liniștite decât celelalte încăperi ale casei: portocaliu, maro, ciocolatiu, alb sau turcoaz și sunt suficiente trei culori, nu mai mult, pentru că retro este, totuși, nebunie controlată.
  • Emblematice stilului retro rămân carourile, bulinele, dungile verticale, modelele florale, modelele abstracte, formele geometrice. Acestea accentueză tendința retro în special când sunt utilizate în țesături sau în decorarea pereților, fie că vom folosi un tapet sau o zugrăveală decorativă. Nu degeaba a fost numită decada flower power, un simbol al pacifismului, iubirii, empatiei și a ideologiei împotriva violenței.

  • O caracteristică a unui dormitor retro anii ’70 ai secolului trecut este zugrăvirea pereților, pe orizontală, în două culori diferite. Astfel, poți vopsi jumătatea de jos a dormitorului într-o nuanță închisă, iar pe cea superioară cu una mai deschisă pentru a crea iluzia de lumină și spațiu. Sau dacă ți-au plăcut mai mult anii ’60 poți folosi fototapet pe un perete întreg, eventual pe cel din fața patului. În anii 80 se renunță la culorile tari și se axează pe o paleta cromatică mai caldă și mai moale, iar pereții sunt îmbrăcați în tapet cu diverse imprimeuri.
  • Multe dintre piesele de mobilier dormitor vechi folosite într-un decor retro au nevoie de recondiționare. Pe lângă recondiționarea obligatorie a unora dintre ele, putem adăuga pe suprafețele lor mici ornamente pictate manual. Dar acestea trebuie să se regăsească și pe celelalte piese de mobilier din încăpere pentru a crea senzația unui ansamblu de mobilier. Se recomandă alegerea unor motive florale stilizate sau forme geometrice.
  • În anii ’60 în designul interior nu exista idea de a folosi un set de mobilier. Camera era amenajată din obiecte diferite care la prima vedere păreau imposibil de combinat, însă acestea de obicei erau funcționale și confortabile. Dacă nu vrei să schimbi patul în dormitor este suficient să ai câteva perne colorate din catifea sau velur, o cuvertură cu imprimeuri geometrice și două noptiere retro joase și câteva veioze în ton. Oricum un pat retro trebuie să fie înalt, cu așternuturi generoase, multe perne mici și mari, pătură decorativă sau cuvertură colorată și se poate alege și o băncuță, sau un cufăr de la bunici, la capătul patului. 
  • Mobilierul stil retro este abstract, cu forme atipice, din materiale care în acea perioadă erau considerate inovatoare, precum fibra de sticlă, plasticul şi furnirul. Latura anilor ’70 a stilului retro este reprezentată de mobilierul masiv, cu suprafețe lăcuite, de exemplu într-un dormitor retro putem avea un pat retro sub formă de recamier, un dulap masiv, o comodă și două noptiere retro. Un dulap retro gen șifonier cu mai multe uși, eventual pe toată suprafață peretelui și cu oglindă în stil retro îți va garanta suficiente zone de depozitarea vestimentatiei și a lenjeriei de pat. Oglinda poate fi pe una sau două uși.
  • La amenajarea spațiului în stilul retro nu este obligatoriu ca toate piesele de mobilier dormitor sau decor să fie în același stil, dar trebuie integrate armonios. De exemplu: dacă ai o piesă veche de mobilier și vrei să o recondiționezi, atunci păstrează forma originală, dar alege o tapițerie cu o grafică modernă.
  • Caracterul nostalgic al dormitorului poate fi subliniat și de existența unei mici măsuțe de toaletă cu oglindă și a unui scaun tapițat, unde te poți răsfăța în fiecare zi, așa cum făceau doamnele de altădată.
  • Lemnul este foarte prezent într-un dormitor retro, dar pe de altă parte predomină materialele artificiale și sintetice: plasticul, vinilinul și stofele sintetice, materialele sintetice reprezentând progresul în perioada postbelică. Putem bifa existența plasticului în amenajare cu ajutorul suporturilor și abajururilor colorate de lampă și nu ar fi nimic neobișnuit ca lângă fereastră să fie plasat un scaun din plastic într-o culoare foarte contrastantă.
  • În decorul anilor ’60 se punea accentul pe confort, dar și pe individualitate, de aceea se încerca amprentarea spațiului cu obiecte decorative excentrice. Cărțile erau prezente aproape în fiecare casă, iar câteva rafturi deasupra patului cu cărți, fotografii și alte suveniruri și bibelouri, vor completa un dormitor retro mai intim. Pentru un plus de autenticitate, finisează decorul cu obiecte și accesorii vintage: un radio vechi, un telefon fix cu model retro, discuri vinil. Iar simbolurile de dragoste și pace nu trebuie să lipsească niciunui decor inspirat din anii ’70: Peace & Love.
  • Te poți folosi pentru a accentua caracterul retro al unui dormitor de oglinzile retro cu forme dreptunghiulare sau dreptunghiulare cu colțuri rotunjite, cu rame foarte simple, curate, mai ales dacă se aplică pe tapet. Din stilul retro face parte oglinda argintie sau aurie, în formă de soare cu raze din brațe metalice, care poate sta în statele patului.
  • Existența pattern-urilor specifice prin explozia PopArt-ului din anii ’60 în rândul designerilor și artiștilor este o altă caracteristică importantă a stilului retro. Printre aceștia, un rol important l-a jucat Andy Warhol și operele sale de artă: reproduceri de portrete ale marilor celebrități și postere în care se făcea publicitate supei și ketchup-ului. Pentru a sublinia această grafică spectaculoasă, nu poate lipsi dintr-un dormitor retro, de exemplu, unul din renumitele tablouri cu Marilyn Monroe.
  • Animal print-ul este un must have într-un dormitor retro. Poate fi utilizat pe covoare sau prin blănuri artificiale așternute pe pardoseală de o parte și alta a patului.

Ca orice alt stil și stilul retro foloseste, pentru definirea sa, o serie de aelemente decorative caracteristice: pahare, vaze, fructiere sau bomboniere de cristal, tablouri, oglinzi sau fotografii în rame vintage, veioze sau lampi cu abajur textil, lustre cu mecanism de aprindere pe snur, multe plante verzi.