Sfaturi pentru alegerea dressing-ului potrivit - ACAJU

Unul din lucrurile la care se gândește oricine atunci când își renovează casa sau se mută într-una nouă este aranjarea unui dressing în care lucrurile să stea ordonate și să fie ușor de găsit și manevrat. Cu alte cuvinte un dressing imens în genul lucrurilor vrăjitorești, mic în exterior și mare în interior, care să ne salveze de ritualul schimbului hainelor de vara cu cele de iarnă și invers...

Amenajarea unui dressing în orice casă, indiferent de dimensiunea acesteia, este în afara discuției. Dressing-ul nu este un moft ci o necesitate, mai ales în aceste vremuri în care ”time is money” și noi ne grăbim tot timpul. Prin existența acestuia vom elibera spațiul din locuință, mutând o parte din conținutul rafturilor aflate în dormitor sau debara într-un loc cu destinație specifică, unde nu se găsesc decât haine, accesorii și pantofi. De fapt, chiar debaraua poate fi transformată în dressing, după cum se poate întâmpla și cu mansarda sau balconul.

Sfaturi de care să ții cont în amenajarea unui dressing

Prima recomandare se referă la organizarea spațiului dacă locuința este împărțită de un cuplu, în așa fel încât să își găsească loc aici, separat, hainele, pantofii și accesoriile ambilor parteneri.

  • Mărimea dressing-ului în nici un caz nu trebuie să întreacă în dimensiuni dormitorul, un dressing ar trebui să aibă dimensiuni decente, iar spațiul să fie utilizat cu chibzuință.
  • Folosește rafturile deschise, fără uși, și suporturile de tip stander, pentru a avea acces rapid la tot ceea ce cauți.
  • Dacă te grăbești cu amenajarea dressing-ului, găsești rafturile potrivite, cuiere și pantofare în magazinele de mobilă specializate. Dacă ai ceva mai mult timp la dispozitie, poți alege rafurile pe comandă, lucru care te va ajuta să valorifici zonele mai puțin accesibile. Ține în dressing o scară pentru a ușura accesul.
  • Compartimentează spațiul, în așa fel încât hainele și încălțămintea să fie grupate pe culori, materiale și anotimpuri.
  • Depozitează pantofii și accesoriile separat de haine, în cutii și suporturi speciale.
  • Folosește-te de cutiile de depozitare, acest tip de organizare făcând ușor de găsit fiecare obiect care te interesează. Alături de hainele împăturite și cele aflate pe umeraș, vor exista întotdeauna mici piese, cum ar fi lenjeria intimă sau șosetele care se își vor găsi locul în cutii sau în sertare. Folosește cutii cu o latură transparentă, pentru vizualizarea mai facilă a conținutului acestora.
  • În funcție de spațiu nu uita să faci din dressing un spațiu primitor, aducând aici oglinzi, o canapea sau un taburet.
  • Organizează-ți lucrurile în funcție de anotimp și de tipul de activitate. Îți va fi mai ușor să alegi o ținută fără să trebuiască să cauți printre articolele nepotrivite sezonului.
  • Poți păstra un sertar sau un raft distinct pentru accesorii și bijuterii.
  • Lasă un modul pentru hainele uzate, într-o zonă mai puțin folosită, departe de piesele vestimentare mai noi.
  • Folosește umerașe de calitate și de mai multe tipuri, pe care hainele să stea în funcție de tipul lor. Sunt de preferat umerașele din plastic sau lemn. Renunță la umerașele din metal, pe care le primești de la curățătorie, întrucât îți vor deforma hainele.
  • Folosește spațiile de jos pentru hainele și pantofii copiilor, pentru ca aceștia să poate ajunge singuri la ele.
  • Corpurile de iluminat sunt, la rândul lor, importante, alături de lămpile de tavan fiind eficiente aici și spoturile luminoase discrete care pot fi orientate spre rafturi.
  • Oglinzile mari au rolul de a amplifica lumina, acestea putând fi instalate pe suprafața ușilor dressing-ului, sau într-un spațiu separat.

 

Alegerea ușilor pentru dressing

Decizia tipul de uși potrivite pentru dressing, este importantă în funcție de spațiul disponibil: glisante (realizate din PVC), culisante (din lemn), sau rafturi deschise (fără uși). Pentru cazurile în care spațiul este limitat, cea mai bună opțiune este pentru rafturi deschise. Optează pentru modele de dressing cu uși care se deschid normal sau care se glisează și fii atentă chiar și la forma lor, întrucât poate îngreuna modul său de folosire.

Cele mai avansate mecanisme sunt prevăzute chiar cu arcuri ce absorb șocurile. Aceste arcuri se numesc “anti-sărituri” și previn “saltul” rotițelor.

Materialele pentru dressing

Materialele utilizate frecvent pentru realizarea rafturilor sunt lemnul masiv, rigipsul și PAL-ul melaminat, la care se adaugă sticla sau oglinda, utilizate în construcția ușilor. Rafturile pot avea diverse mărimi, pentru a asigura o compartimentare eficientă. Alte elemente pot fi corpuri interioare, fațade și accesorii.

Alegerea spațiului pentru amenajarea dressing-ului

Avem o libertate destul de mare în alegerea locului potrivit, de la a transforma în dressing o mică parte din dormitor, unde vom instala un sistem de dulapuri, la a ne muta în mansardă sau debara. Soluția ideală este camera de dressing, care nu trebuie să fie ca în filme, uriașă și aducând cu un magazin de lux, ci conform nevoilor și spațiului disponibil.

Singurul loc unde nu este recomandată construirea unui dressing este apropierea băii, unde este mai multă umezeală, ceea ce poate deteriora mătăsurile, accesoriile metalice și pantofii.

Dressing in dormitor

Un dressing care se află într-o zonă a dormitorului sau în preajma acestuia este cel mai recomandat, pentru că accesul către el este foarte ușor de făcut. Dacă ai o cameră separată în apropiere, aceasta reprezintă locul potrivit pentru amenajarea unei garderobe. De asemenea, dacă dormitorul este îndeajuns de mare, poți monta pe un perete întreg dulapuri pentru haine sau chiar bare pentru umerașe, pe care le poți masca cu perdele mari. Astfel, vei avea la îndemână toate articolele vestimentare și vei evita dezordinea.

Dressing room

În afară de faptul că are și ceva glam de vedetă, amenajarea dressing-ului într-o cameră separată este cea mai bună soluție, dar nu întotdeauna și cea practică, având în vedere suprafața apartamentelor în general. În funcție de spațiul disponibil, rafturile de aici pot fi așezate pe orizontală sau verticală, în timp ce lumina poate fi obținută cu ajutorul unei lămpi și a spoturilor încastrate.

Dressing în debara

Dacă debaraua este corect aerisită și ferită de igrasie, este o idee excelentă care impune o organizare riguroasă pe module, fiecare dintre acestea fiind destinat altui scop: hainelor împachetate, umerașelor, accesoriilor sau pantofilor. Spațiul fiind limitat, sunt indicate rafturile pe verticală și folosirea cutiilor de depozitare.

Dressing pe hol

Dressing-ul poate fi improvizat în spațiul destinat în mod obișnuit debaralei, sau poate fi creat separat, instalând pe hol rafturi, o canapea de mici dimensiuni și un pantofar.

Dressing în balcon

Dressing-ul pe balcon este ideal dacă balconul este izolat termic și dacă se află cât mai aproape de dormitor, pentru acces rapid. Rafturile construite în perete sunt cea mai bună opțiune, însă, dacă nu vrei să aduci prea multe modificări balconului, poți folosi rafturi obișnuite și cutii. Cea mai buna opțiune sunt rafturile zidite, din caramidă sau BCA, pentru că economisesc spațiu.

Dressing la mansardă

Dacă nu folosești mansarda pentru locuit, sau ca birou, o poți transforma în dressing. Nu numai că vei avea spațiu suficient pentru tot ceea ce îți dorești să depozitezi, dar vei avea și mai multă libertate pentru idei creative. Este o idee generoasă care te lasă să lași totul la vedere, folosindu-te de sistemele de dressing cu rafturi deschise. Poți aduce aici și diferite oglinzi foarte potrivite și practice într-un astfel de decor.