4 moduri în care poți să-ți amplasezi noptierele în dormitor - ACAJU

Pentru a acoperi funcționalitatea unui dormitor confortabil piesele de mobilier esențiale sunt: patul, 1-2 noptiere de o parte și de cealaltă, un dulap / dressing spațios, o comodă / măsuță și un corp de iluminat – o veioză sau un lampadar – care să fie situate cât mai aproape de pat. În ceea ce privește culorile, sunt recomandate tonurile calde. Elementele decorative suplimentare sunt reduse la minim, un covor, perdele și draperii sunt de ajuns.

Raportat la proporții se poate trage concluzia că cea mai utilă piesă din decorul mobilierului pentru dormitor, este fără îndoială noptiera. Aceasta este nu numai utilă, dar te ajută să ai mereu la îndemână cele necesare și este un adevărat element de stil. Atmosfera unei amenajări poate fi conturată și de culorile și stilul noptierelor.

Noptiera întregește ansamblul dormitorului și oferă în același timp un aspect practic păstrând la îndemână, cât mai aproape diverse obiecte pe timp de noapte, veioza, cărţile, o revistă, ceasul deşteptător, device-ul preferat şi poate un pahar cu apă.

Utilitatea și eficiența noptierelor

Noptierele de dormitor nu sunt piese de mobilier izolate, mai exact sunt piese de mobilier care se folosesc în asociere și depind de alte piese. Așa cum măsuțele de cafea se aleg în funcție de canapea, scaunele se aleg în funcție de caracteristicile meselor, asa și noptierele de dormitor trebuie alese în funcție de caracteristicile patului.

Alegerea stilului noptierei este în funcție de utilitatea acesteia și de ce vei pune pe ea. Fie alegi o noptieră în ton cu modelul de mobilier din dormitor, fie mergi pe un stil contrastant pentru a da un plus de vigoare. O măsuță din sticlă ar putea fi prea pretențioasă și greu de întreținut, în timp ce una din lemn ar fi mai potrivită, mai ales cu un finisaj care să nu necesite curățare zilnică. Alege ceva care să aducă personalitate și să se impună în decorul din cameră.

  • Dimensiunile noptierelor pot varia de la 45-50 cm adâncime și până la 50-90 cm lungime, iar nivelul saltelei este înălțimea ideală a noptierei. Există atât de multe tipuri de paturi și saltele, încât e greu să nimerești noptiera potrivită. Regula spune că trebuie să poți întinde mâna pentru a aprinde veioza și să poți lua cu ușurință ceva de pe noptieră atunci când stai în pat, de aceea nu trebuie să fie nici prea înaltă nici prea joasă.
  • O noptieră bună este o noptieră pe care o poți utiliza confortabil și trebuie să fie cu câțiva centimetri mai înaltă decât patul (cu tot cu saltea).
  • Pe lângă înălțime, lățimea și adâncimea noptierelor vor influenta eficiența lor și comoditatea cu care le vei utiliza. Pe o noptieră mică vei avea probleme de organizare a obiectelor pe ea și vei realiza că spațiul este insuficient.
  • Unele noptiere sunt doar o măsuța cu patru picioare, în schimb altele au sertare și poate chiar un spațiu mai mare cu ușă dedesubt. Important este să știi dinainte ce intenționezi să păstrezi pe noptieră sau înăuntru. Spațiile de depozitare sunt cu atât mai importante pentru dormitoarele mici, unde fiecare milimetru este esențial și vital.

 

 

Moduri de amplasare a noptierelor

Cu o varietate de stiluri și caracteristici disponibile, este destul de ușor să găsești o noptieră care să se potrivească tuturor nevoilor și dorințelor tale. Dar dacă spațiul tău este limitat, unde o amplasezi și de câte este nevoie?

  1. Orice pat are nevoie și de o noptieră, iar dacă ai spațiu, atunci pune două, de o parte și alta a patului. Nu e nevoie neapărată ca cele două noptiere să se potrivească sau să fie noptiere clasice. Mobila nu mai urmează neapărat regula setului, iar piesele de mobilier nu mai sunt neapărat din aceeași culoare, parând, cel puțin aparent, că nu mai fac parte dintr-un set. De exemplu, poți avea două noptiere cu stiluri diferite (feminin / masculin), dar de data asta păstrând culoarea. În cazul în care vei alege să mergi pe varianta unor noptiere colorate, e bine să le asortezi cu alte accesorii: draperii, pernuțe decorative, rulouri textile, mici decorațiuni, rama unei oglinzi etc.

 

  1. În cazul în care nu ai spațiu și în nici un caz nu vrei să renunți la spațiul de dormit în favoarea noptierelor, atunci poți opta pentru o singură noptiera, pe care o pui conform înțelegerii cu partenerul, pe una din părți. Sau în cazurile când ai optat pentru varianta de două paturi înguste, o noptieră cu o suprafață mai mare poate sta foarte bine între cele două paturi, iar ambii parteneri pot beneficia de ea.

 

 

  1. Noptierele au un rol atât funcțional cât și un important rol estetic, iar două noptiere suspendate pe pereți, de fiecare parte a patului, vor putea crea un decor neconvențional. Ia în considerare și modelele de noptiere suspendate sau atașate tăbliei patului pentru a mai salva din spațiu, sunt moderne și oferă un aspect plăcut și atractiv încăperii.

 

Dacă nu îți plac noptierele clasice cu picioare, poți să compensezi prin montarea unor rafturi suspendate sau a unor polițe de perete, care sunt mai compacte și te vor ajuta să economisești spațiu.

 

  1. Amplasarea noptierelor se poate dovedi o încercare imposibilă, dacă spațiul tău este limitat. Mai ales în cazul variantelor mari de noptiere care pot fi confundate cu comodele. Amplasarea acestora lângă pat poate deveni un impediment atunci când te urci sau cobori din pat. Aceste noptiere pot fi amplasate în fața patului, dacă spațiul o permite. Astfel aceasta poate sa fie si noptiera și măsuța de toaletă și spațiu de lucru.

 

Noptiera este o piesă esențială a mobilierului pentru dormitoare, care aduce un plus de eleganță și de funcționalitate în spațiul de la marginea patului. Designul noptierelor depinde în întregime de spațiu și de preferințele fiecăruia. Astfel, te poți orienta și asorta noptierele cu tăblia patului sau, din contra, poți încerca un model diferit. Coordonează culorile și materialul pentru a avea o coerență a spațiului.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei