Consultanta Telefonica: Luni - Duminica: 08 - 22
Filtre

Amenajare bucătărie: 5 idei și sfaturi pentru amenajarea bucătăriei tale

Dată: 26 Octombrie 2018

5 idei și sfaturi pentru amenajarea bucătăriei tale

În decursul istoriei bucătăria a evoluat modificându-se în funcție de schimbările alimentare și comportamentale ale omului. Bucătăria tradițională utilizată doar pentru prepararea și servirea meselor, a devenit un concept învechit. Timpul petrecut în bucătărie poate fi o experiență mult mai plăcută, mai ales acum când sunt la modă open space-urile, iar bucătăria a preluat câteva din atribuțiile camerei de zi. Devenită spațiu de socializare în zilele noastre, bucătăria revendică acum și standarde de estetică, pe lângă cele ce țin de funcționalitate.

Cu toții ne dorim o bucătărie confortabilă, funcțională, plăcută și ușor de întreținut, indiferent de stilul pentru care optăm: clasic, scandinav sau modern. În această idee, spațiul trebuie să fie cât mai practic și mai comod, iar bucătăria trebuie mobilată și echipată ținând cont de toate funcțiile pe care trebuie să le aibă.

Sfaturi pentru o amenajare confortabilă și ergonomică în bucătărie

1. Compartimentarea spațiului în zone funcționale se bazează pe ordinea firească a activităților dintr-o bucătărie și are drept scop reducerea distanțelor și a timpilor morți. Pentru a obține o bucătărie funcțională este elementar să alegi încă de la început zonele de lucru și anume: zona pentru lucru (cuptor, plită, blatul de lucru, electocasnicele), zona pentru spălat (mașina de spălat vase și chiuveta) și zona de depozitare (frigiderul). Distanțele dintre acestea trebuie să fie practice, astfel încât activitățile zilnice să se desfășoare în mod natural, fără să te apleci sau întinzi de foarte multe ori pentru ajunge la obiectul dorit. Ordonarea acestor zone de lucru ar trebui gândită în sensul acelor de ceasornic pentru dreptaci și în sens invers pentru stângaci. În mod ideal, aceste trei spații ar trebui să formeze un triunghi în interiorul căruia să se desfășoare activitățile specifice unei bucătării.

Mobila trebuie căutată / proiectată în funcție de forma bucătăriei, de spațiul disponibil și de cerințele personale.

 • Bucătăria în linie – potrivită pentru spațiile mici, înguste sau în cazul în care există doar o persoana care gătește. Se recomandă folosirea corpurilor de perete foarte înalte pentru a maximiza spațiul. Eventual în locul unei mese bucătărie înguste sau extensibile se poate folosi un bar înalt și îngust.
 • Bucătăria cu insulă – alegerea ideală pentru încăperile mari. Distanța dintre corpurile liniare și insulă trebuie să fie de minim 120 cm pentru a putea deschide cu ușurință ușile și sertarele și a te mișca lejer. Insula poate fi folosită ca loc de servit masa, bar, separator pentru zonele open space și poate fi dotată cu chiuvetă și cuptor/ plită. Dacă alegi ultima variantă, verifică să fie suficient spațiu între chiuvetă și plită, să fie corect și sigur racordate instalația electrică, cea de apă, scurgerea, precum și sistemul de ventilație pentru hotă.

 

O insulă de bucătărie este varianta ideală pentru a delimita spațiile, dar și pentru a-ți asigura un plus de funcționalitate: spațiu de depozitare, un banc de lucru și un loc pentru a servi masa și a sta la povești dimineața, în timp ce pregătești micul dejun

 • Bucătăria în linii paralele – soluția perfectă dacă fereastra, respectiv ușa sunt amplasate în capetele bucătăriei. Se aplică aceeași regulă a cel puțin 120 cm între linii.
 • Bucătăria în formă de L – dispunerea cea mai frecventă dacă vrei să așezi o masă sau o insulă mică pe unul dintre pereții perpendiculari. Trebuie să lași spațiu suficient între chiuvetă / plită / frigider pentru a evita accidentele casnice sau aglomerarea spațiului.
 • Bucătăria în formă de U – perfectă pentru spațiile mari, în care doi oameni pot să gătească concomitent. Evită amenajarea suprafețelor în oglindă și lasă spațiu între rândurile bucătăriei de cel puțin 120 cm, pentru a permite persoanelor să se desfășoare simultan.

Cele două bucătării în forma L și U sunt alegeri foarte populare și pentru bucătăriile mici, pentru că ajută la organizarea mai eficientă a spațiului. În ambele cazuri avantajele sunt evidente: un blat spațios care asigură continuitatea zonei de lucru, multe spații de depozitare și delimitarea armonioasă față de zona de luat masa. Trebuie, însă, să luăm în calcul că e nevoie de mai mult spațiu pentru a amplasa mobilier pe minimum doi pereți. În cazul bucătăriei în forma de U există, de asemenea, și riscul ca încăperea să pară aglomerată și întunecată.

2. În funcție de spațiul disponibil și forma camerei înainte să optezi pentru un anumit model de mobilier pentru bucătărie ar trebui sa iei în considerare respectarea unor distanțe și dimensiuni cu privire la spațiul de lucru existent, care pot preveni accidentele și accentuarea oboselii în bucătărie. Deplasarea rapidă prin bucătărie este esențială atunci când prepari o masă după un program, plus că trebuie ca toți membrii familiei să se poată simți cât mai confortabil.

 • Lasă 40 cm de spațiu liber între aragaz și frigider, respectiv 60 cm între aragaz și chiuvetă, în acest fel, nu riști să împroști apă pe aragaz sau să stropești chiuveta cu ulei încins.
 • Folosește corpuri suspendate de 92 cm înălțime și câștigi 30% spațiu de depozitare.
 • Pentru eficientizarea hotei trebuie lăsați 65 cm între plita și hotă, sau 75 cm dacă arzătorul este cu gaz.
 • Blatul de lucru se fixează, în mod normal, la 85-90 cm distanță față de podea, însă acesta se poate ajusta în funcție de înălțimea beneficiarului. Pentru calcularea înălțimii corecte de lucru se folosește distanța dintre cot și blatul de lucru ce trebuie să fie de 10-15 cm.
 • Când fixezi corpurile suspendate este important să te asiguri că înălțimea la care le montezi iți permite să lucrezi liber pe blatul de bucătărie. O greșeală de evitat este montarea corpurilor suspendate aproape lipite de tavan, pentru ca în timp, există riscul formarii de condens și mucegai.

Într-o cameră de mici dimensiuni se potrivesc piesele cu linii simple, nu foarte mari, care să umple spațiul în mod corespunzător. Înainte de a cumpăra mobilier suplimentar, încearcă sa decorezi spațiul cu piesele esențiale de mobilier, pentru a nu încărca prea mult camera. În categoria mobilă bucătărie vei găsi seturi și corpuri de mobilier separate, din care poți alege pentru a-ți personaliza bucătăria.

 

3. Planifică inteligent și practic spațiile de depozitare și aranjează-ți obiectele pe niveluri. Un sfat util pentru amenajarea unei bucătării mici este de a cauta mobilier funcțional, care utilizează zonele de depozitare pe verticală, mai degrabă decât pe orizontală. Obiectele des folosite trebuie depozitate la o înălțime accesibilă, sub blatul de lucru sau pe primul nivel al dulapurilor.

 • Obiectele ușoare mai rar folosite se depozitează în partea superioară, iar cele grele, ca tigăile și oalele, vor fi păstrate cât mai jos, eventual lângă plită. Este foarte dificil să găsești obiectele aflate în partea inferioară, când nu ai vizibilitate și accesibilitate decât la primii 20 cm. Dacă există obiecte la care nu ajungi, schimbă-le poziția sau alege sertare verticale sau orizontale, cu extensie completă, care îți oferă vizibilitate și acces neîngrădit asupra obiectelor depozitate în spate.
 • Farfuriile și paharele se depozitează deasupra sau lângă chiuvetă / mașina de spălat vase, condimentele lângă zona de gătit, iar alimentele lângă zona de lucru.
 • Fructifică orice loc liber, de exemplu adaugă un dulap suspendat deasupra combinei frigorifice pentru a crea un spațiu în plus pentru depozitarea ustensilelor de bucătărie.
 • Majoritatea clienților nu dispun de un spațiu generos de depozitare în bucătărie, de aceea propunem optimizarea spațiului de depozitare în mod inteligent. Poți folosi sertare și în dulapuri bucătărie înalte, dulapuri de colț sau sub chiuvetă. Folosește-te de tăvi pentru tacâmuri, coșuri de gunoi, suporturi pentru veselă, scurgător de vase, cutii, coșuri, despărțitoare longitudinale sau transversale, adică compartimentări sau organizatoare pentru sertare, partiții suplimentare ce asigură un plus de ordine, deci și de spațiu.
 • Un element esențial care te poate ajuta să economisești mult spațiu și să ai confort în plus este dat de modelele de colțare bucătărie, prevăzute cu locuri de depozitare.
 • Montează o bară prevazută cu cârlige pe perete, de-a lungul mobilei. Vei putea agăța de ea diverse ustensile, palete, clești, recipient pentru uscarea tacâmurilor, dispozitiv cuțite...

 

4. Organizarea este primul pas pentru amenajarea corectă a unei bucătării înguste. Dacă stai la bloc mai mult ca sigur ai probleme cu spațiul insuficient, mai ales dacă ai o bucătărie îngustă. Nu este chiar forma ideală pentru o bucătărie, dar cu câteva idei și cu măsurători precise, poți amenaja cu bun gust și un spațiu lung și îngust. Secretul constă în alegerea unui mobilier potrivit, iar aici ai două opțiuni: poți să accentuezi forma încăperiii sau să încerci să o ascunzi.

 

În primul caz, poți plasa blatul de bucătărie, chiuveta și frigiderul de o parte, iar dulapurile de bucătărie și aragazul de cealaltă parte. Între cele două corpuri de mobilier va rămâne un culoar îngust, pe care îl poți scoate în evidență dacă decorezi cu o gresie într-o culoare aprinsă.

Dacă vorbim despre o bucătărie cu lățimea considerabil mai mică decât lungimea, aceasta poate fi mobilată parțial, pe o singură latură longitudinală, în cazul în care dimensiunile nu permit mai mult. Dacă este suficient de amplă pentru două rânduri de corpuri mobilă bucătărie, se poate opta pentru mobila de tip galerie pe ambele laturi.

 

Dacă vrem să maschezi forma bucătăriei cea mai potrivită este amenajarea în forma de L, completată cu unul din modelele de mese extensibile, pe

peretele opus zonei de lucru. O variantă la masa extensibilă ar fi un bar îngust și înalt.

Mobilierul nu trebuie să încarce camera, trebuie să lași spațiu suficient între chiuvetă/ plită/ frigider pentru a evita accidentele casnice sau aglomerarea spațiului.

Pentru toate elementele de design optează pentru culori deschise, care să nu încarce vizual spațiul. Mobilierul ar trebui să fie și el într-o nuanță deschisă – bejul, galbenul deschis, o nuanță deschisă de verde, sunt alegeri excelente.

5. Pentru a da bucătăriei un design contemporan trebuie să o gândești ca un spațiu deschis, aerisit, aflat de obicei lângă zona de dining aflată în living și atunci soluția este să optezi pentru bucătărie open space în living. Amenajarea livingului și a bucătăriei într-un spațiu comun a ajuns să fie o idee extrem de populară în ultimii ani, datorită faptului că încurajează socializarea și conexiunea cu prietenii și familia atunci când pregătești masa. Este o opțiune tot mai des întâlnită atât în casele noi, dar și în apartamentele vechi, unde proprietarii aleg să renunțe la uși sau să spargă din pereți pentru o bucătărie open space, în stil american.

Principalul avantaj al acestei amenajări, în afara funcționalității este versatilatea unui astfel de spațiu, care poate fi adaptat oricărui stil de design. Este un design foarte practic, care structurează întreaga locuință și îi conferă un aer de continuitate și un aspect spațios. În al doilea rând o astfel de bucătărie open space mărește vizibil spațiul, sporește luminozitatea și te lasă să te desfășori în voie, transformând bucătăria într-un spațiu care favorizează socializarea.

În rest este nevoie de câteva corpuri de mobila bucătărie, de un blat generos și de electrocasnice. Un mobilier de bucătărie modular și ergonomic, în care piesele exploatează la maxim orice suprafață, se potrivește perfect pentru un spațiu care îmbină livingul și pregătirea mesei.

Finisajele celor două încăperi pe care le unești, livingul și bucătăria, ar trebui să corespundă, fie că este vorba de materiale, texturi sau de paleta de culori pe care o alegi. Pentru delimitarea vizuală, subtilă, a celor două încăperi, plasează un model suficient de mare de mese bucătărie în mljoc, cu scaune bucătărie care să se integreze natural în ambele spații. De obicei, cel mai frecvent design al unei bucătării open-space include o mobilă în formă de L și o insulă separată sau o masă mare. O idee wow este amenajarea unui bar cu scaune bar care să invite musafirii la conversație. Barul poate fi chiar un corp distinct de mobilier cu 2-3 sertare, în acest caz nu mai este nevoie de o masă separată și veți economisi spațiu.

Singurul dezavantaj al acestei amenajări, în afara goanei de început după aprobări, este dat de mirosurile și fumul care se pot răspândi în toată casa. Problema se poate rezolva cu o hotă ultra-performantă

Adaugă comentariu

Cod de securitate
 • Nici un comentariu pănă acum
Sus