Sistem de iluminat în living: cea mai bună opțiune între confort și design - ACAJU

Atunci când vrem să ne amenajăm casa, cei mai mulți pierd ore și chiar zile pentru a alege canapeaua perfectă pentru living, pentru a poziționa diferite piese de mobilier, pentru a asorta culorile de pe pereți, dar întotdeauna uităm cu desăvârșire ce importantă este într-o casă, dar mai ales în living, iluminarea potrivită. Lăsăm la final acest aspect, fără să ținem cânt că sistemul de iluminat are scopul de a crea o atmosferă primitoare și îmbietoare ce va desăvârși confortul încăperii și va pune mobila living în valoare. 

 

Iluminatul în living este foarte important deoarece pe de-o parte va crea intimitatea de care avem nevoie în serile pe care le petrecem în mijlocul familiei, iar în cazul unei vizite mai protocolare va trebui să creeze o vizibilitate perfectă pentru o atmosferă deschisă. Într-un spaţiu în care urmărim emisiunea preferată la TV, citim, ne jucăm cu copiii sau ne simţim bine în compania prietenilor, iluminatul trebuie să aibă partea lui de includere atât în funcţionalitatea cât şi în aspectul camerei.

 

Sistemul de iluminat al livingului: ce trebuie să urmărești

 

Scopul principal al sistemului de iluminat din living este să ne facă să ne simțim bine și mai ales confortabil. Un sistem adecvat de iluminat trebuie să aibă mai multe tipuri de lumină, stabilite la diferite niveluri, care împreună să desăvârşească spaţiul, făcându-l mai cald şi mai atractiv.

 

  • În zona de relaxare, canapea, fotolii, măsuță de cafea și televizor, iluminatul trebuie să fie cald, nestrident, pentru a crea o oarecare intimitate. O iluminare mai intensă, cerută de anumiți musafirii, pentru această zonă poate veni din zona de dining, dacă aceasta există. În lipsa acestei zone, poate exista și un sistem de iluminare secundar mai puternic, de tipul unei veioze.
  • În zona de rafturi sau bibliotecă sistemul de iluminat poate fi unul indirect.
  • Pentru zona de citit va fi ales un sistem de iluminat local, nu foarte puternic și foarte bine direcționat, dat de un lampadar sau o lampă de masă, care să se potrivească designului general.
  • O zonă de birou, dacă aceasta există în living, va avea de asemenea un iluminat local suficient de puternic pentru a nu obosi.
  • În zona de joacă, destinată celor mici, își poate găsi locul o iluminare locală, venită de la un lampadar, plafonieră sau aplică, care să dea suficientă lumină pentru a nu forța ochii celui mic.
  • În prezența unui perete de accent acesta trebuie evidențiat și printr-o iluminare specială.

 

Am putea concluziona că sistemul de iluminat al livingului poate fi un sistem principal care să lumineze relativ puternic zona de dining sau la nevoie întreaga încăpere, un iluminat confortabil în zona canapea - televizor, și iluminări locale pentru celelalte zone de interes. 

Corpurile de iluminat recomandate pentru living trebuie să creeze straturi de lumină, de aceea aici nu se va instala doar clasica lustră, ci diferite piese, fiecare cu alt rol, o lampă de tavan care asigură lumina generală, una sau chiar două pentru podea, spoturi încastrate, aplice, lampadare sau un sistem de iluminat inteligent, pentru o ambianță albă și color.

 

 

Tipuri de iluminat și rolul lor în amenajarea livingului

 

O singură lampă poate transforma o încăpere, lumina având însă mai mult decât un rol ambiental, iar livingul este spațiu potrivit pentru a-i testa toate funcțiile. Orice spațiu care nu duce lipsă de lumină, beneficiază de mai multe tipuri de lumini, care s-ar numi lumini generale, de accentuare sau lumini de lucru.

 

  • Iluminatul ambiental sau general este lumina care dă tonul în întreaga încăpere, fiind distribuită egal, prin amplasarea unor corpuri de iluminat, lămpi de tavan, pendule, plafoniere sau chiar candelabre, în centrul plafonului. Dincolo de rolul lor funcțional, acestea creează un punct de focus și pot deveni unul dintre cele mai interesante elemente decorative ale întregii amenajări. Lampadare sau lămpi portabile pot de asemenea să ofere ambianța care imprimă o strălucire duioasă livingului. Prin crearea unei lumini ambientale, se dă de fapt un efect care nu afectează calitatea generală a luminii în cameră, ba chiar tinde să fie cel mai des folosit, caz în care, dacă doriţi puteţi utiliza soluţii eficiente energetic, cu variatoare sau comenzi cu două sau trei căi.
  • Iluminatul de accentuare sau decorativ insistă asupra unor detalii pentru a le evidenția, cum ar fi diferite rafturi, tablouri, obiecte decorative sau chiar un perete întreg. Este obținută cu ajutorul spoturilor luminoase, a aplicelor și al lămpilor de podea sau de masă. Încastrată, reglabilă sau îndreptată spre puncte de interes lumina scoate în evidenţă obiectele, punând accent pe acestea. Accentul adaugă o variaţie plăcută de luminozitate, îţi atrage imediat atenţia şi subliniază o anumită caracteristică arhitecturală. Iluminatul decorativ este cel ce dă strălucire livingului, care creează o lumină decorativă, adăugând confort şi intimitate și personalizând spaţiul.
  • Iluminatul de lucru nu este doar lumina folosită la citit, cu toate că aceasta este principala sa funcție, ci se poate referi la o mulțime de alte activități. Lumina de lucru poate fi obținută cu ajutorul lămpilor de podea sau al celor de masă, care trebuie să ofere nu doar intensitate luminoasă, ci și contrast, în așa fel încât să permită o bună desfășurare a oricărei activități. Indiferent de ceea ce doriţi să faceţi, să citiţi o carte, să scrieţi sau să studiaţi la birou, iluminatul de lucru vă ajută să le puneţi pe toate în practică. Această lumină vie şi directă poate fi un lampadar cu un braţ oscilant lângă un scaun confortabil sau o lampă de birou poziţionată în aşa fel încât îndeletnicirea de moment să fie una cât mai plăcută. Acestea nu sunt lumini pe care să le întrebuinţaţi în mod frecvent, ci ele constituie doar surse de energie electrică pentru diferite preocupări.

 

 

Corpuri de iluminat pentru living

 

Lumina de ambient face diferența în living, unde te relaxezi, citești, petreci timp cu cei apropiați. Cea mai importantă misiune a corpurilor de iluminat pentru living este să combine luminile de ambient cu cele decorative, de lucru și accent. Lampadarele așezate lângă canapea sau fotoliul preferat oferă sursa de lumină ideală pentru citit. Poți alege și o lampă sau o veioză, dacă ai o mobilă living minimalistă de genul comodelor tv de dimnsiuni reduse, pe care să o așezi. Alege lustre de living inedite pentru a oferi o doză de originalitate camerei și fă combinații îndrăznețe în ceea ce privește designul corpurilor pe care le alegi.

 

În funcție de stilul ales, se poate opta pentru corpuri de iluminat elegante sau jucăușe, în culori aprinse sau neutre, din materiale diferite, variantele fiind nenumărate. Culoarea cuprului se potrivește dacă ai decorat casa într-un stil industrial sau steampunk, iar dacă preferi stilul rustic, poți alege veioze sau lămpi cu elemente din lemn. Dacă vrei să impresionezi și să oferi camerei o atmosferă aparte, încearcă luminile indirecte instalate în tavan, folosite pentru a scoate în evidență anumite colțuri mai întunecate ale încăperii. Pentru un design modern, luminile indirecte se pot instala atât pe tavan cât și pe pereți și chiar în părțile inferioare ale pereților. E important să determini ce lumină vrei să folosești când încerci luminile indirecte, caldă/galbenă, rece/albastră, sau culori stridente dacă ești fan pop-art. Livingul aduce împreună mai mulți oameni și mai multe activități, astfel că și alegerile tale trebuie să fie pe măsură.