Amenajarea unui dormitor mic - ACAJU

Amenajarea unui spațiu mic este una din provocările legate de design ale timpurilor noastre. Dormitoarele mici de apartament restrâng destul de mult opțiunile de design, dar, abandonând idea de a utila locuințele mici, după aceleași reguli și obiceiuri de amenajare precum a celor mari, chiar și un dormitor micuț poate arătă aerisit și spațios.

Este important să fie găsite soluții de amenajare adaptate spațiului respectiv.

Idei creative pentru un dormitor mai mare

Când vom avea de organizat și decorat o locuință de dimensiuni mici, vom încerca să obținem profunzime, transparență și luminozitate, toate acestea având ca rezultat un spațiu mai mare.

  • Folosește la maximum toată lumina naturală de care dispui. Ferestrele mari vor mări vizual camera și vor aduce mai multă lumina înăuntru. Folosește perdele deschise la culoare și lasă să pătrundă soarele.
  • Pentru a economisi din spațiu poți folosi în loc de veioze niște aplici montate pe perete și astfel nu vei mai avea nevoie de noptiere. Montează surse de lumină pe pereți, spoturile încorporate în spatele patului pot crea o atmosferă intimă într-un dormitor mic.
  • Oglinzile sunt cea mai simplă metodă pentru a păcăli vizual și a face orice spațiu să pară mai mare decât este în realitate. Chiar dacă nu sunt tocmai recomandate pentru un somn odihnitor, până la urmă orice dormitor are nevoie de o oglindă înalta în care să îți poți verifica ținuta, iar un dormitor mic are nevoie de mai multe. Poți adăuga oglinzi pe ușile dressingului, pe peretele din spatele noptierei…
  • Mobilierul modular și multifuncțional, de dimensiuni mici, cu finisaje lucioase, lasă impresia unui spațiu neîncărcat. Dulapurile neacoperite de uși dau de asemenea impresia de aerisit.
  • Mobilierul pe picioare, eventual metalice și inoxidabile, cu suficient spațiu lăsat gol dedesubt, poate da de asemenea impresia de mai mic. Cu cât va fi mai multă pardoseală descoperită cu atât camera va crește în dimensiuni.
  • Dacă nu ai optat pentru acoperirea totală a pardoselii cu un model de mochetă pufoasă, atunci este recomandat să păstrezi cât mai multă pardoseală liberă. Alege un covor cu o culoare diferită de cea a pardoselii și puțin mai lat decât patul, pe care să îl plasezi în fața acestuia.
  • Pernele și pledurile colorate dau viață oricărei camere și nici nu ocupă foarte mult spațiu. Folosește materiale simple pentru cuverturile și pernele decorative. Alege culori luminoase și calde. Monocromatica merge de minune pentru accesoriile de pat, draperiile și perdelele dintr-un dormitor mic. Nu folosi materiale cu imprimeuri mari sau culori tari deoarece vor obosi foarte mult privirea și vor aglomera inutil camera.
  • În timp ce în dormitoarele mari poți folosi draperii și perdele ce contrastează cu culoarea pereților, în dormitoarele mici este recomandat ca acestea să aibă culoarea cât mai apropiată. Asortând culoarea draperiilor cu cea a pereților vei păcăli vizual mărimea camerei.
  • Folosește cu imaginație spațiul din spatele patului, agață câteva decorațiuni originale deasupra patului pentru a da viață încăperii.

Folosește-te de spații creative de depozitare

În camerele mici, fiecare centimetru este important, iar orice camera va părea mai mare dacă vei păstra ordinea și lucrurile bine ascunse. Dezordinea și lucrurile aruncate prin camera înghesuie spațiul. Dacă dormitorul este mic renunță să înghesui în el un dressing, poate vei găsi loc pentru el pe hol.

  • Ascunde cărțile, revistele, alte device-uri în noptiere.
  • Folosește coșuri de depozitare pe care să le bagi sub pat.
  • Pe lângă dulapul cu haine, trebuie să îți încapă și obiecte mai voluminoase precum pilotele, pernele, lenjeriile de pat sau prosoapele. O comodă înaltă, cu multe sertare, poate fi o soluție.
  • Nu pierde nici un spațiu util, pereții pot fi gazda unui cuier sau a unor rafturi foarte utile, noptiera și dulapul trebuie organizate în așa fel încât să nu se piardă nici un centimetru în scopul păstrării a cât mai multor lucruri.

 

În loc de bibliotecă în dormitor, pune niște rafturi deasupra patului pe care să pui câteva cărți și nu numai că vei câștiga spațiu în plus, dar vei obține și un aspect chic.

  • Dacă alegi o variantă dintre multele modele de canapele extensibile ai un avantaj foarte mare pentru că ele vin cu spațiu de depozitare excelent pentru a ascunde peste zi lenjeria de pat, pilotele și pernele.

 

 

Folosește-te de un mobilier funcțional, estetic și transformabil în același timp

În spațile mici, fiecare piesă de mobilier trebuie aleasă cu grijă, astfel încât să satisfacă cât mai bine nevoile de depozitare și confort. Fiecare spațiu trebuie să fie utilizat cu eficiență, de aceea mobila de dormitor aleasă trebuie să fie multifuncțională.

Creează un punct de atracție în jurul patului

Într-un dormitor, punctul central ar trebuie să fie patul, dar în cazul camerelor mici privirea este atrasă de obicei de ferestre. Amplasarea patului în dreptul geamului ar putea rezolva problema, mai ales că lumina va pune în valoare patul și modul în care e decorat.

  • Alege un pat matrimonial de dimensiuni rezonabile care să devină vedeta dormitorului, dar care să lase suficient spațiu în jurul lui pentru circulație și în care să putem regăsi alte unități de mobilier, de tip noptiere, comode, dulapuri.
  • Dacă nu îți poți permite, din punct de vedere al spațiului, un pat de mijloc, lipește-l de perete și organizează camera în funcție de acest detaliu. O altă opțiune, dar care nu se pretează pentru orice formă de cameră, este să așezi patul pe colț. În general într-o cameră mică este bine să păstrezi mobila lângă perete pentru a avea mai mult loc de mișcare.
  • Există paturi rabatabile, ușor de folosit, sau canapele extensibile, care pot rezolva problema spațiului pe timpul zilei într-un dormitor de dimensiuni reduse. Alegerea unei canapele extensibile te va ajuta dacă îți dorești mai mult spațiu în dormitor pe timp de zi. La un click-clack distanță vei avea și spațiu de depozitare și un pat confortabil. Canapeaua extensibilă îți oferă echilibrul perfect între eleganță și utilitate: pe parcursul zilei o poți utiliza pe post de canapea pentru a avea suficient loc liber sa te miști în cameră, iar seara transformi canapeaua în pat pentru a avea un somn liniștit.

Decorează minimalist

Cel mai potrivit stil pentru decorarea apartamentelor mici este cel minimalist, în care mobila de dormitor, cu linii simple, ocupă foarte puțin spațiu. Este important să știi ce piese de mobilier nu trebuie să îți lipsească din dormitor, pentru ca să îți poți amenaja un spațiu practic și eficient.

  • Înlocuiește noptierele cu două rafturi montate pe perete, chiar deasupra tăbliei de la capul patului. În acest fel vei economisi spațiu la nivelul pardoselii, iar dormitorul va părea mai mare și mai degajat.
  • Dacă ai spațiu și ai nevoie de un dulap de haine cea mai bună soluție este să-i aloci un perete întreg. Mergi pe ideea unui dulap înalt, care să acopere un perete întreg, dar mai îngust, cu uși glisante și alege o piesă de mobilier cât mai apropiată de culoarea peretelui.
  • Dacă nu ai nevoie de un dulap de haine alege o comodă joasă cu sertare pentru lenjerie și mărunțișuri. În dormitoarele mici, o comodă este o alegere mult mai potrivită decât un dulap de mici dimensiuni, neîncărcând spațiul din punct de vedere vizual și fiind mai îngustă și mai joasă
  • Dacă nu ai suficient spațiu, alegerea unei canapele extensibile comode și cu un model original, va rezolva problema spațiului peste zi și va da pata de culoare necesară dormitorului tău.

 

Folosește-te de schema de culori pentru un dormitor mic

Pentru ca dormitorul în care îți petreci cel puțin opt ore în fiecare noapte să fie cadrul ideal pentru somn, este necesar să alegi pentru decorarea și amenajarea lui nuanțe relaxante, care oferă o stare de bine. Culorile trebuie să fie calde, să te îmbie la somn și odihnă și nu să îți atragă atenția.

Culorile deschise fac ca spațiul să pară mai mare decât ar fi în realitate, spre deosebire de culorile închise care întunecă spațiul și-l micșorează. Creează un joc de culori prin alternarea culorilor puternice, aflate pe obiecte mici precum perne decorative, cu zone mari acoperite de culori șterse. Zugrăvește tavanul cu alb pentru a crea ideea de înălțime și spațiu. Cu cât schema de culori va fi mai simplă cu atât dormitorul va părea mai mare. Păstrează o schemă coerentă a culorilor. Ideal este să folosești două nuanțe de bază, iar a treia să fie o culoare de accent.