Totul despre amenajarea gradinii : Stiluri, particularitati, mobilier, inspiratie - ACAJU

Grădina este locul pe care poți să îl transformi într-un loc de relaxare, într-o oază de verdeață, unde să te simți în conexiune cu natura, beneficiind totodată de un design îndrăzneț și practic. Cu toții avem dorința de a ne deconecta de la cotidian, cei mai mulți dintre noi visăm la o casă cu grădină unde să petrecem cât mai multe ore în mijlocul naturii. 

 

Dacă fantezia ta a devenit realitate și de bucuri de o casă cu grădină, indiferent de dimensiune acesteia, grădina casei tale poate deveni sanctuarul și refugiul perfect după o zi de muncă, o oază de odihnă și creativitate unde să-ți recapeți mereu energia. Un proiect de amenajare a grădinii ar trebui să integreze într-un mod plăcut toate funcțiile care corespund nevoilor și dorințelor majorității membrilor familiei, de la o zonă de flori decorative, la spațiu de grătar și zonă de joacă pentru copii si un mobilier gradina si terasa potrivit.

Așadar, ți-am pregătit o mulțime de idei de amenajarea a grădinii care să-ți fie sursă de inspirație în proiectul tău de amenajare. O luăm pas cu pas, cu stilurile de amenajare a grădinii din care poți alege favoritul, cu idei de amenajare în funcție de dimensiunea grădinii, până la sfaturi de amenajare propiu-zisă, cu mobilier și decorațiuni pentru grădină.

 

 

Cum vrei să amenajezi grădina?

 

Înainte de a te gândi la stilul preferat de amenajare și de a selecta ideile cele mai potrivite gustului tău, este important să-ți adresezi o întrebare, de al cărui răspuns va depinde pașii următori: Cum vrei să amenajezi grădina?

 

Așadar primul pas, înainte de a începe amenajarea, este stabilirea destinației grădinii:

  • Vrei să ai un spațiu verde, cu accent pe estetica casei? În acest caz florile, gazonul și copacii sunt cei de la care trebuie să pornești.
  • Îți dorești o grădină cu spațiu de a petrece timp afară cât mai mult? Pentru că în acest caz, spațiul va necesita mobilier gradina si terasa pentru servirea mesei, un grătar sau chiar un cuptor.
  • Spațiul verde din curtea casei vrei să fie mai degrabă adaptat copiilor, să fie un loc de joacă pentru copii? În acest caz, grădina va trebui dotată cu un mobilier gradina si terasa specific pentru cei mici, precum leagăn, tobogan.
  • Vrei o grădină de legume? În afară de un loc de relaxare, grădina poate fi un loc unde să plantezi și să crești legume proaspete și delicioase.

 

Stiluri de amenajare a grădinii

 

Stilul unei gradini este cel care își pune amprenta cel mai mult asupra modului de amenajare a grădinii. Exista diferite stiluri de amenajare a gradinii, probabil cel mai cunoscut este cel rustic. Cele mai cunoscute sunt stilul modern, englezesc, franțuzesc, japonez, mediteranean sau minimalist. Fiecare stil de amenajare are particularitățile lui, de aceea este bine să alegeți după ce v-ați informat despre fiecare în parte.

 

  • Grădina rustică. Grădina în stil rustic este cel mai des întâlnită în țara noastră datorită tradițiilor românești moștenite de la bunicii noștri. Se remarcă produsele restaurate care au o patină vintage, precum băncuțele vechi, roțile de car sau vasele din lut. Lemnul este elementul principal, astfel foișorul și leagănul de gradină ne vor introduce în atmosfera de la țară, indiferent că vorbim de o grădina urbană. De asemenea, decorațiunile din fier forjat și ghivecele din lut cu mușcate vor defini stilul rustic. 

  • Grădina în stil franțuzesc. Ordinea și simetria definesc grădina franceză, împreună cu elementele de fier forjat, lavanda, trandafirii și poate chiar o fântână arteziană. Amenajarea propriu zisă necesită atenție deosebită la alegerea și montarea elementelor de decor (statui, fântâni, heleștee), astfel ai nevoie de o investiție consistentă. 

  • Grădina în stil englezesc. Amenajarea grădinii în stil englezesc presupune prezența pietrișului și aleilor pline cu flori, de preferat tufe de trandafiri colorați. Grădinile englezești se bazează cel mai mult pe garduri vii care delimitează anumite zone ale grădinii.
  • Grădina în stil japonez. Nu ne trebuie un spațiu mare pentru a amenaja o grădină în stil japonez, ci doar câteva elemente cheie cum ar fi: ochiuri de apă, pietriș și pietre care să intre în armonie cu echilibrul plantelor și mușchilor verzi care cresc în grădina ta. Trebuie să ținem cont de simetria obiectelor, deoarece amenajarea grădinii în stil japonez trebuie să ne ofere senzația de echilibru. De asemenea, un element specific stilului japonez este podul din lemn sau o mini cascadă. 
  • Grădina în stil minimalist. Grădina în stil minimalist este o alegere perfectă destinată persoanelor care nu au suficient timp pentru a se ocupa des de grădinărit. Elementele de bază sunt pietrele, gazonul și spațiile deschise. Culorile nu sunt aprinse, contrastul este oferit de verdele gazonului și culorile pietrelor folosite în amenajare.
  • Grădina în stil modern. Iluminat pe senzori, sistem de udat grădinat automat, gresie exterioară și mobilier de grădina confortabil fac parte din decorul unei grădini moderne. Grădina modernă are o structură bine definită din punct de vedere arhitectural cu alei și borduri stricte din piatră sau ciment.

  • Grădina în stil mediteranean. Dacă ai vizitat vreodată Grecia, probabil ai venit de acolo cu o senzație de relaxare. Acest stil combină simplitatea și modernismul cu un aer cald, mediteranean. În acest ambient nu trebuie să lipsească obiectele de lut, florile exotice, pavajele cu piatră albă și obiectele din teracotă. Poți da mai multă personalitate colțului tău de relaxare mediteranean cu ajutorul unui grătar sau a unei bucătării exterioare.

 

Amenajarea grădinii în funcție de particularități

 

Scopul grădinii, adică tipurile de activități pe care vrei să le desfășori acolo, influențează foarte mult amenajarea acesteia. Chiar dacă ai o grădină foarte mică, asta nu înseamnă neapărat că nu va putea avea decât un rol decorativ. Nu îți trebuie foarte mult spațiu pentru un mobilier gradina, mese și scaune, dar dacă te hotărăști că îți dorești așa ceva, spațiul rămas va fi amenajat în jurul acestor elemente.

În funcție de spațiu ai putea să îți organizezi grădina ținând cont de: spațiu pentru grătar și luat masa, loc de garaj, loc de joacă pentru copii, piscină, grădină de plante, grădină de legume, un foișor, un balansoar, spațiu pentru animale, un heleșteu.

 

În afară de acestea, alte elemente în jurul cărora te vei orienta mai pot fi decorațiuni de dimensiuni relativ mari, cum ar fi o cascadă, o fântână arteziană, o statuetă sau chiar niște totemuri.

Spațiile funcționale pot fi delimitate prin alei, garduri. Nu uita să iei în considerare spațiile necesare pentru depozitare (pivniță, șopron, alte anexe) și sistemele de iluminat.

 

În funcție de dimensiuni și formă:

 

Forma curții este un detaliu de care trebuie să ții cont în amenajarea grădinii, fiindcă în funcție de acest aspect vei lua decizii ce țin de separarea zonelor funcționale, practice sau cele în care pur și simplu te relaxezi. 

 

  • Grădina mare. O grădină mare este dorința tuturor, pentru că logic este vorba de un spațiu generos. Însă, acest spațiu vine cu problema amenajării deoarece este nevoie de mult efort și multă investiție. Peisajul poate fi decorat practic cu orice îți dorești într-o grădină: zone de verdeață, apă și piatră, copaci care să ofere zone de umbră și ronduri de flori. La fel de bine într-o grădină mare își vor regăsi loc un spațiu de grătar, un loc de joacă pentru copii, cât și un spațiu special pentru legume. Când ai o curte de dimensiuni mari ai spațiu suficient pentru a face din ea orice dorești, dar trebuie să ai bugetul necesar și timp pentru îngrijirea ei. Îți trebuie un proiect fiabil și soluțiile potrivite. Un gazon extins poate fi întreținut destul de ușor cu mașina de tuns iarba potrivită, pavajul se curăță și mai ușor, florile și pomii vor cere, în schimb, mai multă atenție.
  • Grădină mică. Un spațiu limitat îți impune din start limitarea anumitor opțiuni. Mobilierul de grădină trebuie poziționat strategic pentru a permite circulația dar și întreprinderea de alte activități. Putem alege să ne dezvoltăm pe verticală și în ceea ce privește zona de luat masa. Dacă spațiul este de mici dimensiuni, probabil va avea mai mult sens să îl pui în valoare din punct de vedere estetic, să plantezi flori, gazon sau decorațiuni, pentru a îmbunătăți imaginea locuinței tale. Dar poți avea și o piscină, atât timp cât îți asumi faptul că nu vei mai avea loc de gazon, straturi de flori sau terasă.
  • Grădină dreptunghiulară. O grădină dreptunghiulară este probabil cea mai frecvent întâlnită formă. Ai posibilitatea să o amenajezi într-o mulțime de stiluri, important este să alegi elementele de decor care să avantajeze cât mai bine spațiul. Pentru a schimba întreaga perspectivă asupra grădinii, amplasează în centru o masă rotundă, iar pentru a crea iluzia de cerc, optează și pentru pavaje dispuse în formă circulară.
      
  • Grădină pătrată. O grădină pătrată este simetrică și îți permite să decorezi spațiul într-un mod foarte echilibrat. Pentru a îndulci din unghiurile foarte drepte, poți alege mobilier cu colțuri rotunjite, cât și arbuști decorativi sau ghivece rotunde.
  • O grădină îngustă deși pare lipsită de speranțe poate fi transformată dacă ai puțină fantezie. Ca să poți exploata spațiul cât mai bine, va trebui să cauți soluții pentru valorificarea lui pe verticală: plante agățătoare, arbuști înalți și subțiri, o vie sau decorațiuni și oglinzi cu care să acoperi pereții.

 

În funcție de funcționalități:

 

O grădină completă este un spațiu în care se regăsesc mai multe funcționalități. 

 

  • Grădina cu flori. Dacă îți plac plantele, în grădina ta pune accentul și pe vegetație. Plantează ierburi, arbuști ornamentali, dar și diferite tipuri de plante, care nu doar vor împiedica eroziunea solului, dar îți vor transforma grădina într-un spațiu luxuriant și îmbietor.
  • Loc de relaxare. Dacă vrei să atragi energia pozitivă poți împrumuta un element din filosofia feng shui și poți introduce și elementul apă, prin amenajarea unui iaz, a unei fântâni arteziene sau a unui heleșteu. 

  • Loc de joaca pentru copii. Un tobogan, o cutie cu nisip, o căsuță îi va motiva pe copii să petreacă mai mult timp în aer liber. Ține cont de vârsta copilului și de pasiunile pe care le are și adu acele elemente în spațiul de joacă de afară. 

  • Bucătărie exterioară. În curțile tradiționale, bucătăriile de vară sunt foarte des întâlnite. Este un loc de mare ajutor pe timpul verii când poți găti și lua masa afară. Este nevoie de un spațiu acoperit în zona unde vei plasa aragazul, grătarul su cuptorul și probabil o zonă de depozitare pentru ustensile și veselă. De asemenea, în plan va trebui să incluzi racordarea la utilități și care vor fi căile de acces.

 

  • Spațiu de servire a mesei. Confortul este esențial atunci când iei masa, inclusiv când ești afară, așadar amenajează acest spațiu astfel încât să te simți în permanență bine. Funcționalitatea spațiului și aspectul acestuia sunt de asemenea importante, deoarece este o zonă de relaxare.

  • Grădina cu legume sau arbori fructiferi. Dacă ai nevoie de o grădină unde să cultivi legume bio pentru tine și familia ta, alege grădina de legume. Dacă îți dorești o livadă de pomi fructiferi de unde să mănânci fructe naturale și unde să te plimbi în voie, alege amenajarea unei livezi. Dacă vrei un spațiu verde și colorat care să-ți bucure ochii, alege grădina de flori. 
  • Loc de relaxare. Vrei să lenevești la soare sau la umbră? În amenajarea grădinii trebuie atunci să existe un spațiu confortabil propice relaxării. Un foișor poate fi varianta ideală însă, dacă este o investiție prea mare sau spațiul nu-ți permite, un șezlong și o umbrelă sunt suficiente. Tot ce trebuie să faceți este să aduceți și câteva perne și ați obținut o zonă de relaxare.

  • Parcare pentru mașină. Dacă în curtea casei, vrei o zonă pentru parcarea mașinii, atunci este nevoie de o alee de acces rutier pavată cu materiale rezistente. Pavajul din curte, folosit pentru locul de parcare și aleile de acces ar fi bine să aibă o anumită înclinație pentru ca apa să se scurgă rapid, să reziste la greutatea unei mașini și să dureze în timp. 

 

Tipuri de grădină

 

După ce ți-ai confruntat visurile cu realitatea, e bine să revii cu picioarele pe pământ și să îți faci un proiect în funcție de coordonatele reale. Adică sa analizezi dimensiunile curții, perioada de expunere la soare, în funcție de anotimp, clădirile care fac umbră sau pe care vrei să le camuflezi, dacă există plante care cresc deja în curte, ce stil de grădină îți dorești (franțuzească, englezească, mediteraneeană, japoneză, minimalistă) și, desigur, bugetul de care dispui.

 

Grădina interioară. Dacă ai șansa de a te bucura de o curte interioară, înconjurată de construcții pe toate cele patru laturi, te poți considera cu adevărat norocos. Este ca și cum ai avea o cameră în plus, în aer liber. Într-o astfel de curte îți poți petrece timpul oricum dorești, vei fi în totală intimitate, de aceea o idee foarte răspândită pentru curțile interioare este de a amplasa o canapea sau o masă cu scaune, probabil și un grătar dacă îți place să te vezi cu prietenii des. Dacă spațiul nu îți permite să plantezi copaci, atunci ia în calcul arbuștii la ghiveci și jardinierele cu flori.

 

Grădina exterioară casei. Curtea din fața casei mai este denumită și curtea exterioară a casei. Dacă grădina este în fața casei, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că nu vei avea intimitate și orice activitate se va vedea și se va auzi din stradă. 

Ceea ce nu e deranjant dacă ai de gând să te ocupi cu grădinăritul, să plantezi flori, să folosești o parte semnificativă din spațiu pentru garaj sau să te relaxezi citind o carte. Mai dificil este în cazul întâlnirilor cu prietenii la un grătar. 

Soluția în acest caz este un gard înalt prin care să nu se vadă nimic, multă iederă sau chiar un rând de arbuști care să-ți ascundă proprietatea. Pentru că este vorba de un spațiu exterior și ideea este să te bucuri și să profiți din plin de natură, ar fi bine să folosești pe cât posibil numai materiale naturale. 

Grădina în pantă. Deși amenajarea unei grădini în pantă poate fi o provocare, dacă ești atent la detaliile de proiectare, efectul poate fi unul fenomenal. Primul pas este terasarea terenului, adică realizarea unui sistem de terase pe niveluri înclinate. Cele mai indicate materiale pentru zidurile de sprijin ale terasamentelor sunt blocheții din beton vipbropresat, cărămida, piatra naturală sau chiar gabioane umplute cu piatră. 

Chiar dacă terenul în pantă poate părea un dezavantaj, acesta poate să ajute la crearea unor efecte decorative interesante sau a unor amenajări complexe care nu ar fi fost posibile pe un teren drept. Te vei putea juca cu treptele și cu terasele, îți vei putea delimita spațiile cu funcționalități diferite și prin nivel, nu doar prin alei, garduri sau straturi, și poți încerca să amenajezi o cascadă.

 

O grădină aflată în spatele casei îți permite luxul de a face aproape orice dorești. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de buget, poți amenaja spații pentru relaxare și socializare. Deci poți achiziționa mobilier de grădină adecvat: mese, scaune, banchete, șezlong pentru relaxare și plaja, leagăne pentru copii, dar și să cultivi plante și arbori pentru grădina viselor tale.

 

Amenajarea pas cu pas

Amenajarea este un proces în care ies la iveală preferințele personale ale creatorului, fie el proprietar de casă sau designer. Pentru început este bine să ai o listă cu elementele pe care ți le dorești în curte și apoi să afli cărui stil de amenajare se potrivesc.  

 

Aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi întotdeauna când începi procesul de amenajare grădină:

 

  • Evaluarea spațiului. Măsoară măsoară și iar măsoară. Pentru a alege mobilierul potrivit, pentru a cumpăra cantitatea de materiale potrivite, pentru a delimita bine zonele din grădină, este indicat să măsori cu mare atenție pentru a evalua spațiul cât mai corect.

  • Stabilirea necesarului de materiale și estimarea bugetului. Este adevărat că materialele nu sunt ieftine deloc, de aceea așa cum spuneam în pasul anterior este necesar să evaluezi corect spațiul. 
  • Pregătirea solului pentru zonele verzi. Dacă îți dorești o zonă cu gazon, este bine să pregătești terenul dinainte. De asemenea, dacă vrei o zonă cu arbuști și flori este bine să vezi ce tip de sol ai, expunerea la soare, zona de umbră etc.

  • Montarea unui sistem de drenaj. Analizează înainte de a te apuca de amenajarea grădinii ce se întâmplă când plouă, cum absoarbe pământul apa, este nevoie de un sistem de irigare pe care e bine să-l instalezi înainte de amenajarea propriu-zisă? 

  • Montarea sistemului de irigații. Sistemul automat de irigații se proiectează personalizat pentru fiecare grădină sau zonă verde, foarte important este ca dimensiunile suprafețelor să fie cât mai precise. Scopul proiectării acestor sisteme de irigații este de a asigura necesarul de apă optim pentru fiecare tip de vegetație, udarea să fie în mod regulat chiar și în perioadele vacanțelor și scăderea costurilor cu apă față de o udare convențională cu furtunul. 
  • Plantarea florilor și pomilor. Cei care doresc să-şi înfrumuseţeze grădina cu copaci de foioase şi veşnic verzi trebuie să țină cont de regulile plantării. Aceștia se pot planta primăvara sau toamna. În cazul arbuştilor veşnic verzi, este important îndeosebi să vă asiguraţi că rădăcinile se pot dezvolta în continuare suficient de bine în sol călduţ, astfel încât, în timpul iernii, frunzele să beneficieze de un aport adecvat de apă.

  • Montarea materialelor auxiliare. Pavajul, bordurile, băncuța de grădină, foișorul, sistemul de iluminat, există o mulțime de materiale care înfrumusețează grădina. Ține cont de stilul amenajării grădinii, pentru că în funcție de acesta vei alege materialele potrivite.

 

Alegerea mobilierului

 

Dacă ți-ai creat o oază de verdeață și flori în jurul casei, nu contează cât de mare e curtea, nu îți mai trebuie decât un mobilier gradina si terasa confortabil și frumos lucrat care să completeze designul și să te ajute să te relaxezi și să petreci cât mai mult timp în aer liber. Nimic mai plăcut decât să-ți bei cafeaua dis de dimineață la aer curat, înainte de a pleca la birou, să iei masa cu familia sub cerul liber sau să te bucuri de un grătar cu prietenii în oaza ta verde. Masa și scaunele de grădină, șezlongul și balansoarul sunt piesele minime pe care fiecare grădină sau terasă trebuie să le aibă.

 

 

Poți opta pentru piese cât mai rustice, apropiate de cadrul natural, sau pentru unele cât mai colorate, pentru a crea un colțișor relaxant și o pată de culoare în mijlocul naturii.

  • Seturi mobilă grădină de lemn simplu pentru un stil rustic sau elegant;
  • Seturi mobilă grădină din fier forjat sau lemn cu urme de patină pentru un stil vintage;
  • Seturi mobilă grădină de lemn cu diferite detalii pentru un stil clasic;
  • Seturi mobilă grădină din ratan, metal și geam pentru un stil modern.

 

Facilitățile pe care le poate oferi mobilierul de grădină depind de nevoile și obiceiurile tale. Practic ai avea de ales între ușurința la depozitare, comoditatea la manipulare, protecția contra soarelui puternic, confortul la utilizare și adaptabilitatea la numărul de invitați.

Există seturi de exterior cu mese pliante și/sau scaune pliante, seturi cu mese și scaune ușor de montat/demontat, seturi care au și umbrela inclusă, seturi cu perne pentru scaune, seturi cu masa extensibilă, balansoar, banchete. Toate acestea împreună pot face din grădină casei tale, din terasă sau din verandă o veritabilă sufragerie din grădină, perfectă pentru toată familia.

 

Sfaturi pentru alegerea mobilierului de grădină

Seturile de mobiler gradină trebuie să fie în primul rând rezistente la intemperii. Degeaba arată extraordinar, dacă sunt sensibile la ploi sau la razele puternice ale soarelui, ori dacă nu le poți depozita într-un spațiu mai mic pe timp de iarnă.

  • Dacă structura este din aluminiu sau alte metale care nu ruginesc poți avea încredere că piesele achiziționate sunt de calitate, vor rezista în timp și se va evita și pătarea cu rugină a pavajelor sau pardoselii din spațiul exterior amenajat
  • Pe lângă structură, interesează-te de posibilitatea de pliere, de rabatare sau alte modalități prin care mobilierul de grădină poate fi facil de strâns și de depozitat. În caz contrar, va trebui să-l ții neprotejat, iar pe timpul iernii poate fi o problemă.
  • Mobilitatea este importantă, de aceea mobilierul nu trebuie să fie greu, dar stabil, să nu-l ia vântul, dar și ușor de mutat dintr-o parte în alta.
  • Confortul mobilierului de exterior poate fi dat de pernele și accesoriile textile, așa că verifică să fie bine cusute, să fie din materiale impermeabile și rezistente la razele UV, umplutura să fie de calitate, iar culorile cât mai neutre și mai naturale, pentru a se menține la fel o perioadă mai îndelungată de timp.
  • Mobila de grădină confecționată din lemn este cea mai apreciată. Este rezistentă, elegantă, are o durată de viață lungă și se integrează ușor în orice stil de grădină, indiferent că este modernă, vintage sau clasică. Mobila de grădină din lemn trebuie întreținută, lăcuita și, eventual, vopsită periodic și are nevoie să fie depozitată în locuri adăpostite în cursul iernii.
  • Mobila de grădină confecționată din metal este rezistentă și durabilă, însă necesită o îngrijire periodică (șters, lăcuit, vopsit) pentru a-și menține calitățile. Acest tip de material este versatil și poate fi utilizat sub diferite forme și în combinație cu diferite alte materiale. Mobilierul poate fi realizate din țevi din aluminiu, fier forjat, împletituri de sârme sau alte multe variante, în funcție de mărime și tipul de metal, prețurile seturilor variază foarte mult.
  • Dacă dorești să achiziționezi un mobilier de grădină rezistent la condițiile externe (apă, soare, vânt, umezeală etc), însa nu vrei să plătești o sumă foarte mare orientează-te către seturi mobilier gradina confecționate din ratan sintetic. Ratanul sintetic, numit și PE dacă este fabricat din polietilenă, este un material care arată precum ratanul natural, însă prezintă avantaje mai importante în comparație cu acesta, precum durabilitatea și rezistența. Acest tip de ratan este făcut din fibre sintetice, iar piesele de mobilier au finisaje care arată extrem de bine și care se pot încadra în decorul oricărei grădini.
  • Mobila de grădină confecționată din plastic este printre cele mai ieftine pe care le poți găsi pe piață. Prețul destul de mic și ușurința cu care se curață și se întreține fac ca aceasta să fie preferata clienților. În funcție de calitatea și rezistența plasticului utilizat, mesele și scaunele din plastic au o durată de viață de la 1 an până la 4-5 ani. Tot de calitatea plasticului utilizat depinde și prețul.

 

Pe lângă materialele menționate mai există și alte materiale, sau combinații de materiale utilizate la fabricarea mobilierului pentru grădină. Dintre acestea menționăm ratanul natural, bambusul, geamul în combinație cu metal sau geamul în combinație cu lemn. 

 

Foarte în vogă sunt seturile de terasă din policarbonat, apreciate și căutate datorită designului transparent, “invizibil”, dar și datorită rezistenței la razele de soare, la ploi și ninsori. La fel și seturile de grădină din polipropilenă, care au scaune generoase care îți asigură o poziție confortabilă indiferent dacă le folosești pe terasă sau la tine în bucătărie.

 

Decorarea grădinii

 

Decorarea grădinii se poate realiza foarte simplu, chiar fără lucrări complicate. Prin diferite decorațiuni și plante extrem de ușor de întreținut și de realizat, putem face asta fără prea mult efort și prea mulți bani. Ideile pentru amenajarea grădinii pe care ți le vom prezenta mai jos te vor inspira cu siguranță.

 

  • Plante și arbuști. O grădină frumoasă înseamnă automat o grădină cu vegetație, cu copaci și arbuști. Dacă vrei o livadă, analizează ce pomi fructiferi îți dorești, care se potrivesc spațiului disponibil. Dacă vrei să îți creezi o mică livadă în grădina și nu ai suficient spațiu, poți opta pentru soiuri de pomi fructiferi pitici sau columnari.
  • Ghivece cu flori. Formele jardinierelor și ghivecelor variază foarte mult: găsești vase pentru flori atât în forme clasice (dreptunghiulare sau ovale) dar și în forme speciale. Jardinierele din piatră compozită au marea calitate de a fi extrem de rezistente, în special pe timpul iernii.

  • Statuete, pitici de grădină, fântână arteziană. Aceste obiecte de decor aduc valoare estetică grădinii tale. Alegerea depinde de ceea ce îți place, cât și de stilul amenajării grădinii: mediteranean, rustic, franțuzesc etc.

  • Elemente de iluminat. Pe lângă rolul estestic al iluminatului din gradină, acesta are și un rol practic, acela de a mări nivelul de securitate pe timpul nopții. Există mai multe modele și tipuri, de la stâlpi decorativi, corpuri incastrate, lămpi solare, ghirlande luminoase și aplice, ideea este să alegi sursa de iluminat care se potrivesc grădinii.

  • Hamac, balansoar, umbrelă etc. Un hamac poate fi alegerea potrivită pentru zilele de vară în care vrei să te bucuri de natură la umbra copacilor din propria gradină.

 

Grădina este extensia casei tale. De aceea, amenajarea acesteia trebuie să țină cont de nevoile și dorințele tale, prin crearea de spații verzi intime, interesante, inovative.

Actualizat la 16 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei