Pictura pe perete – cum aduci arta în propria ta casă - ACAJU

Pictura pe perete este o idee excelentă ce poate să schimbe designul interior al casei tale. Altfel spus dacă vrei să schimbi înfățisarea unui perete sau ți se pare prea gol locul respectiv și simți că-i lipsește ceva unic, ce spui de o pictură? De cele mai multe ori, pentru un efect deosebit, ai nevoie de un specialist în pictură, dar poți înlocui pictura cu elemente grafice, mai ușor de executat, pentru că nu cer atâta măiestrie.

 

Pictura pe perete poate ocupa tot peretele sau doar o parte, în funcție de tipul de amanajare, sau poate fi o pictură pe doi pereți, de exemplu pe un colț care unește doi pereți. De multe ori pictura pe perete se poate prelungi chiar și pe tavan, dar alegerea depinde în funcție de modelul ales. Pictura pe perete se potrivește atât în camera copiluilui, cât și pe peretele din dormitor sau living.

 

Pictura pe perete a devenit demult o artă accesibilă tuturor. Acesta e un mod destul de necostisitor pentru a diversifica designul de interior. Imaginile frumoase și originale pe pereți înviorează, împodobesc și înnoiesc atmosfera din încăpere. Acordă o atenție sporită tehnicii de pictare a pereților și tavanelor. Sigur aceasta necesită un pic de efort și niște abilități de bază, dar totodată în acest fel vei putea crea ceva absolut nou și original.

 

Rolul picturii murale în casă

 

Prin pictură murală se înțelege o pictură pe pereți, tavan, zid sau pe orice suprafață permanentă a unei clădiri sau structuri, iar datorită tehnicii folosite, fresca, tempera, acrilic, aderă perfect la zidul pe care este executată. Pictura pe perete există încă din cele mai vechi timpuri ale organizării societații umane. Astăzi, pictura pe perete se poate executa în moduri foarte diferite, utilizând vopsele pe bază de ulei sau apă. Stilul poate varia mult, de la cel abstract, până la cele „clasice”, desemnând pictarea directă a zidului sau a suprafeței permanente oferite.

 

Se poate reprezenta o imagine sau un design vopsit fie direct pe ziduri tencuite sau pe plafoane, fie pe pânză, pe hârtie sau pe alt material atașat unei suprafețe arhitecturale. Cele mai comune tehnici de pictură pe perete sunt frescele, picturile, tempera și pictura în ulei. Pictura pe perete este un tip de artă monumentală. Unele picturi murale nu includ reprezentări figurative, ci sunt pur ornamentale, sau  elemente din arta populară.

Decorarea pereților este o parte importantă dintr-un proiect de amenajare interioară a casei. Fie că alegi să-i zugrăvești în diferite culori sau să faci pictură pe perete, atunci când o faci cu grijă, aceștia contribuie la povestea casei tale, creează unitate și dezvăluie un pic din personalitatea ta.

Cum alegi modelul funcție de cameră

 

Oricare este stilul designului interior al încăperii pictura pe perete trebuie adaptată pentru funcționalitatea spațiului respectiv.

 

  • În living sunt potrivite formele de dimensiuni mari, culorile puternice și te poți juca creând diferite zone de interes. Livingul este inima casei și are nevoie de o personalitate puternică.
  • Dormitorul este spațiul în care te retragi ca să te odihnești și relaxezi, așa că este indicat să mergi pe niște modele mai calme, în culori pastelate, pentru a obține un ambient liniștitor și neutru.
  • Holul este un spațiu important, pentru că este spațiul de primă întâlnire cu casa, e fața casei, și prima cameră pe care o văd oaspeții tăi. Acesta trebuie să fie primitoare și plăcută, chiar reprezentativă pentru restul casei. Când alegi modelul pentru hol trebuie să te gândești la ce ai vrea să simtă musafirii când intră, dar în primul rând la sentimentul pe care vrei să-l ai tu atunci când ajungi acasă.
  • În camera copilului se poate improviza mult. Copiii își lasă mult imaginația să zburde în lumi de poveste, pe care le poți reproduce pe pereți cu ajutorul culorilor sau elementelor geometrice. Se pot marca zonele diferite prin desene menite să stimuleze creativitatea copilului sau ca să-l direcționeze către un anumit loc din cameră. Spre exemplu, fiecare zonă din cameră, a patului, a biroului, cea pentru depozitat hainele poate fi marcată de un personaj în jurul căruia se pot crea anumite elemente care să-l îndemne pe copil la o anumită acțiune.

Ca sfat, modelele geometrice supradimensionate se potrivesc unui spațiu modern, iar dacă alegi un model monocrom, n-ai cum să dai greș prin îmbinarea greșită a culorilor.

 

Ce materiale folosești pentru pictarea pereților

 

Dacă vrei să pictezi manual pereții trebuie să fii atent la materialele pe care urmează să le folosești. În cazul pereților vopsiți cu lavabilă sau orice alt tip de vopsea poroasă, se poate folosi orice tip de vopsea pe bază de apă, de preferință culori pentru copii non-toxice, mai ales pentru dormitoare. 

 

Culorile acrilice sunt folosite pentru spațiile care se pot umezi, ca baia, bucătăria, pereții poziționați pe nord sau zona de sub cuierul din holul de la intrare, unde se pun hainele după ploaie. Este nevoie de asemenea de pensule de calitate, de diferite dimensiuni. Cu cele subțiri se desenează în general conturul și detaliile, iar cu cele mai groase se vor umple formele.

 

Realizarea desenului

 

Pentru a realiza propriul desen se face o schiță pe o foaie de hârtie și apoi se încearcă transpunerea pe perete cu un creion bine ascuțit. Greșelile se pot șterge cu o gumă moale de creion, fără a apăsa prea mult. Pentru multe figuri îți poți confecționa șabloane care te ajută să faci desenele exacte și mai ușor. După terminarea schiței în creion, poți începe să pictezi conturul desenului, cu foarte mare atenție la cantitatea de apă folosită, pentru că suprafața verticală va face picăturile de apă să se prelingă și să strice modelul. Trebuie pictat cu apă puțină.

 

O altă variantă ca să-ți pictezi manual pereții se realizează cu ajutorul ștampilelor cu model. Acestea se găsesc în librării sau în magazinele cu jucării și sunt foarte accesibile. Pe lângă ștampilele cu modelul dorit, mai ai nevoie de o tușieră. Dacă alegi să folosești ștampile pentru desen, marchează cu creionul zona în care le vei aplica, ca să le distribui uniform pe suprafața de lucru.

 

E foarte important să alegi materialele potrivite tipului de perete pe care urmează să lucrezi. Dacă folosești culori simple pe bază de apă, modelul se poate întinde la contactul cu apa. De exemplu, un perete din hol, de care se va sprijini cineva cu o haină umedă după ploaie, se poate strica dacă nu e pictat în culori acrilice.

 

Sfaturi pentru o pictură pe perete reuțită

 

Nu încărca desenul. Dacă nu te poți hotărî ce culori sau model să alegi, nu folosi toate variantele pentru același spațiu pe care urmează să-l pictezi. Prea mult, e prea mult, iar camera va deveni obositoare. Un model prea încărcat va da senzația de dezordine, chiar dacă spațiul este absolut curat.

Evită modele mici și distanțate. Dacă alegi un model mic, nu lăsa spații foarte mari între forme pentru că va da impresia de pete pe perete, în locul unui desen bine ales.

Folosește culori care se regăsesc în camera în care ai pictat peretele. Înainte să stabilești gama cromatică a modelului, aruncă o privire prin cameră. Trebuie să se regăsească culorile și pe alte obiecte din ea. Raportul între culorile modelului și ale mobilierului trebuie să fie cel puțin complementare.