Tipuri de fotolii pentru colțul tău de lectură - ACAJU

După stresul unei zile pline și agitate, liniștea căminului și existența unui loc numai al nostru, unde putem savura în voie o cafea sau o carte, însoțite de muzica preferată, reprezintă pentru mulți dintre noi relaxarea maximă. Este greu de crezut că într-un apartament mic se poate aranja o oază de relaxare, colțul tău de lectură. Dar pentru că de fapt nu este nevoie de mult spațiu pentru a-ți amenaja acest colțișor, este vorba de bun gust și imaginație, de o bună cunoaștere de sine și mai presus de toate de bunul simț de a nu deranja ”zonele de relaxare” ale celorlalți din casă.

Rolul de ”mic colț de relaxare” poate fi atribuit mai multor zone ale locuinței, de la balcon, mansardă sau curte, la o parte mai retrasă din living sau chiar dormitor, sau la o încăpere separată pe post de birou. Identificarea spațiului este primul lucru pe care trebuie să-l rezolvi atunci când urmează să transformi și să-ți amenajezi o zonă de relaxare. Acesta depinde în principal de tipul locuinței tale, casă sau apartament, precum și de caracteristici și dotări, mărimea spațiului, existența unui balcon sau a unei curți, posibilitatea de a elimina din pereți.

Mobilierul elementul central în spațiul tău de relaxare

În funcție de preferințele și nevoile fiecăruia, putem opta pentru diferite stiluri de amenajare ale colțului de lectură, în concordanță cu celelalte încăperi din casă. În cazul în care predomină stilul clasic, elegant, mobilierul pe care îl vom alege va fi în același ton, canapele și/sau fotolii living din țesături fine și plăcute la atingere, alături de o măsuță simplă din sticlă ar putea fi o alegere inspirată. Pentru a da un plus de funcționalitate măsuței, îi poți aplica roți și astfel o vei putea deplasa cu ușurință.

Lumina este ideală dacă vine de lângă o fereastră, astfel încât să te poți bucura de lumina naturală. Numai că dorința de a citi și de a te relaxa, nu apare doar când e lumină afară, așa că e foarte important să adaugi și o sursă de lumină, o veioză șic sau un lampadar.

Ar trebui să mai existe un loc de depozitare pentru cărți, reviste, care ar putea fi niște etajere pe care le poți așeza în mod creativ pe unul dintre pereții alăturați sau dacă ești o fire nonconformistă și vrei să-ți pui amprenta pe colțișorul tău, de o cutie mare de carton, pe care o poți decora sau colora, transformând-o într-un obiect de decor în sine. Poți să așezi obiectele direct pe jos, în teancuri mai mici sau mai mari. Atenție însă că granița între un decor simpatic și un colț dezordonat, este foarte mică. Ține aproape de tine un carnețel sau o agendă și un pahar plin de culori, pixuri sau creioane bine ascuțite. Poate te plictisești de citit.

Fotoliul elementul indispensabil pentru colțul de lectură

În momentele în care îți termini treburile prin casă poți să beneficiezi de o calitate sporită a timpului dedicat propriei persoane. În intimitatea casei tale poți să-ți oferi din când în când clipe de evadare într-un colț luminos și liniștit, unde să citești, să asculți muzică sau pur și simplu să savurezi o cafea.

Locul pe care te așezi trebuie să fie confortabil la superlativ, iar variantele pe care le poți lua în considerare sunt niște fotolii și sezlonguri, un scaun cu suport pentru picioare, o salteluță pe care nu o mai folosești sau chiar mai multe perne puse unele peste celelalte.

Pentru ca relaxarea ta să fie maximă, alegerea fotoliului ar trebui să țină cont de designul locului dar mai ales de câteva detalii legate de confort.

  • În primul rând, atenție la perna fotoliului, dacă în momentul în care te așezi pe fotoliu ai senzația că te scufunzi, evită să îl cumperi și asta pentru că îți va da mari dureri de cap atunci când vei dori să te ridici rapid din el. Nici un fotoliu prea ferm nu este alegerea cea mai bună. În loc să te relaxezi, nu vei face altceva decât să te alegi cu dureri la nivelul spatelui.
  • Mai mult, în cazul în care îți dorești un fotoliu pentru a te uita la televizor sau a citi o carte bună, trebuie să fii atentă la spătar. Acesta trebuie să aibă o zonă destinată gâtului. În caz contrar, vei observa că după un interval de timp scurt, durerile în ceafă vor fi tot mai intense, ceea ce te va împiedica să te bucuri de relaxarea râvnită.
  • Dacă vrei ca fotoliul tău să îți oferte tot confortul, ai grijă ca poziția coapselor să fie paralelă cu cea a podelei. În cazul în care această regulă nu este respectată, genunchii tăi vor fi îndreptați în sus sau în jos, ceea ce te va face să te simți mai puțin bine.

Tipuri de fotolii pentru colțul de lectură

În privința alegerii tipului de fotoliu nu există restricție de culoare și model, doar confortul și scopul contează, de data asta fotoliul este o piesă de sine stătătoare și nu trebuie să facă parte dintr-un set. În funcție de spațiu fotoliul poate fi extensibil sau nu.

Poți alege modele moderne, cu forme drepte, sau modele clasice, cu forme rotunjite la spătar și mânere. Indiferent de stilul pe care-l vei prefera, este important ca acesta sa fie confortabil și să-ți poată personaliza oaza de liniște.

Dacă oaza ta de liniște este în dormitor, fotoliu va deveni un punct de interes al camerei. Dacă patul este tapițat cu catifea, alege exact același material și aceeași nuanță și pentru fotoliul tău. Nu este nevoie să investești în mult mobilier dacă nu dorești să încarci vizual spațiul, dar fotoliul este un element care nu trebuie să îți lipsească.

Dacă vrei mai multă intimitate și chiar puțină izolare optează pentru un imens fotoliu englezesc, în care dacă te afunzi și te întorci cu spatele, prezența ta este greu de sesizat. Genul de scaun înaripat, winged, acest fotoliu cu picioare în general curbate, este destul de adânc și are spătarul înalt, cotierele putând fi din lemn sau tapițate. Un fotoliu ideal căruia nu îi va lipsi decât șemineul și tava cu ceai la ora 5.

Fotoliile moderne cu forme drepte și perne moi, sau fotoliile stil scandinav sunt simple și discret elegante și pot îndeplini cu ușurință rolul de fotoliu pentru lectură.

Popularele fotolii bean bag sunt excelente pentru nonconformiști și pentru spațiile limitate, iar fotoliile Poang, combinații de fotoliu și scaun și cu tapițerii în culorii vii și variate, constituie o alegere bună pentru spațiile mici și pentru interioarele moderne.

Sunt din ce în ce mai căutate fotoliile recliner, utile pentru persoanele surmenate, pentru care nevoia de relaxare și confort reprezintă o necesitate. Fotoliul cu sistem recliner este ideal pentru camera de zi, atunci când dorești să te relaxezi după o zi grea sau când vrei să urmărești un film într-o poziție comodă. La fel, la mare căutare sunt fotoliile cu sistem audio încorporat care prezintă interes pentru un număr din ce în ce mai mare de cumpărători.

Pentru accesorizare puteți adăuga pleduri și perne colorate eventual un mic covoraș în fața fotoliului, acestea vor înviora atmosfera dându-i mai multă căldură și intimitate.