Culori potrivite pentru o baie mică de apartament - ACAJU

O baie amenajată corespunzător, chiar dacă este o baie mică, îți poate oferi porția zilnică de relaxare. Ea trebuie să devină oaza ta de liniște. Foarte important este în această situație cum alegi culorile potrivite pentru baie, astfel încât să arate conform preferințelor tale. În estetica băii, datorită faptului că nu necesită multe piese de mobilier baie, amenajarea constă, mai degrabă, în materialele folosite, în paleta de culori și decorațiunile alese pentru a da un aspect plăcut spațiului.

 

Principalele reguli pentru alegerea culorilor pentru baie

 

  • Regula celor trei culori este o regulă clasică folosită de designeri pentru alegerea a unei palete de culori baie, care să fie pe placul tău, dar, în același timp, să ofere senzația unui spațiu mai mare. Se spune că, în percepția vizuală, o încăpere este considerată plăcută privirii atunci când, în amenajarea sa s-au folosit maximum 3 culori. Dintre acestea, două trebuie să contrasteze și să se completeze armonios pentru a crea un aspect plăcut.
  • Principiul 70% - 30% susține că poți combina orice trei culori baie mică cu condiția ca cea mai deschisă culoare să fie în proporție de 70%, cea neutră 20% și culoarea de contrast 10%. Dacă vrei să ai o baie în două culori, spre exemplu alb și gri, acestea trebuie să fie complementare. Astfel vei avea 70% alb și 30% gri. De asemenea, luând exemplul combinației dintre alb și gri, albul va fi utilizat în zona inferioară, respectiv pentru gresie, faianța dintre gresie și brâu, vasul de WC, etc.
  • Băile mici au nevoie de atenție specială, putând fi folosite anumite trucuri pentru ca să creeze iluzia de spațiu mai mare. Pentru o baie mică, alegerea unor nuanțe de alb, bleu, verde-mentă, bej, va deschide optic încăperea. Va da o notă de bun gust, o eleganță și un rafinament spațiului și va face ca baia să pară mai spațioasă și aerisită.
  • Culorile închise, deși creează un aer luxos, modern și sofisticat, nu sunt potrivite pentru băile mici, deoarece, din punct de vedere vizual, îngustează spațiul. Dacă te bucuri de un spațiu oferit de o baie mare, atunci poți fragmenta optic încăperea folosind culori închise, te poți distra cu decorarea, poți alege diferite piese de mobilier de baie și nu numai. Dacă ții cu tot dinadinsul să te joci cu culori închise chiar și într-o baie de dimensiuni reduse, secretul constă în a combina o podea închisă la culoare, cu pereții colorați în nuanțe deschise, cum ar fi roz, gri, culoarea perlei, azuriu. Pereții deschiși vor crea senzația de spațiu larg, iar iluzia poate fi accentuată de un tavan alb.
  • Regula nuanței dominante îți permite să alegi din cromatica generală a locuinței și integrează aceeași paletă de culori și în amenajarea băii. Dacă ai un living amenajat în stil mediteraneean, cu nuanțe de albastru marin, alb și crem, poți aplica și în spațiul băii același stil de amenajare, conturat în jurul unor nuanțe ce emană prospețime și stare de bine.

 

Care sunt cele mai potrivite culorile pentru o baie mică

 

  • Albul este alegerea care pare a fi cea mai potrivită și nu este deloc greșit, ea emană armonie și confort vizual. Baia ta va părea mai spațioasă dacă optezi pentru o faianță și o gresie albă, corpurile sanitare pot fi de asemenea albe. Mare avantaj al acestei culori este că se poate combina fără probleme cu o gamă întreagă de nuanțe, oferind o libertate foarte mare de alegeri ale unui mix cromatic potrivit, inclusiv pentru mobilier baie.
  • Albastrul este o nuanță ce emana prospețime, iar integrarea acestei culori în decorul general al băii reprezintă o soluție fezabilă, datorită numeroaselor articole de mobila baie pe care le poți găsi în aceste culori. Este culoarea în jurul căreia se poate construi un întreg decor maritim, stil de amenajare perfect pentru zona de baie. Aproape toate nuanțele deschise de albastru sunt calde și atmosfera va fi foarte plăcută, chiar cu ceva albastru marin de contrast.
  • Verdele este o culoare vie, ce poate fi culoare rece sau caldă, după ce nuanță alegem să folosim, ambele putând să aducă în baie prospețimea naturii. Dacă plăcile ceramice verzi se îmbină cu nuanțele lemnoase deschise la culoare, baia se va transforma într-o oază de relaxare, chiar în confortul unei băi de dimensiuni foarte generoase.

 

  • Violetul și movul sunt culori vii, menite să spargă monotonia dintr-un spațiu. Din combinarea acestor culori rezultă un mix de culori excentric, pentru un decor de baie nonconformist. Pentru a se evita obținerea unei încărcături prea puternice pentru ochi, se recomanda „diluarea” acestor nuanțe cu tonuri de alb și gri, sau cu inserții metalice regăsite în texturile oglinzilor și ale pieselor de mobilier.
  • Roșu și galben sunt un mix de culori realizat din nuanțe calde, perfect pentru cei care iubesc zilele calde de vară. Această simbioză perfectă de nuanțe se poate regăsi atât pe plăcile ceramice, cât și combinat cu mobilier de baie. Chiar și în nuanțe mai tari roșul se înmoaie sub un galben pai. Un alt truc care să dea impresia de spațiu mai mare este lăsarea pardoselei cât mai libere, altfel spus corpurile sanitare să fie suspendate.
  • Maroul și cremul sunt o altă pereche de culori care poate crea iluzia de dilatare a spațiului mai ales dacă maroul, chiar mai tare fiind, se află expus pe podea și parțial sub brâul median. Impresia de spațiu dilatat apare si din folosirea pe pereți a unor plăci ceramice cu luciu mai intens, iar podeaua este placată cu plăci de dimensiuni mai mari.
  • Griul este o nuanță pentru spații moderne și luminoase. Este o culoare care inspiră eleganță și trezește energii pozitive. Aceasta nuanță este potrivită pentru amenajarea băilor mici, dar și a celor cu design modern. Griul creează o atmosfera vie, avantajul acestei culori este că poate fi combinată ușor cu alte culori, fie ca vorbim de obiectele de mobilier baie sau de finisaje. O combinație câștigătoare este cea compusă din gri, galben și albastru deschis, întrucât creează un spațiu luminos și colorat.
  • Alb și negru sunt culori simple și de efect, ce reprezintă o combinație clasică în orice baie și care îi oferă stil și frumusețe, mai ales când este folosită la pardoseala în șah.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei