Top 10 greșeli frecvente în amenajarea livingului - ACAJU

Spre deosebire de designerii de interior care își petrec timpul studiind micile detalii care fac o cameră perfectă, atunci când te ocupi singur de amenajarea livingului este posibil să comiți multe greșeli în crearea spațiului visurilor tale. La fel ca un film frumos regizat, un living bine decorat este în același timp atrăgător și impresionant, cât și confortabil și funcțional. Însă, alegând formule decorative predefinite, din reviste de design interior sau showroom-uri, care în majoritatea cazurilor nu se potrivesc spațiului tău, cel mai probabil vei face o mulțime de greșeli. 

Tocmai de aceea, cel mai bine este să pornești de la ideea că în designul interior perfecțiunea este relativă, iar regulile au scopul de a te inspira, ci nu de a te constrânge. Dar, pentru a nu face greșeli majore în amenajarea livingului și, mai ales, pentru a nu te teme să-ți exprimi personalitatea prin deciziile tale, iată 10 aspecte de care este bine să ții cont ca livingul tău să fie cel mult dorit: 

  1. Lipsa planului de amenajare

 

Începe amenajarea livingului prin a face o schiță cu un plan de amenajare, pentru a înțelege care sunt dimensiunile mobilierului, dar și cum se încadrează în spațiul livingului. Măsoară toate dimensiunile pentru a te asigura că se vor potrivi toate piesele de mobila de living pe care le-ai ales. Încearcă să stabilești și paleta de culori și texturile pe care le urmărești. Caută un echilibru între spațiile libere și piesele de mobilier, între zonele deschise și cele închise.

 

  1. Alegerea unei canapele necorespunzătoare


 

Alegerea unei canapele necorespunzătoare este una dintre consecințele nerespectării primului punct. Este adevărat că amenajarea unui living impresionant începe cu o canapea grozavă, canapeaua fiind în majoritatea cazurilor vedeta amenajării. În living, canapeaua trebuie să fie cheia designului și este esențială pentru modul cum arată o cameră. Mobila de living trebuie adaptată spațiului, așadar chiar dacă ai un living mic și o familie numeroasă, nu înseamnă că trebuie să iei cea mai mare canapea posibilă. Livingul ar trebui să fie pentru relaxare și nu un spațiu sufocat și înghesuit. Cel mai bine ar fi să alegi o canapea medie și să găsești soluții ingenioase de așezat, precum scaunele rabatabile sau taburetele care pot fi strânse atunci când nu este nevoie de ele.

Practic trebuie să eviți cumpărarea din impuls, deoarece poți face o greșeală foarte costisitoare. De asemenea, dacă nu măsori bine suprafața disponibilă din living, riști să achizitionezi o canapea care nu încape în locul stabilit.

  1. Așezarea pieselor de mobilier lipite de perete

 

Este o greșeală frecventă mai ales în cazul livingurilor mari, unde se creează de obicei un spațiu enorm în mijloc. Chiar dacă inițial acest mod de aranjare a mobilei ți se pare potrivit pentru a te bucura de spațiu, el creează un dezechilibru deoarece nu se mai formează zone distincte și îngreunează deplasarea. Folosește-te de mobila de living tocmai pentru a crea aceste zone, așadar nu te teme să pui piese de mobilă în centrul livingului pentru a separa de exemplu zona de dining, de zona de socializare din fața canapelei. Trage canapeaua către centrul camerei, în așa fel încât în spatele ei să poți așeza o masa îngustă (o consolă cu o lățime mică este ideală) și, în felul acesta, vei avea și o suprafață suplimentară pentru pahare, cărți sau pentru amenajarea unui birou.

 

  1. Perdele sau draperii agățate incorect

 

Dacă montezi șina chiar deasupra cadrului ferestrei, oricât de frumoase ar fi perdelele și draperiile și oricât de deschisă ar fi culoarea lor, livingul tău va părea mai mic. Montează șina sau galeria cât mai aproape de tavan, în felul acesta, privirea va fi atrasă în sus, creând senzația de înălțime.

 

  1. Dimensiunea nepotrivită a covorului

 

Un covor prea mare va face camera să pară mai mică și va da senzația de aglomerat. Un covor foarte mic va crea un dezechilibru vizual puternic. Impresia va fi că nu ai terminat de amenajat livingul și echilibrul decorului nu va exista.  În principiu, pentru ca spațiul să arate bine, între marginile covorului și pereți sau mobilier ar trebui să rămână neacoperită o suprafață de 30 - 60 cm într-un living mare, și de 15 - 20 cm într-un living mic, iar covorul ar trebui să fie suficient de mare pentru a putea susține toată mobila de living sau cel puțin ⅔ din piesele voluminoase. Mai ales în cazul livingurilor mari, dacă mobila este așezată de-a lungul pereților, picioarele din față ale scaunelor, fotoliilor sau canapelelor ar trebui să fie pe covor.

 

 

  1. Sursele de iluminat insuficiente

 

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac mulți în amenajarea livingului este să aleagă sursa de iluminat doar din considerente estetice. De asemenea, s-a creat impresia că o singură sursă de lumină, dar cu multe becuri ar fi suficientă în living. Un singur candelabru în centrul camerei nu va oferi lumină suficientă pentru citit sau pentru a lua masa. 

Un living este o cameră multifuncțională și are nevoie de mai multe surse de iluminat. Folosește la amenajarea livingului, în acord cu designul general, surse de iluminat pentru cele trei niveluri principale ale camerei: pe tavan- lustră, candelabru; pe perete – aplice si spoturi; pe diverse alte suprafețe (mese, rafturi, sau chiar pe podea) – veioze, lampadare, ghirlande decorative, benzi cu leduri.

 

 

  1. Mobila face parte dintr-un set

 

Nu trebuie neapărat ca toate elementele din încăpere să se potrivească exact, să aibă exact aceeași nuanță, piesele de mobilier să fie toate un set din aceeași colecție. Evită repetarea aceluiași element (textură, culoare, formă) la nesfârșit. Seturile dau senzația că te afli într-un showroom dintr-un magazin de mobilier și nu-ți reflectă personalitatea. Dacă, totuși îți place un anumit set de canapea și fotolii, achiziționează-l și dacă ți se va părea că mobila de living este prea asortată, adaugă un fotoliu de accent cu un design diferit ori un taburet într-o altă culoare ca să creezi interes și puțin dinamism ambianței.

 

  1. Televizor exagerat de mare

 

Chiar dacă ești pasionat de filme, trebuie să ții cont de la amenajarea livingului că acesta nu este sală de cinema. Zona de socializare din fața canapelei nu trebuie să fie acaparată de un televizor imens. Adaptează proporțiile televizorului la dimensiunea livingului, pentru ca ecranul să nu devină deranjant și obositor pentru ochi. Este mai importantă în sufragerie, mai ales pentru viața de familie, crearea unor zone de conversație și socializare.

 

  1. Tablouri suspendate incorect

 

În timp ce unii sunt de părere că arta ar trebui poziționată la nivelul ochilor, stiliștii subliniază că acest lucru nu se aplică în niciun caz, pentru că trebuie să iei în considerare înălțimea tavanelor, tipul de mobilă, mărimea ferestrelor etc. Tablourile așezate mai aproape de tavan decât de înălțimea unei persoane sau de mobilier reprezintă o greșeală de decorare a livingului. Ideea este să nu fii nevoit să apleci capul pe spate ca să admiri o operă de artă sau o fotografie, iar în acest sens înalțimea recomandată la care să așezi tablourile este de cca 150 cm. O altă regulă spune că, în living, pentru că este un spațiu unde oamenii petrec cea mai mare parte din timp așezați, tablourile pot fi așezate chiar puțin mai jos, în așa fel încât să poata fi apreciate cât mai usor.

 

  1. Consecvența stilului

 

Dacă preferi un anume stil și ești prea consecvent în urmărirea lui, livingul ar putea pierde din confort și amenajarea va fi conform unui șablon. Încearcă să combini mai multe stiluri retro, contemporan, vintage și să îți exprimi personalitatea pentru a face din living o cameră confortabilă, originală, în care să te regăsești și tu și familia ta.