Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Cum amenajezi spațiul de învățat în dormitorul copilului creativ

Dată: 29 Noiembrie 2019

spatiu de invatat camera copilului

 

Designul camerei copilului trebuie să fie caracterizat de imaginație și creativitate, elemente esențiale pentru a stimula dezvoltarea copilului. Un dormitor de copii trebuie planificat și amenajat în zone distincte de utilitate, clar delimitate, ce cuprind zona de somn, de depozitare, de joacă și zona de studiu.

 

Fiecare din aceste zone trebuie să fie cât mai bine organizată, să ofere acestui spațiu un design cât mai frumos și o atmosferă cât mai plăcută. Deși mobila copii nu este foarte dificil de ales, totuși pentru pentru amenajarea unui dormitor de copii  este nevoie de respectarea câtorva reguli și acordarea de atenție detaliilor. Important este să se aleagă cu atenție mobila perfectă pentru camera copilului care să se armonizeze cât mai bine cu cerințele spațiului, având un aspect atrăgător și interesant.

 

Cum amenajezi camera copilului după reguli feng shui

 

Conform filosofiei Feng Shui, partea casei pe care este recomandat să fie amplasate dormitoarele copiilor este estul pentru baieți și sud-estul pentru fete. Camera copiilor trebuie să aibă lemnul ca element intrinsec, reprezentând dezvoltarea sănătoasă sau ocuparea zonei cu multe plante verzi pentru a aduce imense beneficii copiilor, o energie minunată, care ajută la creșterea armonioasă. Ai grijă ca toaleta sau scările să nu priveasca direct către camera copilului, pentru că energia creată de acestea îl pot face să fie neascultător, rebel și nemotivat să învețe. 

 

Regulile de bază folosite în camera copilului sunt ca patul să fie din lemn, capul patului să fie sprijinit de un perete, colțurile camerei să fie luminoase, să se evite umbrele și formele stranii, patul să nu fie pus sub o grindă sau sub scări, să existe în cameră un dulap în care să fie puse jucăriile noaptea ordonat, să fie ordine și curățenie perfecte în cameră.

 

Ar fi ideal ca spațiul de dormit să fie bine delimitat de cel de învățat. Folosește un dulap, un paravan sau orice altceva. Să nu aibă deasupra lui nicio grindă, scară sau toaletă. În spatele scaunului să aibă peretele, un dulap sau o pictură cu un munte, pentru a avea sprijin în viață și în educație. Să nu stea cu spatele direct către fereastră, pentru că astfel spatele va fi descoperit, deci va fi lipsit de suportul necesar pentru a învăța.

 

spatiu de invatat camera copilului

 

Reguli generale pentru amenajarea spațiului de studiu din camera copilului

 

În zona pentru studiu atmosfera trebuie să fie plăcută și liniștită, astfel gândită încât să promoveze creativitatea.  Este de preferat ca masa de lucru să fie cât mai aproape de fereastră pentru a beneficia de mai multă lumină naturală atunci când învață. Biroul copilului trebuie să fie potrivit ca mărime, astfel încât pe el să încapă tot ceea ce are nevoie pentru studiu, să aibă spațiu pentru laptop sau calculator, pentru rechizite, tot felul de obiecte mici de papetărie care folosesc la efectuarea temelor. 

 

Lângă birou poți instala și alte corpuri de mobilă copii,  o bibliotecă cu foarte multe rafturi pe care să pui cărțile dar și câteva cutii de ornament pentru depozitarea unor lucruri de diferite mărimi, care s-ar vedea urât dacă ar fi lăsate dezordonat prin diferite locuri din cameră. De la birou nu trebuie să lipsească veioza și un scaun comod, ideal ar fi să se aleagă unul ergonomic foarte bun pentru poziția corectă a corpului.

 

Copilul trebuie să aibă și un spațiu suficient de mare pentru activități creative, unde poate desena, picta sau poate realiza și alte lucruri interesante de care este pasionat. Un lucru important în camera copilului este alegerea ingenioasă a culorilor. Copilul este capabil să ia decizii și să facă alegeri asupra culorilor, știind instinctiv de ce fel de energie are nevoie. Părintele va alege nuanțele, acestea trebuie să fie pastelate, frumoase și chiar diferite pentru fiecare perete în parte, astfel atmosfera va fi elegantă și veselă în cameră, va stimula copilul să fie mai spontan, mai inventiv și mai creativ.

 

Atât psihologii, cât și designerii de interior sunt de acord că pentru amenajarea unui loc de studiu pentru copii ar trebui alese tonuri de culori neutre. Celelalte elementele colorate nu trebuie, totusi, să distragă atenția școlarului. Ca fundal se folosește alb sau bej, iar pentru mobilă copii și accesorii, culori mai vii. De asemenea, a fost demonstrat că maroul și galbenul stimulează concentrarea și activitatea cerebrală.

 

Piesa de bază din spațiul de învățat este masa de lucru sau biroul

 

Când vine vorba despre spațiul de învățat din camera copilului elementul pricipal este cu siguranță masa de lucru sau biroul copilului. Acesta trebuie să fie spațios, de preferat cu multe sertare sau fără sertare dar cu un rollbox cu sertare atașat și cu înălțime optimă staturii copilului. Lângă birou poate fi instalată o bibliotecă cu multe rafturi pentru cărți, dar și pentru cutii de depozitare a unor lucruri de diferite mărimi, care ar strica aspectul general al camerei dacă ar fi lasate dezordonat prin diferite locuri. Pe masa de lucru și în rafturile adiacente trebuie să încapă tot ceea ce îi este necesar copilului, fără ca acesta să aibă nevoie să părăsească locul și să fie distras în timpul temelor.

 

Pentru un plus de funcționalitate, se recomandă ca biroul să aibă opțiunea de a fi ajustabil. Astfel, odată cu cresterea copilului, cel mic nu va fi nevoit să stea într-o poziție greșită, iar părinții nu se vor lovi de nevoia de a schimba atât de repede biroul.

spatiu de invatat camera copilului

 

Un scaun confortabil de birou, teme fără întrerupere

 

Cu cât copilul va folosi mai multe ore pe zi scaunul de birou, cu atât mai important este să alegi un scaun care are mai multe opțiuni de ajustare. Acestea trebuie să fie ușor de accesat și de folosit de către cel mic când este așezat, astfel încât să depună un minim de efort.

 

Un scaun bun pentru copii ar trebui să poata fi ajustat așa încât să le permită celor mici să se miște liber în timp ce sunt așezați la birou, să poată fi reglat în funcție de înălțimea biroului și să aibă un spătar care să permită ajustarea în concordanță cu înălțimea copilului, pentru o bună susținere lombară.

Trebuie ales un scaun ergonomic, adică special proiectat pentru a susține corect greutatea corpului, oferind suport lombar, reglaj personalizat al înălțimii și unghiul de înclinare ideal. Scaunele ergonomice sunt perfect adaptabile formei corpului.

 

Spătarul scaunului trebuie să fie suficient de înalt astfel încât să ajungă până în zona gâtului, pentru a evita durerile cervicale, o idee de luat în seamă poate fi și scaunul cu tetieră.

 

Lumina bună pentru ochi sănătoși

 

Lumina în dormitorul copilului joacă unul dintre cele mai importante roluri, așadar fereastra este locul cel mai potrivit pentru amplasarea biroului. În primul rând pentru că permite copilului să lucreze cu ajutorul luminii naturale și în al doilea rând pentru că privirea îi va fi îndreptată spre exterior, fapt ce are un efect benefic important asupra psihicului, dar și asupra muschilor ochiului care se vor detensiona din când în când.

De la birou nu trebuie să lipsească o sursă alternativă de lumină, de preferat o lampă de birou reglabilă sau cu sistem de prindere pe baza de clips, care să lumineze din partea stângă dacă copilul este dreptaci sau din dreapta dacă acesta scrie cu stânga.

 

Mobilier pentru dormitorul copilului, creativitate fără dezordine

 

Ordinea joacă un rol primordial în camera copilului și influențează pozitiv nivelul de productivitate. Chiar dacă se spune că oamenii creativi sunt dezordonați, în cazul unui copil este bine să aibă deprinderile către organizare de mic, pentru că nu este încă pregătit să facă față unui număr prea mare de stimuli. Așadar, existența unor spații de depozitare pentru rechizite este necesar, atât pentru că ajută la păstrarea ordinii, cât și pentru că învață copiii încă de mici să fie ordonați.

 

Școala este o perioadă mult prea importantă în viața copiilor pentru a nu i se acorda atenția necesară, așadar spațiul de învățat în dormitorul copilului trebuie tratat cu seriozitate pentru ca rezultatele bune la școală să nu întârzie să apară .


 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus