Curățenia de Paște când nu ai timp: Pune accent pe lucrurile care contează - ACAJU

Paștele este o sărbătoare a cărei pregătire prealabilă este conectată cu ideea de curățenie. Dat fiind că celebrarea sa are loc primăvara, care este un anotimp al schimbării și al trecerii de la zilele friguroase și întunecate ale iernii, la soarele blând și temperaturile plăcute ale primăverii, este natural să întâmpinăm venirea acesteia curățându-ne locuințele.

A face curățenie de Paște sau de primăvară este un obicei străvechi care aparține mai tuturor culturilor lumii. Evreii își curățau casa înainte de Paște pentru a nu îl insulta pe Dumnezeu, în Iran curățenia de primăvară simbolizează pentru cultura persană venirea noului an, în China casa se curăță pentru a scăpa de ghinion și evenimentele nefericite din anul trecut. A face curățenie de Paște înseamnă înlăturarea tuturor energiilor negative de peste iarnă. O casă curată și luminoasă este cadrul perfect pentru a întâmpina împreună cu familia sărbătoarea Paștelui. 

O curățenie de Paște a apartamentului sau casei este o curățenie generală care trebuie să aibă un plan foarte bine pus la punct pentru a fi eficientă, pentru a nu dura excesiv de mult timp, deci trebuie să fim foarte bine organizați pentru a face o curățenie rapidă.

Trucuri practice de organizare pentru a face curățenie de Paște mai repede și mai ușor 

  • Lucrează organizat. Nu te grăbi să te apuci de treabă. Primul lucru pe care îl ai de făcut este un plan. Simplifică acest proces etapizându-l. Primul pas este acela de a face un inventar al tuturor sarcinilor. Se face o listă și se prioritizează în funcție de complexitatea operației, începând bineînțeles de la cea mai complexă și finalizează cu cea mai simplă. Pentru a reduce până la jumătate timpul alocat pentru o curățenie de Paște trebuie să fii organizat, să începi curățenia pe camere, începând și terminând de fiecare dată în același loc al camerei pentru a nu irosi timp alergând inutil dintr-un colț în altul. Începe de sus în jos și de la stânga la dreapta. O regulă esențială este să începi prin a curăța de praf tavanul și mobila înaltă, apoi treptat către podea. Se evită astfel munca inutilă și risipa de timp.
  • Spală geamurile cu o racletă. Se pune o picătură de detergent de vase în trei litri de apă, se amestecă bine, apoi se aplică pe geamuri cu o cârpă sau un burete. Folosește racleta pentru a îndepărta lichidul și odată cu el și murdăria. Dacă geamurile sunt mai puțin prăfuite, atunci este mai simplu să folosești prosoape din hârtie și detergent pentru geamuri.
  • Păstrează ustensilele la îndemână. Dacă ai mereu cu tine soluțiile de curățat și ustensilele necesare vei economisi mult mai mult timp decât dacă te plimbi mereu prin casă în căutarea lor.
  • Acționează preventiv. Pentru a face curățenia generală mai simplă trebuie să previi acumularea murdăriei. Un spray special pentru chiuvetă și cadă previne depunerea calcarului și a murdăriei. Ele vor rămâne curate mai mult timp pentru că murdăria nu va mai adera pe ele.
  • Combate rapid mucegaiul. Apa oxigenată îndepărtează în câteva minute mucegaiul de pe pereți, care apare de obicei în baie, unde nivelul de umezeală este ridicat. Pentru a preveni reapariția trebuie să aerisești camera frecvent, în special după ce se face duș.
  • Curăță depunerile de calcar. Se lasă oțetul alb să acționeze câteva minute asupra calcarului, acesta se va dizolva ușor și apoi se clătește bine.
  • Menține inoxul strălucitor. Pune câteva picături de ulei mineral pe o cârpă și șterge chiuveta din inox. Uleiul va respinge picăturile de apă, care nu vor mai păta suprafața, dar în același timp previne murdăria să adere pe chiuvetă. Poți folosi și ulei pentru bebeluși tot în acest scop.
  • Întreținerea curățeniei. Cea mai importantă regulă pentru a face curățenia generală mult mai ușoară și rapidă este aceea de a preveni acumularea murdăriei. Dacă faci curat mai des, chiar și superficial, îți va fi mult mai simplu să faci apoi curățenie generală. 

Curățenie de Paște: Pune accent pe ce contează 

  • Ordonează dulapurile și spațiile de depozitare. 

Odată cu venirea primăverii este nevoie să depozităm hainele și obiectele pe care le-am folosit pe parcursul iernii și să introducem în uz unele adecvate noului anotimp. Este acel moment când trebuie să se facă ordine în dulapuri. Este complicat să iei la mână haină cu haină, să hotărăști ce păstrezi și la ce renunți, însă este esențial. Curăță dulapul aspirându-l și ștergând lemnul utilizând un produs dedicat. Pune în spatele rafturilor sau pe etajerele superioare hainele pe care nu o să le mai folosești în următoarea perioadă. Scapă de umerașele deteriorate și fă mici reparații acolo unde este cazul. Nu uita să adaugi un săculeț cu arome florale. De fiecare dată când vei deschide dulapul, te va întâmpina un miros de primăvară. 

  • Spală perdelele și curăță covoarele.  

Perdelele și covoarele adună foarte mult praf și murdărie. După iarnă, acestea au nevoie de o reîmprospătare. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să le aspiri foarte, foarte bine. După ce ai terminat de aspirat foarte bine covorul, poți aplica un șampon special care va împrospăta culorile acestuia fără să îi afecteze în vreun fel țesătura. În ceea ce privește perdelele, acestea pot fi curățate cu ușurință la mașina de spălat, dacă producătorul nu face alte recomandări privind îngrijirea, folosind un program pentru rufe delicate și o temperatură scăzută.

  • Curăță aparatele electrocasnice. 

 

Aparatele electrocasnice au nevoie de ingrijire regulată. Nu o facem foarte des, însă când vine vorba de curățenie de Paște, o curățenie rapidă, este foarte bine să ne îndreptăm atenția și către acestea și să le îngrijim pentru a le prelungi durata de viață și a ne bucura la maxim de performanțele acestora. Mașina de spălat are nevoie de curățare atât pe interior, cât și pe exterior. Pentru curățarea interiorului, folosește programul de auto-curățare a mașinii care utilizează o temperatură înaltă a apei pentru a inactiva bacteriile și germenii. Frigiderul trebuie curățat și igienizat cu o rigurozitate mai mare, deoarece este foarte important să păstrăm alimentele în siguranță. Performanțele hotei sunt influențate și de cât de curate sunt filtrele acesteia.

  • Îndepărtează praful. 
  •  

    Aceasta este o etapa peste care nu putem sări atunci când facem curățenie, indiferent că vorbim despre cea săptămânală sau o curățenie de Paște. În cazul acesteia din urmă, trebuie să depunem un efort mai mare pentru a ajunge în zonele unde nu curățăm weekend de weekend. Folosește aspiratorul și accesoriile acestuia pentru a aspira suprafețele mai extinse. Apoi ia obiect cu obiect și raft cu raft utilizând o cârpă și un produs adecvat. Optează pentru unul cu efect electrostatic pentru a ține praful departe de casa ta un timp mai îndelungat.

    • Curăță și igienizează podelele. 

    Aceasta este ultima etapă pentru o curățenie de Paște. Bazează-te pe aspirator pentru a îndepărta murdăria de pe suprafața podelelor indiferent că e vorba de cele dure sau din lemn. Folosește un produs adecvat pentru igienizare, mai ales pentru suprafețele din lemn, și un mop, pe care trebuie să ai grijă să îl storci foarte bine.