Pasionat de jocuri pe calculator: cum alegi un scaun de gaming - ACAJU

Este bine cunoscut faptul că jocurile pe calculator sau consolă se bucură de o mare popularitate și nu doar în rândul tinerilor, transformându-se treptat dintr-un hobby într-o activitate zilnică, unii fiind extrem de interesați de aspectele financiare care se pot obține. Majoritatea persoanelor interesate de gaming alocă suficiente ore în fața monitorului, de multe ori într-o poziție cel puțin nesănătoasă. Un scaun de gaming, văzut poate la început ca un moft, reușește pe zi ce trece să își justifice utilitatea.


 

De ce să alegi un scaun de gaming

 

Modelele de scaune gaming permit să te bucuri de jocurile preferate, dintr-o poziție comodă, dar și sănătoasă, fiind compromisul perfect între un scaun de birou și nevoile specifice unui gamer. De la funcționalități, până la design, un scaun de gaming este o achiziție pe care trebuie să o iei în considerare, în primul rând pentru problemele de sănătatea cauzate de sedentarism și statul în șezut pentru foarte multe ore.

 

Deformările de coloană, tasarea organelor interne, deteriorarea permanentă a nervilor precum și o respirație deficitară, sunt doar câteva afecțiuni provocate de statul excesiv în scaun, într-o poziție necorespunzătoare. Un lucrul de care ai nevoie este un scaun de gaming cu un design ergonomic, care să impună prin construcție o postură corectă. 

 

Tipuri de scaune de gaming

 

Pentru că există mai multe tipuri de scaune gaming și pentru că vrem să ne asigurăm că faci alegerea corectă în funcție de nevoile tale, iată aspectele pe care trebuie să le urmărești: 

 

  • Scaunul pentru utilizatorii de PC, denumite generic „PC gaming chair”, este modelul de scaun clasic ergonomic cu un aspect al tapițeriei și formei spătarului asemănătoare cu cele ale mașinilor de curse, din punct de vedere funcțional fiind identic unui scaun de birou tipic. Acest model de scaun nu se remarcă decât prin câteva dotări suplimentare precum suportul mai bun pentru zona lombară sau posibilitatea de a se lăsa pe spate în unghiuri în care multe alte scaune s-ar răsturna.
  • Scaunul balansoar pentru jucătorii de consolă, găsit sub numele de „rocker gaming chair”, este scaunul la care poziția clasică a scaunului de birou nu mai contează, în care jucătorul nu mai stă drept în fața monitorului, cu o tastatură și un mouse la nivelul brațelor, ajungându-se astfel la un scaun între balansoar și scaunul de sufragerie. Acest scaun balansoar are designul rigid în forma literei L, și nu permite aplecarea pe spate. Este ideal pentru amatorii de jocuri pe consolă deoarece este poziționat la înălțimea de așezare a ecranele mari ale televizoarelor. Aceste scaune de gaming se așează direct pe podea și nu au un postament sau rotile pentru sprijin. Au o bază voluminoasă care poate ascunde sisteme audio, porturi USB sau audio și alte dotări specifice, utile amatorilor de jocuri.
  • Scaunul cu piedestal sau „pedestal gaming chair” preia forma unui scaun ergonomic standard dar poziționat mult mai jos pentru a putea fura și ideea de bază a modelului de tip balansoar. Acest scaun este ideal fie pentru jucătorii pe consolă, fie pentru jucătorii de PC care doresc o poziție relaxantă. Scaunul este amplasat pe un piedestal masiv, greu de deplasat și repoziționat, dar care oferă o stabilitate foarte bună. Acest scaun oferă aceleași facilități de orientare a spătarului sau brațelor ca scaunul pentru birou. La fel ca și scaunul balansoar, în bază sa voluminoasă se pot ascunde difuzoare și conectori audio, conectori USB și alte dotări de acest fel. În plus, acest scaun de gaming poate oferi și suporți speciali pentru tastatură sau mousepad.
  • Scaunul pentru simulatoare, auto sau aviatice, sau „racer gaming chair”, este destinat pasionaților de jocuri de curse. Scaunul are spătarul și șezutul asemănătoare cu cele ale scaunului pentru utilizatorii de PC, însă piciorul este înlocuit cu un sistem de șine și cadre pentru volan și setul de pedale aferent, scaunul fiind fix și nu permite rotirea sau deplasarea ușoară. Un astfel de model necesită un spațiu destul de mare. Pentru „șoferii” cu pretenții există scaune făcute la comandă ce deplasează scaunul pe trei axe ca un simulator auto adevărat.
  • Scaunul sac sau așa numitul „bean bag” este o opțiune populară nu doar în rândul jucătorilor, fiind ieftină și foarte confortabilă pe intervale scurte de timp. El este o pungă maleabilă umplută de obicei cu polistiren, pe timp îndelungat, acest tip de scaun nefiind nici sănătos nici ergonomic. Poate fi o variantă ca scaun pentru oaspeți cu care vrei să te bucuri de o sesiune nu foarte lungă de joc, maxim o jumătate de oră.

Cum alegi un scaun de gaming perfect

 

Aspectele după care ar trebui să alegi un scaun de gaming sunt:

Ergonomia

În funcție de tipul de scaun de gaming ales, acesta va oferi mai multe sau mai puține opțiuni de ajustare care vor permite adaptarea la corpul utilizatorului. 

 

  • Spătarul trebuie să se poată lăsa pe spate fără a mișca și șezutul, având o formă ergonomică cu un suport bun atât pentru spate cât și pentru atât de sensibila zonă lombară. În cazul în care preferați să stați pe spate atunci când vă jucați, nu uitați de forma și ajustările pernei pentru ceafă.
  • Brațele trebuie să se poată ajusta atât în înălțime cât și lateral, oferind astfel un sprijin confortabil pentru utilizator, mai ales pentru cei care folosesc gamepad-ul, mouse-ul sau tastatura.
  • Șezutul trebuie să se poată ajusta astfel încât zona lombară să facă un contact perfect cu spătarul dar genunchii să fie încă depărtați de marginea frontală a pernei pentru șezut. Un scaun cu o zonă pentru șezut prea mare îl va face pe utilizator să stea prea în față, nefolosind avantajele unui spătar ergonomic.
  • Piciorul trebuie să aibă un piston cu o cursă lungă, astfel încât utilizatorul să-și poate ajusta poziția iar genunchii să fie flexați la 90⁰. Un scaun prea jos va modifica poziția zonei inferioare a coloanei, în timp ce un scaun prea înalt va pune presiune pe partea inferioară a gambelor.

 

Materialele din care este făcut scaunul de gaming

 

  • Tapițeria din piele naturală absoarbe transpirația, se va lipi de piele și se va păta, necesitând o curățare chimică specială la intervale regulate de timp.
  • Pielea sintetică trebuie evitată deoarece va avea tendința să se lipească de haine sub acțiunea transpirației, iar materialele inferioare precum vinilinul sunt complet nerecomandate.
  • Cea mai bună alegere rămân materialele textile. Un scaun de gaming de bună calitate va folosi mai multe straturi de material, unul exterior care permite pielii să respire și unul interior rezistent, hidrofug și hipoalergic. Este recomandată alegerea modelelor cu spătar de tip plasă, însă această opțiune nu este prea des întâlnită în cazul modelelor balansoar sau cu piedestal.
  • Pernele de sub material trebuie să fie făcute din spumă poliuretanică hidrofobă pentru a evita îmbibarea lor cu transpirație și mirosuri neplăcute, iar spuma cu memorie este o opțiune demnă de luat în seamă în special pentru zona lombară și a capului.
  • Structura de rezistență se preferă din materialele plastice rezistente precum policarbonatul sau polipropilena armate în zonele esențiale cu metal. Trebuie verificat cu atenție modul de prindere al brațelor, care tind să se rupă primele, grosimea pistonului piciorului, indiciu al calității lui, și îmbinarea dintre șezut și spătar. În cazul scaunului cu rotile alegeți modelele cauciucate moi care nu zgârie parchetul și verificați că pot fi ușor înlocuite cu modele superioare. În cazul modelelor de tip balansoar sau simulator, verificați că zonele mai mici de sprijin sunt antiderapante.

 

Dotările suplimentare

 

  • Suprafețe speciale de sprijin sunt disponibile în general doar pe scaune gaming cu piedestal sau cele pentru simulatoare, aceste suprafețe suplimentare permițând utilizarea confortabilă a unei tastaturi și a unui mouse. Verificați însă dacă aceste suprafețe sunt ferme și oferă spațiu amplu pentru tastaturi sau pentru mousepad.
  • Sistem audio încorporat poate oferi 2 sau 4 difuzoare, eventual și un subwoofer, care pot primi semnal direct de la PC sau consolă, dar și din alte surse precum gamepad sau tastatură. Aceste dotări sunt specifice în general modelelor cu piedestal sau de tip balansoar.
  • Conectica poate fi reprezentată prin conectorii obligatorii necesari pentru alimentarea sistemului audio, dar pot oferi suplimentar conectivitate audio wireless sau Bluetooth, USB pentru încărcarea gamepad-ului sau perifericelor clasice de PC și chiar un card reader pentru redarea muzicii preferate în timp ce sistemul audio principal redă sunetul jocului. Aceste dotări sunt specifice tot pentru scaune gaming cu piedestal sau de tip balansoar.