Amenajare grădină: sfaturi și idei pentru amenajarea grădinii tale - ACAJU

Din dorința de a se deconecta de la cotidian, cei mai mulți dintre noi visează la o casă cu grădină unde să petreacă cât mai multe ore cu activități relaxante. Dacă fantezia ta a devenit realitate, indiferent de dimensiuni, grădina casei tale este sanctuarul pe care l-ai îndrăgit înainte să existe și pe care încerci să-l transformi în refugiul perfect, o oază de odihnă creativă unde să-ți recapeți mereu energia.

Este esențial să descoperim ce înseamnă grădina pentru familie în general și pentru fiecare individ în parte. Un proiect de amenajare a grădinii ar trebui să integreze într-un mod plăcut toate funcțiunile care corespund nevoilor și dorințelor majorității membrilor familiei.

Cum vrei să folosești grădina

Cu siguranță, primul pas, înainte de a începe amenajarea, este stabilirea destinației grădinii:

  • Vrei să ai un spațiu verde aranjat pentru estetica casei și pentru intimitatea ta.​
  • Grădina poate fi loc de luat masa, iar, în acest caz, spațiul va necesita mobilier pentru servirea mesei, un grătar sau un cuptor.
  • Spațiul verde poate fi loc de joacă pentru copii și atunci grădina va trebui dotată cu un mobilier specific pentru cei mici, precum leagăn, tobogan.
  • În afară de loc de relaxare grădina poate fi un loc unde să plantezi și să crești legume proaspete și delicioase.

 

Analiza terenului disponibil: Tipuri de curți și idei de amenajare

După ce ți-ai confruntat visele cu realitatea, e bine să revii cu picioarele pe pământ și să îți faci un proiect în funcție de coordonatele reale. Adică sa analizezi dimensiunile curții, perioada de expunere la soare, în funcție de anotimp, clădirile care fac umbră sau pe care vrei să le camuflezi, dacă există plante care cresc deja în curte, ce stil de grădină îți dorești (franțuzească, englezească, mediteraneeană, japoneză, minimalistă) și, desigur, bugetul de care dispui.

  • Dacă curtea este în fața casei, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că nu vei avea intimitate și orice activitate se va vedea și se va auzi din stradă. Ceea ce nu e deranjant dacă ai de gând să te ocupi cu grădinăritul, să plantezi flori, să folosești o parte semnificativă din spațiu pentru garaj sau să te relaxezi citind o carte. Mai dificil este în cazul întâlnirilor cu prietenii la un grătar.

Soluția în acest caz este un gard înalt prin care să nu se vadă nimic, multă iederă sau chiar un rând de arbuști care să-ți ascundă proprietatea.

  • O curte aflată în spatele casei îți permite luxul de a face aproape orice dorești. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de buget, poți amenaja spații pentru relaxare și socializare. Deci poți achiziționa mobilier de grădină adecvat: mese, scaune, banchete, șezlong pentru relaxare și plaja, leagăne pentru copii, dar și să cultivi plante și arbori pentru grădina viselor tale.
  • Dacă ai șansa de a te bucura de o curte interioară, înconjurată de construcții pe toate cele patru laturi, te poți considera cu adevărat norocos. Este ca și cum ai avea o cameră în plus, în aer liber. Într-o astfel de curte îți poți petrece timpul oricum dorești, vei fi în totală intimitate, de aceea o idee foarte răspândită pentru curțile interioare este de a amplasa o piscină în mijlocul ei.
  • O curte îngustă deși pare lipsită de speranțe poate fi transformată dacă ai puțină fantezie. Ca să poți exploata spațiul cât mai bine, va trebui să cauți soluții pentru valorificarea lui pe verticală: plante agățătoare, arbuști înalți și subțiri, o vie sau decorațiuni și oglinzi cu care să acoperi pereții.
  • Dacă spațiul este de mici dimensiuni, probabil va avea mai mult sens să îl pui în valoare din punct de vedere estetic, să plantezi flori, gazon sau decorațiuni, pentru a îmbunătăți imaginea locuinței tale. Dar poți avea și o piscină, atât timp cât îți asumi faptul că nu vei mai avea loc de gazon, straturi de flori sau terasă.
  • Când ai o curte de dimensiuni mari ai spațiu suficient pentru a face din ea orice dorești, dar trebuie să ai bugetul necesar și timp pentru îngrijirea ei. Îți trebuie un proiect fiabil și soluțiile potrivite. Un gazon extins poate fi întreținut destul de ușor cu mașina de tuns iarba potrivită, pavajul se curăță și mai ușor, florile și pomii vor cere, în schimb, mai multă atenție.
  • Chiar dacă terenul în pantă poate părea un dezavantaj, acesta poate să ajute la crearea unor efecte decorative interesante sau a unor amenajări complexe care nu ar fi fost posibile pe un teren drept. Te vei putea juca cu treptele și cu terasele, îți vei putea delimita spațiile cu funcționalități diferite și prin nivel, nu doar prin alei, garduri sau straturi, și poți încerca să amenajezi o cascadă.

Elemente funcționale în grădină

Scopul grădinii, adică tipurile de activități pe care vrei să le desfășori acolo, influențează foarte mult amenajarea acesteia. Chiar dacă ai o grădină foarte mică, asta nu înseamnă neapărat că nu va putea avea decât un rol decorativ. Nu îți trebuie foarte mult spațiu pentru un mobilier gradina, mese și scaune, dar dacă te hotărăști că îți dorești așa ceva, spațiul rămas va fi amenajat în jurul acestor elemente.

În funcție de spațiu ai putea să îți organizezi grădina ținând cont de: spațiu pentru grătar și luat masa, loc de garaj, loc de joacă pentru copii, piscină, grădină de plante, grădină de legume, un foișor, un balansoar, spațiu pentru animale, un heleșteu…

În afară de acestea, alte elemente în jurul cărora te vei orienta mai pot fi decorațiuni de dimensiuni relativ mari, cum ar fi o cascadă, o fântână arteziană, o statuetă sau chiar niște totemuri.

Spațiile funcționale pot fi delimitate prin alei, garduri... Nu uita să iei în considerare spațiile necesare pentru depozitare (pivniță, șopron, alte anexe) și sistemele de iluminat.

Mobilierul de grădină

Dacă ți-ai creat o oază de verdeață și flori în jurul casei, nu contează cât de mare e curtea, nu îți mai trebuie decât un mobilier confortabil și frumos lucrat care să completeze designul și să te ajute să te relaxezi și să petreci cât mai mult timp în aer liber. Nimic mai plăcut decât să-ți bei cafeaua dis de dimineață la aer curat, înainte de a pleca la birou, să iei masa cu familia sub cerul liber sau să te bucuri de un grătar cu prietenii în oaza ta verde. Masa și scaunele de grădină, șezlongul și balansoarul sunt piesele minime pe care fiecare grădină sau terasă trebuie să le aibă.

Poți opta pentru piese cât mai rustice, apropiate de cadrul natural, sau pentru unele cât mai colorate, pentru a crea un colțișor relaxant și o pată de culoare în mijlocul naturii.

  • Seturi mobilă grădină de lemn simplu pentru un stil rustic sau elegant;
  • Seturi mobilă grădină din fier forjat sau lemn cu urme de patină pentru un stil vintage;
  • Seturi mobilă grădină de lemn cu diferite detalii pentru un stil clasic;
  • Seturi mobilă grădină din ratan, metal și geam pentru un stil modern.

 

Facilitățile pe care le poate oferi mobilierul de grădină depind de nevoile și obiceiurile tale. Practic ai avea de ales între ușurința la depozitare, comoditatea la manipulare, protecția contra soarelui puternic, confortul la utilizare și adaptabilitatea la numărul de invitați.

Există seturi de exterior cu mese pliante și/sau scaune pliante, seturi cu mese și scaune ușor de montat/demontat, seturi care au și umbrela inclusă, seturi cu perne pentru scaune, seturi cu masa extensibilă, balansoar, banchete. Toate acestea împreună pot face din grădină casei tale, din terasă sau din verandă o veritabilă sufragerie din grădină, perfectă pentru toată familia.

Sfaturi pentru alegerea mobilierului de grădină

Seturile de mobiler gradina trebuie să fie 100% funcționale. Degeaba arată extraordinar, dacă sunt sensibile la ploi, sau la razele puternice ale soarelui, ori dacă nu le poți depozita într-un spațiu mai mic pe timp de iarnă.

  • Dacă structura este din aluminiu sau alte metale care nu ruginesc poți avea încredere că piesele achiziționate sunt de calitate, vor rezista în timp și se va evita și pătarea cu rugină a pavajelor sau pardoselii din spațiul exterior amenajat
  • Pe lângă structură, interesează-te de posibilitatea de pliere, de rabatare sau alte modalități prin care mobilierul de grădină poate fi facil de strâns și de depozitat. În caz contrar, va trebui să-l ții neprotejat, iar pe timpul iernii poate fi o problemă.
  • Mobilitatea este importantă, de aceea mobilierul nu trebuie să fie greu, dar stabil, să nu-l ia vântul, dar și ușor de mutat dintr-o parte în alta.
  • Confortul mobilierului de exterior poate fi dat de pernele și accesoriile textile, așa că verifică să fie bine cusute, să fie din materiale impermeabile și rezistente la razele UV, umplutura să fie de calitate, iar culorile cât mai neutre și mai naturale, pentru a se menține la fel o perioadă mai îndelungată de timp.
  • Mobila de grădină confecționată din lemn este cea mai apreciată. Este rezistentă, elegantă, are o durată de viață lungă și se integrează ușor în orice stil de grădină, indiferent că este modernă, vintage sau clasică. Mobila de grădină din lemn trebuie întreținută, lăcuita și, eventual, vopsită periodic și are nevoie să fie depozitată în locuri adăpostite în cursul iernii.
  • Mobila de grădină confecționată din metal este rezistentă și durabilă, însă necesită o îngrijire periodică (șters, lăcuit, vopsit) pentru a-și menține calitățile. Acest tip de material este versatil și poate fi utilizat sub diferite forme și în combinație cu diferite alte materiale. Mobilierul poate fi realizate din țevi din aluminiu, fier forjat, împletituri de sârme sau alte multe variante, în funcție de mărime și tipul de metal, prețurile seturilor variază foarte mult.
  • Dacă dorești să achiziționezi un mobilier de grădină rezistent la condițiile externe (apă, soare, vânt, umezeală etc), însa nu vrei să plătești o sumă foarte mare orientează-te către seturi mobilier gradina confecționate din ratan sintetic. Ratanul sintetic, numit și PE dacă este fabricat din polietilenă, este un material care arată precum ratanul natural, însă prezintă avantaje mai importante în comparație cu acesta, precum durabilitatea și rezistența. Acest tip de ratan este făcut din fibre sintetice, iar piesele de mobilier au finisaje care arată extrem de bine și care se pot încadra în decorul oricărei grădini.
  • Mobila de grădină confecționată din plastic este printre cele mai ieftine pe care le poți găsi pe piață. Prețul destul de mic și ușurința cu care se curață și se întreține fac ca aceasta să fie preferata clienților. În funcție de calitatea și rezistența plasticului utilizat, mesele și scaunele din plastic au o durată de viață de la 1 an până la 4-5 ani. Tot de calitatea plasticului utilizat depinde și prețul.

Pe lângă materialele menționate mai există și alte materiale, sau combinații de materiale utilizate la fabricarea mobilierului pentru grădină. Dintre acestea menționăm ratanul natural, bambusul, geamul în combinație cu metal sau geamul în combinație cu lemn. Foarte în vogă sunt seturile de terasă din policarbonat, apreciate și căutate datorită designului transparent, “invizibil”, dar și datorită rezistenței la razele de soare, la ploi și ninsori. La fel și seturile de grădină din polipropilenă, care au scaune generoase care îți asigură o poziție confortabilă indiferent dacă le folosești pe terasă sau la tine în bucătărie.