Amenajare apartament mic: 10 idei și sfaturi pentru designul unui apartament mic - ACAJU

Una din definițiile date designului interior este legată de marea provocare a zilelor noastre: arta și știința de îmbunătățire a interioarelor, uneori inclusiv a exteriorului, a unui spațiu sau a unei clădiri, pentru a obține un mediu mai sănătos, mai plăcut din punct de vedere estetic și practic pentru utilizatorul final. În traducere liberă, cât de mare putem face un apartament obișnuit, adică mic, fără să fim limitați de lipsa spațiului și să beneficiem de toate funcționalitățile fără să răpim din calitățile vizuale ale ambientului.

Decorarea spațiilor mici necesită creativitate, dar și o bună organizare. Și chiar dacă locuiești într-un apartament mic sau într-o garsonieră, nu înseamnă că trebuie să te simți sufocat de multitudinea de obiecte de care ai avea nevoie și traiul în acel spațiu să fie un chin. Un apartament mic poate fi amenajat cu gust, dar și practic, pentru a cuprinde tot ce ai nevoie în viața de zi cu zi.

Când locuiești în spații mici, fiecare piesă de mobilier trebuie aleasă cu grijă, astfel încât să satisfacă cât mai bine nevoile de depozitare și nu numai. Suprafaţa redusă este percepută ca un dezavantaj major, care reduce semnificativ posibilităţile de amenajare. Fiecare metru pătrat trebuie utilizat eficient, de aceea e necesar ca și mobila să fie cât mai multifuncțională. Pentru că încăperile mari cu siguranță nu se regăsesc în apartamentul nostru, este important să se creeze iluzia de spațiu mare, dar și să fie eficientizat cel existent.

Trucuri pentru amenajarea inteligentă a unui apartament mic

  1. O cameră bine luminată de o sursă de lumină naturală va părea mult mai mare decât una mai slab luminată. Renunță la draperiile din materiale opace sau în nuanțe mult prea închise și eliberează, pe cât posibil, zona din fața ferestrei de obiecte de mobilier sau obiecte de decor masive.

Camere precum sufrageria, dormitorul sau biroul, care necesită multă lumină, sunt așezate de obicei la marginea clădirii, în zone care au ferestre. Camerele care nu necesită lumină naturală sunt băile și holurile.

  1. Mizează pe culori deschise și pastelate atât pentru finisaje, cât și pentru obiectele de mobilier. Mobilierul și pereții în nuanțe cât mai apropiate vor crea iluzia optică de pereți neocupați și mobilier neobservabil. Dulapurile se vor pierde în fundalul pereților zugrăviți în aceeași culoare, spațiul mărindu-se vizual și căpătând profunzime.

Orientează-te spre culori deschise sau pastelate, atunci când alegi gresia și faianța. Albul este una din cele mai bune culori în decorarea și amenajarea spațiilor mici. Tavanul alb sporește luminozitatea încăperii, indiferent de culoarea pereților. Pentru culoare de contrast folosește galbenul pai. În bucătărie inoxul folosit pe suprafețe extinse poate deranja. Bej, crem, verde pal sau bleu pal pot fi o alternativă mult mai consistentă. Pentru living mobila în culori deschise, în nuanțe luminoase poate înlocui mobila albă, care dă cea mai percutantă senzație de spațiu.

  1. Iluminarea artificială trebuie să dea atât lumina principală cât și pe cea locală (în dreptul oglinzii din baie, în dreptul biroului de lucru ...) suficient de puternică pentru ca spațiile astfel puternic luminate să pară mai extinse, fără să creeze o intimitate imediată.
  2. În astfel de apartamente mici, spațiul trebuie să fie deschis și fluid, fără pereți masivi, care l-ar înghesui și mai mult. Bucătăria, zona de dining, zona de socializare și biroul au o structură unită și coerentă, despărțită de elemente de mobilier sau de culori și materiale diferite.

Elementele bucătăriei trebuie să fie aranjate liniar, pentru a economisi cât mai mult spațiu cu putință și pentru a reduce mișcarea persoanei care muncește în acest spațiu. În majoritatea cazurilor, cina este servită la bar sau la o masă cu trei sau patru scaune. Când decorezi sufrageria, oferă atenție suplimentară mobilierului. Acesta trebuie să fie modular și simplu, astfel ca spațiul să fie ușor rearanjabil și pe cât de deschis posibil.

În funcție de mărimea apartamentului și de nevoile celor care locuiesc în el, dormitorul poate fi separat funcțional de restul camerelor sau poate fi plasat în cadrul livingului. Dacă nu este suficient spațiu pentru un dormitor separat, patul poate fi despărțit de restul camerei prin partiții elegante și transparente.

  1. În apartamentele mici este de preferat folosirea mobilierului modular și multifuncțional, care ocupă puțin spațiu. Puteți apoi să mutați, ridicați, coborâți sau să rotiți elementele de mobilier după nevoile dumneavoastră. În acest fel, economisiți mult spațiu, iar apartamentul dumneavoastră va părea diferit de fiecare dată, în funcție de poziția și scopul diferitelor elemente.

Printre aceste obiecte de mobilier multifuncționale se numără dulapuri mici care pot fi folosite și ca scaune, mese pliante sau mese extensibile și spațiile de depozitare de sub paturi. Paturile care pot fi ridicate pe perete sunt o alegere excelentă pentru apartamentele foarte mici.

  1. Optează pentru mobilă puțină și compartimentată inteligent. Alege corect mobila, o variantă confortabilă de model de canapele mari vor ocupa cu siguranță mai puțin spațiu decât două canapele mai mici, de exemplu. Pe de altă parte de ce să alegi o bibliotecă voluminoasă care ți-ar ocupa un întreg perete, când în realitate nu ai nevoie decat de câteva rafturi și o comodă TV?
  2. Pentru relaxat, ațipit și dormit, canapelele extensibile funcționează la fel de bine într-un living cât și într-un dormitor mic, o cameră de oaspeți sau chiar un birou și dau un plus de flexibilitate și funcționalitate spațiului. Înlocuiește patul matrimonial cu un model de canapele extensibile cu o extensie solidă și robustă, dacă dormitorul este folosit și ca spațiu de lucru pe timpul zilei pentru o parte din familie. Canapelele extensibile sunt foarte populare pentru că vin și cu spațiu de depozitare suplimentar, de exemplu pentru lenjeria de schimb sau pernele și păturile folosite mai rar.
  3. Analizează și folosește fiecare spațiu disponibil. Zona de lucru poate fi instalată fie în dormitor (dacă mărimea spațiului o permite), fie în living. Un birou poate fi așezat cel mai bine lângă perete, cu o bibliotecă deasupra. Folosește spațiul pe verticală și umple colțurile cu dulapuri, șifoniere sau rafturi, pentru a ține liberă partea centrală a apartamentului.

În bucătărie seturile de mobilă bucătărie cu dulapurile înalte până la tavan oferă mai mult spațiu de depozitare, prin ordonarea alimentelor și ustensilelor, precum și eliberarea zonei de lucru. Dacă spațiul îți permite încadrează toate electrocasnicele în dulapuri și redu la maximum rafturile și spațiile deschise în afara zonei de lucru. Rafturile sunt organizatoare excelente dacă bugetul nu permite schimbarea pieselor de mobilier. Se poate urca cu ele cât mai mult pe perete, un scaun-scară fiind poate singura investiție necesară.

Zona de la intrare, dar și baia, ocupă cel mai puțin spațiu în aceste apartamente. Decorarea acestor spații mici poate fi realizată prin detalii și o alegere potrivită a culorilor și materialelor. Pentru a obține cât mai mult din spațiul mic al băilor, înlocuiți cada tradițională cu o cabină de duș realizată din sticlă.

  1. Caută soluții pentru proiectarea unui dressing pe hol, în dormitor sau în balcon. Un dressing proiectat inteligent și ergonomic va înlocui dulapurile voluminoase care îți ocupă mult spațiu, oferindu-ți totodată suficient spațiu pentru depozitarea tuturor hainelor.
  2. Materialele ce reflectă lumina sporesc luminozitatea și lărgesc spațiile. Fronturile lucioase ale mobilei, un tapet cu irizații, o tapiserie sidefată a canapelei, precum și perdelele și draperiile dintr-o stofă lucioasă, în nuanțe deschise, vor da senzația de spațiu extins. O oglindă plasată pe peretele opus unei ferestre va reflecta lumina naturală în toata camera și va da senzația unui spațiu aerisit. Așează oglinda în funcție de forma camerei și stilul de decorare. Folosește oglinzi și finisaje din sticlă nu doar în baie, folosite în living sau dormitor vor multiplica aparent spațiul și vor intensifica lumina