Idei de birouri în dormitor pentru cei care lucrează acasă - ACAJU

Este mult mai ușor și practic pentru fiecare dintre noi să lucreze de acasă. Poate fi un mod de lucru mai eficient pentru că te poți organiza mai bine, ai mai puțini timpi morți și te bucuri de un plus de confort.

Pentru foarte mulți este greu să se mobilizeze, pentru că nu pot să diferențieze cele două spații și să le depășească limitările. Consideră că așa cum merg la birou strict ca să lucreze, la fel și acasă merg de fiecare dată pentru a se odihni, pentru a se relaxa sau pentru alte activități.

Ținând cont de toate acestea și pentru a lucra eficient este de preferat să nu neglijăm amenajarea biroului de acasă, mai ales dacă se află în dormitor, să ai un spațiu bine definit ca să poți delimita strict activitățile profesionale de cele de recreere și pentru a-ți crea toate condițiile de lucru într-un spațiu bine organizat. Indiferent dacă este folosit zilnic sau doar câteva ore pe săptămână, biroul de acasă trebuie să fie primitor, confortabil și să te determine să lucrezi eficient.

Criterii de amenajare a biroului în dormitor

Biroul în dormitor cu siguranță este o întoarcere la camera de adolescent când patul și masa de lucru erau în aceeași cameră. Pe același model, pentru că spațiul nu îți permite altfel, va trebui să-ți amenajezi un colț de lucru în dormitor, pe care va trebui să-l alegi cu mare atenție.

  • Amplasarea este foarte importantă, trebuind să optezi pentru un loc care să te țină departe de factori ce îți pot distrage atenția. Lumina este foarte importantă pentru spațiul de lucru, fie naturală fie nu. Ideal ar fi amplasarea lângă o fereastră pentru a avea și o priveliște relaxantă.
  • Trebuie asigurată suprafața necesară, să ai suficient spațiu de manevră pentru a te putea așeza și ridica de la birou. Trebuie să ai o suprafață suficientă pentru a ține o ordine desăvârșită.
  • Trebuie asigurat un suport pentru laptop, care poate ține loc de masă de lucru și un loc de așezat confortabil, care nu este nevoie să fie neapărat scaun, puteți lua în considerare banchete, canapele sau paturi. Este important să mențină o poziție corectă a corpului atunci când lucrezi.
  • Trebuie un spațiu de depozitare, cum ar fi o noptiere cu sertare până la pământ, suficient de încăpătoare pentru a depozita toate actele și hârtiile necesare, pentru a le ține în siguranță dar și la îndemână.
  • Nu achiziționa accesorii de birou care să ocupe prea mult spațiu, de preferat sunt cele mici și ușoare.

Idei practice pentru amenajarea biroului din dormitor

Biroul din pat

Patul este sau ar trebui să fie cel mai confortabil loc din casă. Cu un pat mare și cu o saltea confortabilă nu se compară niciun fotoliu, nicio canapea și niciun scaun de birou. Dacă obișnuiești să stai în pat atunci când folosești laptop-ul atunci vei aprecia această idee, care te ajută să stai mai confortabil și să ai un spațiu de lucru mai prietenos, fără a sacrifica nimic din liniștea dormitorului. Când lucrezi așezat pe pat salvezi spațiu prețios, pentru că nu trebuie să păstrezi un colț ocupat cu mobilierul de birou. O comodă cu sertare în care să ții acte și un suport portabil pentru laptop sunt tot ce ai nevoie. Dar înainte decide să îți muți biroul în pat, e bine să iei în considerare câteva lucruri.

  • Ergonomia poziției orizontale atunci când lucrezi pentru că sunt șanse mari să ai o poziție greșită, care în timp îți va cauza dureri de spate. O soluție bună sunt modelele de paturi dormitor sau o somiere ajustabile, care îți permit să stai cu partea superioară a corpului ridicată. Asigură-te că zona lombară se sprijină corect și folosește perne pentru spate care să îți susțină mijlocul. Nu uita ca, din când în când, să schimbi poziția în care stai sau să te ridici și să te miști 5-10 minute, mai ales dacă lucrezi mai multe ore din pat.
  • Disciplina muncii de acasă are avantaje si dezavantaje. Avantajele sunt că nu mai petreci ore întregi pe drum, stai în spațiul care e cel mai plăcut pentru tine, acasă, nu trebuie să te trezești dimineața mai devreme și de cele mai multe ori îți poți programa orele de lucru cum vrei tu, important e sa îți faci treaba. Dezavantajele constau în a avea mai multe posibilități de a fi distras de la muncă, frigiderul sau televizorul și timpul trece mai ușor. Evită capcana lui "Lasă că termin diseară". E tentant să pierzi vremea toată ziua, mai ales dacă nu ai pe nimeni care să te întrebe ce mai faci și cu ce te ocupi. Încearcă însă să îți faci un program de lucru pe care să îl respecți și nu amesteca distracția cu munca, chiar dacă lucrezi de acasă.
  • Pericolul de supra-încălzire a laptopului. Dacă ții laptopul direct pe saltea sau pe plapumă, pericolul de supra-încălzire este foarte mare, pentru că suprafața moale a saltelei sau plapumei va acoperi ventilatorul laptopului și va împiedica răcirea lui. Folosește un suport pentru laptop din material rigid care este conceput astfel încât să ajute laptopul să se răcească.
  • Prețuiește-ți somnul pentru că există și posibilitatea de a asocia patul cu munca, iar asta te va împiedica să te odihnești. Ideal ar fi ca patul să fie folosit pentru odihnă, pentru că astfel îl vei asocia cu relaxarea și vei dormi mai bine. Asocierea patului cu munca depinde de personalitatea ta, dar și de tipul de muncă, de cât de plăcut sau stresant este ceea ce lucrezi.
  • Nu uita de igiena patului și schimbă lenjeria de pat chiar mai des de 2 săptămâni pentru a preveni o posibilă apariție a alergiei la acarieni. Dacă obișnuiești să ronțăi ceva în timp ce lucrezi în pat, e bine să schimbi lenjeria chiar mai des.

 

Biroul de sub fereastră

Dacă este suficient loc și poziția caloriferului nu ne deranjează, un mic birou îngust poate fi poziționat sub pervazul ferestrei. Mai este nevoie de alegerea unor comode cu multe sertare care să intre sub birou și de scaune birou foarte comode dar nu prea voluminoase. În funcție de topografia locului la fel de binevenite pot fi și niște rafturi, eventual de-o parte și de alta a locului de picioare. Dacă poziția este la colțul de lângă fereastră, se poate profita pentru amenajarea unui raft sau chiar a unui dulap pe colț.

Biroul orientat spre perete, acolo unde nu există fereastră

Pentru economie de spațiu este clar că biroul nu se orientează spre cameră, ci spre perete. Dacă acest perete este fără fereastră este foarte simplu să amenajăm deasupra un raft funcțional, dar este foarte important să fie instalată o sursă potrivită de lumină.

Dormitorul cu pat rabatabil sau canapea extensibilă

Faptul că patul dispare într-un corp de mobilier sau se transformă într-unul din modelele de canapele extensibile peste zi crește senzația de spațiu profesional, dedicat muncii. Este și soluția ideală pentru casele cu spațiu puțin și mobilier multifuncțional, aceeași încăpere capătă valențe diferite și se pot chiar primi vizitatori la birou, fără nici senzația de invadare a intimității.

Biroul rabatabil din dormitor

O idee destul de pertinentă poate fi un birou rabatabil, pornind de la vechiul dar eficientul scrin, când deschizând dulapul se coboară masa pe care ne desfășurăm activitatea, până la raftul fixat la înălțimea potrivită pe perete și care are o masă rabatabilă dedesubt.

Patul suspendat

O variantă mai greu de realizat însă de mare efect este și aceea a unui pat matrimonial suspendat, la care se poate ajunge pe o scară, care la rândul ei poate fi amenajată ca dulap, sub pat rămânând un spațiu suficient de confortabil pentru a pune un birou și chiar rafturi ca de bibliotecă.