Cum decorăm fereastra de la bucătărie: idei practice și de efect - ACAJU

Ferestrele foarte bine proiectate și realizate reprezintă un avantaj estetic în orice casă. Acestea conferă personalitate interiorului și aduc multă lumină naturală. Însă fără a fi și acoperite, spațiul va arăta neterminat. Practic, fără perdele și covoare, casa pare neterminată și lasă o senzație impersonală de rece, de nefinisat. Perdelele și draperiile sunt parte integrantă a decorului oricărei locuințe și dacă dorim să obținem un interior armonios și plăcut, alegerea lor nu trebuie făcută superficial. 

 

Perdelele în bucătărie

 

Pe lângă aportul decorativ pe care îl au, perdelele pentru ferestre bucătărie au darul de a induce senzația de confort în spațiul destinat întregii familii. Jocul de umbre și lumini pe care acestea le creează pot pune în valoare orice încăpere. Alegerea tipului și modelului de perdea, draperie sau storuri se va face în funcție de stilul de amenajare al bucătăriei, de finisajele alese și de culorile predominante. Perdele sunt asociate, în general, cu mobila bucatarie în stil clasic. De aceea tot mai multă lume renunță la ele, pentru variante și modele mai noi, storuri romane din pânză, jaluzele geam bucătărie, rulou geam bucătărie, jaluzele din bambus, draperii panou.

 

Cu ajutorul perdelelor poți decora și completa orice interior. Un astfel de decor este considerat cel mai profitabil atunci când decorezi o zonă mică. Materialul și culoarea selectate corect pot spori vizual spațiul.

 

Important pentru perdele este și modul de prindere, fixare sau agățare a acestora. Perdelele din bucătărie se murdăresc foarte rapid, obligându-te să le speli mai des, iar un sistem de prindere dificil și incomod îți va răpi timp și nervi de fiecare dată, facând în același timp dificilă deschiderea ferestrei, pentru aerisire.

 

Pentru alegerea perdelelor pentru ferestre bucătărie, foarte importantă este și dimensiunea bucătăriei. Într-o bucătărie mare, asa cum întâlnim adesea în casele nou construite, perdeaua din bucătărie poate avea orice lungime, mai ales dacă fereastra se află la distanță de zona de preparare a mâncării și este în sine un element de decor al spațiului. În cazul unei bucătării mici, o perdea lungă poate fi nepotrivită, chiar incomodă, cele mai potrivite în acest caz fiind modelele scurte, perfect adaptate dimensiunilor unei ferestre bucătărie.

  • În funcție de stilul de amenajare al bucătăriei, de preferințele și de gusturile personale ale fiecăruia dintre noi, se poate alege dintr-o varietate de modele de perdele scurte special concepute pentru ferestre bucătărie. Aceste modele sunt cu atât mai potrivite în cazul bucătăriilor cu mobilierul și blatul de lucru amplasate în dreptul geamului, situație în care perdelele lungi chiar nu au ce căuta.
  • Pentru bucătăriile decorate în stil clasic, shabby chic, rustic sau provence, cele mai populare sunt perdelele pe două rânduri: una scurtă, montată deasupra ferestrei și cealaltă la jumătatea ei. Acestea încadrează foarte bine fereastra și au un aer chic. 
  • Altă variantă pentru bucătăriile inguste, sunt perdelele asimetrice, care sunt făcute din două bucăți inegale, jumătate scurtă (cea de lângă aragaz) și jumătate lungă, depășind ușor nivelul pervazului.
  • În designul clasic al unei bucătării mari, perdele transparente se potrivesc perfect în podea.
  • Decorarea ferestrelor cu perdele din țesături dense nu va arăta bine. Camera va primi mai puțină lumină solară. În cazul în care designul bucătăriei necesită culori închise și materiale dense, este mai bine să luați în considerare ideile pentru combinarea draperiilor, cu elemente întunecate pe laturi sau pe partea de sus. Astfel vei respecta designul și nu vei pierde din lumina naturală.
  • Dacă perdelele sunt fabricate din țesătură de bumbac, merită luate în considerare, pentru că sunt ușoare și subțiri, lumina trece bine prin ele. Cel mai bine este să le poziționezi cât mai aproape de geam și în acest caz ai nevoie de o tijă pentru perdele sau sârmă pentru a le instala direct în deschidere. Cu acest aranjament, perdeaua va închide fereastra de-a lungul întregii sale lungimi, sau doar jumătate. 
  • În cazul în care bucătăria este o zonă mică, merită să dați prioritate perdelelor din materiale ușoare în culori deschise. Nu folosiți perdele cu pliuri. Acestea reduc vizual spațiul.

Dacă variantele de perdele gata confecționate ți se par prea scumpe poți să-ți confecționezi pentru ferestre bucătărie, unele chiar tu. Singura condiție este să găsești materialul potrivit, în nuanțe care să se asorteze cu celelalte elemente principale ale decorului: mobilierul și finisajele. Iar dacă nu ești genul DIY, apelează la un atelier, costurile finale vor fi oricum mult mai mici decât dacă ai cumpăra un set de-a gata.

Jaluzele geam bucătărie

 

Jaluzelele reprezintă întotdeauna o alternativă a perdelelor, având marele avantaj că oferă mult mai multă intimitate pentru ferestre bucătărie decât perdelele. Indiferent de forma lor, aceste jaluzele geam bucătărie sunt mai accesibile ca preț decât perdelele și mult mai ușor de curățat. Înainte de a le achiziționa, ai în vedere faptul că acestea trebuie să acopere ferestrele în întregime.

 

Modelele de jaluzele geam bucătărie pot fi:

 

  • Jaluzele din bambus - Aceste jaluzele sunt revenite de curând în tendinte. În funcție de preferințe, pot fi orizontale sau verticale și pot fi folosite cu succes în bucătărie. Se pot monta atât pe tavan, cât și pe tâmplăria ferestrei și se potrivesc într-un decor rustic sau exotic.
  • Jaluzele orizontale - Nu în ultimul rând, poți decora ferestre bucătărie cu jaluzele orizontale. Acestea se montează foarte ușor, sunt accesibile ca preț, însă prezintă dezavantajul de a se curăța greu. Acest proces necesită mai mult timp, fiind necesară demontarea lor.
  • Jaluzele venețiene din aluminiu - Sunt adecvate în orice bucătărie, pentru că nu rețin mirosurile neplăcute și pot fi șterse rapid cu o cârpă de fiecare dată când este nevoie. Poți opta pentru modele în diverse culori (alb sau bej pentru decorurile minimaliste, scandinave sau rustice, argintiu pentru decorurile moderne, verde fistic sau roșu pentru decorurile cu accente retro), în așa fel încât să se armonizeze cu schema cromatică a încăperii.

Storurile romane, alternativa la perdelele clasice

Dacă îți displac perdelele clasice și le consideri nepotrivite pentru decorul bucătăriei tale, poți alege pentru ferestre bucătărie storuri romane din pânză. Acestea își găsesc locul atât în bucătăriile amenajate în stil clasic cât și în cele moderne. Diferența o face materialul, nuanța și imprimeul alese.

 

Storurile romane sunt niște benzi de țesătură montate pe un sistem special din plastic și aluminiu, prevăzut cu un lanț cu ajutorul căruia benzile pot fi ridicate în sus pentru a lăsa lumina să pătrundă în încăpere. Atunci când storurile sunt ridicate țesătura formează niște cute. Montarea lor se face de regulă pe perete sau pe tavan, deasupra ferestrei, la distanța care să permită deschiderea facilă a acesteia, fără să atingă mecanismul storurilor.

 

Spre deosebire de majoritatea perdelelor obișnuite pentru bucătărie, storurile romane prezintă un alt avantaj și anume acela că pot proteja încăperea de razele puternice ale soarelui (când lumina naturală intensă este deranjantă) sau pot conferi intimitatea necesară pentru acele ferestre bucătărie aflate la parterul unui bloc și în acest fel expuse privirilor trecătorilor. Sistemul de acționare este foarte simplu, oarecum similar jaluzelelor orizontale, diferența fiind desigur din punct de vedere al aspectului, storurile romane fiind în avantaj clar. Pot fi acționate manual sau cu o unitate electrică (de la telecomandă).

 

Storuri tip rulou sau rolete

 

Storurile tip rulou geam bucătărie sunt ideale ca soluții rapide pentru a-ți păstra intimitatea atunci când locuiești la parterul blocului / casei și ai vedere spre stradă. Sunt disponibile într-o varietate foarte mare de culori, asa că nu e greu să alegi culoarea potrivită interiorului casei tale. La fel ca și storurile romane, roletele pot veni în completarea draperiilor și perdelelor de la fereastră sau pot rămâne singurul accesoriu decorativ al acesteia.

În plus, aceste storuri tip rulou geam bucătărie sunt una dintre cele mai eficiente protecții împotriva razelor solare și a privirilor indiscrete, fiind și foarte ușor de asortat oricărui stil de amenajare al casei.

Montarea rulourilor este foarte simplă, direct pe tâmplăria PVC, fără a o deteriora și deși teoretic poate fi realizată de oricine, e recomandat să soliciți firmei producătoare să execute și montajul.

Actualizat la 13.12.2023 de Iulian Acatrinei