Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Variante pentru amenajarea spațiului de dormit din dormitor

Dată: 15 Iunie 2018

Variante pentru amenajarea spatiului de dormit din dormitor

 

Chiar dacă cea mai mare parte din timpul petrecut în dormitor o alocăm somnului, acesta este camera de unde ne începem și ne terminăm ziua. Cu siguranță este un motiv important pentru ca acest spațiu să fie foarte bine gândit, organizat și astfel amenajat încât să permită o rapidă cuibărire în pat pentru binemeritata odihnă de după oboseala zilei de muncă, dar și bună dispoziție pentru startul de dimineață, către o nouă zi.

Patul este primul lucru ce trebuie luat în considerare la amenajarea dormitorului. El reprezintă zona de dormit și de refacere.

Cum să creezi un spațiul de dormit ideal

În amenajarea spațiului perfect pentru somn este important să alegi din categoria de paturi dormitor, pe cele simple sau duble, canapelele extensibile sau chiar colțarele. Aceste soluții vor fi folosite în funcție de dormitorul ce trebuie amenajat, de dimensiunile acestuia și de scopul pentru care este folosit.

 • Dormitorul matrimonial este amenajat în jurul unui pat de mijloc, de multe ori numit pat matrimonial. Patul matrimonial este cu siguranță vedeta oricărui dormitor, dar el poate fi constructiv și în funcție de materialul folosit de mai multe feluri:
 • Patul din lemn este potrivit atât pentru spațiile casnice cât și pentru cele comerciale, aducând cu el căldura materialului natural.
 • Patul tapițat este acel pat care are atât suportul de saltea, cât și tăblia de la capul patului tapițate, cu materiale diverse. Patul tapițat tip boxspring cu telecomanda WAVE este format dintr-o bază solidă de lemn masiv pe picioare metalice, peste care este poziționată o structură megaconfortabilă formată din doua saltele cu arcuri individuale de tip box springs de dimensiuni diferite, suprapuse, plus un topper.
 • Patul metalic este o categorie de mare interes, îmbinând clasicul cu modernul.
 • Patul cu spațiu de depozitare este soluția pentru numeroase case, oferind posibilitatea de a avea un spațiu de depozitare suplimentar. Patul tapițat Princiar este un pat pentru saltea, cu structură solidă din lemn plus pal și tapitat cu piele ecologica disponibila în diverse culori, cu tăblia patului dimensionată armonios cu restul structurii. Toată suprafața de sub saltea este o imensă ladă de depozitare.
 • Un dormitor matrimonial de dimensiuni mai modeste poate fi amenajat cu pat matrimonial pus la colț, cu acces numai dintr-o laterală, gen „studio‟, putând fi astfel un compromis de succes. Patul dormitor Idento are un stil clasic și confortabil.
 • Același dormitor matrimonial poate fi amenajat cu două paturi de o singură persoană, nelipite, ce permit ambilor parteneri coborârea din pat pe laterală. Patul de o persoana Boston cireș antic este un pat clasic cu influențe moderne realizat din lemn, pe picioare.
 • Un dormitor matrimonial de dimensiuni reduse, poate fi amenajat satisfăcător folosindu-se o canapea extensibilă. Aceasta se extinde către înainte, prin deplasarea spătarului către în față, mișcare care declanșează un sistem silențios de extensie.
 • Din lipsă de spațiu, un dormitor matrimonial poate fi amenajat cu succes folosindu-se un colțar extensibil. Acesta oferă o suprafață de dormit generoasă și în plus are ladă de depozitare.
 • Un dormitor pentru un adolescent va fi amenajat cu un pat de o singură persoană, chiar o canapea extensibilă sau un pat divan. Patul divan metal și lemn Kenia este realizat pe cadru din metal cu inserții de lemn de culoare cireș antic având inclus și suportul pentru saltea.
 • Patul suprapus este o soluție excelentă pentru camera a doi frați de același sex.

 

variante pentru amenajarea spatiului de dormit din dormitor

 

Împărțirea paturilor matrimoniale după dimensiuni

Mărimea patului trebuie raportată la mărimea camerei. Paturile duble pentru dormitoarele matrimoniale se încadrează de obicei în dimensiunea de 140/160/ cm lățime și 190/200 cm lungime. Aceste dimensiuni se referă la dimensiunea „spațiului de dormit‟, respectiv a celui alocat saltelei și de aceea trebuie să țineți cont și de câțiva centimetri buni în plus alocați ramei și tăbliei patului, în special dacă dormitorul nu este unul foarte mare. Este recomandabil un pat ceva mai lat, cu un spațiu de dormit mai amplu și confortabil, decât un pat îngust cu noptiere late și frumoase. Oricât de important este designul, somnul înghesuit nu încântă pe nimeni.

După aceste mărimi clasice se trece la mărimile „regale‟ de pat.

 

 • Patul Queen-size are dimensiuni de 180/200 cm și poate fi încadrat și într-o cameră de dimensiuni medii, oferind un spațiu generos de dormit, pentru două persoane.
 • Primul în top este patul King-size, care oferă un spațiu de dormit de 200/ 220 cm sau chiar mai mult. De cele mai multe ori acest tip de pat are și o înălțime ceva mai mare, în special în cazul mobilierului în stil clasic.

 

Pornind de la aceleași criterii paturile de o singură persoană au lățimi de 80/ 90/ 100 și 120 cm.

Ce dimensiuni va avea „spațiul de dormit‟ ales

Indiferent de mărimea dormitorului, există câteva principii de bază care ne vor forța să alegem felul „spațiul de dormit‟ care se potrivește cel mai bine spațiului de care dispunem.

 • Trebuie să putem circula ușor prin încăpere, indiferent de mărimea dormitorului și a mărimii patului ales. Alocați un spațiu de 75-90 cm lățime pentru zonele de acces și culoare prin care va trebui să vă mișcați prin cameră. Zonele de trecere pe lângă mobilier este bine să la aveți de cca. 90 cm, pentru a avea suficient spațiu pentru deschiderea ușilor și sertarelor mobilierului complementar, iar în lateralele patului 70-75 cm.
 • În camera dedicată somnului regăsim mobilă dormitor cu dimensiunile adaptate spațiului rămas după alegerea zonei de dormit.
 • Noptierele au un rol atât funcțional cât și un important rol estetic. Dimensiunile lor pot varia de la 45-50 cm adâncime și până la 50-90 cm lungime, în cazul variantelor mari de noptieră care pot fi confundate cu o comodă. Nivelul saltelei este înălțimea ideală a noptierei.
 • În cele mai reușite și impresionante amenajări de dormitoare dulapurile lipsesc, dar nu toți locuim în case atât de generoase încât să avem o cameră separată pe post de dressing. Un dulap de o mărime adecvată spațiului disponibil va găzdui piesele vestimentare. Pentru a avea la dispoziție o bară de haine, un dulap trebuie să aibă adâncimea de cel puțin 60 de cm, la care se mai adaugă 2-3 cm pentru circulația aerului.
 • În spațiile înguste este indicată alegerea unui dulap cu uși culisante.
 • Comoda oferă un prețios spațiu de depozitare. În dormitoarele mici, o comoda este o alegere mult mai potrivită decât un dulap de mici dimensiuni, neîncărcând spațiul din punct de vedere vizual și fiind mai îngustă și mai joasă.
 • Amenajarea poate fi îmbogățită cu o banchetă cu un design interesant, dacă spațiul permite.

Un dormitor este amenajat eminamente pentru confort. Dormitorul trebuie să fie gândit pentru somn, odihnă și relaxare, pentru coabitarea cu Moș Ene

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
 • Nici un comentariu pănă acum
Sus