Geometria în amenajările interioare - ACAJU

Pe lângă tendința folosirii modelelor care pot fi găsite în natură, de genul decorului cu imprimeuri florale, dacă ești în căutarea unor soluții creative pentru amenajările interioare, cea mai ușoară cale de a face o impresie bună este folosirea formelor geometrice.

Interesul într-un astfel de decor este continuarea unei tendințe care a fost inspirată de anii ’70, dar motivul formelor geometrice se reinventează în fiecare an. Anul acesta se bazează pe maximizarea imprimeurilor și pe forme asimetrice. Culorile vor fi mult mai îndrăznețe și modelele supradimensionate, ceea ce va oferi mai mult dramatism oricărui decor.

Te poți baza pe acest trend datorită aspectului original pe care îl oferă spațiului. Una dintre principalele caracteristici ale acestei tendințe este faptul că se potrivește aproape cu orice stil sau design. Dacă vrei un look modern, alege un mobilier sau elemente de iluminat cu forme geometrice distincte. Pentru o atmosferă mai moderată, aplică modelele geometrice pe covoare, pe dalele de pe podea sau incorporează imprimeurile geometrice în casa ta adăugând câteva elemente decorative, precum perne deco, pături călduroase, o lenjerie de pat, draperii sau cuverturi cu forme geometrice.

Anul acesta piesele de mobilier ce vor fi la mare căutare sunt cele compacte, multifuncționale și artistice, dar dacă locuiești într-un apartament, unde fiecare centimetru de spațiu contează, cuvântul cheie este de fapt simplitatea și minimalismul.

Sfaturi pentru amenajările geometrice

Designul în domeniul amenajărilor interioare se schimbă permanent, în funcție de trenduri. Motivele geometrice sunt din nou la modă, însă diversitatea de forme și culori reprezintă mereu o provocare pentru decor. Modelele geometrice pot oferi un aspect inedit și cu puternice ipostaze retro oricărei încăperi. Geometria în amenajare poate fi transpusă prin mai multe elemente, de la printuri la design de mobilier, la structura unui corp de iluminat.

  • Poți folosi motive geometrice pentru unul dintre pereții camerei, tapițeria pentru canapele și fotolii, covor, rafturi, corpurile de mobilier sau pentru corpurile de iluminat, dar nu pentru toate acestea la un loc deoarece va ieși un haos.
  • Atunci când folosești motive geometrice în designul de interior trebuie să alegi un element din camera care va juca rolul dominant și să hotărăști care va fi pattern-ul său, transformându-l în piesa de rezistență.
  • Dacă alegi canapeaua să joace rolul central, atunci nu folosi un covor cu motive geometrice. Dacă alegi ca peretele să aibă motive geometrice, atunci canapeaua din dreptul său trebuie să fie simplă și într-o singură culoare. Dacă ai ales o canapea cu motive geometrice, atunci pernele care decorează canapeaua nu trebuie să aibă și ele tot motive geometrice.
  • În cazul în care alegi pentru living un tapet cu forme geometrice, este recomandat să-l pui în valoare cu o mobilă clasică, într-o singură culoare. Pentru a evita aspectul încărcat, alege culori precum alb, gri sau negru.
  • Formele geometrice pentru mobilă cele mai uzitate sunt și cele mai simple: cercul, pătratul, dreptunghiul dar și expresiile lor volumetrice: sfera, cubul, paralelipipedul.

Stiluri care iubesc geometria și piesele de mobilier

Design-ul modern cu modele geometrice pe pereți și mobilier, arată îndrăzneț și dinamic. De la obiecte de mobilier, la corpuri de iluminat și placări pentru pereți și pardoseala care prezintă forme geometrice, toate creează contraste drastice și adaugă un plus de dramatism, în orice amenajare, pe care o va scoate, cu siguranță, din monotonie.

Geometria pieselor de mobilier poate schimba complet impresia pe care un living sau un dining o poate lăsa unui vizitator. Observăm imediat, fără să ne dăm seama chiar că o anumită mobilă este nelalocul ei. Dincolo de faptul că piesele de mobilă care includ forme geometrice sau au în design-ul lor tipare geometrice sunt pe un trend ascendent în ultimii ani, acestea reușesc să fixeze anumite zone din încăpere și să atragă atenția prin marginile și liniile lor exacte. Surprinzător este modul în care aceste piese de mobilier, fie că vorbim despre o masă, un covor sau o oglindă, reușesc să se integreze în cele mai diverse stiluri ambientale.

Combinând diverse forme, texturi și șabloane rezultă un pattern care pare inspirat din picturile artiștilor suprarealiști. Efectul va fi un decor dinamic, potrivit unui living modern, artistic. Fie că este vorba despre romburi, triunghiuri sau cercuri, aceste motive abstracte vor da viață încăperii, oferind un design interior neconvențional.

Corpurile de mobilier nu mai sunt apăsătoare prin dimensiuni, ci sunt cât mai joase. De exemplu, pentru o sufragerie sunt suficiente acum o canapea de 2-3 locuri, 2 fotolii, taburete sau câteva puf-uri.

Orice corp de mobilier se bazează pe forme geometrice simple, clar conturate: cub, dreptunghi, prismă, sferă, cilindru, iar liniile foarte tăioase, muchiile ferme au rolul de a da impresia de curat, bine lucrat. Cubul e vedeta în interioarele moderne. Mai mulți designeri au prezentat în ultimul timp colecții bazate pe această formă, indiferent dacă este vorba de canapele, măsuțe cafea sau mobilier bucătărie. Modelele de seturi de mobilă living se încadrează perfect în tiparul modern, completând spațiile extinse datorită îmbinării perfecte dintre corpurile suspendate și elementele stabile.

Mobilierul modern este făcut din pal melaminat, sticlă și inox și într-o cromatică unitară, precum culori de bază: alb, negru și gri. Sticla folosită pentru dulapuri nu trebuie în nici un caz să fie transparentă, ci mată sau semitransparentă. În plus, pentru ca mobilierul dumneavoastră să se înscrie cu adevărat într-o linie modernă, ușile trebuie să fie tăiate în forme curbe, fără să aibă nici un fel de unghiuri drepte.

Stilul Art Deco este reprezentat de linii clare și precise, ornamente generoase, forme geometrice îndrăznețe și culori bogate. Este considerat un stil de trecere de la stilul art nouveau la modernism. Acest stil prezintă intenția de a crea eleganță prin caracteristicile sale cu influențe luxoase, reprezentând bogăția și rafinamentul.

Culorile stilului Art Deco sunt folosite de obicei în contrast. Ca și culori de fundal se folosesc culori luminoase precum alb, crem, bej, iar în combinație cu acestea sunt folosite culori închise rezultând un contrast puternic. Mobilierul în stilul Art Deco prezintă rotunjiri și forme geometrice cu linii verticale. Materialele ce compun această mobilă sunt lemnul masiv de calitate, tapițerie din piele sau textilă, fierul forjat sau sticla, acestea creând un aer luxuriant mobilei în stil Art Deco. Piesele de mobilă create de acest curent sunt celebre și preluate mereu de creatorii de mobilă, de exemplu masa laterală reglabilă de crom cu tipar în cerc și scaunul Bibendum în formă de anvelopă, a designer-ului de mobilier Eileen Gray.

Stilul minimalist se traduce prin piese de mobilier cu forme geometrice bine definite, drepte și de dimensiuni joase. Încăperea e amenajată cu piese strict necesare, pentru a evita aglomerările inutile și a da impresia de spațiu. Elementele masive sunt înlocuite cu cele cu un aspect mai simplu, de exemplu, în locul bibliotecii, poți monta rafturi de diferite dimensiuni sau chiar spații sculptate în perete. Mobilierul poate fi confecționat din pal melaminat, sticlă, inox, piele, lemn, materiale ce îi conferă un luciu deosebit și un finisaj atent realizat.

Toate piesele trebuie să fie practice și multifuncționale, iar așezarea lor aerisită, bine delimitată și nu neapărat simetrică. Se remarcă utilizarea formelor drepte, întregite de folosirea corpurilor în formă de cilindru sau sferă cu care fac notă discordantă. Elementele de avangardism intervin în momentul în care în sufragerie se face loc pentru canapele scobite într-un cilindru sau fotolii decupate în sferă sau cub.

Puternic influențat de stilul minimalist, stilul contemporan este inconfundabil impresionând prin mobilierul cu linii simple și forme geometrice stilizate. Piesele de mobilier sunt proiectate pentru a fi încăpătoare și se adoptă ideea uniformizării fronturilor astfel încât acestea să fie asemănătoare panourilor de mari dimensiuni.

Sistemul de deschidere pentru dulapuri și sertare nu necesită mânere iar suprafața nu are niciun fel de ornamente specifice stilului clasic. Totul este simplificat deoarece accentul cade pe utilitatea spațiului și pe frumusețea echilibrului.

Vor exista rafturi triunghiulare pentru colțuri, despărțite de unele pătrate sau dreptunghiulare, iar pe jos se pot folosi tabureți sferici sau cubici, gen puffy design.

Nu e nevoie ca un pat dormitor contemporan să aibă un design special. Este de ajuns ca acesta să fie mare și simplu deoarece obiectele de decor sunt cele care înfrumusețează încăperea și îi dau un plus de personalitate și stil. Nuanța și textura finisajului sunt foarte importante. Pentru ca rigiditatea liniilor să nu creeze impresia unui spațiu auster și neprimitor, se recurge la alegerea unor finisaje care imită culoarea și textura naturală a lemnului.

Pe de altă parte, designul noptierelor este menit să impresioneze. Acestea sunt accesorii importante în dormitorul contemporan. Un model deosebit de noptiere se alege în funcție de formă și culoare. De regulă, nu se păstrează tiparul tradițional cu sertare, ci sunt realizate având o formă aparte (cub, paralelipiped) sau sunt îmbrăcate în culori care atrag atenția.

Mobilierul high-tech este definit prin forme geometrice, linii drepte și materiale moderne (sticlă colorată, policarbonat, lemn, metal cromat, acril, oglindă, tapițerie din piele) folosite la realizarea lui și finisaje mate în combinație cu cele lucioase. Mânerele sunt ascunse pentru a nu rupe regula suprafețelor plane. Ansamblurile de mobilier au de obicei, o singură culoare care este în contrast cu nuanța pereților camerei sau două culori contrastante, care se completează reciproc foarte bine. Pentru mese în mobilierul de stil high-tech predomină tiparul rotund sau pătrat, neapărat din sticlă, iar pentru scaune desenul liniar cu spătar și picioare metalice sau nichelate. Canapelele și fotoliile joase, de obicei de dimensiuni foarte mari creează dinamism în spațiile mari și trebuie să aibă unghiuri drepte, picioare din metal cromat și să fie tapițate cu stofe de o singură culoare.