Culoare - cum să îți schimbi atitudinea doar prin culoarea camerei - ACAJU

De foarte multe ori simțim nevoia unei schimbări de decor și vrem să experimentăm ceva diferit, pentru mai multă energie sau confort. Culoarea este un ingredient esențial întrucât transmite emoție, creează stări de spirit, și ne influențează energia. Schimbarea culorilor este una din cele mai accesibile metode de îmbunătățire a designului unei case, cu investiții minime și rezultat surprinzător. Putem schimba culoarea pereților, culoarea mobilei, putem aduce pete de culoare prin mobilier și decorațiuni, într-un final utilizarea culorilor este cheia pentru interiorul dorit

Ce spun culorile din locuință despre tine

Culorile sunt o reprezentare a felului în care te simți. Având în vedere că îți vei petrece o mare parte din timp în căminul tău, este esențial să alegi pentru decor culori care îți plac. Există numeroase studii care s-au concentrat pe psihologia culorilor și felul în care diferite culori îți transmit diverse stări emoționale. Așadar, alegerea unei culori pentru pereții încăperilor din locuința ta este foarte importantă.

Dacă ești o persoană căreia îi place organizarea, atunci cel mai probabil locuința ta este curată, spațioasă și mereu ordonată. În cazul iubitorilor de natură, locuința va fi, cel mai probabil, accesorizată cu plante și flori și, mai mult ca sigur, va avea și o grădină.

Dacă alegi să îți decorezi camera în culori vii, precum roz, oranj sau roșu, înseamnă că ești o persoană care știe să se bucure de fiecare lucru și are foarte multă energie. În schimb, faptul că preferi încăperile decorate în tonuri de gri, ocru, verde sau albastru înseamnă că ești un om închis, solitar, un spirit timid și introvertit. E bine să știi că nuanțele reci îți pot aduce o stare negativă, senzație de frig și oboseală, din cauza lipsei de lumină. Dacă ești o persoană agitată de fel, culorile în nuanțe de bej, crem, cafeniu te vor relaxa. Dacă ai o preferință pentru culorile neutre, cel mai probabil ești o fire introvertită. În schimb dacă îți plac culorile luminoase, cel mai probabil ești o persoana activă.

Felul în care alegi să-ți decorezi locuința este motivat și de dinamica relațiilor tale. Dacă ai copii, s-ar putea ca în locuința ta să existe piese de mobilier destinate acestora, precum și unele încăperi cu pereți care se cer mereu colorați altfel. Dacă locuiești cu partenerul sau partenera ta, este posibil să alegi culori care transmit ideea de romantism și iubire.

Pierdut printre culori

Culorile care ne înconjoară au o influență directă asupra modului în care percepem spațiul din jurul nostru. Culorile alese cu abilitate, pot mări percepția vizuală sau reduce suprafața, diminua înălțimea plafonului, scurta sau lungi încăperea, etc.

  • Verde - este asociat cu gândirea creativă, deci este recomandat pentru birourile de acasă sau pentru studiourile de artă.
  • Roșu - persoanele care sunt văzute cu un fundal roșu în spate sunt percepute ca fiind mai atractive, deci ar fi o alegere potrivită pentru un perete din dormitor; datorită încrederii pe care o oferă, ar putea fi o alternativă bună și dacă ai o sală de sport în casă.
  • Violet - este asociat cu ideea de sofisticare; ar fi o alegere bună să folosești această culoare în sufragerie, dacă vrei să impresionezi musafirii.
  • Galben - este o culoare caldă, care poate stimula apetitul; o poți folosi la decorațiunile din bucătărie.
  • Corai - vedeta cromaticii acestui an, o nuanță caldă și veselă, se potrivește perfect ca pată de culoare, dar are și potențialul necesar pentru a deveni atracția principală a decorului. Este o nuanță feminina, care își va găsi cu siguranță locul într-un dormitor romantic din lemn masiv, dar și într-un living care are un finisaj elegant, în nuanțe naturale.
  • Albastru - este o culoare pe care mulți o preferă deoarece îi face să se simtă calmi, poate fi folosită pentru amenajarea oricărei părți a casei.

Alege un perete ca accent de culoare

O modalitate simplă de a „injecta” mai multă personalitate în camera de zi este să adaugi un strat de vopsea. Vopseaua este un element versatil care poate face mult pentru designul living-ului, fără a afecta bugetul.

În acest caz cea mai întâlnită greșeală poate fi asortarea incorectă a culorilor. Dacă alegi să vopsești pereții unei încăperi în portocaliu, nu ar fi o idee bună să așezi o canapea albastră chiar lângă unul dintre pereți. Nu este greșit să aduci o pată de culoare locuinței, dar cel mai bine este să o faci plecând mai întâi de la o bază cromatică neutră. Dacă îți dorești acel perete portocaliu, optează pentru o canapea într-o culoare deschisă gen bej, iar dacă îți dorești acea canapea albastră, este o idee bună să zugrăvești pereții încăperii în alb sau gri deschis.

Peretele accent este cel mai simplu dar și cel mai drastic truc pentru schimbarea amenajării unei încăperi, iar efectul va fi mereu spectaculos. Poate fi amenajat în orice încăpere a casei, atât timp cât nu coincide cu un perete pe care sunt amplasate ferestrele sau nu se află într-un spațiu cu alte elemente decorative.

Cum alegi culoarea pentru peretele accent

Cea mai simplă modalitate de a crea un perete accent este să îl vopseşti cu o culoare diferită de cea pe care ai folosit-o în restul spațiului. În ceea ce privește alegerea culorilor, de obicei recomandarea este de ton puternic, care să iasă în evidență și să atragă atenția.

  • Dacă ai o casă în stil nordic, iar toate elementele sunt în tonuri neutre, poți apela la nuanțe pastelate (roz prăfuit, auriu, gri) sau chiar și bleumarin, pentru un contrast puternic. Modul de aplicare al vopselei nu trebuie să fie simplu. Un perete în dungi, cu motive geometrice sau florale, diverse pattern-uri sau unul în degrade ar putea pune în valoare camera mai mult.
  • Culoarea peretelui accent trebuie să fie ori singulară în cameră, ori să coincidă cromatic cu alte elemente mai mici din încăpere, scaune tapițate, perne decorative sau vase ornamentale. În încăpere nu trebuie să fie prea multe accente cromatice, peretele accent trebuind să fie elementul principal. Acesta însă nu trebuie să ocupe mai mult de un sfert de cameră, altfel va aglomera vizual spațiul.
  • În living, peretele accent ar putea fi cel pe care sunt așezate rafturile sau în spatele televizorului, culoarea acestuia contrastând cu rafturile de lemn.
  • În dormitor, cea mai bună alegere pentru peretele accent este peretele lipit de tăblia patului, astfel încât să pună în valoare așternuturile, noptierele, patul.
  • În bucătărie, peretele accent poate coincide cu contra blatul și poate avea motive geometrice sau pattern-uri moderne, care să contrasteze culorilor dulapurilor sau gresiei.
  • Chiar și în baie poți decora un perete accent. Acesta poate fi cel pe care se află cada sau cabina de duș, atâta timp cât acestea nu sunt ascunse de o perdea de duș sau de pereți opaci.

Alege altă culoare tavanului

Tavanul unei camere este în general, o suprafață ignorată, considerată default ca albă. Vopsirea tavanului unei camere într-o culoare care să contrasteze cu pereții este o alegere estetică ce poate face spațiul mai dinamic. O culoare întunecată contrastantă „coboară” tavanul și face camera mai mică și mai intimă, deci este o alegere bună pentru o cameră mai mică. Culorile pale pot face o încăpere să pară mai spațioasă, iar culorile contrastante pot amplifica aceste efecte.

Colorează podeaua

Culoarea podelei are un impact major asupra percepției vizuale a spațiului dintr-o cameră. Tonurile calde sau întunecate, wenge, nuc sau stejar, au tendința de a face camerele mari să pară mai mici și mai intime. În schimb pentru maximizarea spațiului, ia în considerare culorile mai deschise, naturale, cum ar fi bej, stejar deschis sau arțar, sau betonul colorat în nuanțe pale, precum bleu sau verde mentă.

Pentru simplitate modernă, o culoare îndrăzneață, saturată sau un alb strălucitor funcționează bine. De asemenea, poți imita aspectul tablei de șah cu ajutorul a două culori contrastante. Pardoselile din beton arată foarte elegant cu un strat ultra-strălucitor de epoxid care reflectă lumina înapoi în spațiu. Betonul poate fi de asemenea colorat pentru un finisaj mai subtil, care imită aspectul pietrei sau marmurei, pentru o aparență cât mai naturală.

La modă sunt și podelele din parchet alb sau gri, minunate într-un spațiu decorat în stil scandinav, unde minimalismul și culorile neutre domină încăperea. Schemele monocromatice de design interior arată foarte interesant și romantic. Selectează tonuri diferite din aceeași culoare și combină-le cu ajutorul unor culori neutre. Camera de zi decorată în tonuri din aceeași culoare arată armonios, relaxant și elegant.

Obiecte de mobilier statement în culori aprinse

O altă modalitate comodă, dar rapidă și care implică acordarea unui buget, este înlocuirea unor piese de mobilier care și-au atins limitele din diverse motive, cu altele, sau pur si simplu achiziționarea de alt mobilier.

Cumpără o piesă de mobilier cu ajutorul căruia să dai stil uneia din camere. Este ușor mai ales că trendul mix&match este foarte încurajat de designeri în ultimul timp. Poți integra în decorul tău piese disparate, dar complementare cu restul mobilierului, ca pete de culoare pentru o nouă atitudine. În acest caz cel mai bine ar fi să achiziționezi o piesă de mobilier „accent”, care să focalizeze toată atenția și să fie în același timp și confortabilă. Un fotoliu, o canapea, o măsuță de cafea la fel ca un perete în nuanțe precum roșu, portocaliu sau living coral, va putea fi punctul de atracție al camerei sau chiar al întregii locuințe. În jurul lor, specialiștii recomandă accente neutre de cappuccino, gri sau verde, pentru a crea un spațiu echilibrat și apetisant.

Portocaliul deschis continuă să câștige popularitate în amenajările interioare, fiind o culoare caldă, cu personalitate. Această nuanță de portocaliu te ajută să creezi rapid accente îndrăznețe. Încearcă să folosești culoarea pentru tapițeriile scaunelor, pentru a conferi o atmosferă caldă camerei.

La fel ca într-un buchet de flori, culoarea verde poate fi folosită ca o bază pentru alte culori și în decor. Atunci când decorul este în culori sunt pastelate, adăugarea elementelor verzi va da un efect în ansamblu. Folosit într-un living, verdele energizează și bine dispune. Fie că optezi pentru o canapea verde, sau alte accesorii în această culoare, verdele din sufragerie se va asorta plăcut și cu plantele din decor. Și invers o modalitate simplă prin care poți integra nuanțele pastelate în decorul existent al unei încăperi este să adaugi câteva piese de mobilier, precum o canapea deosebită sau o măsuță de cafea. Pastelurile se potrivesc de minune cu tonurile de bej sau alb, creând un decor echilibrat, cu un rafinament aparte.

Pentru o ambianță mai luminoasă într-o bucătărie sau într-o baie mică de la bloc, elementele aurii pot adăuga strălucire și căldura întregului decor. Schimbă robinetele, bateria de la cadă și de la chiuvetă, și optează pentru o nuanță potrivită de auriu. În aceeași nuanță de auriu poți alege și mânerele de la dulapuri, clanța de la ușă sau orice alte componente metalice ce le poți înlocui.