Biroul de acasă - idei practice pentru un spațiu productiv - ACAJU

Biroul reprezintă spațiul cel mai util și cel mai folosit nu doar la locul de muncă, ci și acasă. Este zona unde poți să te concentrezi în zilele când lucrezi de acasă și unde poți citi sau studia liniștit.

Ideea de a lucra de acasă este foarte tentantă până în momentul în care constați că nu ai spațiu suficient pentru a amenaja un birou ca la carte. Fie că lucrezi tot timpul sau ocazional de acasă, fie ca ai nevoie de un loc unde să îți organizezi actele sau facturile și să îți verifici emailul, îți trebuie mai mult decât o măsuță și un scaun în plus, plasate într-un colț liber. Biroul trebuie să reflecte designul și confortul casei tale, mai ales dacă ai de petrecut ceva ore acolo.

Fie că este vorba despre un proiect școlar sau un raport de afaceri, toți membrii familiei vor putea beneficia de un spațiu retras, în care să lucreze în liniște. Ia în considerare ideea de a face din biroul de acasă un spațiul funcțional pentru toată familia, un loc liniștit în care se poate munci productiv și cu spor.

Dacă nu ai la dispoziție o cameră liberă în locuința ta, în care să-ți amenajezi biroul de acasă, nu înseamnă că nu te poți bucura de un spațiu de lucru relaxant. Poți delimita un colț de lucru în care să-ți instalezi biroul, totul este să găsești colțul potrivit. Iar dacă te bucuri de o casă mare cu suficiente încăperi care să îți permită și amenajarea unui astfel de spațiu, atunci cu atât mai mult contează să implementezi sfaturile și ideile, cu privire la amenajarea biroului de acasă, astfel încât să optimizezi zona de lucru.

Pentru biroul de acasă, este important ca nimic din ceea ce te înconjoară să nu incomodeze. Fie că este vorba despre scaun (de preferat unul ergonomic, pentru a nu cauza dureri de spate sau de gât), sau despre înălțimea mesei, firele de la internet și calculator, cărțile sau documentele de pe masă.

Cum alegi locul în care amplasezi biroul acasă?

Pentru a alege locul în care îți vei instala noul birou, primul pas este să faci o listă cu toate lucrurile de care vei avea nevoie: laptop, monitoare adiționale, documente importante, imprimantă, telefon etc. Asta îți va oferi o perspectivă mai bună asupra spațiului efectiv de care ai nevoie. Ideal ar fi să alegi o zonă mai liniștită și mai retrasă a locuinței, în care să te poți bucura de intimitate.

Spre exemplu, dacă ai copii, s-ar putea să ai nevoie de o cameră separată în care te poți retrage pentru liniște. De aceea este recomandat ca biroului să îi fie destinată o cameră întreagă. Pe de altă parte pentru a nu irosi o cameră din locuință, trebuie să ai în vedere transformarea biroului, la nevoie, într-un spațiu destinat și altor activități, precum cele recreative, sau cele de divertisment (jocuri cu prietenii, întâlniri cu aceștia).

Este indicat ca spațiul transformat în birou să fie delimitat cât mai bine de restul casei, într-un mediu care să stimuleze creativitatea, pentru că vei avea o productivitate mult mai mare dacă poți delimita spațiul destinat muncii, de micile distracții.

  • Balconul - Amenajarea biroului într-un balcon închis ar putea fi o soluție ideală, fie că acesta este integrat în living sau separat. De regulă, balconul este o încăpere în care te poți bucura de lumina naturală din abundență, ceea ce îți sporește productivitatea.
  • Living-ul - Fiind de regulă cea mai mare încăpere a locuinței, nu este foarte dificil să amenajezi o sufragerie cu birou. Poți amenaja biroul lângă o fereastră, pentru o lumină mai bună sau îl poți integra într-o bibliotecă, precum Set camera de tineret Zipp stejar maro sau îl poți așeza lângă sau în spatele unor canapele care vor delimita spațiul.
  • Dormitorul - Cu toate că multă lume optează pentru amenajarea dormitorului cu birou inclus, aceasta nu este neapărat cea mai bună alegere. Dormitorul ar trebui să fie spațiul destinat exclusiv odihnei. Dacă totuși ești hotărât să amenajezi dormitorul cu birou, alege un colț cât mai retras și bine delimitat, de preferat cu spatele la pat.

 

 

Cele mai bune idei în amenajarea spațiului de birou de acasă

Amenajarea unui birou acasă este o acțiune pe cât de necesară, pe atât de avantajoasă. Acest spațiu trebuie să fie pe de-o parte elegant, iar pe de altă parte confortabil și funcțional. Alegând mobilierul și decorațiunile potrivite putem crea un mediu cât mai relaxant și productiv.

  1. Creează un spațiu accesibil și ușor de utilizat, nu te zgârci când decizi amplasarea biroului, pentru că acolo vei petrece mult timp și n-ai de ce să lucrezi înghesuit.

Amplasează piesele de mobilier cele mai frecvent utilizate în apropierea scaunului de birou, fă-ți o schiță înainte și marchează zonele de trecere și de acces către birou. Începe din punctul de interes din încăpere, și anume biroul. Dacă spațiul îți permite, este recomandat să optezi pentru trecere pe ambele laturi ale biroului. De asemenea, asigură-te că păstrezi suficient spațiu pentru scaunul de birou. Alege un birou modular care să conțină sertare și rafturi, precum Masa birou Gent stejar stirling, care cuprinde elemente de mobilier pentru camera de zi, sufragerie, dormitor și birou.  Amplasează un coș de gunoi sub birou sau în apropiere. Ia în calcul și o lampă de birou, un raft cu acte importante etc.

  1. Respectă regulile de ergonomie

Regulile de ergonomie sunt făcute pentru a-ți oferi un confort cât mai ridicat, de la modul cum îți sunt sprijinite brațele, modul în care tastatura și mouse-ul sunt situate, sau modul în care este curbată partea din spate a scaunului.

  • Cel mai înalt punct al ecranului computerului trebuie să se situeze la nivelul ochilor, sau puțin mai jos. Acest lucru va permite ca, atunci când privești ecranul, pleoapele să se închidă puțin în mod natural, reducând obosirea ochilor.
  • Tastatura ar trebui să fie poziționată astfel încât antebrațele să fie paralele cu podeaua;
  • Alege un scaun de birou flexibil si ergonomic, care să se adapteze poziției ideale de lucru. Acesta ar trebuie adaptat pentru ca picioarele tale să se sprijine ferm pe podea.
  • Lungimea ideală a blatului de lucru este cea care să iți permită suficient spațiu de desfășurare, fie că scrii, fie că lecturezi o carte, fie ca operezi la calculator/laptop. Optează pentru o lungime a biroului cel puțin egală cu cea a brațelor. De asemenea, înălțimea biroului trebuie adaptată corpului tău și poziției ideale de lucru la calculator.
  • Alege un mobilier cu sistem de amortizare la închiderea sertarelor, vei reduce astfel nivelul de zgomot care îți pot distrage atenția.
  1. Alege culorile potrivite care să te ajute să te concentrezi

Pentru culoarea pereților sunt recomandate culorile deschise, pastelate, pentru o amenajare în stil modern se poate vopsi un perete de o culoare și ceilalți cu o culoare complementară. În cazul în care casa ta are un model de culoare specific, trebuie să decizi dacă vrei să menții tiparul sau să aduci un aer proaspăt, alegând o culoare nouă.

Pentru multe persoane, o culoare vibrantă, precum portocaliul sau verdele lime, este culoare care te umple de energie și îți stimulează creativitatea. Alții, pentru o concentrare maximă, au nevoie de o culoare mai liniștitoare precum verdele clasic sau albastru deschis.

 

 

  1. Asigură-te să vei avea suficientă lumină naturală

O recomandare importantă este este iluminarea zonei de lucru cât mai natural posibil. Amplasarea biroului în apropierea unei ferestre, nu doar îți va stimula productivitatea, ci va fi o metoda de a nu folosi lumina artificială în timpul zilei. Este de preferat ca masa de lucru să fie plasată astfel încât lumina să vină din față sau din partea stângă.

  1. Alege un mobilier care să îți satisfacă toate necesitățile cu privire la organizarea spațiului

Orientează-te către un mobiler care să îți permită organizarea eficientă a lucrurilor și deci maximizarea spațiului. Alege un mobilier cu un design multifuncțional. Organizarea lucrurilor îți va spori productivitatea. Atunci când cumperi un mobilier birou, ține cont de fiecare lucru: calculator, imprimantă, cărți, dosare, instrumente de scris etc... Nu uita să profiți de tot spațiul de care dispui, pentru a-ți putea oferi ție și familiei tale biroul de care aveți nevoie. Foloseşte poliţe suplimentare sau un bufet pentru etalare, depozitare şi un birou mai liber. Dacă există spațiu la picioarele biroului, foloseşte-l!

 

 

  1. Poziționează-ți biroul în așa fel încât să ai ceva interesant de privit

La fiecare 50 minute vei avea nevoie de o pauză de 5-10 minute, în care să îți ridicii ochii din hârtii sau calculator. Dacă ai cum să pui biroul cu fața la ferestră, este ideal, pentru că așa vei avea și priveliște și multă lumină naturală. Dacă nu, pune măcar un tablou frumos pe peretele din față sau poziționează biroul cu fața spre ușă. Amenajarea unui colț verde, este ideal pentru pauzele de relaxare.

  1. Asigură-te că îți personalizezi stațiul de lucru pentru a te simți mai confortabil și pentru a fi mai productiv

Pentru a face spațiul cât mai plăcut și confortabil, este important să îți pui amprenta și să decorezi cu personalitate pentru a obține acea notă personală, care să-ți dea o stare de spirit pozitivă și mai multă energie. Astfel că pot fi așezate câteva tablouri pe perete, pot fi expuse pe masa de lucru cadouri de la prieteni, suveniruri aduse din vacanțe: o cană draguță pentru pixuri și creioane, post-it-uri colorate, carnețele frumoase și un coș de gunoi decorativ. Atenție însă, cu măsură, pentru că acestea nu trebuie să incomodeze.

  1. Nu uita că funcționalitatea mobilierului și aspectul sunt importante pentru a te putea focusa

Trece în revistă tot ce trebuie să ai la îndemână când lucrezi la birou și alege piese de mobilier adecvate, ținând cont de funcționalitate și aspect, pentru că ele trebuie să se potrivească totodata cu designul interior al casei tale.

 

 

  1. Nu uita de optimizarea tech și broadband

De la început încă din faza de proiectare, fă niște investiții minime pentru a evita disfuncționalitățile tehnice. Alege un model bun de laptop, dacă ai unul deja, fă-i câteva îmbunătățiri, precum o tastatură nouă sau/și un mouse, eventual wireless/bluetooth, pentru a avea mai puține cabluri. Optimizarea tech și broadband nu îți conferă spațiu suplimentar, dar te ferește de disconfortul și stresul unor conexiuni pierdute.

  1. În cazul în care ai nevoie de lumină artificială suplimentară, folosește una de calitatea

Ideal este ca pe timpul zilei să nu te ajuți de lumina artificială, și să lași cât mai mult să pătrundă lumina naturală. Pentru serile târzii când mai ai încă ceva de lucru, este indicat să optezi pentru o lumină de calitate, luând în considerare folosirea mai multor corpuri de iluminat. Dintre aceste corpuri de iluminat cel puțin unul trebuie să fie o lampă cu expunere directă pe birou, care va facilita citirea, scrierea și creionarea documentelor.

Dacă ai biroul amenajat într-unul din colțurile unei camere, e bine ca sursele de lumină din cameră să fie diferite și să se potrivească fiecărei funcții. Folosește spoturi sau lustre pentru lumina generală din încăpere și o lampă pentru birou, sau lampadare decorative cu lumină caldă.

 

 

  1. Dacă alegi un birou încorporat în bibliotecă, asigură-te că investești într-una multifuncțională

Majoritatea persoanelor se îndreaptă către un birou încorporat în bibliotecă. Altfel, dacă alegi o biblioteca în birou, asigură-te că se potrivește nevoilor tale și nu uzează spațiul inutil. Pentru bugete reduse, biroul ar putea însemna doar un blat mai gros, suspendat pe care tu să-l folosești în momentele când ai nevoie să lucrezi de acasă. Alege o bibliotecă multifuncțională, de înălțime medie, eventual cu rafturi deschise, care sa preia o parte din lucrurile depozitate pe birou și în plus să asigure un fel de delimitare vizuală. O astfel de abordare o poți integra într-un living separând zona de conversații cu canapeaua și televizorul de birou și spațiul tău de lucru. Colecția Malcolm este perfectă, deoarece crează locul pentru studiu și relaxare.

Alegerea biroului potrivit este un element important pentru confortul și concentrarea ta

După ce ai ales spațiul potrivit pentru birou, este timpul să achiziționezi biroul propriu-zis. Indiferent de locul pe care îl vei alege, adaptarea este cuvântul cheie. Tipul de birou trebuie ales în funcție de nevoile tale, dar și de suprafața încăperii sau cantitatea de lumină care pătrunde în interior. Biroul poate fi alb, maro, wenge, pe colț sau unul foarte mic, dar în același timp compartimentat și spațios. Țineți cont de designul în care se încadrează biroul, culorile pereților, culorile perdelelor, al covorului.

  • Într-o cameră mare, ai posibilitatea să amenajezi un birou dublu, astfel încât să poată lucra două persoane în același timp. De asemenea, poți opta pentru un sistem de birou compus din mai multe elemente, cum ar fi: masă, scaun, dulapuri amplasate în stânga, deasupra și în dreapta mesei.
  • Într-un spațiu mic poți improviza un birou de colț, creat din câteva dulapuri mici și o masă. O altă variantă ar fi confecționarea unei mese din două scăunele și un blat din lemn.
  • Un birou tip colțar, cu configurația în forma de L este ideal, pentru că vei avea suficient spațiu pentru a depozita diferite obiecte care îți sunt necesare, chiar și o imprimantă, alături de cartușe și rezervele de foi. În plus, ai putea monta și câteva polițe pentru cărți sau obiecte dragi, cu care să-ți personalizezi zona de lucru.
  • O bibliotecă modulară multifuncțională cu biroul integrat ar rezolva și problemele de depozitare, dar și pe cele de confort.
  • Valorifică spațiul pe verticală, realizând pe comandă un birou de perete din lemn, dotat cu sertare și polițe de depozitare. Astfel, nu va mai fi necesar să incluzi un corp de mobilier de sol.

 

 

Spațiul mic împiedică deseori amenajările dorite, astfel că pentru a avea un birou de lucru, e nevoie de mici improvizații sau de soluții neconvenționale, dar și de alegerea unor birouri minimaliste moderne. 

Cei care au spațiu la dispoziție, pot opta pentru birouri clasice, atemporale, care se evidențiază prin eleganță și lux. 

Un alt element foarte important este alegerea scaunului potrivit pentru birou. Acesta are într-un fel o importanță chiar mai mare decât amenajarea biroului, pentru că el este responsabil cu confortul. Investește într-un scaun bun. Un scaun de birou ergonomic, confortabil și frumos își merită din plin banii, la cât de mult îl folosești și la cât de importantă este poziția corpului în acest timp.

E clar că transformarea spațiului de lucru, într-unul cât mai distractiv și mai practic cu putință, va fi un lucru bun pentru tine și familia ta. De la culoarea pereților și a mobilierului, până la accesorii și spații de depozitare, trebuie să îți personalizezi biroul de acasă, astfel încât acesta să devină un spațiu de lucru funcțional și plăcut