Cum să alegi cel mai bun scaun de birou pentru copii - ACAJU

Nu mai e mult până începe școala și acum ar fi momentul potrivit, ca printre alte pregătiri gen birou, rechizite uniforme, diverse accesorii de început de scoală, sa îi achiziționezi copilului tău, un scaun de birou pentru copii adecvat. Indiferent de vârstă, un scaun de birou frumos, adaptat nevoilor sale este un super cadou, pentru un nou început. Dacă copilul este mai mare, sigur îți va da și câteva sugestii găsite pe internet și ținute secret până acum. Dacă copilul este mai mic deciziile vor fi ale tale, dar îl vei consulta pentru culoare și model de tapițerie. Noul scaun îi vor face să se simtă mai importanți și vor avea mai multe motive să se bucure de orele de studiu. Pentru foarte mulți copii, scaunul de birou este un accesoriu la fel de important ca și ghiozdanul.

De ce să ții cont când alegi scaunul de birou pentru copil

Pentru că și copilul tău, petrece multe ore stând pe scaun la birou, fie că își face temele, fie că se joacă la calculator sau poate cu alte device-uri, alegerea scaunului este importantă:

  • pentru a asigura o poziție corectă a corpului
  • pentru a susține corect coloana vertebrală
  • pentru a păstra o distanță corectă față de ecran
  • pentru ca acesta să se poată simți relaxat pentru o concentrare maximă.

Oferta pe piață este mare, sunt multe scaune care nu oferă suportul adecvat spatelui, mâinilor sau picioarelor. Prin urmare este foarte posibil ca poziția greșită să afecteze în timp dezvoltarea copilului tău și atunci ar trebui să fii informat despre criteriile de alegere a celui mai adecvat model pentru copilul tău.

De ce să alegi un scaun ergonomic

Copiii au nevoi diferite față de adulți și necesită o atenție și o grijă deosebită pentru a putea crește și a se dezvolta armonios. Păstrarea unei poziții corecte a corpului în orice situație reprezintă una dintre cele mai mari griji care trebuie să îi preocupe pe părinți, astfel că achiziționarea unui scaun pentru copii va fi un beneficiu atât pe moment, cât și pe termen lung.

Un scaun bun trebuie să fie special proiectat pentru a susține corect greutatea corpului, oferind suport lombar, reglaj personalizat al înălțimii și unghiului de înclinare ideal. Scaunul ergonomic este perfect adaptabil formei corpului, iar acest lucru îi va face copilului munca și joaca mai confortabile.

Cele mai semnificative caracteristici ale unui scaun de birou pentru copii

1. Ajustarea înălțimii, a cotierelor si a spătarului

Ajustarea înălțimii, a spătarului și a cotierelor ajută semnificativ la asigurarea unei poziții corecte. Practic atunci când cel mic stă pe scaun, înălțimea acestuia trebuie să îi asigure confort, să îi îmbunătățească circulația, și să elibereze punctele de presiune ale articulațiilor. Poziția corectă pentru cel mic trebuie să îi susțină șoldurile la aceeași înălțime cu genunchii, iar picioarele să atingă podeaua. Aproape toate scaunele de birou disponibile pe piață, au o înălțime reglabilă față de podea, cu o distanță minimă de 40 de centimetri și una maximă de 54 de centimetri.

Ajustarea spătarului este foarte importantă, practic acesta trebuie sa ofere suportul total al coloanei vertebrale celui mic. De aceea e bine să eviți achiziționarea unui scaun cu spătarul mic sau care nu are înălțimea reglabilă. Practic trebuie să cauți un scaun care să îi ofere un suport lombar ajustabil pe înălțime și adâncime și care să urmeze natural curbura coloanei vertebrale în zona lombară. Pentru siguranță ar fi bine ca ajustările să le faceți împreună, iar cel mic să nu fie procupat de eventuale corectări de poziție.

În general scaunele care oferă suport lombar ajustabil sunt ceva mai scumpe, însă trebuie să ai în vedere faptul că achiziționarea unui scaun perfect este o investiție pe termen lung în sănătatea micuțului tău.

2. Materialul folosit pentru tapițerie

Pentru scaunele de birou pentru copii se recomandă materiale de calitate, nontoxice și care să susțină confortul, gen materiale textile sau chiar pielea naturală. Avantajul unui scaun din piele este faptul că se curăță mult mai ușor, și menține o temperatură optimă corpului. Scaunele din piele artificială nu se recomandă, întrucât se deteriorează rapid și nu permit pielii să respire.

Foarte corecte sunt modelele al căror spătar este din material perforat prin care să „respire” spatele, mai ales pentru copiii care își petrec mult timp pe scaun, la birou, făcându-și temele sau jucându-se.

Pentru cei mici este mai recomandată stofa, pentru aceștia fiind importante și modelul și culorile. Modelele mai atractive, în culori vesele, cu detalii precum personaje de poveste sau desene animate, vor face momentele petrecute la birou mai plăcute.

3. Greutatea maximă suportată

Greutatea maximă suportată, de multe ori este ignorată, ceea ce poate duce la uzura fizică rapidă sau chiar stricarea pistonului, prin comprimarea sa în cazul în care greutatea maximă suportată este depășită de cea a copilului.

4. Alte caracteristici

  • Corpul: corpul scaunului de birou trebuie să fie rigid, realizat dintr-un plastic dur sau un aliaj metalic cu greutate redusă. Baza scaunului trebuie să prezinte pentru mobilitate, rotițe mobile, silențioase, care să nu zgârie parchetul și să se poată roti la 360°, pentru o deplasare facilă. Un exemplu de astfel de scaun este: Scaunul de birou england.
    • Scaunul va fi mult mai comod dacă are și doua mânere pentru așezarea brațelor. Practic, cu cât un scaun de birou oferă mai multe zone de susținere, cu atât este mai confortabil.
    • Garanția - De regulă scaunele au o garanție de câteva luni, maxim 2 ani. Foarte important este să alegi un scaun, de la un furnizor care să îți fie de ajutor dacă întâmpini dificultăți în asamblarea produsului sau dacă acesta se defectează.