Cum se curăță canapeaua din catifea: trucuri practice pentru îndepărtarea petelor - ACAJU

Îngrijită corect, o canapea își poate păstra aspectul zece sau chiar douăzeci de ani. Prin curățarea riguroasă a tapițeriei, culorile revin mereu la viață și întregul aspect al canapelei se schimbă. În plus, igienizarea acesteia ar trebui făcută periodic, de cel puțin câteva ori pe an, pentru ca ambientul din living să fie unul benefic pentru sănătate și pentru a evita afecțiunile cauzate de alergeni, acarieni și praful în exces.

 

Catifeaua este un material deosebit care, de ani de zile, inspiră stil, lux și rafinament. Este incredibil de moale la atingere și este pur și simplu timeless, fiind unul din materialele preferate dacă îți dorești o canapea catifea vedetă. Mai mult, catifeaua are o caracteristică specială: întreținută cum trebuie, trecerea timpului îi dă o patină deosebită. Totuși există și incoveniente mai ales datorită structurii sale, acest material atrăgând foarte ușor praful și firele de păr. Mai mult, se umple de urme și semne atunci când obiectele sau oamenii se sprijină prea mult de ea și de aceea trebuie protejată.

 

Verificarea etichetei canapelei și rolul în curățare

 

Fiecare canapea vine cu informații de la producător, de obicei notate pe etichetă, printre care și detalii referitoare la regulile de curățare. Este bine să ții cont de acestea atunci când vrei să îi redai canapelei tale imaginea inițială. 

  • “W” – Se pot folosi soluții de curățare pe bază de apă și aspirator cu aburi;
  • “WS” – Se pot folosi soluții pe baza de apă, aspirator cu aburi și detergent uscat pentru curățare;
  • “S” – Se poate folosi doar detergent uscat de curățare;
  • “O” – Materialul este organic și trebuie spălat cu apă rece,
  • “X” – Materialul necesită mare atenție, poate fi aspirat sau periat ori poți apela la servicii profesionale de curățare a canapelelor (nu aplica soluții de curățare).

De obicei, codul pentru curățare canapea din catifea este „S”, ceea ce înseamnă că trebuie curățat fie cu solvent, fie prin curățare uscată. Înseamnă, de asemenea, că materialul de catifea este o țesătură care nu reacționează bine în contact cu apa.

Tipuri de catifea

 

Catifeaua este una dintre cele mai elegante țesături cu o textură deosebită, durabilă și cu aspect plușat. Este de fapt o combinație de țesături (de regulă 2) și fire, acestea fiind țesute în straturi, unul de bază și celălalt la suprafață, și distribuite într-o manieră egală pentru a-i da o senzație fină și moale la atingere. Practic, este un material ce are o față foarte netedă, realizată din fire subțiri, foarte dese și cu lungimea mai mică de un milimetru.

Acestea pot fi din poliester sau naturale: mătase, lână, bumbac. Cealaltă față (pe dos) este alcătuită din stofă.

  • Catifeaua realizată din mătase are un aspect luxuriant și este foarte plăcută la atingere însă pe de altă parte este pretențioasă și greu de întreținut. 
  • Catifeaua realizată din fire sintetice este mai grea și nu este la fel de flexibilă ca cea din mătase, însă este mult mai ieftină.
  • Catifeaua în combinație cu lycra obține un plus de elasticitate.
  • Varianta din bumbac este cea mai potrivită alegere pentru decorarea casei întrucât are un preț bun și o durabilitate ridicată în timp.

 

Mai mult, noile variante de catifea, contrazic preconcepțiile legate de întreținere canapea catifea, mai ales datorită evoluției industriei textile și a noilor tehnici de prelucrare a fibrelor, care au devenit foarte rezistente. Puful nu se mai tocește, luciul nu se mai duce atât de ușor și per total se întreține mai ușor. 

Curățarea canapelei din catifea

 

Recomandarile valabile pentru tapițeriile din stofă, in sau bumbac pot fi aplicate și în cazul canapelelor din catifea. Materialul are, însă, o strălucire aparte, care trebuie să fie menținută prin perierea suprafeței după fiecare aspirare sau curățare canapea.

  • Întreținere săptămânală - Catifeaua este un material foarte special deoarece este format din multe fibre care trebuie, din când în când, rearanjate pentru că au tendința să se șifoneze. O canapea catifea trebuie curățată săptămânal pentru a înlătura praful, scamele și murdăria, folosind peria moale a aspiratorului. Cu cât lași mai mult timp particulele de murdărie să se impregneze în fibrele materialului, cu atât vor fi mai dificil de curățat după aceea. Acest lucru ar trebui să se întâmple o dată pe săptămână pentru că nu scapi doar de praful și de părul ce se depune pe ea, ci îi redai și forma. 
  • Folosește rola de scame - Oricând te confrunți cu mici scame sau fire de păr folosește rola de curățat scame. O poți folosi oricând faci curățenie, va îndepărta și scamele mai greu accesibile și o poți avea la îndemână oricând pentru o curățare rapidă.
  • Catifeaua și apa nu se împacă bine - Dacă se întâmplă catastrofa și verși ceva pe o canapea catifea, niciodată nu încerca să remediezi problema implicând alte lichide. Mai bine ia repede o lavetă uscată sau prosoape de hârtie și încearcă să usuci zona, înainte ca lichidul să se impregneze în fibre. După ce lichidul a fost, în cea mai mare parte absorbit, poți folosi uscătorul de păr pentru a completa procesul de uscare. Ai grijă doar la ce temperatură îl setezi, iar după ce ai terminat de uscat suprafața folosește o perie pentru a reda forma originală a materialului.
  • Dacă ai animale - Acestea pot lăsa urme de noroi sau nisip pe canapea. Așteaptă să se usuce și, tot cu ajutorul unei perii, înlătură murdăria. La final poți curăța cu o lavetă umedă, bine stoarsă.
  • Curăță canapeaua cu abur o dată pe lună - Poate părea un proces dificil, însă curățarea cu aburi a devenit din ce în ce mai ușoară datorită tehnologiei. Mai nou aparatele de curățare canapea cu abur sunt foarte ușor de utilizat și destul de accesibile. În plus, ele sunt mult mai eficiente în distrugerea microbilor și a acarienilor decât aspiratorul.
  • Întreține pernele - Când vine vorba despre aspectul canapelei tale de catifea, un detaliu ce este de multe ori ignorat sunt pernele. Acestea fiind umplute cu diverse materiale destul de ușoare, se deformează destul de frecvent și astfel canapeaua va avea un aspect neîngrijit și, oricât ar fi de nouă, va părea veche și ponosită. De aceea, o dată pe săptămână, bate pernele și întoarce-le cu partea de jos în sus, astfel încât să-și păstreze forma cât mai mult timp.
  • Pentru a elimina o pată de pe o canapea catifea cu lichide greu de îndepărtat, precum vinul -  poți utiliza soluții speciale din comerț. Pentru a elimina riscul de a decolora zona afectată, încearcă mai întâi substanța respectivă pe o suprafață ascunsă. Chiar dacă observi că soluția nu afectează materialul, pentru a evita o pată, indicat ar fi să cureți toată suprafața canapelei.

Actualizat la 14 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei