Amenajare apartament: sfaturi, idei și modele pentru amenajarea apartamentului - ACAJU

Amenajarea unui apartament este o reală provocare. Fie că este unul nou sau renovat, la sfârșitul lucrărilor rezultatul trebuie să fie unul singur, un cămin pentru familie. Amenajarea trebuie să țină seama de condițiile existente ale apartamentului, dar și de nevoile familiei și deci de aranjamentele necesare, care îi vor da practic personalitatea. Indiferent de dimensiuni, spațiile vor fi amenajate în așa fel încât să creeze condiții de confort.

Ce vom amenaja?

  • Garsoniera - care conform dexonline.ro este „un apartament dintr-o singură cameră, baie și uneori bucătărie”, este soluția ideală pentru tinerii care au „casa lor” cu un buget minim, fiind locuința pentru o persoană sau o familie de tineri fără copil încă. Subliniez faptul că este pentru tineri, la un buget minim, pentru că o garsonieră, indiferent de cât de bine este amenajată este un spațiu ușor restrictiv.
  • Apartamentul de 2 camere - este poate cea mai uzitată soluție de locuință a societății noastre, fiind cea pentru care, în condiții minime, banca împrumută orice contract de muncă pe termen lung. Este soluția pe care o pot îmbrățișa tinerii căsătoriți sau nu, cu o condiție materială medie, tinerii căsătoriți în așteptarea primului născut sau chiar familiile cu un copil mic în așteptarea unei locuințe mai convenabile.
  • Apartamentul de 3 camere este o locuința pentru un cuplu cu copil, unde camerele au funcții dedicate, pe lângă living, bucătărie și baie, există două dormitoare pentru părinți și respectiv copil, dar și o baie de serviciu. Este aproape sigur că dormitorul mai mare este pentru părinți, existența unui spațiu de depozitare mai mare fiind absolut necesar aici.,
  • Apartamentul de 4 camere este apartamentul în care o familie cu 2 copii, indiferent de sex poate duce o viață sănătoasă și confortabilă, în care fiecare este „cu camera lui”. Acest apartament poate fi și apartamentul unei familii cu un singur copil, dar în care unul din părinți, cu o formație mai intelectuală sau care lucrează de acasă, a amenajat o bibliotecă-birou pentru lucru. Poate fi și situația când copilul cel mare, ajuns adolescent a plecat la casa lui.
  • Apartamentul de 5 camere apare foarte rar, fiind construit pentru familiile cu mulți copii. La mai mult de 3 copii se poate înțelege foarte ușor că spațiul era insuficient, dar amenajările nu erau diferite de cele ale apartamentelor cu mai puține camere.

Garsoniera - idei și sfaturi pentru amenajare

O garsonieră indiferent de dimensiuni este pe sistemul 2 în 1, înseamnă living și dormitor într-o singură cameră, și va fi întotdeauna amenajată în jurul unei canapele extensibile, și asta pentru că patul matrimonial nu merge sub nici o formă în living.

Cea mai mare problemă a unei garsoniere este spațiul de depozitare, care poate fi pentru una sau două persoane. Un dressing încăpător, pe un perete întreg, poate rezolva în parte problema. Cu ceva spații deschise, gen rafturi, poate fi o prezență agreabilă care să nu întunece camera. Cu siguranță, pe peretele rămas liber va fi fixat televizorul și canapeaua în fața lui, cu o măsuță de cafea și unul sau două fotolii.  Canapeaua nu numai că este extensibilă dar trebuie să aibă și spațiu de depozitare.

Mobila rabatabilă este una din soluțiile foarte elegante ale unei astfel de amenajări, chiar dacă dă posibilitatea la nesfârșite glume, patul din bibliotecă poate fi o mare economie de spațiu. De mare ajutor pot fi modelele de mese extensibile și scaune pliante.

Open space este poate amenajarea care se potrivește cel mai bine garsonierei, pentru că atât spațiul holului de intrare, cât și al bucătăriei, deși foarte mici, vor contribui semnificativ la finalul amenajării. Indiferent dacă peretele despărțitor a fost înlocuit cu un bar sau o insulă pentru gătit și luat masa, soluția este de foarte mare efect. Mutarea bucătăriei pe balcon este o altă soluție la îndemână pentru o valorificare mai eficientă a spațiului, dacă lucrarea este posibilă.

Soluția cu un dressing construit pentru 160 cm înălțime, peste care amenajăm patul poate fi o soluție demnă de luat în considerare.

Apartamentul de 2 camere - cum îl mobilăm

Este visul celui ce se extinde de la o garsonieră dar și coșmarul familiei cu un copil. Extinderea de la garsonieră va însemna în primul rând apariția dormitorului, cu patul său matrimonial, pe care dacă te grăbești foarte tare dimineața nu trebuie să-l strângi.

Ideile și modelele pentru amenajarea acestui dormitor se referă în principal la amenajarea unui loc minim de dormit, suficient de confortabil, care să poată avea de jur împrejur suficient spațiu pentru mișcare și care să permită deschiderea ușilor și sertarelor de la dressing sau celelalte piese de mobilă dormitor care au încăput în el. Indiferent de spațiul de care se dispune, locul de dormit, deci unul din modelele de paturi dormitor și dressingul sunt cele două piesele necesare și chiar suficiente ale dormitorului.

Dependent de spațiul existent și de nevoile familiei este și livingul. Dacă ne-am extins de la garsonieră mai mult ca sigur se va folosi o amenajare foarte asemănătoare acesteia, cu spațiu de adunare și relaxare pe un model de canapele living în fața televizorului, care poate fi extensibilă pentru orice situație. Dacă este posibil se va amenaja un spațiu de dining sau se va apela și de această dată la soluția open space, soluție foarte la modă, mai ales în familiile tinere care mănâncă destul de mult „în oraș”. Dacă este loc alege bibliotecă visată din multele modele de biblioteci încăpătoare și funcționale.

O soluție mai dificilă este amenajarea unui apartament de 2 camere odată cu apariția unui copil, caz care nu a putut însemna și extinderea la un apartament cu 3 camere. Nu este vorba de primul an de viață al micuțului, care cu un minim de efort poate însemna un spațiu de dormit în dormitorul părinților. Este vorba de a amenaja o cameră pentru dormit în sufragerie. Soluția cea mai uzitată este amenajarea în living a dormitorului copilului.

Această soluție poate începe cu unul din modelele de canapele dormitor, cu biblioteca în care se va aloca un spațiu pentru jucăriile copilului și în cele din urmă se va găsi o soluție rabatabilă pentru masa – birou la care să se inițieze copilul în desen și calculator. Această situație cu living = camera copilului exclude cu desăvârșire soluția open space.

Până la găsirea unui buget salvator mutarea bucătăriei pe balcon și a camerei copilului în bucătărie poate reprezenta o soluție.

Apartamentul de 3 camere - idei de amenajare

Livingul unui astfel de apartament este amenajat în jurul unuia din elegantele colțare modulare sau a unei canapele extensibile, ce va reprezenta împreună cu măsuța de cafea și fotoliile, zona de relaxare a familiei și va însemna totodată și zona de socializare cu ocazia vizitelor din weekend sau sărbători. Pentru a câștiga spațiu de depozitare dulapurile au fost montate până în tavan.

În funcție de spațiu se poate amenaja sau nu o zonă de dining, altfel această zonă va fi alocată în bucătărie. O idee deosebită, dar care impune o lucrare mai specială ar fi o masă rabatabilă cu scaune, care să stea în repaus ca un tablou pe perete. Soluția cu open space-ul în care bucătăria formează un tot unitar cu livingul și zona de luat masa poate fi o soluție salutară atât pentru familie în viața de zi cu zi, dar și pentru mesele extinse din zilele de sărbătoare.

Dormitorul cel mare, al părinților, este pe linia comună a spațiului de dormit cu un dressing cât mai încăpător, cu un pat cu spațiu de depozitare și un model de comode dormitor sau poate două noptiere, dacă mai este loc. Preferabil pentru odihnă și confort e bine să alegi unul din modelele de paturi matrimoniale, pe care ți l-ai dorit.

Dormitorul copilului, în funcție de mărime și orientare poate fi amenajat fie cu pat, fie cu canapea extensibilă dar trebuie să aibă suficient loc pentru a putea amenaja minimum o masă de lucru și un dulap. Rafturile și chiar sertarele își vor găsi cu siguranță locul și modul de a fi folosite. Puteți alege orice set de mobilă copii, mai ales dacă aceasta are și un birou.

O soluție de compromis este și aceea când familia are doi copii de același sex, care până la o vârstă nu foarte mare pot locui în aceeași camera. Amenajarea se poate face folosindu-se paturi suprapuse, soluție cu foarte mare trecere la copii. Ceva asemănător poate reprezenta și patul suprapus deasupra mesei de lucru, mobilier ce-l poate distra foarte tare pe cel mic. O atenție deosebită trebuie acordată unui astfel de mobilier, pentru a nu crea premizele nici unui fel de accident.

Baia de serviciu chiar și foarte mică este necesară, iar dacă spațiul o permite se poate amenaja și spațiul pentru mașina de spălat rufe.

Apartamentul de 4 camere - sfaturi pentru amenajare

Acest apartament este în general un apartament ce dă impresia unor spații generoase, dar nu este obligatoriu. Două din camere au suprafețe aproximativ egale, fiind folosite ca dormitoare ale copiilor. Amenajările sunt de cele mai multe ori precum cele ale apartamentului de 3 camere, totul reducându-se la personalizarea fiecărei camere funcție de personalitatea celui ce o folosește.

Și în această situație este posibilă folosirea open space-ului bucătărie-living dacă reprezintă un câștig de spațiu, mai ales dacă masa în familie cere un spațiu mai extins.

La fel baia de serviciu este foarte importantă, dar dacă ar putea fi amenajată și cu o cabină de duș ar fi perfectă pentru viața unei astfel de familii numeroase.

În cazul în care a patra cameră este folosită ca birou de lucru, este mai mult ca sigur că aceasta va fi spațiul cel mai mic și nu foarte confortabil ca dormitor, amenajarea ca spațiu de lucru însemnând spațiu de depozitare, dulapuri birou / rafturi și masă de lucru / birou calculator.

Indiferent de stilul în care vei amenaja locuința nu uita că „simplul” poate fi de cele mai multe ori „complicat”, iar tu nu amenajezi o „locuință” ci un „cămin” pentru familia ta.