Stilul cottage: fermecătorul design ale caselor englezești - ACAJU

Britanicii sunt un exemplu de urmat în multe privințe, dar mai ales, când vine vorba de conservarea arhitecturii tradiționale, cultivând și în materie de design interior acelasi respect pentru trecut. Casele englezești, îndeosebi cele din zona rurală, nu țin seama de tendințe, și totuși, au un farmec aparte. Fie că vorbim de un conac impunător sau de o căsuță din cărămidă, eventual cu acoperiș de stuf, putem regăsi câteva elemente comune în stilul de amenajare, care le transformă într-un spațiu îmbietor și plin de farmec.

 

Mulți specialiști definesc stilul cottage drept unul de poveste, poate și datorită faptului că această temă îmbină clasicul cu patriarhalul, fiind ideal în special pentru o casă în care se dorește cu tot dinadinsul păstrarea unui aer tradițional și rustic. Aranjamentele interioare în stilul cottage conțin piese ce amintesc de origini, înglobează tradiții și promovează simplitatea, armonia, dar și puțină nostalgie și romantism.

 

Confort și culoare - Caracteristicile stilului rustic englezesc

 

Oricâte discuții ar exista în legătură cu stilul cottage – rusticul englez - în traducere directă, ”cottage” înseamnă casă țărănească, bordei, sau, în cel mai rar caz, reședință de vară și se poate referi și la modurile de decorare ale caselor din satele englezești dar și la stilul franțuzesc provincial. Aceasta nu înseamnă accesorii sau decorațiuni cu aspect rural, materiale brute, nefinisate sau nepotrivite calitativ. 

 

Stilul cottage este unul vesel, plăcut, funcțional, ușor de întreținut și prietenos, fiind sinonimul perfect al vieții confortabile, al refugiului. Iată elementele de bază când vine vorba de amenajarea casei în stil cottage:

  • Confortul, pe primul loc 

Confortul în amenajările din case englezești nu pornește de la compartimentarea sau dimensiunea încăperilor. Mult mai importantă este calitatea pieselor de mobilier și felul în care acestea sunt dispuse. 

De exemplu, în majoritatea caselor, în zona de living, există două canapele confortabile, așezate față în față, în favoarea comunicării și socializării. Când nu există spațiu suficient, se renunță la cea de-a doua canapea, dar se adaugă fotolii tapițate. Există, de asemenea, banchete așezate lângă fereastră, acoperite, eventual cu pernuțe colorate. 

 

  • Materiale naturale 

 

De cele mai multe ori, proprietarii păstrează aspectul original al casei, mai ales când este vorba de case englezești vechi, cu valoare istorică. Acesta este și motivul pentru care, în interior, există pereți din cărămidă roșiatică sau piatră naturală. 

Încăperile sunt, de obicei, scunde, iar tavanul este brăzdat de grinzi greoaie din lemn, cu aspect nefinisat. Pardoseala este din lemn masiv sau piatră. Altfel, britanicii iubesc lemnul, lâna, pielea, mătasea, bumbacul.

 

  • Combinații de imprimeuri 

 

Britanicii sunt vestiți pentru arta lor de a combina texturi și imprimeuri, de la dungi sau carouri, până la flori sau motive geometrice. Nu e de mirare că au atâtea firme care activează în domeniul textil. Dacă intenționezi să îți amenajezi casa în stil rustic englezesc - stilul cottage -, prima conditie este să te joci, experimentând combinații fără teamă. Îmbracă pereții în tapet, optează pentru o draperie cu motive florale, aranjează pernuțe colorate, în stil retro. 

Schimbă tapiteria fotoliului sau a canapelei cu tesături colorate, cu imprimeuri îndrăznețe, florale sau de ce nu, în dungi sau carouri. Toate vor crea o atmosferă veselă și destinsă în sufragerie și vor aduce acel aer british pe care ți-l dorești. În acest caz, ar fi bine să zugrăvești pereții într-o culoare neutră, pentru a nu încărca prea mult încăperea.

  • Dezordine ordonată 

În stilul cottage, domnește o fermecatoare dezordine, în care totul este la vedere, lucrurile nu stau ascunse în dulapuri, ci sunt așezate pe rafturi deschise, pervazuri, cufere vechi, folosite pe post de măsuțe de cafea. În bucătărie, seturile de ceai sau recipientele ceramice sunt așezate, cochet, ca într-o vitrină de magazin, iar obiectele de artă sunt la loc de cinste.

De cele mai multe ori, piesele de mobilier par adunate, în timp, de aceea nu este deloc surprinzător să vedem, în aceeași încăpere, scaune, fotolii sau dulapuri diferite. Mobilierul din lemn împletit (rattan, răchită, bambus) sau cel din fier forjat, se integrează foarte bine în interioarele din aceste case englezești amenajate în stil rustic, aducând în interior atmosfera din grădină.

 

  • Mobilă vintage
  •  

    Stilul cottage înseamnă o întoarcere în timp, prin adăugarea de elemente vintage. Mobilierul, dacă este din lemn, în linii curbe și vopseaua de pe lemn puțin decojită, purtând amprenta timpului, sunt definitorii în caracterul cottage. Recondiționarea unor piese de mobilier considerate inutile, ale părinților sau bunicilor, va fi o provocare. Dar cu un nou strat de vopsea, și chiar și cel mai vechi dulap poate deveni o adevărată piesă de muzeu. 

     

    Mobilierul folosit este un mix al stilurilor vintage, shabby chic și clasic. Inspirația victoriană este prezentă prin tăblia patului extrem de înaltă și decorațiuni somptuoase, cu motive florale și animale. Pentru un set complet decorul poate fi completat de un balansoar, o canapea și două fotolii. Îmbrăcarea canapelei cu o husă va da un aer cu adevărat relaxant și degajat încăperii, definitoriu pentru stilul cottage, dar va fi și ușor de întreținut.

     

    Bucătăria în stil cottage este întotdeauna luminoasă și veselă, cu mobilier alb și rafturi în care vesela și ghivecele cu flori sunt etalate cu mândrie. Ca și accente suplimentare speciale, o chiuvetă rustică albă sau o masă veche, vor conferi un strop de farmec vintage spațiului. 

    Deși poate include aparatură electrocasnică de ultimă oră, dar fără a exagera, bucătăria se poate încadra în stilul cottage prin adăugarea unor elemente retro: dulapuri de bucătărie din lemn de culoare albă, cu geamuri mici, de sticlă, pe care să le asortezi cu un blat din lemn natural, lăcuit și un dulap-soldat, asortat cromaticii încăperii

  • Decorarea ferestrelor 
  •  

    Ferestrele stilului cottage sunt, în general mari, și permit luminii să scalde întreaga locuință. Perdelele și draperiile în culori deschise permit jonglarea cu lumina pentru a crea atmosfera dorită. Perdele fiind până la urmă facultative, geamurile sunt lăsate neacoperite sau accesorizate doar cu rulouri transparente. În stilul cottage se evită draperiile grele sau jaluzelele masive din aliaj metalic. 

  • Decorațiuni colorate
  •  

    În privința elementelor de decor, nu există reguli stricte. Vazele decorative în culori cât mai interesante cu aspect vintage, vor arăta bine cu sau fără flori. Dar dacă le umpli cu flori, umple-le până la refuz cu hortensii, trandafiri sau narcise. Coșurile de nuiele de diferite dimensiuni dau un aer casual, natural. Cumpăra astfel de recipiente și, eventual, colorează-le într-un pastel jucăuș, cu ajutorul unui spray. De asemenea pe hol, în apropierea intrării, poți crea un punct focal pe un perete adăugând un tablou cu parfum vintage. 


    Tablourile vesele sau fotografiile de familie cu rame vintage, decorațiunile din bronz sau fier forjat, accesoriile din ceramică și porțelan, pernele colorate, cănile și vasele din lut pictate, farfuriile atârnate pe pereți, carpetele țesute, obiectele din fibre naturale, cu linii grațiose, covoarele din lână, cuverturile ornamentate și icoanele pictate, ulcioarele, tablourile mici așezate simetric sunt și ele obișnuite în decorul unor case englezești.